Reklama

Reklama

Děs v prádelně

  • USA The Mangler (více)

Obsahy(1)

Vítejte v Rikers Valley. Místní policista John Hunton (Ted Levine) je právě povolán k vyšetření smrtelné nehody ve zdejší prádelně Blue Ribbon. Tam se kolem rychložehlícího a skládacího stroje, tedy mandlu, dějí podivné věci. Starý mandl, model 6, jako by byl totiž posedlý a prahnoucí po lidské krvi. Podivný majitel prádelny pan Gartley (Robert Englund) ale nijak zvlášť překvapený, zdá se, není... Horror natočený podle stejnojmenné povídky Stephena Kinga. (pfa)

(více)

Recenze (89)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl už kdysi dávno, ale v mizerné kvalitě. Nyní jsem měl možnost kouknout na DVD. Je to zcela něco jiného. Když máte krásný obraz a čistý zvuk, pak jsou scény, kdy mandl vtahuje a drtí těla, ještě brutálnější. Mandl byl opravdu profesionálně zhotovený a já jsem během filmu měl po celou dobu husí kůži. Vzpomněl jsem si totiž, na dobu, kdy jsem měsíc pracoval v Bulharsku na mandlu. Byly tam ty stejné pracovní podmínky, dokonce nám zabavili pasy a nedali nám 3 dny jíst. Žádné bezpečnostní zařízení a bylo tam takové horko, že jsme pracovali nazí a měli na sobě pouze zkrácený bílý plášť bez rukávů. Jednou se mi taky stalo, že jsem byl nepozorný a mandl mne za plášť zachytil. Začal jsem ječet a vší silou jsem plášť roztrhal. Stačila chvilka a zřejmě by se se mnou stalo to, co ve filmu. Na to přišel ředitel a veřejně mne pokáral. Mandl se nachází na Slunečném pobřeží a žehlí prádlo pro všechny hotely na pobřeží, tak si to asi umíte představit. Podotýkám, že jsme nevěděli kam jedeme a co tam budeme dělat. Byl to výměnný pobyt studentů z VŠ a vše jsme se dozvěděli až na místě. Byl to můj největší horror v životě. A to už nemluvím o tom, že když jste na pokoji rozsvítili světlo, příběhlo najednou i 20 švábů..... brrrrr ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Napadalo ti, že by ten šroťák mohol byť posadnutý?“ – „Ako prvé.“ Ľudí žerúca chladnička, policajt obrovským KLADIVOM ROZBÍJAJÚCI DÔKAZNÝ MATERIÁL, zdravotníci prizerajúci sa, ako im pred očami pacient pľuje krv - a iné kuriozity ponúka nevydarené béčko Tobea Hoopera, ktorý kedysi omylom nakrútil TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU a POLTERGEISTA a odvtedy býva pokladaný za žánrovú ikonu. K tej mal v mojich očiach vždy ďaleko. V lepšom prípade priemerný remeselník (PANOPTIKUM, MÁRNICA), v horšom... kto videl KROKODÍLA, vie. Toto je adaptácia poviedky Stephena Kinga (v slovenčine vyšla v zbierke Nočná zmena ako Mangeľ). Kto ju čítal, môže byť prekvapený, že sa namiesto krátkometrážnej verzie jedná o celovečernú. Tobeovi ale ani natiahnutie minutáže nestačilo a tak do deja násilím zakomponoval afektovaného Roberta Englunda (ktorého postava v temnej a vydarenej poviedke nebola). Bohužiaľ, s jeho zbytočnou postavou sa pozornosť strháva od pozoruhodného mangľu ku kravinám o „ľudských obetiach“. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Brutalni becko, se vsim co k tomu patri. Hooper neni reziser, ktery by mel nejak vyrazny styl, ale vi co jak delat a nenarocne horrory mu jdou skvele. Cela ta pradelna v cele s obrovskym strasidelnym mandlem je nadherna a vytvari spravne tajemnou atmosferu. Ale nejlepsi veci na celem filmu je Robert Englund, tak silene prehravani jsem snad jeste nevidel, nadhera. A ta maska, oko, postroj na nohy......no proste uz jen kvuli nemu stoji The Mangler rozhodne zato. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý horror z 90. let. Má výbornou atmosféru se skvěle zpracovaným prostředím, "mangler" a záběry na něj jsou opravdu úchvatné, kamera celkově je špičková, Englund odvádí docela dobrý herecký výkon, o to horší pak další hlavní postavy. Filmy nabízí neotřelý příběh a zajímavé goreefekty, které na dobu vzniku docela překvapí a pobaví. Chvílemi to přišlo ale roztahané a zbytečně dlouhá stopáž. Jako klukovi se mi to na VHS velmi líbilo, teď po letech to byla také v pohodě horrorová oddychovka ... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A zase ten King:) Povídka Šroťák patří mezi mé nejoblíbenější a prádelna s názvem Blue Ribbon se mi postarala o zcela jiné vnímání slova "prádelna" i jejich prostor:) Pro mě vcelku vydařený filmový přepis brutální Kingovy povídky, který se jí i docela věrohodně drží. Robert Englund válí:) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Tobe Hoopera som očakával poriadnu horrorovú pecku. Hodne som bol zvedavý na to ako spracuje literárnu predlohu od najznámejšieho autora strašidelných románov, amerického spisovateľa Stephena Kinga. Vybral si krátku poviedku Šroťák zo zbierky Nočná smena. Do deja primiešal nesympatickú, úplne zbytočnú postavu majiteľa práčovne a zveril ju nemotornému Robertovi Engludovi. Myslím, že práve to najviac uškodilo tomuto snímku. ** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na počudovanie, celkom zaujímavé "béčko" s originálnou myšlienkou, posadnutého mangľu. Teda čo už "dnes" človeka nenapadne, aby zaujal. Každopádne, dalo sa na to pozerať, a tak priemerné hodnotenie bude absolútne zaslúžené - 55% ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Který z nich vzbuzuje větší respekt, giganticky-starožitný mandl, nahánějící strach už pouhým pohledem na jeho monstróznost (posléze jím být vymandlován až na dřeň)... nebo chlípná úlisnost stárnoucího majitele prádelny Mr. Garleye (Robík Englund se vyžívá), jehož slizounské ruce sápající se na dívčinu hebkou šíjí, nejsou jistě tou méně nepříjemnou volbou. "Je něco horšího než ďábel v nás, ďábel v těch druhých!" - William B. Garley ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Šroťák je roztomilá hororová povídka od Stephena Kinga a Tobe Hooper ji přetavil v neméně roztomilé hororové béčko. Se vším, co k tomu patří. To je sice i slabomyslnost scénáře a dialogů, nemluvě o tom, že postavy se zde chovají opravdu extrémně nemožně, nicméně za šťavňaté gore scény a charisma titulního mechanického zabijáka mu ty tři hvězdy rád nechám. Mimochodem, scéna, v níž polda a jeho pobožný kamarád vymýtají démona z desetimetrového stroje, načež se ten nakrkne a začne je nahánět po budově, je vskutku nezapomenutelná... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si pustil proto, že je zde neobvyklý zabiják, kterým je v tomto případě mandl. Výsledek bohužel moc nepotěšil, hlavně starý český dabing s Přeučilem není úplně to pravé. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání filmu The Funhouse Massacre jsem si vzpomněl, že mám rest v podobě filmu s Robertem Englundem, kterej jsem strašně dlouho odkládal. Věděl jsem totiž, že nejlepší kousky Tobe Hoopera mám nejspíš za sebou. Navíc mě tenhle příběh popravdě ani moc nelákal. Nadruhou stranu jsem si  podle zdejšího hodnocení říkal, že to asi nebude zase tak špatný a že půjde o poctivěj průměr. Tak jsem tomu dal šanci. Kdybych nevěděl kdo je režisérem tohohle filmu a po dokoukání by mi někdo řekl, že je to Tobe Hooper, nevěřil bych. Tahle story o posedlým mandlu mě fakt nebavila. Stěží 2 slabý hvězdy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nuž Hooper stále vie režírovať a budovať silnú atmosféru a napätie, avšak asi si mal scenár podľa Kingovej predlohy napísať iba sám. Ten je totiž hlavným kameňom úrazu. Postavy prednášajú nezmyselné, neprirodzené dialógy a český dabing dielo skazy ešte umocňuje, čo ale svojim spôsobom zvyšuje guilty pleasure aspekt filmu a v originálnom znení by som sa asi viac nudil. Nevyšiel ani casting, to ale súvisí už s dialógmi, prehrávajúci Eglund a Levine asi len plnili pokyny režiséra a prednášali príšerné repliky a viedli medzi sebou, a s ostatnými, zle napísané dialógy. Každopádne The Mangler je tak zvláštne nepodarený nadprirodzený horor, že milovníci rôznych béčkových výplachov by ho mali vidieť. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle je parádní béčko který u nás vydal na VHS před několika lety Intersonic, ted ho vydaly na DVD ale bohužel jen s dabingem(naneštěstí ten starý), ale tohle je prostě parádní béčko kde Englund hraje jak o život:-) a jeho maska je geniální. MAndl je parádně strašidelný a když se dá do pohybu tak je radost pohledět, správně vygruntovaná konec je dokonalý. PRostě béčko jak má být. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tenhle film sem vídal ve videopůjčovně dost často, ale nikdy sem si ho nepůjčil, jelikož na zadní straně obalu byla krvavá scéna která mně vždy odradila od filmu. Neděsila mně, spíš znechucovala a teď po dokoukání filmu musím uznat, že i právem. Nicméně film, jako takový je......zajímavý, nedá se říct že by vyloženě špatný, ale Ted Levine který má být asi hlavní postavou filmu, je jako detektiv dost špatný. Nejenže jeho práci, za něho odvádí ti ostatní, fotograf a zeť, ale jeho postava působí dost chaoticky a nebezpečně, ke konci se pokusí i přejet pošťáka. A celé se to dost zvláštně a netypicky odvíjí, né takovým tím klasickým detektivní stylem, kde se i buduje atmosféra. Také je škoda, že filmu neni něco víc o historii města, lidí co v něm žijí a dohodě s tím, co žije v mandlu, v tomhle směru to mohli tvůrci víc rozvinout, než to že Ted Levin běhá po městě a působí jako šílenec. Nicméně, mně to i docela bavilo, krvavý to tedy je pořádně, posledních dvacet minut je to solidně napínavé a Robert Englund podává vynikající výkon. Co bych ještě měl zmínit, je samotná továrna a onen démonický mandl uprostřed, celé to místo působí děsivě a je z toho cítit pekelné tajemno. A i když to má zajímavý konec, musím bohužel dát tři, byť sou takové ty silnější tři. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Solídne béčko, ktoré vás zo začiatku motivuje dobrým gore, no nezaostáva ani v atmosfére, vďaka dobrému hudobnému doprovodu. Film ku koncu nadobúda úplne iný zmysel ako ste si mysleli a končí skvelým gorefestom. Hooper vedel ako niečo dobre natočiť, bohužiaľ stopáž je dosť prepísknutá a herci mi nejako nesadli... 60%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem si nejednou vzpomněl na videa ohledně bezpečnosti práce. Trochu zapomenutý ale bizarně zábavný horor o jedné hodně nebezpečné prádelně, kterou vede Freddy Kruger a vyšetřuje ho Buffalo Bill. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem tento film Tobe Hoopera míjel bez povšimnutí, ovšem musím uznat, že není tak špatný, jak o něm spousta lidí tvrdí. Filmů natočených podle předlohy Mistra Kinga jsem viděl už dost, leč jen několik z nich je opravdu povedených. Tento kousek sice patří spíše do těch průměrných, ale i tak jsem v něm našel několik opravdu solidních a těžko zapomenutelných momentů (scén). Je však potřeba říci, že jsem si více užíval první polovinu filmu, než tu druhou.   Samotný špinavý úvod nám totiž nabídne docela slušnou porci hutné atmosféry i brutální podívané, která se mi ještě na nějaký čas usadí v paměti. Ne, opravdu v bych podobné prádelně nikdy dělat nechtěl – nesnáším totiž vedro a své ruce mám hodně rád a nerad bych o ně přišel. Chudák stará pradlena – její postupné rozdrcení a „zmandlování“ bylo velmi působivé, až mi běhal mráz po zádech – to samé se dá říci i o osudu pána majitele a Roberta Englunda v jedné osobě – obě scény jsou jasně nejlepší na celém filmu. Jen škoda, že těchto momentů nebylo ve filmu více. Co se hereckých výkonů týče, tak Robert Englund i Ted Levine odvedli velmi slušnou práci – jejich postavy dokázaly vzbudit jisté emoce a zvláště první jmenovaný byl i pěkně nechutný.   Osobně jsem však měl trochu problém se samotným koncem. Přišlo mi to takové nedodělané a narychlo utnuté. Očekával jsem pořádné vygradování jak atmosféry, tak příběhu, no a dostal jsem jen jakýsi nedodělaný polotovar. Nevím, někomu se to možná líbilo, já byl spíše lehce zklamán. A to jsem povídku nečetl, takže nemůžu porovnávat. Takže se přikláním spíše k průměrnému ohodnocení, přestože to mělo rozhodně na víc. 60% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Už jen představa být vtažen mandlem a pak poskládán jako prostěradlo je děsivá. Tady to uvidíte na vlastní oči. Když jsem film viděl před lety poprvé, moc mě to nebavilo, teď jsem si ho vychutnal podstatně lépe. Střídá se v něm v podstatě směšná naivnost (policista a hlavně jeho švagr, ten mě hodně rozesmíval) s drsnějšími (fotograf), brutálními (mandl v akci) a ujetými (Englund coby majitel prádelny) scénami. Zcela jistě netuctová záležitost, kterou si zapamatujete. Poskládaná pradlena a skládání Englunda, to jen tak z paměti nevymažu.... ()

Reklama

Reklama