Reklama

Reklama

Le Corbusier

  • Francie Le Siècle de Le Corbusier (více)

Obsahy(1)

Portrét geniálního architekta. Velikán moderní architektury a urbanismu Corbusier (1887–1965): „Současná společnost trpí. Ještě hůř, je zoufalá! Lidé nemají kde bydlet. Žijí ve městech, která nejsou ničím jiným než groteskním, bolestivým tragickým paradoxem. Lidem se namlouvá, že jde o hospodářskou krizi. Osobně tvrdím, že je to mnohem zásadnější krize, skutečná krize svědomí. A nehumánní bydlení jako jediné útočiště většiny současných obyvatel je pouze odrazem našeho morálního úpadku.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

lena60 

všechny recenze uživatele

Moc mi nesedla forma vyprávění dokumentu - komentář čtený v první osobě (Le Corbusier). Co se týká obsahu, také to není žádné terno. Po delší době jsem se usadila k televizi. K zahraničnímu televiznímu dokumentu. Příště už to určitě neudělám. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pred x lety jsem mel to stesti pobyvat pet dni v Candigarhu a zasnul jsem nad mestem, ktere snad nema srovnani. Musi to byt sen kazdeho architekta, postavit "sve" mesto na zelene louce. Dokument sam o sobe je slaby, temer nic ze soukromi, jeho dila vesmes prezentovana jen na fotografiich, komentar je sice plny Corbusierovych myslenek a nazoru, kdy nektere jsou zvlast zajimave, ale dohromady to nejak nefunguje. Nevim, pro koho byl film vyroben, jaky byl rozpocet, ale zlate ceske televizni dokumenty. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Poetický životopis složený jen z vlastních slov protagonisty. Můžeme postrádat kritický komentář, jenže: na Corbusiera se dnes odkazuje jen kriticky. Tzn. kritiky jeho práce a myšlenek je všude dost - vzácnějším se stává spíš pokus o empatické podání jeho úsilí. Stojí za vidění už kvůli záběru, jak při přednášce vyznačuje v centru Paříže velký obdélník, který chce asanovat na své zářívě krásné sídliště s věžáky bez ulic, zato s dálnicí. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Portrét Corbusiera sestavený z jeho reálných vyjádření možná něco dá jeho znalcům. Možná ty vzletné intelektuální větičky pro ně budou třešnička na dortu již známého. Pro kohokoliv jiného je tu nedostatek faktů, žádný kritický pohled a vlastně i poměrně málo obrazového materiálu samotné Corbusierovy tvorby. Slabý dokumentární odvar. ()

Reklama

Reklama