Reklama

Reklama

Prokletí Salemu

(TV film)
  • Česko Salem's Lot (více)
Trailer

Zlověstné události svedou dohromady spisovatele (David Soul) fascinovaného starobylým domem na kopci, uhlazeného obchodníka se starožitnostmi (James Mason), jehož znalosti sahají daleko za staré harampádí a antikvářova záhadného bledého „společníka" (Reggie Nalder) v Prokletí Salemu. Drastický horor, při kterém tuhne krev v žilách, podle Kingova románu natočil Tobe Hooper (Poltergeist). (Magic Box)

(více)

Recenze (94)

tron 

všechny recenze uživatele

„To je po taliansky.“ – „Nevedel som, že ste z Talianska.“ – „Ja nie. Len to slovo.“ Hoci sa mi nová verzia z roku 2004 páčila oveľa viac, som príjemne prekvapený. Videl som trojhodinovú verziu (údajne existuje aj dvojhodinová... neviem) a som pozitívne prekvapený hereckými výkonmi, atmosférou a (čo je takmer neuveriteľné, keďže väčšina hororov nemá s hororom veľa spoločného) niekoľkými až nepríjemne strašidelnými scénami (učiteľa v noci navštívi upír, škrabkanie upírskych detí na okná). Ale nie je to nič oscarové a film odporúčam skôr zaprisahaným fanúšikom Stephena Kinga na „doplnenie vzdelania“. Osobne ma už nudná kniha nebavila, film režiséra, ktorý v minulosti omylom nakrútil dva dobré horory (TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU, POLTERGEIST), to troška napravil. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Kingovým předlohám delší zpracování ve formě televizních minisérií opravdu sluší a Salem's Lot je v tomto směru hodně kvalitní vlaštovkou, předznamenávající všechna ta It, Rose Red, Tommyknockers a další. V televizi musíte šetřit krví (nebo jste ještě před pár lety museli) a nemáte peníze na herce A třídy. Takže improvizujete a snažíte se zaujmout jinak, příběhem, atmosférou...A v případě Salem's Lot to platí dvojnásob. Místy může příběh vypadat roztahaně, ale vytváří se tím prostor pro představení všech důležitých postav, takže při jejich postupném přecházení "na druhou stranu" nastupují ty správné emoce. Hlavní devizou celé minisérie ale jistě je pojetí a zpracování upírů, od masky Barlowa citující Nosferatu až po úžasné scény dětí vznášejících se za okny, či Mike Ryersona sedícího na židli (pochopíte až uvidíte). Dokáže to spolehlivě navodit nepříjemné pocity i dnes, ale raději si nepředstavuju, jaké by to bylo, vyrůstat na americkém maloměstě na počátku osmdesátých let a chytit Salem's Lot v televizi coby školák. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Salem´s Lot jsem si potřeboval osvěžit, tudíž po dlouhé době jsem si dal nutnou opakovačku. A to hned s prodlouženou, tříhodinovou verzí. Nutno podotknout, že bez přestávky a na jeden zátah, což je u mě dneska spíš výjimkou. I přes tu dlouhou stopáž jsem se vůbec nenudil. Hooper alespoň nechal vyniknout charaktery, dnes už klasických, všech hlavních i vedlejších postav (chlapec se zálibou v hororech, co se rozhodne postavit zlu, naproti němu zbabělý policajt, co nevěří na upíry). Atmosféru to má výbornou a spousta momentů dokáže vyděsit i zkušeného rajcovníka, obzvlášť ty s hlavním upírem Barlowem. No a gradující finále ve sklepení domu, co svojí zatuchlinou a špínou připomene hnízdo Leatherfaceovy rodiny, pak jen potvrzuje, proč se film stal upíří klasikou. Pro mě je tak Salem´s Lot spolu s To nejlepší televizní kingovka. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a místy hodně strašidelná upířina. Viděl jsem pouze tzv. director's cut, takže velmi dobře chápu, proč původně vznikla daleko kratší verze. I když, pravda, o celou hodinu bych to asi nesestříhal. V každém případě by u mě šla z kola ven hned úvodní spoilerová scéna, kompletně znovu-použitá v závěru. Poněkud slabší herecké výkony by na kratší ploše asi taky až tolik nevynikaly. Na druhou stranu, oba představitelé manželů Sawyerových (Julie Cobb a George Dzundza) byli výborní. Přitom je dobré si povšimnout, že celá ta linie s nevěrou neměla téměř žádnou opravdovou spojitost s hlavním příběhem. … Salem’s Lot je třetím nejlepším horrorem Tobe Hoopera - horrorem pořád dost dobrým, zdaleka však nedosahujícím průkopnické originality Texas Chain Saw Massacre nebo vybroušené dokonalosti Poltergeista. Moje největší výtka směřuje především k zastavování obrazu při prvních útocích upíra. Tato podivná vychytávka na mě působila jako studená sprcha - nemám rád, když mi někdo připomíná, že "je to přece jenom film". Naštěstí bylo v druhé půli snímku od laškování v tomto stylu upuštěno. Mohl bych vytáhnout ještě pár dalších mušek na kráse tohoto sedmdesátkového strašení - měl jsem dokonce připravenou slovní hříčku o tom, že by Hooper mohl občas přitlačit na pilu. Ale neudělám to, protože v podstatě jsem s Prokletím Salemu spokojený a Tobe občas na tu pilu dokáže přitlačit i zde. … To, co je na jeho Salem’s Lotu nejlepší, už ve svých komentech dostatečně vyzdvihli jiní (připomenu létající děti, působivé hlavní monstrum a přihodím scénu z márnice). Jen dodám, že pojetí upírů coby čistě zlých a skutečně strašidelných bestií, je z dnešního pohledu živou vodou. Připomíná nám totiž, že nemrtví nejsou jen doménou sladkobolných mládežnických fantasy, kde vystupují jako pohlední idolové pubertálních děvčat, a že v jiném (mnohem starším) žánru, umí být tyhle kreatury dokonalým ztělesněním plíživého děsu a nešizených nočních můr. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Měl sem tu čest dát si tříhodinovej Director's cut, ale bohužel sem měl nakonec co dělat abych to dokoukal, sice je fakt, že scény s upíry jsou fantastický, obzvlášť ta ve vězení si mě podala a když to chce vytvořit hustou atmosféru, tak jí to prostě v klidu vytvoří, jenže během těch tří hodin je až příliš nudný omáčky a keců a opravdovej upírskej horor se objevuje jen místy, což zapříčiní někdy až neúnosnou nudu ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Poctivý čtenáři Kingova díla mohou jedině objektivně posoudit jejich zfilmování. A nebo taky ne. Ovšem co se Salem´s Lot týká, jde o průměrný televizhní horor na ingredience stejně bohatý, jako pravá paela, ze který někdo vyjed všechny plody moře. Právě pro televizi byl film rozfiknutý do dvou polovin, z nichž ta první byla o dobrých 80% lepší než ta druhá. Tajemný dům na kopci vypadá skutečně tajemně, ale kolem tančící herci leckdy trochu uměle. Vyjímkou je jen starožitník, který alespoň trochu drží laťku hereckého osazenstva nad zemí. Slušná hudba a docela obstojná kamera pak místy i pohladí duši hororového fanouška. Ale nalijme si čistého vína, tohle je vlastně všechno co může film (potažmo série) nabídnout. Po příchodu hlavního záporáka se napětí vytratí úplně a finále samotné je již v duchu mnohých jemu podobných televizních slátanin. Inu připravuje se verze nová, tak schválně jestli trochu šlápnou na plyn a proženou Kingově dílu faldy. Takhle za myslím slušné 3*....... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedného dňa sa do malého mestečka Salem prisťahuje starší pán, ktorý si prišiel spolu s "partnerom" otvoriť malý obchodík so starožitnosťami. Je to ale skutočný dôvod prečo sa prišli usadiť do Salemu? Po ich príchode sa totiž začnú v mestečku diať zvláštne veci. Najprv miznú deti, neskôr aj starší občania mesta. Proti zlu sa postaví jediný muž.. Atmosféra, príbeh, herecké výkony. To sú tri dôvody prečo dať tri hviezdičky. Nato že ide o horor z doby "kamennej" som milo prekvapený. Lepší priemer. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Známy americký spisovateľ Stephen Edwin King odštartoval svoju úspešnú a plodnú kariéru v roku 1974, keď vydal svoj prvý román Carrie. O rok neskôr mu vyšla druhá kniha. Bol to román o malom mestečku "Salem´s Lot", v ktorom sa usídlil krvilačný vampír Barlow. V roku 1979 sa rozhodol sfilmovať tento horrorový príbeh režisér Tobe Hooper. Podarilo sa mu natočiť vernú adaptáciu pôvodnej literárnej predlohy. Určite je to omnoho lepšie ako tie romantické emo-vamp sračky, ktoré sa točia dnes. *** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Director's cut: 184 min; Kvalitný TV film, minimálne tak ako nová verzia, ktorá sa mi predsa len pozdáva viac. Možno trochu skrátiť stopáž, resp. stačí si zohnať kratšiu verziu, lebo to čo sa v knihe napínavo číta (dialógy) to vo filme nie je až také zaujímavé a naopak. Upírina dodržiavajúca klasické upírske pravidlá. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Videl som iba dvojhodinovu verziu, no predstava, ze by som nad tym stravil o minutu viac ma naplna skutocnou hrozou. Ma to asi tri cool sceny a inak je to rutinne B-cko na viacnasobne pozeranie. Pretoze naraz sa to asi dat neda. Teda mne sa to podarilo dokukat na stvrty pokus. 3/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hooper zfilmoval slušivě mistrovskou předlohu S.Kinga, která se od filmu výrazně liší. Kingův příběh je nejen více propracován po stránce psychologické (což on umí opravdu skvěle), ale celkově je mnohem brutálnější a krvavější (pro rudé gejzíry se nechodí daleko, stačí jen vzpomenout vysvobozování Susan...). Přese všechno patří tenhle upírský kousek do oné malé skupinky filmů podle Kinga, které se povedly. Příchod upírů, noční cesta lesem, tajemná bedna a zavěšení na parohy... Atmosférická hudba (Harry Sukman) jakoby vypadla z horrorů 60.let. Tichá luna vše sleduje mrtvolným zrakem a v jistou chvíli se nakrátko promění v lidskou tvář...Susaninu?...možná. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Upírský horor, který vás hned po chvilce začne nudit, protože jsou tu velmi dlouhé dialogy, se kterými nic zajimavého nepřichází a jen výjimečně se na pár sekund něco stane a tak to je po celou dobu. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Salem's Lot je filmová verzia románu Stephena Kinga, neviem ale či je to jej verný prepis. Film však toho ponúka celkom dosť - dobrý príbeh, ktorý sa nesústredí len na upíra, práve naopak, kvalitnú hudbu a atmosféru. Príbeh je dejovo zameraný na osudy ľudí v mestečku, kde túto ich dalo by sa povedať kľudnú atmosféru naruší Vampír. Nie je tu núdza o vypäté situácie, vždy keď sa objavil na scéne Vampír tak ma striaslo, atmosféra celého filmu je mrazivo temná. Vampír vyzeral síce trocha divne, ale objavoval sa nečakane, niekedy ste ho nevideli iba cítili. Hudba, príbeh, herci, všetko bolo celkom dobré, ale nie až tak aby sa film priblížil ku klasike. Také priemerné spracovanie knihy S.K., ktoré však nenudí. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Začněme knihou. Prokletí Salemu v knižní podobě je opravdu úžasné dílo, které jako většina dalších Kingových románů opravdu stojí za přečtení. Jako jedna z mála knih mi tato přivodila strach, což u filmu vůbec nenastalo. Bylo mi hned jasné, že tento dvoudílný TV film se nemůže knize vyrovnat, ale stejně mě lákalo jeho zhlédnutí, už jen kvůli obsazení mého oblíbence Jamese Masona do jedné z hlavních záporných rolí. A nakonec musím uznat, že to nebylo vůbec tak špatné, jak jsem čekal. Stal se z toho slušný přepis, na který se dá úplně v pohodě koukat. Ty tři hodiny mi docela rychle utekly, ale také nemohu říct že by snímek neobsahoval pár hluchých míst. I některé díry v logice se dají najít a hlavně velice vykastrovaná krvavost, které se jistě televizní producenti báli, a proto jí až na pár kapiček vynechali. No, jak je to asi u každého Kingova díla, doporučuji knihu. Film až na pozdější dokreslení. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Přiznám se bez mučení, knihu jsem nečetl. Možná proto jsem si film dost užil. Viděl jsem tříhodinovou verzi a musím říct, že ani na chvíli mi herci, příběh a film jako celek nepřišli otravní. Tobe Hooper mě již podruhé (po Texaském masakru) přesvědčil, že horory prostě točit umí. A Kurt Barlow? To je kapitolka sama o sobě... Doteď ho vídám při nočních cestách tmavým bytem na záchod. A příjemný zážitek to ani v nejmenším není. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tříhodinová ubíjející nuda jen s několika málo povedenými okamžiky. Knižní předloha se mi už vykouřila z hlavy, ale s jistotou mohu prohlásit, že Hooper se svou adaptací rozhodně neuspěl. En gros každého Kingova románu je vždy dokonale provedená pitva lidské psychiky a jízda do pekel má pak až neuvěřitelný šmrnc, který nedovolí čtenáři se odtrhnout. Ještě si pamatuju ty probdělé noci nad Nezbytnými věcmi či Tím. Salem páně Hoopera má pak od samého počátku přesně opačný účinek. Bezduché postavy se plouží unyle vyprávěným příběhem ve světě tajemných sil. Zjevení Arthura C. Clarka s vysvětlujícím komentářem by nakonec bylo vítaným zpestřením. Upíři samotní se ale povedli, zejména děti levitující za oknem či zhmotnění alfaupíra Barlowa, tady skutečně všechna čest. Bohužel toho ke chválení bylo ve třech hodinách moc málo. Dvě hvězdy, a to i za zjištění, že někteří vampýři mají savé řezáky. Hm, hm. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hororový klasik Tobe Hooper se rozhodl pro TV zpracovat slavný román Stephena Kinga. Klasická TV záležitost 80. let. Rozcapené, špatně zahrané a po všech směrech "papundeklové". ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Má se jednat o zfilmování románu Stephena Kinga, ale tím, kde všude se tvůrci odchýlili od příběhu a vymýšleli "lepší" verzi, si dost uškodili. To, že prohodili pár postav, by ani tak nevadilo, ale měnit jejich charakter, to už mě namýchlo. Ben Mears, spisovatel, má být citlivý člověk, který se vyrovnáná se ztrátou manželky, po příjezdu do Salemu poznává naivní Susan a přestože se do ní zamiluje a snaží se ji chránit, dokáže jí na konci vrazit kůl do sdrce, protože by mu jako upírka pila krev. V této verzi hrdina jen odkrágluje hlavního praupíra a pak jen zapálí barák a řekne " promiň, Susan". Film nedokázal zachytit charakter Marka Petrieho, v knize velice inteligentního chlapce, který se jako jeden z mála zachrání právě díky svému zájmu o literaturu a vše "morbidní". Toto bylo opravdu zklamání, žádné napětí jako při čtení, některé scény spíše k smíchu a co se mi jediné líbilo, bylo rozpadnutí se v prach lebky Barlowa s efektem úsměvu... ()

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

Reklama

Reklama