Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dneškem se Trpaslík překlopil do druhé poloviny, a tandem Prušinovský-Kolečko dokazuje, že ví moc dobře, co dělá. Humor Trpaslíka má dvě roviny - první, prvoplánovou situační a verbální komiku, a druhou, nemilosrdně tepající předsudky a klišé nejrůznějšího druhu... a možná ještě nějakou, která se třeba teprve rozvine. Každopádně je ještě co odhalovat, a po dosud viděném mám dost důvodů se domnívat, že to bude radost sledovat. A to i díky špičkovým hereckým výkonům. Samozřejmě na celé čáře vede Martin Hofmann jako stoprocentní Pán Zla, asociální hovado a advokát v jedné osobě;) Prozatímních 80%. A po velkém finále, kterému vévodí hudbymilovná paní Stáňa Kutláková, a samozřejmě i zvláštní nos, ve kterém prý Martinu Hofmannovi bylo při natáčení nesnesitelné vedro, nemám důvod z té osmdesátky slevit. Příběh se povedlo uzavřít, někteří z hrdinů se možná trochu poučili, jiní se zase rozhodli pokračovat se svými životními jistotami, i když to z hlediska vyššího principu mravního není v pořádku, a hlavně Trpaslík je stále tam někde mezi námi... a že je ho setsakra potřeba;) Škoda jen toho, že romantická zahrada nymburského soudu zůstala trestuhodně nevyužita:) 80% za velmi solidní komediálně-satirickou práci na české televizní scéně. A počet poloh, včetně bohatýrské pózy, kterými Josef Abrhám dokázal pronést vpravdě kultovní hlášku "Bude kaše?", v kontrastu s jeho "světlými okamžiky", by se měl povinně předvádět na hereckých školách. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Prušinovský & Kolečko a jejich největší klamání tělem, jaké jsem kdy zažil. Ne, první dva díly vtipný nebyly, za to se nám pokusily zobrazit něco z naší současnosti. Přiznávám - moc se mi to nelíbilo, než v díle třetím humor trochu nabyl a já pochopil, že pokud tvůrcům nešlo přímo o satiru, tak aspoň o zobrazení nejrůznějších lidských typů, což se jim potom vedlo taktéž dobře. Že je seriál sprostý? Tak ať. Absolutně jsem netušil, kam vše směřuje a na konci jsem byl tak spokojen, že jsem chtěl udělit hodnocení nejvyšší, ale nakonec to neudělal, protože to by byl příliš velký skok. Velké díky za fantastického Martina Hofmanna a po letech důstojně komediální roli pro Petra Nárožného. 90%. ()

