Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve 14:30 Greenwichského času 9. srpna se raketoplán H. M. S. Churchill, na palubě s britsko-americkou posádkou přibližuje k cíli své mise. Tím je pozorování a studium Halleyho komety. Je zjištěno slabé radarové rušení vycházející ze závoje komety. Podrobnějším zkoumání odhaluje obrovskou loď, která se nechává unášet v ohonu komety. Neodpovídá na žádné volání a tak je posádkou považován za prázdnou skořápku unášenou vesmírem. Kapitán se proto rozhodne navštívit neznámý vesmírný koráb. Vše probíhá hladce. Posádka v obrovské lodi nalezne kromě vysušený zbytků nějaké formy života podobající se netopýrům a také tři skleněné rakve s dvěma muži a jednou ženou. Ti jsou přeneseni na Churchilla a loď se vydává směrem k zemi.

Po 30 dnech bez kontaktu s raketoplánem Churchill je rozhodnuto o záchranné misi, která má najít posádku lodi a zjistit co se stalo. Jediné co nalézají jsou poletující zbytky vysušených lidí a tři skleněné rakve. Avšak je zjištěno, že chybí záchranný modul, který je později nalezen a v něm i kapitán raketoplánu Churchill Carlsen s hrůzostrašným příběhem, který se odehrál při návratu lodi na zem. Rakve jsou přezkoumány a uschovány, ale najednou zmizí skleněný štít a žena z rakve společně s oběma muži se probudí k životu. Žena odejde z vojenské základny a nechává za sebou těla lidí, kterým vysála energii. Po jejích stopách je vyslán Carlsen společně s jedním odborníkem, který se mu snaží pomáhat a přitom na něj dohlížet, Cainem. Oba se dostávají mimo Londýn, aby poté zjistili, že jsou posledními dvěma lidmi, kteří dokážou zabránit vysátí energie z celé lidské populace. (Djkoma)

(více)

Recenze (157)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mně se to tedy vůbec nelíbilo. Slibný námět zde byl doslova zabit špatnými herci a přemrštěnou délkou, některé pasáže bych úplně vypustil. Děj mění lokace jako na běžícím pásu, což má za následek rapidní úbytek už tak slabé atmosféry, prostě se nestíhá tvořit a uchovávat, kladný efekt nemá ani vyloženě hloupé chování jednotlivých postav. Speciální efekty mi taktéž nepřišly nijak zvlášť povedené, ba spíše naopak. Nepotěšil mě ani závěr, který je příliš předvídatelný a i kýčovitý. Lifeforce je pro mne každopádně zklamáním. 45% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docela ponurý sci-fi horor o mimozemské entitě, vysávající z lidí energii. Slušně zpracované triky, napínavý příběh a po velkou část filmu svlečená Mathilda May = dohromady za 3 hvězdičky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch úchylnějších sci-fi filmů s bláznivým mimozemšťanem a dobrým příběhem, co z diváka čerpá životní sílu. Moc se o tom víc říct nedá. Možná se jenom divím, že se o tom filmu moc nemluví. Vždyť co se týče hororových sci-fi, musel tenkrát Vetřelcovi fešně konkurovat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $25miliónov║Tržby USA $11,603,545║Tržby Celosvetovo $11,603,545║ Jejda, takto toto ináč hybridne prekombinovali. Jediné zaujímavé na filme ostala len tá prechádzajúca sa nahá kráska vysavajúca život. Tobe Hooper len potvrdil že je ohromný béčkar, nič viac. /35%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opravdu podivuhodný zážitek si pro mě připravil tento film. Nádherný plakát lehce ukazoval na brakovou sci-fi literaturu a na očekávání béčka se vším všudy. To se však změnilo, hned na začátku přišla úchvatné vesmírné setkání s obrovskou kometou, která ve svém závoji schovávala velké tajemství, které je stavebním kamenem následujícího děje. Skvělá atmosféra, které vůbec nic nechybí doplněná o nalezení skleněných rakví s dvěma muži a jednou nádhernou ženou (to tělo... ). Od téhle chvíle se film vrátí do nebes dokonalosti až v závěru, kdy je opravdu na co se dívat a možná i nad čím přemýšlet. Na první pohled primitivní příběh o jakési invazi má určitě další myšlenku, kterou si někdo rád užije jiný rezolutně zamítne. Triky jsou kvalitnější než jsem čekal a vzhledem k roku výroby jsem neshledal žádné námitky. Celé skoro dvě hodiny je na co se dívat, co sledovat a čím se nechat unášet, jen vás nesmí odstrašit menší zakolísání tak uprostřed filmu, kde asi režisér zkoušel co divák vydrží. Jinak obrovské překvapení a pro všechny fanoušky ortodoxních sci-fi povinnost, která je neprávem přehlížena. Malý klenot sci-fi, který se ztratil v dějinách, ale jistě bude opět nalezen, protože za to stojí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Mám slabosť pre votrelecké horory (DEEP STAR 6, LEVIATHAN, NETVOR, MUTANT). Od SILY ŽIVOTA som čakal práve toto (scenár písal spoluautor VOTRELCA). A prvé minúty ma skutočne príjemne navnadili. Oproti zvyšku filmu (čo sa ľahko povie, ale sú to DVE smrtiace hodiny) sú atmosférickým zázrakom. Ľudská vesmírna loď, prekvapená posádka, gigantické vesmírne plavidlo nepozemského pôvodu, prieskum jeho temných útrob, nájdenie obrovských netopierov, STRIH a zrazu sme na Zemi. Podvod! Dej je otrasný. Nesympatickým chlapom pomúti krásna mimozemšťanka hlavy a takto to ide 120 minút. Nemyslím si, že môj zážitok by bol lepší, ak by som nečakal VOTRELCA. SILA ŽIVOTA je proste zlý film. Ako sci-fi je to naivné a ako horor to nefunguje, pretože to NIE JE horor. Ako si tak film za filmom kompletizujem dielo Tobea Hoopera, potvrdzuje sa mi, že okrem dvoch kultov (TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU, POLTERGEIST) urobil už len smršť vecí, ktoré nestoja za pozretie (PANOPTIKUM, MÁRNICA, KROKODÍL, SILA ŽIVOTA). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jedině u Cannnon Films mohl Tobe Hooper dostat smlouvu na tři filmy a navíc prostředky na bizarní vysokorozpočtový projekt, který mísí styl klasických britských sci-fi hororů jako "Quatermass and the Pit" či "Den Triffidů" se spektakulárními speciálními efekty a pompézní výpravou. Sice se výsledek zařadil po bok nechvalně známých propadáků a pro Cannon Films předznamenal jejich finanční pád v druhé polovině osmdesátých let, ale nelze mu upřít velké kouzlo. Vlastně se jedná o svého času zcela unikátní fanboyovský projekt, kterým si Hooper udělal radost vzdáním holdu svým oblíbeným odlschool snímkům. Stejně jako v nich "Lifeforce" stojí na dialogových pasážích a mluvících hlavách. Právě ty ale zapříčiňují, že film selhává jako podívaná a zůstává jen důslednou poctou pro poučené publikum. Nic na tom nezmění gigantické sekvence z hloubi vesmíru, apokalyptická destrukce Londýna ani bizarní premisa s nahou vesmírnou upírkou, která vysává životní sílu z mužů. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi podivný, ale překvapivě pořád slušně fungující mix vesmírné sci-fi, upírského hororu, zombijárny a Playboy videa, to vše zalité velmi depresivní polevou. Jestli bych něco vylepšil, tak snad jen trošku zkrátil dvouhodinovou stopáž a relativní happy end nahradil ještě temnějším závěrem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jako asi 12letý jsem to viděl v němčině na RTL nebo PRO 7, oči navrch hlavy, moc jsem tomu nerozuměl, ale bál jsem se hrozně. Docela bych to rád viděl znovu, jak bych reagoval teď. Update Hmm, tak jsem to shlédl s odstupem cca 15 let a vidět se to dá, napínavé to sice už moc nebylo, ale ponurá atmosféra je stále slušná. Na svou dobu to má velice slušně natočené vesmírné scény a kromě toho Mathilda May je vybavena slušnou p-p-postavou, ani nevim, proč jsem se zakoktal. Ještě jedna věc zaslouží ocenit, vynikající hudba Henry Manciniho. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek natočený podle románu Vesmírní upíři od Colina Wilsona, který byl inspirovaný Stokerovou klasikou Drákula. Literární předloha je vlastně moderní kosmická parafráze klasické upířiny ve stylu gotického románu. Skloubit v jednom filmu upírské téma, zombijský horor a čistokrevnou sci-fi může být na první pohled ptákovina, a tak film taky konec konců dobová kritika vnímala a doslova ho rozcupovala na kousky. Z mého pohledu to kupodivu celé funguje docela dobře, především proto, že se tvůrci celou dobu snaží zůstat na půdě čisté sci fi a z ostatních žánrů si berou pouze nápady a rekvizity. Scény v kosmu jsou na dobu vzniku natočené velmi zručně se snahou o maximální autentičnost a stejně tak působivé jsou i záběry hořícího města a lidí zasažených panikou. Kvalita triků pochopitelně odpovídá své době, s tím se holt nic nenadělá... Ve filmu se neobjevily žádné velké hvězdy, jen jednu z vedlejších rolí dostal Patrick Stewart ze Star Treku. Tahle temná hororová sci-fi s béčkovou patinou stojí za vidění. Celkový dojem: 55 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi v pubertě uteklo, ale o moc jsem nepřišel. Lifeforce je sci-fi hororový blockbuster, na kterém rozhodně jsou vidět prachy - film stál 25 mega, tj. o 6,5 mega víc než o rok mladší Vetřelci (!) - což ale vůbec neznamená, že vypadá dobře. Jen draze. Celé to působí tak nějak archaicky (jako katastrofická scífka z 50. let - zřejmě záměr), nehrají tu žádné hvězdy a výsledný mix Lupičů těl, upířiny a sexu nevyšel, po fajn úvodu ve vesmíru se na Zemi hodně kecá, místy to působí nudně, místy až komicky, včetně toporných nebo přepálených hereckých výkonů. Největší WTF byl Patrick Stewart posedlý sexy mimozemskou upírkou a jeho líbačka s hrdinou. Pozdější Mutant s Natashou Henstridge by mohl být nepřiznaným remakem téhož. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Podle obsahu jsem nedoufal v nějaký silnější zážitek, ale Tobe Hooper vcelku překvapil filmem, který na mě až nepěkně často působil jako spletenec mnoha dalších proslavenějších snímků. Možná je to jen mojí paranoiou, ale měl jsem pocit, že se dívám na střípky Vetřelce, Carpenterovi Věci, romerových zombíků a mnohých dalších. Přesto celek byl příjemným sci-fi béčkem s dobrým potenciálem a vtipným námětem propojení moderních efektů, vemírných tvorů a klasického upírského hororu. Lepšejší tři hvězdy. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Kdybych viděl tento film jako mladík, možná by v mém životě hrály bloncky a zrzky daleko menší roli. Mathilda May byla opravdu pozoruhodná. Těžko říci, jakou byla/je herečkou, ale výstavním kusem nahé ženskosti je skvělým (abych nekecal, z té čtvrt hodiny na plátně je asi půl minuty i zahalená v nějakém prostěradle). Aby film fungoval úplně dokonale, musel by být jasně zařaditelný protagonista popř. někdo, s kým by se divák mohl identifikovat -- tento problém jsem zaznamenal již ve větším množství britských vysoko?rozpočtových sci-fi 20. století. Dost mi nesedla postava hraná Peterem Firthem, trochu moc zkratky a hlavně hodně špatné "neuvedení" jeho postavy, tedy si ho nejde ani oblíbit, ani neoblíbit -- je vám lhostejný stejně jako většina herců, takže nakonec vám jsou sympatičtější antagonisté. P.S. ale jsem rád, že vše skončilo happyendem. Nejlepší film o vesmírných upírech, který jsem kdy viděl. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

V jistém slova smyslu fascinující podívaná, o to víc, oč se film bere naprosto vážně (už jen ten 25mil. rozpočet). Takhle nějak bych si představoval Vesmírnou odyseu od Ed. Wooda. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vedecko fantastický netopiero votrelcovsko katastrofický upírsko erotický horor. Začína blízko Halleyho kométy, kde ju skúma vesmírna loď. Tá však narazí na zvláštne obrovsky dlhé teleso tvaru ihly, azda mimozemskú vesmírnu loď. Skupinka prieskumníkov vnikne do jej útrob, nájde tam tri nahé ľudské telá v sklenených rakvách a prenesie ich, spolu s vysušeným obrím netopierom na svoju vesmírnu loď. Po zhruba pol roku sa loď vracia k Zemi, nereaguje však na signály. Vnútro lode zasiahol požiar, zdá sa, že nik neprežil Sklenené rakvy s mimozemskými naháčmi však ostali neporušené. Pri skúmaní zloženia mimozemských naháčov sa prejavia ich schopnosti. A rozhodne nejde o žiadne humanistické posolstvo. Hrôza začína. Schopnosť vysávať z ľudí energiu a meniť identity znemožní efektívne lovenie potvôr z vesmíru. Tie sú navyše schopné prevtelenia do ľudskej podoby. Situácia sa komplikuje, vyšetrovatelia navštívia aj blázninec. Čo z toho, ak jeho riaditeľ je sám napadnutý upírskym vírusom. Mŕtvych a nakazených pribúda. Londýn sa rúti do katastrofy. Obria mimozemská ihla sa priblížila k Zemi aby vysala z centra Albionu životnú energiu mŕtvych ľudí. Jediná šanca ako sa zachrániť, je prečítať si román Brama Stokera Dracula a pokračovať pri likvidácii podľa tamojšieho receptu. Inak ľudstvo vyhynie. Priliehavá hrmotná hudba dotvára stupňujúcu sa vampírsko - mimozemskú katastrofu. Šialene pospájaný eklektický dej, zložený takmer zo všetkých zložiek adrenalínových filmov napriek predpokladanej gebuzine skvele šliape. Okorenený je nahou zvodnou vesmírnou krásavicou a jej erotickými flirtami s pozemšťanmi. Temná atmosféra a komplikovaný boj so zlom vytvárajú neodhadnuteľnosť pointy. Tá tvorí čerešničku na torte, pretože neznamená automaticky víťazstvo ani jednej zo strán konfliktu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký režisér Tobe Hooper sa podujal na to, že sfilmuje novelu "Space Vampires", ktorú napísal v roku 1976, uznávaný anglický spisovateľ Colin Henry Wilson. Podarilo sa mu to v roku 1985. Natočil výborný sci-fi horror - "Lifeforce". Film o mimozemských vysávačoch ľudskej energie, ktorí sú akýsi špecifický druh vesmírnych vampírov, dokáže diváka zaujať originálnym príbehom, znepokojivou atmosférou, kvalitnými hudobnými podkladmi a dobrými hereckými výkonmi. Ja som sa pri tomto titule rozhodne nenudil. Výborne namiešaný mix vampirizmu, zombie a sci-fi horroru. **** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Votrelca vo vesmíre, nahradili silikónové kozy z Hustleru, a tak ma samotný snímok nadchol rovnako, ako Dankov slovný zásobník. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Jako malýho mě tenhle film dlouho strašil ze snů, ale jak by to dopadlo ted tak to opravdu netušim, protože je to opravdu dávno co jsem Life force viděl naposledy. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Posádka raketoplánu nájde v nehybnej mimozemskej lodi okrem vysušených obrovských netopierov aj tri sklenené rakvy v ktorých bez pohybu ležia bytosti s ľudskou telesnou stavbou. Ženu a dvoch mužov. Tri telá a netopieriu entitu premiestnia do raketoplánu, ktorý sa vydáva na cestu domov. Keďže z raketoplánu na orbite neprichádzajú žiadne odozvy je k nemu vyslaná druhá skupina a objavuje zhorené vnútro so spálenými neidentifikovateľnými mŕtvolami kozmonautov a tri nepoškodené telá, ktoré sa dostávajú na Zem ... Vďaka scenáru Dan O´Banona (Alien, Return of the Living Dead, Screamers) tu samozrejme nejde o nič menšie ako vyhladenie ľudskej civilizácie mimozemskou entitou ktorá z človeka vysáva životnú silu. Tobe Hooper v tom čase nebol žiadne béčko, jeho prvotina The Texas Chain Saw Massacre hovorí sama za seba a spoluprácu so Spielbergom na Poltergeist mal už tiež za sebou. V Lifeforce / Space Vampires tiež nehrajú žiadny známy herci no Mathilda May je jedna z najsexi upírok a jej výstup mi pripomenul predchodcu T-X. Užijeme si tu celkom solídne masky, vycucané obete sa po určitom čase preberajú k životu a žiadajú si okamžitý prídel životnej energie. Bohužiaľ film ani zďaleka nie je dokonalí. Je asi tak inteligentný ako je inteligentný Armageddon (samozrejme bez nejakých komediálnych vložiek) a nad priebehom vesmírnej misie možno krútiť hlavou no na druhej strane scenár si nerobil ťažkú hlavu z drobnosťami a sústreďuje sa na svižnejší priebeh, ktorý však brzdí stred filmu kde sledujeme vysokopostavených odborníkov ako riešia vzniknutú situáciu. No v tej dobe by som bol určite s týmto filme spokojný a Tobeho Hoopera by som zaradil medzi obľúbených režisérov. ()

Reklama

Reklama