Reklama

Reklama

Vita a Virginia

Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek Vita a Virginia, odehrávající se na pozadí života bohémské smetánky v Anglii dvacátých let minulého století, vypráví fascinující pravdivý příběh o milostném vztahu, který roznítí představivost jedné z nejslavnějších spisovatelek té doby. Vita Sackville-Westová (Gemma Arterton) je neomalená aristokratická manželka diplomata, která se nehodlá nechat svým manželstvím omezovat a vzdorovitě usiluje o skandál skrze aférky se ženami. Když ovšem potká vynikající, ale utrápenou Virginii Woolfovou (Elizabeth Debicki), je výstřední genialitou a záhadným půvabem slavné spisovatelky okamžitě uchvácena. Tak začíná velmi intenzivní a vášnivý vztah, poznamenaný spalující touhou, intelektuálními hříčkami a destruktivní žárlivostí, který obě ženy od základů změní a inspiruje Virginii k napsání jednoho z jejích největších děl. (HBO Europe)

(více)

Recenze (17)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zajímalo vás, co se muselo přihodit v životě Woolfové, aby napsala Orlando? To a mnoho dalšího lze vyčíst v novém biu Vita & Virginie. Na scenáři (jenž vznikl podle její divadelní hry) se podílela autorka House of Eliott Eileen Atkinsová. Virginii hraje gatsbyovská Elizabeth Debicki. Vitu Sackville-West oblíbenkyně Neila Jordana Gemma Arterton. Doporučuju. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dvě výborné herečky v zajímavém, ale nepříliš zajímavě podaném příběhu. Bohužel, mohlo to být lepší než průměrné... Na divadle, kde si to nehraje na film, snad ano. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Až moc povedený rozjezd, na dobový film hodně moderní, svižný a překvapující... skoro jsem si říkala, že mě čeká filmová verze Gentlemana Jacka. Následně tempo zpomaluje a věřím, že tím pár diváků film ztratí, ale na druhou stranu, bavily mě herečky (Gemma je jako vždy sexy, narozdíl od Vity, která v reálu vypadala daleko více chlapsky, a Elizabeth je naprosto oslňující a zatímco v Great Gatsby mě jen bavila, tady jsem se do ní dočista zamilovala), bavil mě moderní soundtrack (dává tomu šťávu), bavily mě kostýmy (které jdou ve filmech běžně mimo mě, ale tady jsem se na nich vyloženě zasekávala očima) a vůbec, když to shrnu, bavilo mě to celé víc, než bych od zdejšího hodnocení (50%) čekala. A navíc oceňuju, když mě film seznámí s něčím, co ve mně vzbudí zvědavost a potřebuju si o tom zjistit více. Ze včerejší projekce už si nevybavím jediný dialog, ale atmosféra ve mně ještě doznívá a ráda se do budoucna podívám znovu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ani neviem prečo, ale všetko v tomto filme mi bolo odpudivé. Asi preto, že som chlap. Ale v tom by som problém nevidel. Hlavné bolo, že išlo o akúsi zlátaninu banalít, ktoré uspávali viac ako desať rohypnolov. A k tomu ešte LGBT, ktorého je všade okolo viac než dosť. Musel som si ísť urobiť kávu, aby som túto emancipovanú kakačku nejak prežil. Hviezdy iba za výpravu. 30/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Gemma Arterton a Elizabeth Debicki v zajetí tělesné touhy. A nad tím převládá značná intimní filosofie. Obnažených těl obou protagonistek se divák dočká jen sporadicky. Bylo zaděláno na pozoruhodné filmové zpracování nepříliš propírané ženské intimity dvacátých let minulého století prostřednictvím dvou ikon dané éry. Aristokratická spisovatelka Vita Sackville-West se tehdy dostávala pod spodničku literární ikony Virginie Woolf. Pozoruhodné jsou na filmu role existujících žen, které vznikaly na základě jejich korespondence, čímž byla zachována věrohodnost jejich vztahu. Tehdejší společnost samozřejmě nebyla stavěná na jejich lesbické dovádění, dnešní pánské publikum by už jistě uvítalo pár pikantérií vnadných hereček. Film je ovšem nemile prudérní. Dvě liknavé erotické scény (víc jsem jich nenapočítal) určitě nenadělají skandální výtvor, tudíž zájmová činnost byla stavěna prostřednictvím filosofických dialogů a ne úplně dobrého duševního stavu Virginie. Gemma Arterton si vzala produkční dohled a na svoji sošnou kolegyni Debicki, která byla ženskou variací kvalitního dlouhého bidla, vzhlížela ze své normálně vysoké postavy. Film nevyhlíží nijak odbytě. Výpravu má příhodnou, většinu času se tráví v honosnějších interiérech, kostýmy a kadeřnické výtvory evokují dané časové období. Zajímavou složku představuje hudební doprovod Isobel Waller- Bridge, který působí nebývale moderně a netouží úplně splynout se zobrazovaným obdobím. Na mě to bylo celé příliš intelektuálně podané. Režisérka Chanya Button předvedla svůj ženský náhled na milostné pletky dam své doby a pánské publikum ochudila o nahou kůži aktérek v titulních rolích. Ty, ač převážně oblečené, sehrály svůj milostný akt skvostně. A díky nim si film zachoval svoji relativní poutavost. 6/10 ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Virginia: "Co ti v životě způsobilo největší zklamání?" ... Vita: "Když jsem uviděla penis." Myslím, že tahle věta to vystihuje celé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film o pravdě, lásce a umění. Mnoho dialogů je použitých přímo z milostných dopisů obou hrdinek a na filmovém plátně tak nevyniknou i když jsou dramatizovány, takže jsou kousavější. Je zde ale dost postřehů ze života. To se zkusím zeptat nějaké pěkné ženy na ulici "Chtěla byste se mnou cestovat? Bez vás všechno bude tak mdlé na sychravé". ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak v prvom rade je tu hudba, ktorá sa hodí k filmu zo súčasnosti alebo budúcnosti a nie k atmosfére spred 100 rokov. Po druhé, Virginia Woolfová mala hnusne vpadnutý vychrtlý ksicht, tak prečo ju hrá Elizabeth Debicki s pomerne jemnou tvárou? No a po tretie, keby nebola drahá Virginia symbol feminizmu, tak by sa o tejto narušenej lesbickej samovraždenej depkárke nikdy nič nenatočilo. Hoci je na zamyslenie, prečo sa šialený feminizmus tak často spája s lesbizmom, teda deviáciou. Takže ide opäť len o účelovú propagandu úchylnosti. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nudne podaný životopis o dvoch lesbičkách, ktoré boli aj úspešné spisovateľky. Nejak ma ten ich vzťah vôbec nezaujal a bolo mi jedno jak to medzi nimi dopadne. Za zmienku stojí len kvalitný CZ dabing, ale ani ten film nezachráni. 4/10. ()