Enšpígl

všechny recenze uživatele

V tomhle seriálu má asi bydlet humor, ale v prvním díle nějak nebyl doma...no snad co nejdřív dorazí je očekáván i s večeří. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Trpaslík je od dua Prušinovský + Kolečko asi nejméně vtipný seriál, což na jednu stranu není vůbec na škodu. Pořád je vtipný opravdu dost. Na druhou stranu je ale nejoriginálnější a to samo o sobě taktéž o něčem vypovídá. Za mě mohu říct akorát to, že herci byli výborní, některé scény naprosto luxusní a šest dílů sakra málo. Nicméně chápu myšlenku a nezbude mi nic jiného, než to respektovat. Jsem ale rád, že se na naší scéně ustálil tandem Kolečko + Prušinovský, protože to, co spolu vytvoří, je většinou perla, kterou náš národ potřebuje jako sůl. O Trpaslíkovi se totiž kolem mě nejen mluví, z Trpaslíka se i hláškuje. K tomu pánové jako Suchánek, Hofmann nebo Nárožný tu předvádí tak skvělé výkony, že jednou totálně zlidoví. A to si, myslím, je skvělý přínos k české kinematografii. No ne? Nemůžu se dočkat dalšího projektu od této dvojky...:-) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Létající Čestmír pro dospělé. V zatuchlých kancelářích České televize konečně dostala zelenou odvaha a vznikl, narozdíl od bezzubého Kosma, opravdu adresný satirický seriál. Cítím tam něco z opravdovosti Toniho Erdmanna ve snaze popsat Achillovy paty životů současných Čechů a Češek. Od dob legendární Macourkovsko - Vorlíčkovské éry je to poprvé, co v České televizi vybuchl v hlavách tvůrců gejzír imaginace a ta se v nezředěné podobě dostala až na televizní obrazovku. Díky za ni. PS: Hudební složka zaslouží absolutorium a právník Novotný by si zasloužil spin-off... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁTE JEDNO PŘÁNÍ...“ /// Co díl, to přání měnící život. A jelikož je člověk tvor sobecký a hamižný, měl by trpět! V tomhle směru není tvůrcům co vytknout, protože lidi a jejich vlastnosti se dostávaj možnost projevit v plný parádě. Sobectví, závist, chamtivost…, to všechno zábavnou formou… (nejlepší je to dilema s čurákem. To nasere…). Fór je v tom, že se vlastně nesmějeme postavám, ale sami sobě. Námět je suprovej, bohužel utopenej ve zbytečnostech. Mohl to bejt parádní celovečerák. Takhle vznikl „jen“ lehce nadprůměrnej seriál. (A co ty? Jaký máš přání?) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu se dozvědět něco vo sobě. 2.) Mám jedno přání... /// PŘÍBĚH *** HUMOR * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// "To není dobrý, vždyť jsme tady všichni rasisti." So true, Prušinovský opět parádně balance mezi sociálním komentářem a přirozenou komedií a já mám velmi blízko k tomu jít na pět hvězd, tak snad se to v dalších dílech nezlomí a tempo i kvalita vydrží až do konce. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Po ulici se nám pohybuje nezletilý negr, z mý ušmudlaný ségry je sexbomb, můj podřízenej zřejmě prohnal kňoura bučinou mojí ženě a já mám místo nosu bambálos. To je skvělý. Do toho nám zmizel jeden důchoďák, někdo tady vykrádá hroby a požírá psy." Lépe než právník Vláďa bych trpaslíkovo řádění nedokázal popsat. Ono to taky nemá cenu, protože je to hrozná hovadina, ale já jsem se při ní dost nasmál. A taky chci slyšet: Máte jedno přání, protože já bych ho nepromrhal za nějakou kravinu. Jen mě teď zrovna nic nesobeckého nenapadá, takže asi taky chci být černočernej motherfucker, protože to mi jako punkrockerovi dává smysl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se to odhaluje ve chvílích, kdy se to pokouší moralizovat - když pochopíte, co je podle Kolečka správně a co za vším tím výsměchem stojí. Obecně mi není blízké vysmívat se slabším, a to je základ Kolečkova resumé. Plus všechny ty klišé a stereotypy, z nichž většina je odkoukaná z amerických komedií, takže v českém prostředí působí extrémně nepřirozeně. Když se k tomu připočtou špatně vedení dětští herci, kteří by to měli táhnout... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Nápad je to náhodou výborný, jen škoda, že tahle specifická crazy sonda do ctností a neřestí maloměsta nevyužila svůj potenciál naplno. Dalo se s tím pracovat mnohem komplexněji a krutěji, Prušinovský takovou hloubkovou satiru umí. Nedotažené nebo naopak přetažené vtípky a celková řemeslná i myšlenková nedopracovanost a skečovitost spolu s evidentním nadšením, které z toho čiší, navozují domněnku, že jde spíš o chytré cvičení bez větších ambicí, o nezávaznou bokovku, uvolnění mysli přetékající nápady prosttřednictvím nízkonákladového média, o chytrou hrátku s pokleslým žánrem. Asi jako když si malíř při ranní kávě pokreslí noviny a pak se mu to zalíbí, pokračuje v tom pár dní a výsledek pošle jako sérii stripů do Dikobrazu. Vůbec nic proti. Jen se o to víc těším, na čem velkém přitom Prušinovský pracuje doopravdy. *~ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Prušinovský - Kolečko potřetí a stále maximálně skvěle v trošku Macourskovském podání. Začátek i konec byl slabší, ale uprostřed jsem se bavil tak skvěle, jako u českých seriálů už dlouho ne a naštěstí jsem měl oproti premiéře tu výhodu, že jsem si hned mohl pustit další díl. Jako výplň mezi dalšími díly Mostu! naprosto výborné a je fajn zas vidět Suchánka či Abrháma (bude kaše!?) v něčem koukatelném. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že Miloš Macourek by měl z téhle crazy podívané radost, ne šok jako někteří přehnaně prudérní jedinci. A zřejmě by se dost nasmál. Samozřejmě, Trpaslík není každou minutu skvělý. Ale velmi často je to tak originální smršť všemožných nápadů, jejíž tvůrci se nenechali svázat snad žádným pravidlem a dělají si, co se jim zamane. Navíc je ta smršť s velkým přehledem zahraná (Michal Suchánek, Petr Nárožný, Martin Hofmann...) a zručně natočená, takže nakonec pozitivní dojmy vlastně musely převážit. Velkou zásluhu na tom měla i nejlepší závěrečná epizoda, kde se podařilo využít vše, co bylo připraveno, promíchat to a suverénně podat dobře se bavícím divákům (teď mluvím hlavně o zombie scéně v chatě). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

A kurva, toto bolo čo? Tešil som sa na klasický, český humor o sile okamihu, v ktorom je obyčajnosť tak výnimočná, no toto je jak zlý vtip, v ktorom herecké výkony pôsobia tak amatérsky, že sa jednoducho nedalo inak, ako len "vypnúť". Čo sa týka námetu ako takého, tak to sa radšej ani nebudem vyjadrovať. To je ostuda .. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Brutálně mi to připomíná dějem létajícího Čestmíra. Má to stejné prvky. Jen je to moderní. Seriál vtipný, dá se říct že i propracovaný a na české poměry nadprůměrný. Víc takových prosím. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Hofmann absolutní král scény, přítomnost veteránů Nárožného a Abraháma skvělá, k tomu celá řádka epesních hlášek a scének. A vlastně je fajn i celej ten nápad. Satira občas dobrá, občas ne (zbytečná doslovnost). A pak jsou tu taky chvíle, kdy se humor dost tříští a přestává bejt vtipnej - nebo kdy se celá situace přetaví v natahovaný cosi, co si tvůrci mohli odpustit (celá ta zombie eskapáda na chatě - ehm, vážně?). Asi nejvíc zamrzí promarněnej potenciál - nejednou jsem měl pocit, že je partie skvěle rozehrána a vyšumí do ztracena. Že by na tom měl podíl i fakt, že epizod mělo bejt původně víc? ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jsem trochu rozpačitý z prvních dílů, ohodnotím až na konci.! :-) Prušinovský umí, prostě tento chlap má co říci, na rozdíl od jiných současných tvůrců, byť sebeslavnějších!!! ()

juta 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení od českých ručiček. Dobře propracovaný seriál, který je opravdu vtipný a hlavně promyšlený každým coulem a využívá skutečných lokací Nymburka, díky čemuž mě to navnadilo se sem někdy podívat. Líbila se mi propojenost postav, kde každá má na začátku, nebo až ke konci nějaké důležité postavení v příběhu. ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama