Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak mladý rytíř a jeho starostlivý otec najdou nejen cestu jeden k druhému, ale také lásku a štěstí... Pohádku o rytířích, unesené princezně a kouzelném náhrdelníku odvypráví Česká televize na Štědrý večer. Vincent (Jan Komínek), rozvážný a mírumilovný mladík, který rád čte a maluje, je pravým opakem svého otce (Lukáš Vaculík). Ten má jako vysloužilý a ambiciózní rytíř silnou potřebu svého syna neustále opatrovat a zahrnovat ho důležitými radami. Dokonce jej doprovází i na zkušenou do světa. Na cestě se setkají s černokněžníkem, vystaví nebezpečí říši víl a musejí svoji chybu napravit. A samozřejmě osvobodit i krásnou princeznu (Lucie Černá). Nakonec rytíř pochopí, že ne vše se dá vyřešit mečem, a Vincent si uvědomí, že se zlem je nutné bojovat. Láska krásné princezny a půl království k tomu je pak zákonitou odměnou. (Česká televize)

(více)

Recenze (340)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Letos se mi to zdálo obzvlášť bídné. Česká televize by se měla zamyslet, jestli by nebylo lepší místo několika nových spotřebních pohádek každý rok, které si každá domácnost k tomu stromku ze setrvačnosti pustí stejně jenom proto, že nic jiného nikde nedávají, natočit třeba jenom jednu pohádku ob rok, do které by se investovalo víc peněz i tvůrčích sil a dalo by se na ni koukat. Třeba i opakovaně. Když už se teda musí točit nové a na jiný typ vánočního filmu tu nikdo koule nemá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na poprvé jsem myslel, že jsem pohádku asi málo vnímal. Ze záznamu na podruhé jsem si ale všiml nepochopitelného příběhu. Buď se jedná o jedinou pohádku, kterou pochopí jenom děti a nebo je někde mezi obrazovkou a scénářem chyba. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jasné pohádkové béčko. Braková hudba, poloochotnické herecké výkony, nulová chemie mezi postavami, nulové charisma. A postsynchrony by měly být v pohádkové tvorbě už konečně zařazeny mezi zločiny proti lidskosti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UDĚLÁM Z TEBE NEJLEPŠÍHO RYTÍŘE VŠECH DOB!...“ /// Fotr rytíř a jeho syn vyrážej na výpravu - zachránit princeznu. Kluk je sečtělej, ale taťka z něj chce mít drsňáka, takže se zdá, že to bude prdel. Po cestě naberou dva srágoráče a zápletka je celkem jasná. To nevadí, ovšem co sere, je postupnej úbytek ftipu a přechod k jakýsi TV inscenaci. Tady asi pomůže snad jen sváteční atmosféra… (asi jak komu!). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Celej život jsem si vystačil mácháním mečem. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Nejslabší z tří letošních pohádek dali na Štědrý den? Zajímavá politika. Řemeslně pod úrovní ČT, myšlenkově uprostřed středověku. Nejpasivnější trofejová princezna od Super Mario Bros. a příběh odvyprávěný bez sebemenší snahy o cokoliv. Absolutní tvůrčí i produkční rezignace. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Plakal jsem, plakal. Ne dojetím, štěstím nebo nadšením, ale smutkem. Někdo tady zase sice možná viděl nebo četl pár příběhů (mezi nimi i epizodu Psirény z Červeného trpaslíka), které se pokouší napodobit, ale nemá k tomu ty nejmenší předpoklady. Anebo má za to, že děti jsou nenároční diváci, kteří zbaští cokoli, co se jim předhodí, zkrátka že děti jsou blbci. Od základu všechno špatně, základní rodinné poměry nevěrohodné, žádné vztahy nebo respekt mezi postavami, tohle že má být nějaká rodina? Jako kdyby se všichni viděli pět minut. Vaculík se čestně snaží, ale nemůže hrát za všechny ostatní. Synátor je špatně napsaný a ještě