Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Recenze (132)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborná krimi-komedie s jedním z nejlepších kapitánů Exnerů. ... Jak z vedlejší role udělat nezapomenutelnou tady ukazuje opravdu skvělý Jiří Sovák. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-BAVÍTE SE? -NO, DĚLÁME, CO MŮŽEM. Smrt talentovaného ševce, jiný film s kpt. Exnerem, byl dost ponurý, ale scénář k tomuto snímku, který srší vtipem (jedním ze scénáristů byl také Zdeněk Podskalský) nabízí velmi svěží zábavu. Navíc můžeme vidět mimo jiné Jiřího Sováka (od kterého pokaždé, když ho vidím, čekám, že řekne "Pic kozu do vazu!") ve velmi civilní roli, což je moc příjemné. 90%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká kriminálka, jejíž hlavním motivem je vražda, ale která celou hodinu dělá, jak kdyby se žádná vražda vlastně vůbec nestala. Závěr v podobě nalitých postaviček jako jsou Sovák, Lipský, Kemr nebo Libíček, kteří do širé dáli odjedou ve svých automobilech také nemá chybu. Je vidět, že na tehdejší dobu měl tento film co nabídnout. Také je hodně poetický a s laskavým, nenuceným humorem, čímž mi vysloveně udělal radost. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Slabší exnerovka. Takový zvláštní, i když vlastně celkem milý, hybrid detektivky a komedie. Jako detektivka to moc nefunguje, komediální rozměr je lepší. Postava Josefa Kemra dokonalá! :-) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tahle odpočinková komediálně laděná detektivka s originální a svérázně napsanou postavou kapitánem Exnerem (Jiří Vala) mě celkem chytla. Spousta vtipných scén i trochu napětí, a to hned od začátku až dokonce. Spousta výborných českých herců zvučných jmen, dobrá režie, pěkná Liškova hudba i samotná pointa. Film byl natočen podle románu od Václava Erbena, kteří si tenkrát rychle získaly širokou čtenářskou základnu.O trochu lepší než Smrt talentovaného ševce (1982) v hlavní roli s Jiřím Kodetem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Není divu, že Vám připadá povědomá. Vypadla totiž z kufru Vašeho auta." V mladší době kamenný se vyznám skoro stejně dobře jako kpt. Exner, takže o pokladu toho Benátskýho nebo kdovíjakýho kupce vím skoro všechno. Tedy že neexistuje a přesto ho někdo ukradl. V tom je zápletka zajímavá. Svět archeologů, antropologů a dalších vědátorů je mi poněkud vzdálen, ale celkem rád jsem do něj nakoukl. A postavy to byly skvělý. Zejména pan Houska řádil jak utrženej vagón, ozbrojenej Dr. Soudek vypouštěl parádní bonmoty a závěrečný zkušební přehrávání manželskýho stavu Exnera s Kamilou bylo dokonalý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Soudruh kapitán Exner by velmi rád vložil párek do čerstvé housky, ale nakonec se vydá cestou zdrženlivosti, což se s ohledem na starého Housku jeví jako rozumné rozhodnutí.. Podivnou a nepříliš funkční hybridnost mezi krimi a komedií symbolizuje Liškova nepřeslechnutelná hudba (osudové varhany vs. rozpustilý xylofon); dojem částečně napravují herecké obsazení a vyprahlé hlášky nenuceně zapletené v dialozích („Mají tady sklep.“ - „Jo? A kde?“ - „Dole.“). Film z období, kdy jsme uměli oba žánry, ale smíchat je do kompaktního celku, to hraničí s alchymií.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První z Erbenových exnerovek. Nu, je to film jedoucí na frivolní náladě odlehčených komedií 60. let, v hlavní roli ťunťa Gabi Vránové ve slušivém baretku s bambulkou. Jako sexík je zde oblíbený Vala, ostatní figurky jsou jak vystřižené z dobrých ilustrovaných anekdot. Mohl to být hezký filmový seriál, ale hledání stále nových způsobů, jak Erbenova kapitána Exnera adaptovat pro kino zapříčinila nekonzistenci, jejíž následek pak v praxi znamená žádnou reprezentativní DVD řadu a pouze jedinou knihu s filmovou obálkou. Fanoušek sběratel je tedy zklamán. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nebýt hereckého ansámblu, který se tady sešel, neštěkl by dnes po Pokladu byzantského kupce nejspíš ani pes, nicméně právě díky všem zúčastněným se z nepříliš nápadité kriminálky stala příjemná podívaná odlehčená humorem a podpořená Liškovou tradičně senzační hudbou. Kromě Jiřího Sováka s vousy, opilého Lubomíra Lipského s oběma rukama v sádře a nezvykle praštěného Josefa Kemra je tu k vidění také vcelku bizarní mordparta - Jiří Vala, Jan Libíček, Václav Lohniský. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jen málokdy se najde detektivka, kterou lze označit za půvabnou. Tento krásný kousek patří mezi nejlepší krimi 60. let a to hned z několika důvodů. Určitě je to laskavý humor, který celý příběh provází až k závěrečné třešničce na dortu. Půvabný chaos ztělesněný Gabrielou Vránovou a Jiřím Valou je okořeněný o nádhernou postavu intelektuála v pobodbě vosatého Jiřího Sováka a starostilvým otcem se svézárným Josefem Kemrem. Právě skutečnost, že nejde o urputné stíhání záludného vraha, činí z Pokladu byzantského kupce příběh spíš humorný nežli napínavý. A to určitě není na škodu. Scenář je dotažený do konce, všechny postavy mají smysl, dialogy plnou přirozeně. Vtipné reakce spolu s komickými situacemi jsou rovnoměrně rozprostřeny do celého příběhu. Filmy, který mám rok od roku raději. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Za komedii tuto výbornou krimipovídku rozhodně nepovažuji.! Líbí se mi obsazení snad všech rolí a nejlepší herectví odvádí bez diskusí pan Vala....a Prachař coby pachatel zločinu, no jedna báseň....je to český zlatý "krimifond" s nadsázkou sobě vlastní! ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kapitán Exner je, i přes nižší hodnost, mnohem zábavnější a vtipnější, než trochu suchoprdný major Zeman. Taky nemá za zády StB, ale kdo ví, třeba o tom jen nemluví. Každopádně vyšší kvalita je dána především dobou vzniku. good comment: Zakk a Karlos ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Groteska s vraždou. Chybí jen ten sex ústřední dvojice, na kteroužto nemožnou možnost se celou dobu "nenápadně" pomrkává. Zato přebývá hudba (byť Liškova). Hlavní i vedlejší postavy jsou milé (taťka Kemr!), zábava příjemná, ale chtělo to ještě čtvrtého scénáristu a druhého režiséra. // Při druhém zhlédnutí 2018, poučen o tom, co je kpt. Exner, si to užívám zcela bez výhrad jako podařenou a zábavnou exnerovku (a neřeším takové věci, jako je žertovná nálada kriminalistů, když někomu oznamují, že jeho nejbližší osoba byla zavražděna) a taky to kýžené spojení hlavních postav už mi nepřipadá tak nepravděpodobné. Velmi příjemně sehráno. Jo a že by tam hrála nějaká hudba, teď nějak ani nevím. Vala je rozhodně nejzábavnější i nejžánrovatější Exner (i když ne tak ikonický jako Kodet), což platí ostatně i o ostatních postavách a celém filmu. Konkurovat mohou jen parodické Dialogy s Heřmánkem (1985). Zvýšení na (pouhé) tři hvězdičky je kompromisem mezi mým původním hodnocením a současným dojmem. Objektivní zhodnocení viz NinadeL a Šandík, zaníceně chápající viz Marthos. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Roztomile vtipné, s nonšalancí a grácií, že tomu člověk odpustí i to navádění řidičů motorových vozidel k požívání alkoholických nápojů těsně před jízdou. ()

LION-MR.T odpad!

všechny recenze uživatele

Každý s aktérů mi lezl příšerně na nervy,tak nabitý film známý mi herci a nestojí ani za to hovno. Gabriela Vránová je tak otrávná a protivná ve své roli,že to je jeden z důvodů proč to házím až na dno koše. Je to dobrá herečka,bohužel tady byla příšerná. Celý příběh byl pro mě trest,komedie to nebyla,byl to spíš pro mě horor. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemná odpočinková zábava, ktorú málokto pozná. Miestami sa to tiahne do bláznivej komédie, miestami je tu kriminálne dusno. Celkovo to ale nie je tak úplne dotiahnuté do konca ani v jednom, ani v druhom žánri. Aj napriek krátkej stopáži sa to celé tak trochu vlečie a nedokáže poriadne rozbehnúť ani pri zaujímavom finále s väčším potenciálom, ako samotný výsledok. Veľa zábavy zaobstarajú kvalitní herci, akoby tu boli vážne všetci, len ten Menšík chýba a hodil by sa sem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad ... je hlúpučký film, ktorý sa tým nevymyká z celého diela Iva Nováka. V plejáde českých filmových detektívov je Jiří Vala niekde blízko dna. A Gabriela Vránová, to je úplná katastrofa. Stvárňovanou postavou i herecky. Keď sa pozriem, koľkí dali filmu všetkých päť hviezdičiek, uvedomujem si, koľko toho ešte nechápem. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Žádná obec, ale Hudec! Vymazlená detektivka s neodolatelným Exnerem, který je v podání Jiřího Valy nejstylovějším kriminalistou v dějinách české kinematografie. Navíc humor je tak funny and crazy, že napoprvé nestíháte sbírat všechny ty skvělé frky kolem. Těžko říct, co a kdo je lepší – zda Sovákův nadčasový plnovous, svérázné výchovné lekce pod taktovkou Josefa Kemra, sexy Gábinka, věčně omdlévající dr. Šedivka alias Řehoř, moderní bruselský nábytek anebo jako vždy uchu lahodící tóny Zdeňka Lišky. V tomto případě je film, není-li to příliš troufalé, lepší (zábavnější) než knižní předloha. Škoda, že se Exner v pozdějších filmech proměnil v poněkud nudného patrona bez šťávy a elegance. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tahle detektivní povídka, podobně jako ze stejného roku Nahá pastýřka, nemá žádný svůj reální základ. Obsah je čistě založen na fantazii magie ztracených cenných pokladů, jejichž historie, osud a tajemství současně s touhou po bohatství dovedou vždy někoho během příběhu ke zločinu. A tahle fantazie v obou filmech funguje bezvadně, pokud jde o příběh, vše je do detailu promyšleno a do sebe zapadající, navíc obohaceno o valnou dávku humoru! Režisér Ivo Novák nebývá uváděn mezi klíčovými režiséry českého filmu, u jeho filmů si mnohdy ani neumím přesně vzpomenout na jméno režiséra (paradoxně asi kvůli hodně krátkému a obyčejnému jménu)... nicméně POKLAD a "český thriller o kose" Zelené obzory (1962) mají u mě vysoký počet hvězd. Některé temné scény jako srážka aut a mrtvola v lese připomínají rovnou Schullhoffovy Kalašovky. Archeologické ústavy, kde ředitel ukrývá v knize pornofotky :o), druhý (v excelentním podání Jiřího Sováka) přijímá detektivní návštěvy o půlnoci v pyžamu a šikovná mladičká Gabriela Vránová coby zamilovaná studentka vyloudí nejednou úsměv na tváři – to jsou stylové momentky a někdy i absurditky pro tvorbu 60.let tak typické. A Jiří Vala byl (a je) bezesporu nejlepším představitelem kapitána Exnera! 90% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

To, co předvedl Josef Kemr na konci, by zasloužilo zapsat mezi legendární hlášky čs filmu. To byl nářez, kulometná palba, a nedělní králík už naservírovaný. Jakkoliv je to vytržené z kontextu, pokud jste před tím neviděli celý film. Jiří Vala a charisma, se kterým utáhne cokoliv. To je u mě český Bond navždy. Lehká, svižná i když trochu zbytečně moc zamotaná krimi komedie (vyhodil bych aspoň postavu profesora). Parádní auta, atraktivní děj, půvabná blondýnka, sympatičtí kriminalisté Libíček, Hrubý a Lohniský. Mladičký Haničinec. ()

Reklama

Reklama