Reklama

Reklama

Poslední Mohykán

  • USA The Last of the Mohicans (více)
Trailer

Když Unkas, syn posledního žijícího náčelníka Mohykánů, varuje Brity před blížící se skupinou huronských válečníků, všimne si ho Cora Munro, dcera plukovníka, která přijela na návštěvu z Fort Henry. Jenže Magua, zvěd a domnělý britský spojenec, který má střežit Coru a její sestru na cestě zpět do Fort Henry, dívky unese. Unkas a jeho otec se svým přítelem musí dívky zachránit před jistou zkázou. Literární klasika Jamese Fenimora Coopera, která vyšla v roce 1826, se dočkala mnoha filmových zpracování. Tento němý film, který natočili vizionářští tvůrci Clarence Brown a Maurice Tourneur, byl uveden do kin v roce 1920, kdy takto dlouhé a výpravné filmy byly ještě v plenkách. Rozsáhlé venkovní lokace, kulisy, filmové kostýmy a velkolepé bitevní scény jsou působivé i téměř po sto letech. Na svou dobu bylo velmi vzácné také pozitivní vykreslení některých indiánských postav. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

Othello 

všechny recenze uživatele

Kdyby nic jiného, dá se na tomto filmu hezky studovat jak skrze mizanscénu vytvořit dojem o třírozměrném prostoru před kamerou, stejně jako jak skrze ni maskovat produkční limity. Záběry do vojenských táborů se zkoseně seřazenými liniemi vojáků a rozprostřenými domy s mírně nakřivenými rohy, aby z nich byly vždycky vidět alespoň dvě strany, orientační body v různých vzdálenostech od sebe, to všechno je umění, které není samozřejmostí ani teď, viz současné dvourozměrné green-screen sety, před kterými stojí izolovaní herci apod. Ty ostatní z vás třeba může zaujmout teorie toho, jak ten film je na svojí dobu nezvykle prcavej. "Prim and proper in her demeanor, she is actually seized by virginal longings, consumed with sexual desire for her Indian guide-protector Uncas (Alan Roscoe). At a time when women in movies were supposed to be mere wilting violets, this explicit sexual frankness must have been an astonishment, and was in truth quite revolutionary. Looking into Miss Bedford’s sly animal eyes, looking at the movement of her mouth, we are already aware of the director’s sophisticated understanding of the medium’s potential for sexual expression." Brr. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních filmových adaptací proslulé americké klasiky z pera Jamese F. Coopera. Režie se zhostil jeden z nejlepších fachmanů své doby Maurice Tourneur. Clarence Brown mu zde dělal asistenta a točil podle jeho pokynů především scény v exteriérech. Tourneur se soustředil převážně na scény interiérové. V průběhu natáčení se ale zranil a nad dokončením produkce posléze dohlížel jeho učeň Clarence Brown. "Poslední mohykán" má pomalejší rozjezd, ale zhruba v polovině chytne grády a ve finále se z něj stane doslova strhující podívaná. Přestože film působí místy překvapivě staticky, nabízí i řadu velmi zajímavých záběrů a nápaditých řešení scén. Ve výsledku jde o nebývale štědré a poutavě pojaté romantické dobrodružství. Debutující sedmnáctiletá Barbara Bedford étericky krásná. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

90 let je na tomhle kousku sakra znát, ale čekal jsem mnohem horší film. Knižní předloha je opravdu hodně zestručněna, ale to mi příliš nevadilo, protože mě knížka zase až tolik nebavila, takže tady ten výcuc bohatě stačil. Poslední mohykán obsahuje samozřejmě nudnější nedějová místa, hlavně ten úvod, ale oproti tomu je zde několik opravdu skvělých, dynamických momentů, které stojí za to vidět - dobývání jeskyně, záchrana Cory a Alice, řež u pevnosti a samozřejmě závěr. Taky se mi hodně líbilo zasazení do krásné přírody a nově dodaná hudba. Celkově jsem docela spokojen, rozhodně jsem se nenudil. Jo a docela by mě zajímalo, koho z těch indiánů hrál Boris Karloff :-) ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Velmi překvapivý film. Svižný, ve scéně masakru žen a dětí nečekaně brutální, s hlavní ženskou hrdinkou nečekaně akční. Vynikající jsou také lokace a kamera, způsob, jakým jsou snímány souboje a dokonce i herecké výkony, mnohem více sázející na výrazné fyzické herectví než bylo v této době zvykem. Vše korunuje živý střih. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Ve své první neplacené roli se na plátně mezi válečníky objevil i mladý Boris Karloff. (Film Europe)
  • V roce 1995 byl Kongresovou knihovnou tento film považován za „kulturně významný“ a byl vybrán pro uchování v Národním filmovém registru Spojených států. (Zetwenka)

Reklama

Reklama