hůř zahraný (otec bojuje s loupežníky a on se jen dívá, vlastně celou dobu neudělá nic pořádně, ani ten meč nakonec nepoužije), mezi ním a princeznou není naprosto žádná chemie a v neposlední řadě nám zůstane utajeno, kde že se stal tím pravým rytířem. Čaroděj je směšný, král nemá ani charisma ani trochu královské vystupování, princeznu skoro nevidíme. Vedlejší dva nezvedení rytíři měli zřejmě zastupovat vtipné postavy, ale jsou k pláči. Loupežníci loupí přímo před čarodějovou spálenou říší a ještě hrdiny varují, že tam nikdo nechodí. A na koho jako teda číhali? Boha jeho. A ty dialogy, to jsem umíral. "Vede tam jediná cesta..." a toto řečeno u brány s jedinou cestou. Ještě tam chyběla cedule "Tudy pro kouzelný náhrdelník" a šipka k tomu. Prosím tvůrce, když se pokoušejí o něco takového: především mějte na paměti, že nestačí obšlehnout Prince a Večernici, Stardust a jiné podobné příběhy, chce to mít taky talent vůbec vytvořit ten svět tak, aby ho bylo možno brát aspoň trochu vážně, hrdiny, kteří si zaslouží sympatie nebo si je aspoň dokážou v průběhu děje získat, vedlejší postavy, které zapadají do příběhu a u kterých mám dojem, že jsou to lidi z masa a kostí s nějakou minulostí, pohnutkami a tak dále, a v neposlední řadě normální dialogy a hezký češtin, ne tu pařeč, kterou oplývalo toto dílo. Ne to takhle odfláknout s tím, že stačí nacpat tam pár klišé, která jsou navíc podřadně provedená, a dítěti to bude stačit. Kvůli Vaculíkovi to nehodím do odpadu (jestli ve filmu měl někdo blízko k pravému rytíři, byl to on), ale on je opravdu to jediné, co se dá na "PR" pochválit. Všechno ostatní je odfláklé, na půl plynu, unylé, zvadlé, chcíplé. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jásat není nad čím, ale rvát si vlasy zoufalstvím už u téhle pohádky, nezbude člověku na hlavě ani chlup pro děsivou příležitost, kdy se jako divák setká se slátaninami mnohem horšími z let minulých, nebo s letošní Slíbenou princeznou, kterou bych slíbila tak zubaté s kosou a litovala bych snad i té kosy. Pravý rytíř má mnoho negativ, nedomyšleností a sem tam, vlastně docela zhusta, se vyskytne i nějaká vyložená pitomost; demonstrativním výčtem: Teodor má po šesti letech války šestiletého synka, o němž nevěděl, protože si nebyl při svém analfabetismu schopen přečíst dopisy své ženy, králi se ovšem bez zjevného časového odstupu vzápětí po konci války narodí dcerka. Královny jsou snad těhotné jinou dobu než devět měsíců? Vincent je o ca šest let starší než princezna, přesto vedle ní vypadá jako její mladší bratr (ve skutečnosti jsou od sebe představitelé věkem vzdáleni o rok, není to pravidlem, ale tady jde zkrátka vidět, že je ten kluk strašný ucho). Vzdálenost říše čaroděje od říše vodní víly se plynule mění, jak je zrovna podle režiséra pro spád děje potřeba. Královna víl pomateně sundává náhrdelník se svou duší z krku a jak to boží tele s ním mává nad hladinou; přesně to dělá každý s artefaktem, v němž je zakletý jeho osud i osud jeho říše. Hlavní hrdina se chová jako pako, i když uznávám, že jeho koníčky a zájmy jsou mi bližší, než třeba sledování fotbalu (obrážení turnajů, ať to převedu na středověké poměry). K mé úlevě, když byl hlavní hrdina intelektuál, neměl nikdo tendenci zajistit rovnováhu světa tím, že by princezně dal do ruky meč. Rodiče hlavního hrdiny jsou sympatický pár, docela se mi líbila píseň v titulcích a i když jsem nebyla nijak oslněna, podle komentářů a hodnocení jsem to čekala neskonale horší. Je tedy pravdou, že pokud byl Vincent (nebo se to pravé rytířství vztahovalo k Teodorovi?) pravý rytíř, nechtěla bych vidět ty, kteří by byli shledáni levými. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sympaticky to začíná, ale dlouho to nevydrží. Jaromír Hanzlík si tohoto záporáka za rámeček asi nedá, nicméně jeho fanoušci ho možná ani proklínat nebudou, protože ho s velkou pravděpodobností ani nepoznají, a také hlavní mladí hrdinové (i když sympatičtí) jsou jaksi mdlí. Trochu zajímavě hrají jen Lukáš Vaculík, Jitka Ježková a Táňa Pauhofová. Nápad zbraně vs. vědomosti byl dobrý, ale chtělo to asi přidat více humoru. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Napsat zajímavou pohádku je hodně velká fuška. Navíc tu čeká houf místních kritiků jako hladový supi, aby jí hned hodilo do odpadu. I přes partný záměr postavit proti sobě knihy a vzdělání s mečem a hrubou silou, měl příběh spád. Uvítala bych víc humorných situací a replik. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

O špetku lepší než Piráti z Karibiku co nám slíbili vyjetou princeznu, ale pořád nic moc. Co se pohádek týče, tak tenhle žánr už pro mě co jsem vyrostl není přitažlivý, ale přesto mě dokáže fascinovat do jakých sraček se dneska propadnul možná bych měl ještě přehodnotit ty starý kousky... A nebo radši ne, konec pitvání.10% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Má to milé momenty, Vaculík je super, ale tá absencia rozpočtu strašne bije do očí. A v druhej polovici je to už aj dosť nuda 5/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tady je zase nazvraceno, jen co je pravda, přitom tahle pohádka si to absolutně nezaslouží. Ok, možná to nemusela čt dávat na štědrý večer, jelikož nemá ani za mák vánoční atmosféry, ale to Pravého rytíře nedělá špatným, to ani omylem. V první řadě je tu moc fajn premisa, která se nenuceně vine celou pohádkou, kdy se naznačuje, že pero je mocnější meče (a umění vědět a myslet mocnější umění dát levej hák), ale ani v nejmenším to neznamená, že je pohádka méně rytířská, naopak se tu ctnost galantní rytířskosti a vědění skvěle doplňuje, takže výsledek není trapný, ani příliš jednoduchý, což vůbec není snadné, leč tvůrci to zvládli. A pak je to také dobře zahraná dobrodružná pohádka, kde sice titulní rytíř působí na první pohled jako slizký prznitel gumových kachniček, ale na druhý už je to adekvátní sympaťák, obzvlášť v konfrontaci s padouchem Jaromíra Hanzlíka, který si svého zlořáda náležitě vychutnal. Sice bych ocenil alespoň nějakou choreografii soubojů na meče (odmítám tuto nazývat šermem, byť scénickým), tohle máchání zleva doprava vypadalo hrozně pitomě, ale jinak si tak nějak od tv produkce nemůžu přát víc, než to, co jsem dostal, je to prostě dobrá dobrodružná pohádka. "Strašidlo..? Jaký strašidlo?! Já jsem přelud!" ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Další film o Vincentovi, který je malíř (nedávno jsem viděl S láskou Vincent). Tento Vincent kromě toho, že je malíř je i rytíř. I když ortodoxnějším (nemyšleno pravoslavnějším) rytířem jeho otec Teodor. Dokážou se navzájem ponaučit. Jaromíra Hanzlíka jsem v roli černokněžníka nepoznal. Věkový rozdíl mezi princeznou a Vincentem nevěrohodný, přerostlý trpaslík pobavil. Jsem sice vůči českým pohádkám laskavým divákem. ()

