Reklama

Reklama

Prokletí Salemu

(TV film)
  • Česko Salem's Lot (více)
Trailer

Zlověstné události svedou dohromady spisovatele (David Soul) fascinovaného starobylým domem na kopci, uhlazeného obchodníka se starožitnostmi (James Mason), jehož znalosti sahají daleko za staré harampádí a antikvářova záhadného bledého „společníka" (Reggie Nalder) v Prokletí Salemu. Drastický horor, při kterém tuhne krev v žilách, podle Kingova románu natočil Tobe Hooper (Poltergeist). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tříhodinová ubíjející nuda jen s několika málo povedenými okamžiky. Knižní předloha se mi už vykouřila z hlavy, ale s jistotou mohu prohlásit, že Hooper se svou adaptací rozhodně neuspěl. En gros každého Kingova románu je vždy dokonale provedená pitva lidské psychiky a jízda do pekel má pak až neuvěřitelný šmrnc, který nedovolí čtenáři se odtrhnout. Ještě si pamatuju ty probdělé noci nad Nezbytnými věcmi či Tím. Salem páně Hoopera má pak od samého počátku přesně opačný účinek. Bezduché postavy se plouží unyle vyprávěným příběhem ve světě tajemných sil. Zjevení Arthura C. Clarka s vysvětlujícím komentářem by nakonec bylo vítaným zpestřením. Upíři samotní se ale povedli, zejména děti levitující za oknem či zhmotnění alfaupíra Barlowa, tady skutečně všechna čest. Bohužel toho ke chválení bylo ve třech hodinách moc málo. Dvě hvězdy, a to i za zjištění, že někteří vampýři mají savé řezáky. Hm, hm. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Kingovým předlohám delší zpracování ve formě televizních minisérií opravdu sluší a Salem's Lot je v tomto směru hodně kvalitní vlaštovkou, předznamenávající všechna ta It, Rose Red, Tommyknockers a další. V televizi musíte šetřit krví (nebo jste ještě před pár lety museli) a nemáte peníze na herce A třídy. Takže improvizujete a snažíte se zaujmout jinak, příběhem, atmosférou...A v případě Salem's Lot to platí dvojnásob. Místy může příběh vypadat roztahaně, ale vytváří se tím prostor pro představení všech důležitých postav, takže při jejich postupném přecházení "na druhou stranu" nastupují ty správné emoce. Hlavní devizou celé minisérie ale jistě je pojetí a zpracování upírů, od masky Barlowa citující Nosferatu až po úžasné scény dětí vznášejících se za okny, či Mike Ryersona sedícího na židli (pochopíte až uvidíte). Dokáže to spolehlivě navodit nepříjemné pocity i dnes, ale raději si nepředstavuju, jaké by to bylo, vyrůstat na americkém maloměstě na počátku osmdesátých let a chytit Salem's Lot v televizi coby školák. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Z dětství si pamatuji jednu z nejzásadnějších scén tohoto hororu, totiž když dost asertivní upíří šéfik bez problému zmuchlá pastorovi křížek, místo aby se po jeho zahlédnutí s kvílením odporoučel. Ta scéna je také jediná, která mi v paměti uvízla. Po letech a nepřipraven jsem čekal klasický upírský příběh o děsuplných událostech. Jeho jádro ve filmu opravdu je. Bohužel živoří za mlhou dobové vyprávěcí nedostatečnosti, čímž mám na mysli žánrová klišé (v neposlední řadě hudební) a patos. Viděna dobrovolně verze kratší, které jsem pak ale kladl za vinu nedokončenost některých motivů; zde mezi komentáři naopak lze najít názory, že delší verze by zasloužila prostříhat. Uvažoval jsem o trojce kvůli několika zajímavým scénám a troše nostalgie, ale ono to celkem za moc nestojí. 2½. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je zbytočné vypichovať chyby. Je to starý film a zároveň robený za málo peňazí. Je to tam cítiť. Hádam až na Barlowov výzor, ktorý je parádny. Hooper je v prvej polovici doslovný, hoci si uľahčuje niektoré veci tým, že niektoré postavy sú nositeľmi dejových zvratov hoci v knihe hrali vedľajšie husle. Ale chápem to. Načo sa strácať v množstve mien. Príbeh ako taký funguje. Nenudí. Má atmosféru a kupodivu slušné herecké výkony. Len od polovice mi to príde že postupne budované napätie ide do stratena. Režisér s tvorcami sa odrazu snažia rýchlo a logicky film ukončiť pričom pôda, ktorú si na to pripravovali je tým pádom trestuhodne odbitá a zbytočná. Je to škoda. Knihu považujem za jednu z najlepších vecí čo King napísal. Ale v zásade sa mi potvrdilo len to, že ak má niekto adaptovať Kinga musí to byť tvorca s víziou a silným citom pre postavy. Inak skončí na pol ceste. Čo je prípad aj Prekliatia Salemu. Možno dakedy skúsim aj verziu z 2004. Videná DC - 184 minútová verzia. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Začněme knihou. Prokletí Salemu v knižní podobě je opravdu úžasné dílo, které jako většina dalších Kingových románů opravdu stojí za přečtení. Jako jedna z mála knih mi tato přivodila strach, což u filmu vůbec nenastalo. Bylo mi hned jasné, že tento dvoudílný TV film se nemůže knize vyrovnat, ale stejně mě lákalo jeho zhlédnutí, už jen kvůli obsazení mého oblíbence Jamese Masona do jedné z hlavních záporných rolí. A nakonec musím uznat, že to nebylo vůbec tak špatné, jak jsem čekal. Stal se z toho slušný přepis, na který se dá úplně v pohodě koukat. Ty tři hodiny mi docela rychle utekly, ale také nemohu říct že by snímek neobsahoval pár hluchých míst. I některé díry v logice se dají najít a hlavně velice vykastrovaná krvavost, které se jistě televizní producenti báli, a proto jí až na pár kapiček vynechali. No, jak je to asi u každého Kingova díla, doporučuji knihu. Film až na pozdější dokreslení. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Původně byl Toobe Hooper osloven, aby natočil pouze celovečerní film podle Stephena Kinga. Během natáčení se však objevily zvěsti o natáčení Draculy Johnem Badhamem a výrobě remakeu Upíra Nosferatu Wernerem Herzogem. Vedení Warneru tedy bleskově přehodnotilo strategii a z původně plánovaného celovečeráku sešlo a začala se natáčet TV minisérie. (Rodriguez)
  • „Salem´s Lot“ napsal Stephen King jako poctu Stokerovu „Draculovi“. Tuto poctu chtěl vyjádřit i ve filmové verzi tím, že do filmu vpraví odkaz na Draculu. Odkaz byl realizován podobou upíra, který odpovídá Draculovi z filmu Upír Nosferatu (1922). (BrianStorker)
  • Kratší verze filmu se od té delší liší nejen stopáží, ale několik scén je uvedeno v jiném pořadí a jedna je dokonce natočena jinak. Když Cully Sawyer (George Dzundza) nachytá svou ženu Bonnie (Julie Cobb) s Larry Crockettem (Fred Willard), donutí Larryho namířit si na obličej pušku, kterou drží Cully v ruce. V kratší verzi si musí Larry strčit pušku do pusy. (fisus)

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

Reklama

Reklama