Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Recenze (331)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to celé připomíná vtip o té rodince jak hluboko v lese na paloučku najde trpajzlíka a on jim každému slíbí splnit jedno přání... Snad to nebude tak laciné aby to bylo podle podobného schématu. Na stranu druhou ten vtip je dobrej, což se o pilotu zatím říci zcela nedá. Ale jak známo, někdy je to s piloty těžké. Jedny jsou super a pak už nic a jiní mají pomalý rozjezd, ale seroš má pak správné grády... ----- No, tak po pár dílech - ne. Nelíbí se mi to. * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

"Máté edno pšání."Já bych si přál, aby měli budoucí čeští režiséři a scénáristé trochu těžší přijímačky. "Máté ješče edno pšání." A ještě bych si přál velký kyj na rozbíjení vlašských oříšků. ////////// Keby ma jeblóó, nečudoval bych sa..... A tenhle znáte? Představuje se jeden právník z Nymburka řka: "Menuju se Vladimír Novotný a můj nos Robert Eck." (to byl vtip, teď byste se měli smát a popadat se za bachor). A poučení z tohoto veledíla je: ......ehm....... (víte co, zapomeňte na to). ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Na další KoPr jsem se pochopitelně těšil a jediné, čeho jsem se bál, byl Suchánek místo Vetchého. Nakonec jsem rád, že tam ten Vetchý není. Základní plán (včetně dílčích motivů) dobrý, scénář i jeho režijní zpracování tragické.Trpaslík sice představuje nejvěrohodnější spikleneckou teorii dějin lidstva, s jakou jsem se dosud setkal, splněná přání a jejich následky její předpoklady potvrzují a už proto by mě po dvou viděných dílech (2+3) opravdu zajímalo, jak se to vyvine dál, jenže bych musel přečkat dalších nestravitelně trapných 3x40 minut slabomyslné nesatiry a to po mně nikdo nemůže chtít. Do zjištění, že posledním známým držitelem trpaslíka byl dr. Edv. Beneš, jsem vkládal jisté naděje, rozuzlení tohoto motivu však jen potvrdilo celkovou bezradnost a školáckost. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Na české poměry opravdu originální počin. Ani by mě nenapadlo, že se tu dá natočit kvalitní fantasy seriál. Dvojice Prušinovský Kolečko si začíná získávat mé sympatie. Poprvé mě oslovili v Mostu a toto není o nic slabší. Rozhodně musím pochválit skvělé obsazení a herecké výkony. Dost se to všechno zamotá, jak už jsme tak nějak zvyklí. Nakonec těch 6 dílů bohatě stačí. Dost se mi líbila celá mytologie kolem trpaslíka a jeho využití. Občas docházelo k dost vtipným situacím. Nakonec ale zvítězil zdravý rozum. Konec je trochu otevřený, jen tak dál. :) "Chceš moje číslo? Mám dvaačtyřicítku." :D ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Dávaj si pozor na to čo si želáš. Môže sa ti to splniť." Hovorí sa to často a tento seriál to tak nádherne potvrdzuje. Osobne som nemal žiadne očakávania, no musím povedať, že som nakoniec ostal zo seriálu "Trpaslík" celkom nadšený. Občas sú diely trošku slabšie a niečo im chýba, no celkovo môžem povedať, že väčšina fórov funguje a plus je to výnimočný projekt, kde môžeme mať pokope veľa nesympatických postáv a funguje to. Lenže dôvod je ten, že nakoniec ostanú aj potrestaní a máme hrdinku, ktorá chce urobiť niečo dobré. Koniec koncov, naše najhoršie vlastnosti z nás často dokážu dostať niečo, čo by sme možno normálne nechceli ani tak spraviť. A najčastejšie tak víťazí sebectvo, lakomstvo alebo pýcha. A film to ukazuje absolútne skvele. Humor je pre mňa trošku mix. Sú tu fantastické fóry, na ktorých som sa rehotal a potom sú tu také, kde som trošku prevracal oči. Ale nič, čo by vyslovene štvalo, alebo niečo podobné. Takže celkovo dobrý humor. Okrem toho poviem, že záverečný zvrat ma celkom príjemne prekvapil a funguje skvele. Pretože to dobre funguje v rámci myšlienky, ktorá sa tu hovorí. Nebudem to prezrádzať, no neodhadol som to, dáva to zmysel a robí to