Reklama

Reklama

Panoptikum

  • Česko Dům hrůzy (více)

Odvážíš se vstoupit do Panoptika a setkat se s jeho správcem? Když čtveřice mladých přátel náhodou zahlédne hlídače z Panoptika, jak vraždí vědmu, pracující na pouti, navždy se jim změní život. Některým více – to jsou ti, které hlídač s lidským tělem a hlavou obludy dostane do svých spárů a některým méně – šťastlivci, kteří řádění netvora přežijí a zbytek bytí stráví v léčebně mentálně chorých. Ke které skupině se připojíte vy? Budete zbaběle utíkat a zakrývat si zrak či se odvážně postavíte hrůzám a vstoupíte spolu s námi do hlubin Panoptika? Rozhodnutí je zcela na vás, ale nezapomeňte – my vás varovali! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

arie 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdiť, že sa jedná o jednu z najvydarenejších Hooperových snímok, originálny a mierne atypický slasher, z ktorého vyžaruje žánrové zapálenie a dominuje mu pestrofarebná vizuálna stránka púťových atrakcií a fantazijnej mystiky. V prvej polovici sa zoznamujeme s karnevalovým prostredím a postavami, tradičnou skupinkou tínedžerskej jednoduchosti a infantilnosti, no prinajmenšom na Elizabeth Berridge je pohľad veľmi prijateľný, film odporúčam sledovať s hlasitosťou na maximum, aby ste si naplno vychutnali jej vrieskacie umenie. V druhej polovici sa snímka prehupne do hororovej roviny, vraždy sú natočené pomerne jednoducho, neexperimentuje sa a taktiež krvi je pomenej, no miernu nudu a tradičné stupídne chovanie postáv, v tomto prípade skôr jednej, vynahradzuje potešujúci záver. Jedna z lepších, pozerateľnejších vyvraždovačiek, v ktorej sa Tobe Hooper zaobišiel aj bez prehnaných nechutností, teda ak za nechutného nepovažujete jedného zmutovaného a neprestajne slintajúceho sympaťáka... :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Panoptikum jsem si ihned zařadil do své imaginární složky tzv. podivných horrorů. V této složce mám už např. Cravenovy Lidi pod schody. Pakoptikum je svým způsobem opravdu podivně pojatý horror, Sám o sobě, příběhem, stylem vyprávění, není nijak extra moc dobrý, je to v podstatě jen klasický průměrný slasher alá mládež v ohrožení své doby. ALe ta připdaná bizarnost, to prostředí a hra s jeho prvky a parametry, hudba, zvuky a rafička pořád ve škále podivnosti a bizarnosti (stará vyžilá kozatá vědma honící Frankensteina) z toho dělá velmi zajmavou podívanou. Možná je nakonec kladem i fakt, že se mi tento fim pod kůži dostával poměrně dlouho a chvíli trvalo, než jsem mu přišel na chu a zjistil, že je to parádička. Další dílek do skládačky přesvědčení, že Hooper není vůbec špatný režisér a že točil dobré filmy. Mám je rád, a odteď si k nim řadím i Panoptikum. Opovažte se přede mnou říci, že je Hooper barbal. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat.Tohle je prostě šílenost.Tenhle film vsází na hutnou atmosféru,která je podpořená šíleným psycho prostředím,nervy drásajícím hudebním podkresem a taky skvěle dementním zabijákem,který se zastaví jen před svým fotříkem.Navíc dokud nám killer lítal v masce tak to mělo šťávu,ale když jí sundal tak to dostalo ještě větší grády.Navíc ta maska pod maskou je fakt hustě udělaná.(myslím tím na rok 1981)Fakt smekám.Rozštěp patra už jsem viděl,ale rozštěp celýho ksichtu to se jen tak nevidí.Nemůžu hodnotit jinak než plným počtem hvězd.Rozhodně doporučuju fandům slasheru a milovníci tísnivých atmosférických snímků si taky přijdou na své.Mě osobně to fakt dostalo.A právě proto mám rád starší horory,protože takovou atmosféru jakou dokázali vytvořit dřív,už dnes umí málokdo.Takže kdo neviděl tak dohnat. ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Tobe Hooper nakrútil výborný hororový slasher, korý už v prvých minutách naznačuje, že pôjde o film, ktorý je atmosféricky priam dokonalý. A preto staré horory budú nenahraditeľné. Dnes sa všetko prerába, ale k čomu to. Staré čisté hororové jazdy ma vždy nadchnú, pri prvom pozeraní to je bomba. A u Fanhouse tomu nebolo inako. Herci sú veľmi dobrí a príbehová kostra je veľmi jednoduchá. Skupina kamarátov sa budú hrať na hrdinov a skončia zle. Budú bojovať o holý život vnútri akejsi atrakcie. Veľmi dobre nakrútený film s výbornou atmosférou, ktorú ešte vylepšuje skvelá a desivá hudba. Takto si predstavujem čistú, nefalšovanú hororovú jazdu, ktorá obsahuje všetko to, čo by mali horory obsahovať. Nič viac, nič menej. /75% ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Atmosféra typická pro horory této éry zde funguje na jedničku, avšak výsledný dojem hodně stahuje velmi řídká dějová linie, která doplácí na příliš dlouhou expozici a také vykreslení postav, jejichž další pozemské setrvávání mi bylo úplně šumák. Těšil jsem se na mladičkou Elizabeth Berridge, která tak okouzluje v Amadeovi, její zdejší výkon je však tragédie, i vzhledem k naprosto stupidní a nesympatické postavě. Kéž by natáhla bačkory jako první a z domu hrůzy na denní světlo nakonec vyšla pohodová bloncka. Jinak průměrný počin doby, který i přes nedostatky pobaví a občas i polechtá na zádech (hlavní nestvůra je opravdu povedená). ()

Galerie (61)

Zajímavosti (11)

  • Dean R. Koontz pod pseudonymem Owen West napsal novelu podle scénáře tohoto filmu. (Chatterer)
  • Dievčatá v stane stvárnili miestne striptérky z Miami. (beso74)

Reklama

Reklama