Reklama

Reklama

Taxikář ze Soulu

(festivalový název)
  • Jižní Korea Taeksi unjeonsa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ovdovělý taxikář, který se stará o svou malou dcerku, dostane možnost si vydělat peníze, když do ohniska událostí doveze německého reportéra. Tedy spíše ji vezme původně plánovanému řidiči, aniž by tušil, do čeho jde. Zpočátku lehce komická forma snímku se rychle mění v napínavé, krvavé i dojemné drama, když se hlavní hrdina v doprovodu svého zákazníka stává svědkem brutality armády a tajné policie. (ČSFD)

(více)

Recenze (34)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě příběh opravdových hrdinů. Povstání v Gwangju se mi vrylo hluboko pod kůži poté, co jsem si přečetla knihu Kde kvete tráva stále oblíbenější spisovatelky Han Kang. Od té doby se pro mě tahle nešťastná událost stala velmi citlivým tématem, o kterém se chci dozvědět víc. I když vím, že to bude bolet. Vždycky mě fascinovalo, kam až dokáže sahat lidská odvaha v touze za svobodu. A o tom je Taxikář. Navíc se mi potvrdilo, že Song Kang Ho ve filmu znamená, že je o kvalitu postaráno. Do role řidiče taxíku se hodil jako nikdo. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pri niektorých filmoch nie je nad čím premýšľať, Song Kang-Ho v hlavnej úlohe, ktorý v zlých filmoch nehráva, schopný režisér, ktorý má minimálne technickú stránku zvládnutú vždy bezchybne a atraktívna téma z nedávnych juhokórejských dejín, ktorej sa venoval už May 18, takže som vedel, že ma to bude baviť a presne tak sa aj stalo. Spomínaný May 18 mal síce trochu atraktívnejší dej, celý čas sa odohrával v centre diania a s miestnymi, takže dostatok priestoru dostala nielen samotná udalosť, ale aj všetko, čo jej predchádzalo a čo nasledovalo, tu je to predsa len dosť rozkúskované, keďže hlavnými hrdinami sú prakticky cudzinci, ktorí sa do diania dostanú len občas, ale znovu to isté, by samozrejme nebola správna voľba a toto mi vyhovovalo. Film je možno trochu dlhší, než by mal a bez pár častí by sa kľudne obišiel, ale určite som sa nenudil, po odľahčenejšom úvode začne zvážnievať, občas je to aj slušne napínavé, zobrazenie hlavných udalostí zase správne drsné a kruté a dokonca ma bavilo aj to trochu absurdné a prepálené finále s taxíkmi. Takže som si vždy vedel nájsť niečo, čo ma práve bavilo a zaujímalo. S obsadením nemám problém, spomínaný Song Kang-Ho je samozrejme skvelý, európskeho partnera mu predstavuje Thomas Kretschmann a okrem nich už nikto nemá až tak moc priestoru, ale aj všetky tie epizódne výrazné postavy ma bavili. Až prekvapivo spokojný som po akčnej stránke, naháňačky sú napínavé, ale vrcholom filmu je samozrejme samotné likvidovanie civilistov armádou, ktoré bolo teda veľmi dobre zvládnuté, úplná vojnová zóna, dokonca ešte jedna z tých horších, keďže tu sa nebrali ani zajatci. A režijne som tiež nechcel viac, technicky je to skvelo zvládnuté a emócie tiež občas fungujú. Takže May 18 sa mi kvôli atraktívnejšiemu a ideálne gradovanému deju páčil trochu viac, ale ani Taxi driver ma v ničom nesklamal, viac, než dobrý film. 75% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"No Kwangdžu, no money..." Už je to asi viac ako rok, čo som nevidel žiadny kórejský film, a teraz som mal šťastie hneď na 2 pecky za sebou. Tá prvá je dobrodružný Daeho a druhý tento celkom nenápadný "Taxikár". V momente, keď som zbadal meno T. Kretschmann som to chcel vidieť. Hlavná dvojica si výborne sadla, oceníte to skôr v závere, ale ako film z novinárskou tématikou si rozhodne zaslúži rešpekt, pretože za posledné roky som videl niekoľko filmov s touto tématikou, navyše sú príbehovo dosť podobné, ale ani jeden nedosahuje kvalitu tohto kórejského filmu. Film začína skôr ako pohodová komédia, ale s pribúdajúcimi minútami je to čoraz silnejšia dráma. Film je natočený podľa skutočnej udalosti, ale ako píše lioncel nie celkom pravdivo. To však nič nemení na tom, že je to dobre urobený film. Scénu "Mr. Kim we must go now" , kde naša hlavná dvojica v taxíku opúšťa nepokojný Kwanngdžu som si pustil asi 5x. Silná, emotívna scéna s tak krásne smutnou skladbou, že mi to trhalo srdce. Pokúšal som sa ju nájsť na youtube ale neúspešne, škoda. Celkovo soundtrack musím pochváliť. 80%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Stylom mi to dost pripomenulo film May 18, ktory pojednava o rovnakych nepokojoch v 80tych rokoch v Kwangdžu. Proste dalsi film, ktory odlahcenou formou pojednava o temnych udalostiach z nedavnej Korejskej minulosti. Informacne mi to pripadalo dost skupe a preto som prilis nechapal vsetky okolnosti preco k tym udalostiam doslo. Evidentne je film urceny pre Korejskych divakov alebo aspon ludi, ktori maju o tom zakladny prehlad. Film sa viac venuje hlavnemu hrdinovi - blaznivemu taxikarovi (ako vzdy skvely Kang-ho Song), ktory cely cas vozi nemeckeho novinara, ktory prisiel natocit o udalostiach reportaz. Vdaka nonstop odlahcenemu tonu ma film nedokazal dojat a ani šokovat napriek tomu, ze sa tam diali riadne svinstva. Co je dost divny pristup. Zaverecna nahanacka s taxikmi bola uz cista parodia. Rovnako stopaz je strasne prehnana a miestami to aj dost nudi. Takze celkovo je film skôr sklamanim a nad hladinou priemeru ho drzi uchvatny Kang-ho Song + par dalsich mojich oblubencov vo vedlajsich ulohach. 6/10. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem úplně jiný film, ale to co jsem dostal jsem sežral všema deseti... navíc based on true story. Přerod z komediálního úvodu do drsného dramatu je výborně nenásilný. Příběhově silná kadence. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou rudou tam dokopnu jen proto, že se mi úplně běžně nestává, že by mě -na poloslepo vybraný- film obohatil o info o nějaké události o které jsem do té doby neměl nejmenší tušení (a to bych o sobě řekl, že rozhled docela mám).. Na korejskej pathos jsem si už za ty roky docela zvyknul (ikdyž odvařenej z něj asi nikdy nebudu).. Blbší je fakt, že v mých očích jsou korejci mistři v tom vzít potenciálně silnou scénu a skrz nekonečné natahování a hekání jí rozpatlat do úplně plytkého kýče. To se bohužel děje i zde.... Ale ve výsledku jsem se docela bavil a poučil, takže asi vpoho.... ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě zasáhlo do citlivých míst! O tragické události masakru v Kwandžu jsem doposud neslyšel, takže jsem si rád rozšířil obzory. Kang-Ho Song  jako vždy skvělý, tenhle herec je zárukou, že film nabídne jistou úroveň kvality. Jinak i ostatní nezklamali, zejména zdatně mu sekundující Thomas Kretschmann. Ale popravdě, první dvě třetiny se místy dost vlečou. Já chápu, že chtěli autoři vykreslit dopodrobna jednotlivé charaktery, na druhou stranu to místy bylo přes čáru. Jenže v závěrečné třetině se rozpoutalo naprosté peklo, na které jsem nebyl emocionálně připravený. Pokud by se nesl celý film v takovém duchu, odnesl by si bez jediného zaváhání plný počet. Hoon Jang to zakončení po stránce režijní dovedl do dokonalosti. I ty opravdové záběry všech protagonistů potěšily (jen nejsem šťastný, že se ti dva v reálu nikdy nepotkali...to chytlo za srdce). Jo, Taxikář ze Soulu překvapil. Korea se zase vyznamenala. 8,5/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborná ukázka korejského filmového umění, kdy se celkem nenápadný film mění na záznam jedněch z nejděsivějších událostí v korejských dějinách, které překvapivě nepřišly z vnějšku, ale zvnitřku. Gradování filmu je skoro neskutečné, ke konci už se místy ani nebudete chtít dívat. Velmi silný zážitek. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Určitě je to dobrý film s velkou výpovědní hodnotou. Jen mne to prostě moc nebavilo. Je to o vypjatých historických událostech v Korei, ke kterým já nemám žádný vlastenecký ani osobní vztah. Chápu ale, že pro zasvěcené to je jiné. Jinak je to docela dobře zahráno a natočeno. Celé je to takové smutné. Jinak kamera a vizual tradičně paráda. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Zajímavej road-movie ve stylu novějšího Green Book. Jeden z mála snímků, kterej si určitě najde rozšířenější publikum fanoušků různých žánrů. Komedie, drama, historie, akční, thriller - všechny zmíněné snímek obsahuje a servíruje je ve skvělém pořadí. Nechybí emoce ze kterých by vám ukápla slza, ani surovost za kterou byste všechny proklínali. Pár chybiček ve scénáři se tu najde (náhodně nelogické objevení se všech možných taxíků při závěrečné honičce). Přesto si ode mě zaslouží hodně silné čtyři hvězdy. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé zahájení letošní Filmasie - dostal jsem prakticky přesně co jsem očekával. Jelikož už jsem v minulosti zhlédl starší snímek May 18 jež se zabývá stejnou a drsnou tématikou korejské historie, obsah mne nijak zvlášť nepřekvapil. Ovšem Taxikář události prezentuje realističtější formou a způsob zpracování nelze než pochválit včetně hudby, dokonce se i přes drsné téma povedlo do filmu vmísit i solidní množství zdařilého humoru. Oproti tomu mnohé scény ve mně vyvolávaly silné emoce, bezmoc až vztek. Herecké kvality Song Kang-ho asi netřeba řešit, ačkoli spíše ho znám z vážnějších rolí. Nicméně dokonalý kousek Taxikář určitě není, tradičního patosu sice neobsahuje takové množství jako May 18, ale rozhodně nechybí :-) Najdou se zde hluchá místa a některé pasáže snažící se o humor či doják vyznívají naprázdno a jejich vypuštěním by se nic nezkazilo. Stejně tak závěrečných 5 minut. už bych úplně vynechal, resp. spíše podal formou textového dodatku před spuštěním závěrečných titulků. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný 17. listopad (1989) ... info k událostem na korektní (samozřejmě) české verzi Wiki https://cs.wikipedia.org/wiki/Povst%C3%A1n%C3%AD_v_Kwangd%C5%BEu ... a trochu jiná (pravdivější) verze https://de.wikipedia.org/wiki/Gwangju-Aufstand ... Taxíkář svou dceru zřejmě už neuviděl, ani se nemohl s tím německým novinářem později setkat .. Z podstaty věci, byl zřejmě zlikvidován při svém návratu domů .. Museli už na něj čekat (podle značky na autě ho lehce identifikovali) .. Takže tak, smutné co se dělo a děje ... ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Film který mne posadil na prdel. Začíná to jako nevinná dramedy, pokračuje jako zábavná buddy movie mezi taxikářem a novinářem, no a pak se stanou věci, o kterých jsem vůbec netušil. Tedy, věděl jsem že to nebylo v Jižní Korei uplně růžové v druhé polovině minulého století, ale netušil jsem, že až tak. Má to strašně epické i zábavné momenty a já si pořád říkám, proč tohle nemohlo vzniknout u nás? Třeba o 68 nebo 89. Klidně v menším měřítku. Hlavně se mi strašně líbil element relativně nezúčastněného člověka, který nemá na věci názor a chce si hlavně žít v klidu. Tohle by šlo tak nádherně u nás. Velký překvápko bylo, že jsou podle skutečné události nejenom pozadí, ale i obě hlavní postavy. 10/10 nádhera. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Bohuzel ne vsechny sceny pusobi verohodne a asi by prospela i kratsi stopaz, ale film skvele graduje. Jinak dobre zmapovani politicke situace v Jizni Koreji na zacatku 80.-let. Slusna kamera, kterou divak oceni zvlast v akcnich momentkach. Z hereckych vykonu nikdo nijak nezaujal, ale jako historicke drama plne dostacujici. ()

sator

všechny recenze uživatele

Identifikace vozu taxi dala zabrat odborníkům a nepanuje úplná shoda o co šlo za vůz. Nejčastěji jsou zmiňována tato: Kia Brisa z roku 1979, Mazda 1300 Familia 2 generace, Mazda 1000 2. generace. Ten důvod má být tento: Brisy a klasická korejská auta jsou obecně vzácná, takže produkční tým filmu odjel do Japonska, koupil Familii, přestavěli a namaloval ji tak, aby vypadala jako korejské taxi konce 70. let. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Moc hezke vyporadani s nedavnou historii. Skoda, ze se nic takoveho nedeje u nas. Jako film to rozhodne dokonale neni. Sluselo by prokratit, treba to spickovani s dalsima taxikarema mi prislo navic, nebo srandy s kimchi nicemu neslouzily. Kdyz slo ale tluste do tenkeho, film si me omotal. ()

XdanteX 

všechny recenze uživatele

X-Wing Taxi. Zase to nadstavování kýčovitýma scénama ve filmu o historické události která sama o sobě je silná, důležitá a opravdu to nepotřebuje. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Zdá sa mi že FiLM v Južnej Korei je vrcholovým športom, a práve vďaka krvavo nadobudnutej slobode si tamojší filmový priemysel užíva zdravej rivality medzi talentovanou domácou konkurenciou. Tá už dávno dosiahla svetovú úroveň. Kiežby aj u nás tak raz bolo.. Zadĺžený taxikár zo Soulu si vybojuje svoju životnú zákazku a tak v najlepšej nálade, netušiac čo ho čaká, vyráža s pasažierom do cieľoveho mesta. Po ceste sa k nim pridávam aj ja, lepšie povedané strhnú ma so sebou, a ocitám sa v roku 1980 v meste Kwandžu, o ktorom som nikdy nepočul. Zmes strachu a bezmoci tu tvorí atmosféru v ktorej sa už nedá dychať. Bublina - dlhé roky živená obmedzovaním slobobody, klamstvami, a životom pod stálym dohľadom - sa nadula na maximum a určite už musí čochvíľa prasknúť. Zisťujem že sú tu fajn ľudia a vedel by som sa s nimi dobre zabaviť, no v tom sa ocitám znova na ulici, bublina už praskla, strieľa sa tu, umierajú ľudia a ja vstávam z kresla a film dopozerám vpozore. Neviem akému publiku bola určená scéna na konci, asi nejakým lamam. Stálo ich to teda jednu hviezdičku, ale inak po celý čas decentne perfektná kamera a vtiahnutie do rôzne temných priam autentických atmosfér (striedajúcich sa v kontraste s farebnou dávkou naivity), to všetko zanieslo niektoré scény do absolútnej dokonalosti filmového priemyslu. KRITICKÁ POZNÁMKA K TITULKOM: v jednej z verzií čes.tituliek je preklad na konci filmu nesprávny a zavádzajúci - novinár sa ešte raz (dva roky pred smrťou) snaží stretnúť s taxikárom a - konečne dostať späť svoje filmy ("die Aufnahmen" - nahrávky) - to už v tomto preklade uvedené nie je . ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Korejský film inspirovaný skutečností, kdy jako jediný žurnalista se v roce 1980 Němec Hinzpeter dostal pomocí dodnes neznámého taxikáře do vládou uzavřeného města Kwandžou, kde se snažila potlačit prodemokratické protesty studentů brutálním způsobem ( stovky mrtvých ). Tenhle film se soustředí na onoho taxikáře a jeho fiktivní život. Opět musím smeknout před jihokorejskou kinematografií, protože tenhle film má pár skvělých věcí: 1) poutavý příběh, který i přes asijský způsob vyprávění ( pomalejší a někdy dlouhosáhlé dialogy) diváka vtáhne 2) technicky perfektní, výpravné 3) hromadné bitky armády při potlačování demonstrací - asi nejlépe věrohodně zachyceno ve filmu co jsem kdy viděl - dechberoucí 4) líbil se mi vykreslený taxikář jako jednoduchej člověk, který se nechce do ničeho míchat a nechápe studenty kteří bojujou za demokracii když mají co jíst, zatímco on každý den bojuje o živobití a je rád že je rád. Až s konfrontací brutality režimu se jeho vidění světa začne měnit , že proti zlu se musí něco dělat 5) jsou tam nastavované citové ždímací momenty - vdovec s dcerou, vyprávění z minulosti atd. což ale nemění nic na věci, že ten film je dojemný a smutný přesto s pozitivním poselstvím. ()

Reklama

Reklama