Reklama

Reklama

Děs v prádelně

  • USA The Mangler (více)

Obsahy(1)

Vítejte v Rikers Valley. Místní policista John Hunton (Ted Levine) je právě povolán k vyšetření smrtelné nehody ve zdejší prádelně Blue Ribbon. Tam se kolem rychložehlícího a skládacího stroje, tedy mandlu, dějí podivné věci. Starý mandl, model 6, jako by byl totiž posedlý a prahnoucí po lidské krvi. Podivný majitel prádelny pan Gartley (Robert Englund) ale nijak zvlášť překvapený, zdá se, není... Horror natočený podle stejnojmenné povídky Stephena Kinga. (pfa)

(více)

Recenze (89)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem tento film Tobe Hoopera míjel bez povšimnutí, ovšem musím uznat, že není tak špatný, jak o něm spousta lidí tvrdí. Filmů natočených podle předlohy Mistra Kinga jsem viděl už dost, leč jen několik z nich je opravdu povedených. Tento kousek sice patří spíše do těch průměrných, ale i tak jsem v něm našel několik opravdu solidních a těžko zapomenutelných momentů (scén). Je však potřeba říci, že jsem si více užíval první polovinu filmu, než tu druhou.   Samotný špinavý úvod nám totiž nabídne docela slušnou porci hutné atmosféry i brutální podívané, která se mi ještě na nějaký čas usadí v paměti. Ne, opravdu v bych podobné prádelně nikdy dělat nechtěl – nesnáším totiž vedro a své ruce mám hodně rád a nerad bych o ně přišel. Chudák stará pradlena – její postupné rozdrcení a „zmandlování“ bylo velmi působivé, až mi běhal mráz po zádech – to samé se dá říci i o osudu pána majitele a Roberta Englunda v jedné osobě – obě scény jsou jasně nejlepší na celém filmu. Jen škoda, že těchto momentů nebylo ve filmu více. Co se hereckých výkonů týče, tak Robert Englund i Ted Levine odvedli velmi slušnou práci – jejich postavy dokázaly vzbudit jisté emoce a zvláště první jmenovaný byl i pěkně nechutný.   Osobně jsem však měl trochu problém se samotným koncem. Přišlo mi to takové nedodělané a narychlo utnuté. Očekával jsem pořádné vygradování jak atmosféry, tak příběhu, no a dostal jsem jen jakýsi nedodělaný polotovar. Nevím, někomu se to možná líbilo, já byl spíše lehce zklamán. A to jsem povídku nečetl, takže nemůžu porovnávat. Takže se přikláním spíše k průměrnému ohodnocení, přestože to mělo rozhodně na víc. 60% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle stejnojmenné povídky Stephena Kinga. CITÁT - Tady si musíš dát pozor. Hlavně na lis.......... Lis v místní prádelně Blue Ribbon ochutnal lidskou krev a chce jí víc. Kdo si nedá pozor zemře. CITÁT - Dnes vymandloval ženskou....... Myslím, že díky Stephenu Kingovi mohu z klidem přijmout myšlenku o stroji posedlém Ďáblem. Ať už je to mandl nebo lednička. CITÁT - Jdu do márnice........ Bohužel jsou nehody a smrti u mandlu strašně umělé a nevěrohodné. Někdy mi připadalo, že aktéři na smrt sami do stroje strkaj ruce a kousky oděvů. Je prostě vidět, jak to herci hrajou. Je to silný, leč špatně zdramatizovaný příběh. Řvaní, křičení a hekání na konci filmu je spíš směšné než skutečné. CITÁT - Chraňte se lidí, kteří nemají část těla........ ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Robert Englund je desivej uz sam od sebe. Nicmene hlavni des byl film sam. Tak nelogicke a neprirozene chovani, atmosfera proste skoro vsechno bylo ale uplne neprirozeny. Jako bysme se propadli suchym zachodkem a ocitli se v naivnim, infantilnim detskym svete, kde obri mandl ozije a honi lidi chrlic ohen!!!! Predlohu pana Krale jsem necetl, ale tohle je vic ujetej film, nez prehlidka detskeho spodniho pradla. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

No nečekal jsem zázraky, ale až tak špatný tedy taky ne. Nic jakoby nebylo dotažený. Každé úmrtí je uděláno slušně a má i slušný napětí, jenže části od jedné smrti k druhé vypluňují jen nic neříkající žvásty se snahou překvapit šokujícím závěrem, ten nakonec už tak špatný film, srazuje svou hloupostí ještě níž. Motivace postav je absolutně nedovysvětlená , no a k trikům se ani nemá cenu vyjadřovat v 15 let starým béčku. Neznám Kingovu povídku, ale tohle je i na horor dost pitomej námět, u kterýho si i člověk sebevíc tolerující hloupé pointy, musí ťukat na čelo. ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Tak toto je bezkonkurenčně nejhorší adaptace Kingovy knižní předlohy, jakou jsem kdy viděl. Ten, kdo zná jeho výbornou povídku, musí být při sledování filmu upřímně vyděšenej. Na druhou stranu, pokud nesrovnáváte, nebo nejlépe vůbec povídku neznáte, dočkáte se ( a to hlavně kvůli poslední třetině ) příjemné béčkové zábavy s ujetým Robertem Englundem, jako třešničkou na dortu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Ačkoli byl film natočen v Londýně a Jižní Africe, odehrává se v Maine, kde se odehrává většina příběhů Stephena Kinga. (Lajty)
  • V pozadí jedné z počátečních scén je vidět brána, na které je napsáno „práce vás osvobodí“, stejně jako brána do koncentračního tábora v Osvětimi. (Lajty)

Reklama

Reklama