všetko ešte lepšie, ako keby si vzali riešenie, ktoré som si myslel ja. Takže v tomto seriál urobil celkom príjemné prekvapenie. Som celkom prekvapený, že na tom pracoval Petr Kolečko, ktorého komédia ma posledné roky vedela hlavne neskutočne otravovať, no tentokrát tu máme skutočne dobre napísaný a fungujúci scenár, ktorý to vie posúvať do dobrej komédie. Osobne hovorím, že si seriál čeknite. Hoci niektoré scénky sú divné a niektoré epizódy by potrebovali dopilovať, tak je to asi najlepší projekt našich susedov z komédie, ktorý som videl. Hodnotenie: A- ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Šestý díl to je scenáristická bezradnost, jak z několik slušných nápadů vybruslit a ukončit celé veledílo. Protože se v průběhu týdne tvůrci nebáli jít párkrát hodně do extrému, o to víc překvapí, že sobotním završením jenom všechno požehlí a zamávají z titulků. Zklamání, že to neskončilo nějak drasticky. Pořád platí, že nejlepším byl Hofmann, a díky bože za toho černocha, protože ten druhej typ byl nesnesitelnej (a to byl vidět všehovšudy pár minut). Ještě bych to vysílal až po desátý a Elizaveta Maximová mohla ukázat všechno. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tak Miloš Macourek se musí, z onoho světa, královsky bavit! Jsem generace odkojená Arabelou, Machem a Šebestovou, Létajícím Čestmírem, Dívkou na koštěti atd, atd. Trpaslík mi to všechno připomněl! Díky. Je to velká sranda! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to ptákovina bez větších ambicí. Co chtěli autoři říct? Že jsou lidi, zde na maloměstě, rasisti, hajzlové, podvodníci a lháři, a že jediným čistým tvorem je ještě nevinné dítě? OK, a co dál? Použít pohádkový atribut zázračného trpaslíka přímo vybízí k totální ujetině, jenomže kromě zmizelého domova důchodců a jednoho kokotí.o nosu, je všechno naruby obrácená moralita, kdy se lidé nepolepší, ale naopak zůstanou stejní, jako byli. Tedy příšerní. Otravný seriál s protivnými postavami. Ale aspoň je hrají neokoukaní herci, byť někteří mají dost co dělat, aby se jejich výkon hraní aspoň trošku podobal. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

A mě to teda bavilo. Gagů je tady hromada, většina je povedená a když zrovna nějakej ne, tak prostě během chvilky přijde další. Super je, kolik je tady skvělých herců i ve vedlejších rolí - Abrhám jako polodementní děda, Nárožný jako bojovník s hovny pan Kutlák a takhle by se dalo pokračovat docela dlouho. První díl, kde se kluk promění na černocha, až tak silnej není, ale třeba přání s nosem je naprosto geniální. Tím, že to má jenom šest dílů, to neztrácí tempo a údernost. Celkově výbornej seriálovej počin. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

V dnešní hyperkorektní době je Trpaslík skoro jako zjevení. A kdo tu nadsázku nepochopil, nech si ráčí vytáhnout z prdele pravítko a přestane se brát tak děsně vážně. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že se v Česku může urodit kvalitní vtipný seriál, maximálně výjimečně, ale po letošním Kosmu a tomhle asi změním názor. České televizi se opravdu daří a Trpaslík je výbornou ukázkou českého nekorektního humoru, který je vyloženě náloží zábavy. Přestože chápu, že nesedne každému, rozhodně bych seriál ale nenazval laciným. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál Trpaslík měl skutečně našlápnuto k tomu, aby se stal velmi kvalitním na naše poměry – ovšem nakonec zůstalo jen u průměru, který měl skvělý potenciál, ovšem poněkud zabrzděné tvůrce. Tuna vulgarismu, rasistické narážky – to vše pobavilo jen zpočátku. Postupem se z toho však jen už poněkud vyčpělý stereotyp, který naštěstí kořenily jednotlivé postavy se svými přáními a následnými trampotami. Nejlepší byl asi strejda s pérem místo frňáku a Suchánek a stará Šulcová s jezevčíkem. Malá holka – encyklopedie na všechno a její černý brácha a „sexbomba“ matka postupem času ztratili dost na „kráse“ – jejich alkoholická teta alespoň ukázala kozy a Abrahám mi taky moc nesedl – jeho role. Pobavili někteří důchodci, sexy dceruška ředitele a chlupatá učitelka (lesba) tělocviku – tak ta byla na ránu. Všechny díly se pohybovali na hranici průměru – některé trošku lepší průměr – takže já zůstávám u třech hvězd… ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh tohoto českého seriálu je tak absurdní, že je téměř dokonalý. Sádrový trpaslík fungující jako opičí tlapka nebo O. W. Grant z Interstate 60 těžce naruší chod města Nymburk a kdoví, jak by vše dopadlo, kdyby Litvínov nevedl Extraligu. Zase jeden z českých komediálních seriálů, který mě dokázal dobře pobavit a nebyl bych to já, kdybych si nejvíc neoblíbil postavu Vladimíra Novotného. Martin Hofmann zahrál svého slizouna fantasticky, kdyby se v seriálu nevyskytoval, rozhodně bych hvězdičkami tak nehýřil. ()

Coleator odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od komediálního seriálu očekávám, že se budu bavit... Počet zasmání: Pilot = 0, Úterý = 0,5 (jedno pousmání za Suchánkovu můru)... Škoda, na papíře to vypadalo slibně, ale bohužel se z toho vyklubala taková nuda, že by se dala krájet... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Inu, ČT slovy svého ředitele Petra Dvořáka láká mladé lidi k obrazovkám. Bylo to tuším v Událostech. Pan ředitel a jeho podřízení mají asi pocit, že mladí by měli opustit hostinské lokály a feťácké diskotéky, přestat mluvit sprostě a přilepit své frňáky k obrazovkám. Je to krásná myšlenka, ale utopistická. Především proto, že teenageři mají své PC se sociálními sítěmi a na telku svého fotra budou kašlat vždycky, i když tam pracovníci ČT nacpou tu slovy a dialogy vulgární komedii, jako je TRPASLÍK. Jo, je to sice plytká hovadina s diváckým nadhledem zábavná, ale i když je především o teenagerech, neměla by být pro ně. Byla zařazena v časovém rozvrhu na 21. hodinu, což je čas, kdy tato ještě duševně nezralá populace člověka nespí ve svých peleších a pokud se na TRPASLÍKA dívá, nasává vulgární slova za přítomnosti svých rodičů a světe div se, dokonce legálně z televizní obrazovky. Proto ODSUZUJI VEDENÍ ČT za nezodpovědný přístup ke své tvorbě. FUJ PANE DVOŘÁKU. Národ se stává bezohledným a vulgárním i přičiněním ČT. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu jsem se těšil - Jakkoli název maličko mate, když jednomu slibuje dokument o Michalu Suchánkovi..;) - a doufal, že se kluci vrátí v plný síle.. Ale tady je vidět, že právě absence jakýchkoli tvůrčích mantinelů, může být, a ve většině tuzemských případů taky je, jen na škodu.. Takhle to vypadá, že Prušiňák přijel zase bohužel na Kolečkovém invalidním vozíku, se zábavou sice zhusta nekorektní - Sama osoba Michala Suchánka už dost naznačovala předem.. - zato však silně jaksi nekonkrétní, bez síly Kober a užovek, neživou a dost povrchní.. Slaboučká satira a bizarní hybrid žánrů i poetik.. Byť tedy nezřídka na samé hraně korektnost.. Jakkoli často znovu hlavně zdánlivě.. Suchánek ovšem výtečný, zvlášť když se nedrží scénáře.. Stejně jako třeba nevyužitý Nárožný či už léta svůj potenciál skrývající Martin Hoffman.. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Vyšlete mezi lidi sádrového trpaslíčka plnícího přání a začnou se dít podivné věci, zpočátku nehumorné, leč s přibývajícím časem stále vtipnější. Celkově je to poměrně slušný úlet, který je tvořen pestrou změtí originálních nápadů, i když s trochu proměnlivou úrovní, těží z velice zajímavé myšlenky, je kvalitně zahraný a má docela překvapivou pointu. 65 % ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Asi nejzábavnější podání konspirativní teorie dějin se skvostným Martinem Hofmannem a spoustou originálních nápadů. ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama