Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kathy Nicol (Jennifer Connelly) je mladá žena, která se zoufale pokouší nalézt nový smysl života poté, co se vymanila ze závislosti na alkoholu. Vinou úředního omylu a lhostejnosti je vystěhována z malého bungalovu v Severní Kalifornii, který pro ni představoval poslední životní jistotu - bezpečný domov. Kathy se ocitá bez střechy nad hlavou a bez pomoci: dům má být hluboko pod cenou prodán v aukci. Mladá žena hledá způsoby, jak tomu zabránit. Jejím protivníkem se stává muž, který má stejně jako ona silné důvody pro to, aby dům získal: íránský imigrant Behrani (Ben Kingsley), bývalý plukovník íránského letectva, který po útěku z vlasti marní své schopnosti ponižující prací, aby manželce Nadi (Shohreh Aghdashloo) a synkovi Esmailovi (Jonathan Ahdout) zajistil alespoň odlesk dávné prosperity. Dům je pro Behraniho zhmotněním amerického snu, o jehož naplnění nepřestával snít. Kathy se však odmítá vzdát bez boje...
Podle románového bestselleru Andre Dubuse III "House of Sand and Fog", který se dostal mezi finalisty prestižní National Book Award, natočil debutující režisér Vadim Perelman strhující psychologické drama. Jeho námětem je soupeření dvou zcela rozdílných lidí, které rozděluje rasa, pohlaví, názory i kultura, v níž byli vychováni. Kathy a Behraniho (v podání oscarových laureátů Bena Kingsleyho a Jennifer Connelly) však spojuje pocit, že jsou vyděděnci a touha svou zoufalou situaci změnit. Soupeření o dům se rychle mění v otevřenou válku plnou dramatických zvratů, ve které nikdo nemůže tak docela zvítězit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (384)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky možná (i když v dnešním světě není nic nemožné) malinko přitažené za vlasy, ale mistrně natočeno a fantasticky zahráno! Jennifer Connelly i Ben Kingsley jsou dost kvalitní herci na to, aby v takovémto majstrštyku prodali do svých postav kus sebe, výtečně jim ale sekundují i další aktéři, z nichž jsem alespoň okrajově znal jen Rona Eldarda, Kim Dickens a Frances Fisher. Příběh, naplněný emocemi (hlavně v závěru!); příběh, v němž nemůže být nikdo vítězem; příběh, jenž dokáže zaujmout, ne-li přímo dojmout skoro každého diváka... Hodně slušných 90%. Už dlouho jsem neviděl tak výborný film... P.S.: Jennifer Connelly opět na molu? Jako bych to už někde viděl (a rovnou dvakrát). :-) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tento příběh měl skutečně oscarový potenciál, jenže ten byl rozmělněn přílišnou dávkou patosu v některých scénách. Teprve když se kolečka osudu patřičně rozhýbala, stal se i děj mnohem poutavějším. Jenže s tím souvisí další problém Perelmanova debutu – nerealistické (neboli přehnané) chování většiny postav během posledních minut. Zatímco zbytek děje se nese v realistickém duchu, v závěru jako by autor potřeboval rychle a efektivně „utít“ všechny rozpletené dějové linie, což se mu ne zrovna dvakrát povedlo. Každopádně, Dům je možná postavený z tak nedůvěryhodných materiálů, jakými jsou písek a mlha, přesto stojí poměrně pevně – někde mezi evropským uměleckým a americkým nezávislým filmem. 75% Zajímavé komentáře: k212, Niella, castor ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Pro režiséra byl tenhle film prvotinou (napsal scénář a produkoval) a musím říct, že to dopadlo skvěle.... Jednoduchá zápletka ze které se vyvine snadno uvěřitelný a silný příběh, kterým vás autor provede bez zbytečných efektů až k finále, na které se nezapomíná. Herecky naprosto bezchybné (těžko říct, jestli je lepší Jennifer nebo Ben) a navíc ty nádherný záběry navozující tu správnou atmosféru ... ke stovce chybí fakt jen kousíček..... Je pěkný, že se pořád točí takový filmy... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Komorní drama s dobrými hereckými výkony a silnými emocemi. Je pravda, že scénář je ke konci až zbytečně moc vyhrocený, ale nijak zvlášť mi to nevadilo. Fascinuje mě, že scenárista dokázal vytvořit takový příběh, kde chápete jednání a motivace obou hlavních rivalů. Myslím, že Dům z písku a mlhy je první film s Benem Kingsleym v hlavní roli, který jsem viděl a jeho výkon je vynikajicí, opravdu mě dostal. Jeho výkonu připisuji na vrub emocionálně nejsilnější scénu filmu ( nemocnice), kde se mi draly slzy do očí. Ovšem i Jennifer Connellyová je velmi dobrá a navíc i krásná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako môže dopadnúť súperenie dvoch naprosto odlišných ľudí stojacich na okraji spoločnosti, ktorých spája len jeden spoločný záujem - snaha nadobudnúť pocit istoty a bezpečia? A ako v tomto smere zamieša karty slepá, možno až šialená láska? Aj o tomto pojednáva tento myšlienkovo bohatý film, okorenený skvelou réžiou a veľkou dávkou emócií (hlavne k záveru). Naozaj, človek si niekedy až príliš neskoro uvedomí, čo je v živote to najdôležitejšie. Mladším je možné takúto chybu do určitej miery tolerovať, ale keď si to neuvedomujú starší, tak to je potom hotová tragédia. Presne ako v tomto filme. 85/100 ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Většina filmu byla natočena v přilehlém okolí San Francisca. (Ai.ma)
  • Autor předlohy Andre Dubus III dostal od filmových studií kolem sta nabídek na zrealizování své knihy. (Ai.ma)
  • Lokalita, kde se nachází dům, 34 Bisgrove street, je - stejně jako Pacific country - smyšlená. (Ai.ma)

Reklama

Reklama