Playman odpad!

všechny recenze uživatele

Docela zajímavej soundtrack, kterej doporučuji si klidně poslechnout nezávisle na filmu. Ale ten film jsem asi nějak nepochopil. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Svižný náhled (podpořený nečekaným elektronickým soundtrackem) na milostné vzplanutí dvou spisovatelek: umanuté, manipulativní Vity a labilní, citově vyprahlé, geniální Virginie (Woolfové). Skandální uvolněné mravy bohémské umělecké smetánky příliš neřeší, soustřeďuje se na vnitřní prožitek silných titulních dam – jehož zjitřený náboj se ovšem postupně cyklí a vytrácí i přes zjevný zápal obou hereček. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"POSLOUCHEJTE, A SLOVA PŘIJDOU SAMA." Nikoliv nezajímavé, přesto, divadelní původ z toho trčí skoro jako handicap. Strnulé, neživotné, umělé. Jedna věc je, když je intelektuální převaha předmětem příběhu, věc druhá, když je používána jako zbraň na diváka. Z přiložené galerie plakátu to tak sice nevypadá, ale Gemma Arterton jako vždy slušně sexy. 50% ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

I když film určité kvality nepochybně má, musím mu udělit nižší hodnocení kvůli tomu, že jsem se děsně nudil a musel jsem se mnohokrát přemlouvat, abych jej vůbec dokoukal. Během sledování jsem se zkrátka několikrát přistihl, že moje myšlenky se zabývaly vším možným, jen filmem příliš ne. Dále mi vadila přílišná sentimentálnost a táhlé dialogy. Kvalitní prvky však představují pěkná stylizace, kamera, výprava, kostýmy a neotřelá hudba. Soundtrack kombinující moderní elektronickou hudbu s klasikou funguje velice dobře, i když jsem se zprvu musel ujistit, zda nemám ještě něco jiného puštěného, jelikož je pro zvolenou dobu, které se věnuje film, dosti netypický. Za pozornost stojí však i Gemma Arterton a Elizabeth Debicki. Nicméně i ony nemohly z podivného scénáře příliš vytěžit. Na snímku oceňuji to, že motivoval k zjištění více informací o Virginii Woolfové. Tak tedy 2 hvězdy... ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je to krásný film a v kontextu v jaké době se děj odehrává i převratný. Mě ale ty filosoficko - feministické debaty spíše nudily. Zajímavý byl vztah Vity s manželem a také Virginie se svým mužem. Pro feministky, lesbičky a romantičky povinnost, pro mne tak trochu ztráta času. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Možno pre feministky ohromne pútavé a inšpirujúce, na mňa príliš veľa kvetnatých ničnehovoriacich blábolov unudenej inteligencie, ktorá nevie od radosti, čo so sebou, takže 20%. ()

somme 

všechny recenze uživatele

Prijemny soundtrack, clovek dostane chut si od ni hned neco precist a pochopit tak i vic o cem se v tom filmu vlastne bavi (a za knizkou videt zase souvislosti). ()

Reklama

Reklama