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Jediným kladem pohádky jsou KOSTÝMY! Jinak jsem podstoupil masochisticko kinematografický maso. Tak jo, kde začít. Tak zvaná pohádka jak přes kopírák s dalšími moderními výplody našich neumětelů. Ne vážně, fakt u nás není nikdo, kdo by neměl odvahu natočit hernajs pořádnou pohádku, kde ze sebe herci nedělají pitomce, nepřehrávají, kde je kloudný děj atd??? Pojďme popořadě. Hanzlíkův čaroděj nepředstavuje ultimátní zlo, ale trapnou směšnost. Opravdu jsem nepochopil jeho lascivní touhu po obřadu s princeznou, když už ji unesl. To je čaroděj tak staromódní, že potřebuje papír?? Totálně nevěrohodná motivace!!! Trpaslík byl tajtrlík trpící komplexem "na velikosti záleží", tohle že má být trpaslík!? Bože, proč musí být všechny postavy jen pouhé pitomé karikatury?? Proč do všeho cpete nucený "humor"?? Ono teda smát se pitvoření herců fakt nedá, nene. Novotný s Krausem to taky pěkně schytali. Jen si vybavte pohádku O statečném kováři a Ondru s Matějem, kteří byli galakticky lepší než tragicky napsané a bohužel stejně tak odehrané postavy Novotného s Krausem. Zdejší písničky si nikdo při práci zpívat nebude. Princezna sympatická, ale chemie mezi ní a Komínkem nebyla namíchaná dobře. A všude trapný, nucený humor, chacha, chichi, budeme strašně vtipňoučcí, aby si rodinka u cukroví s dárky oddechla a vytrávila toho právě dobagrovaného kapra. Milí tvůrci - přečtěte si článek o pohádkách v časopise Nový prostor (prosinec 2016). A jinak vše podstatné shrnul ve svém komentáři kolega flanker.27. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Prostředí 8/10/// PLUS: předně se mi to po obrazové stránce a vlastně i hudební moc líbilo, nikdo z herců nepřehrává, Hanzlík si opět vystřihl zápornou postavu, stejně tak jsem si užil Martina Krause, řekl bych dobře a samozřejmě čitelně napsané postavy. MÍNUS: jednodušší, nenáročné a v některých věcech fakt televizní, vadila mi hovorová čeština/// Shrnutí: Vytvořit v dnešní době za současných podmínek pohádku je podle mě nelehký úkol, spousta námětů už byla zpracována a pokud si někdo troufne na originalitu, může na to doplatit. Pravý rytíř je nenáročná pohádka, která ovšem zabaví a rozhodně nenaštve, tak jako se to často stává u jiných. Bude zajímavé sledovat jako obstojí ve srovnání s dalšími vánočními snímky./// Celkem 72%/// ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den" - "No, tak to nevim" - jediná fajn hláška, kterou lze vnímat též jako reminiscenci na Hudským napsanou loňskou zdařilůstku Korunní princ. Letos zklamal naděje, které jsem do něj tudíž vložil a co nezabil sám, pohřbil nový rejža. Základní myšlenka a koncept o.k., taky pěkný kostýmy, Vaculík dobrej, ušatý torpédo je taky v pohodě, ale jinak zlo. Zase je to celý jak od nějakýho slepýho střeva tvořícího metodou "pro děcka stačí". Střídá se plochost, dějová pitomost a hodně laciný kýč. Vaculíkova postava je asi jediná, o níž nelze v žádném momentu říci, že tvoří stafáž. Asi jediný moment, který opravdu zaujme, je, když darebák na první dobrou sejme Královnu víl střelou z kuše do zad, to se v pohádkách hned tak nevidí. Jenže ona tam pak smrtelně raněná polehává ve scenérii jak z Fili koníčků, obklopená zjevně se nudícími víly předstírajícími brécami. A proč tam strkáte Hanzlíka (těšil jsem se na něj), když z něj není poznat ani obličej, ani hlas, ani herectví a celá jeho postava působí stejně digitálně jako "exteriéry"? A proč Korna, když neumí zahrát ani ty tři věty, co jste mu tam napsali? A proč se Česká televize už dávno nevyhodila do povětří? ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné prostředí je, žel přírodo, zašlapáno, a tím pádem k ničemu, celkovou absurditou skoro ve všech směrech. Děj i vývoj či chování většiny postav, casting a moderní hudba. Dialogy jsou dokonce na bázi stupidity nováckého seriálu pro mládež. Jakkoli poté moralizovat je v tomto tvůrčím bahně zcela zbytečné. ()

Reklama

Reklama