Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA The Texas Chain Saw Massacre (více)
Trailer 1

Sally se dozví, že vandalové údajně znesvětili hrob jejího dědečka. Spolu se svým ochrnutým bratrem Franklinem a přáteli se pouští do vyšetřování. Po návštěvě staré rodinné farmy zjistí, že v jejím sousedství žije skupina šílených, vraždících psanců. (Cinemax)

Recenze (543)

fefee 

všechny recenze uživatele

Nechutné, zvrátené naturálne násilie vygradované do bezvedomia...tfuj to bol ale explicitne reálne nechutný zážitok! ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Další hororová klasika, u které je rozdíl v tom, že tuto jsem viděl poprvé až nyní. Do toho ještě nejsem zase tak velkým fandou gore hororů. Přesto, i když už takhle staré horory tak nepůsobí, obzvlášť když k nim nemáte vztah už z minulosti, tak jsem byl nadšený. Hlavně proto, že opravdu, jak je napsáno v popisu výše, cítil jsem při sledování opravdovou úzkost, a to hlavně ve finále filmu. Po právu je Texaský masakr považován za jeden z klenotů hororu. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Týden před novým Texaským masakrem, který naváže na originál, jsem si zopakoval po delší době tento kultovní snímek od Tobe Hoopera. A musím dodat, že se film vůbec nevleče. Uteče to jako voda a nemá to hluchá místa. Postavy se překvapivě nechovají jako idioti, spíš naopak. Ano máme tady situaci, kdy mladí lezou do cizího baráku, ale to už je taková ta klasika na kterou jsme v tomto žánru zvyklí. Co mě ale překvapilo po té delší době, kdy jsem se na film podíval, že vlastně tady není žádný gore, kde bychom viděli vnitřnosti a nějaké nechutnosti. Spíše je tady sázka na krev, které také není tolik kolik bych čekal. Tu brutalitu spíše nastolily nové snímky od Remaku ( dle traileru na noví snímek to vypadá na pořádně krvavou jízdu ). Film je ale i přesto špinavý, hnusný a nepříjemný v pár pasážích na sledování. Leatherface je ikonický díky motorovce a svému vzhledu. Jinak je vedle Michaela Myerse, Jasona Voorheese a Freddyho Kruegera mnohem slabší a nikdy jsem ho nezařazoval tak vysoko. Za mojí nejoblíbenější scénu považují honičku mezi Sally a Leatherfacem a samotné finále, které je TO pravé hororové šílenství. Je to kultovní snímek, který mám rád a respektuji ho. Ale na pěti kvalt to není za mě. Příští týden nový Texaský masakr snad důstojně naváže na tento originál od Hoopera. :-) 7,5/10 ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Tenhle fiml má až nečekaně pomalý rozjezd a i potom to není nic extra. Tobe Hooper umí v první řadě vybrat sličné herečky, až v té druhé navodit pořádnou atmosféru a tady se mu to vlastně ani moc nedaří. Pokud mám srovnat tento originál a jeho remake, tak nová verze je lépe natočená, obsazená, stylovější, brutálnější, děsivější a tedy zábavnější. Nerad bych tu nějak až přehnaně vychvaloval Bayův remake, ale originál je proti němu i neskutečně plytký a díky špatným a nesympatickým hercům není moc zábavně se na něj dívat. ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Hodně syrový film, který hlavně v posledních 35 minutách vyvolává dost nepříjemné pocity. Všechny ty kosti, křik, skřípavé zvuky, špinavé prostředí a seschlý dědeček cucající krev z prstu. To všechno vás nutí kontrolovat čas a přát si, aby už byl proboha konec. Vyčerpávající zážitek, nic co bych v blízké době chtěl vidět znovu. ()

mrx.friend 

všechny recenze uživatele

Další z těch cool filmů, kterej byl po léta cenzurován a zakazován? Ale sim vás! Je mi líto, i s přihlédnutím k době vzniku filmu jsem se necítil nijak pohoršenej nebo znechucenej. Za což sice možná může fakt, že si nás hororoví tvůrci za ty roky stačili pořádně vychovat v odolnosti ke kdejakým zvrácenostem, ale svoje hodnocení dávám především proto, že Texaskej masakr už je strašně profláknutý a omletý téma a když vezmu v potaz i jeho veškerá pokračování a remaky (všechny jsem viděl), tak originál už bohužel neměl čím překvapit, protože všechny díly de facto jedou podle jedné a té samé šablony, akorát jsou obměněni herci. Škoda, ale nálepku klasiky a kultu v hororovym žánru tomu rozhodně upírat nechci ;) ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

No vidět tohle v roce natočení v kině, tak se asi poseru strachy. Ta atmosféra jde skutečně cítit a tady je Leatherface dost nebezpečný. :-) Originál se mi líbil mnohem víc než pozdější remake. Sice na můj vkus moc jekotu, musel jsem snížit volume, abych nevzbudil celej barák. Ale jinak parádní podívaná. Nechtěl bych potkat podobně šílenou rodinku! 85% ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Kanibalové, teenageři, pot, špína, kosti, spalující slunce a motorová pila, které nedojde nádrž, ani když s ní hodinu naháníte polonahou bloncku po lese.  Režisér jediného dobrého filmu Tobe Hooper si frustraci a nahromaděný vztek z vývoje vietnamské války, vyventiloval formou levného filmového díla, které ve své době šokovalo širokou veřejnost. Parta mladých lidí narazí uprostřed Texasu na polorozpadlou kuču, kde přebývá rodinka nezaměstnaných zabijáků. Členové rodiny, jímž dominuje magor s maskou zhotovenou z lidské kůže, pak jednotlivé návštěvníky popravují, jako prasata na jatkách. Texaský masakr motorovou pilou je ošklivý, umaštěný film, sázející na brutalitu a animální divokost zakořeněnou hluboko v lidském druhu. Šindelový domek nestojí uprostřed lesů, ale jen kousek od hlavní silnice, kde projíždějí auta, čímž Hooper poukazuje na fakt, že zlo často číhá za rohem. Nejsou zde žádné charaktery, jakým by divák bezmezně fandil, není tu dokonce ani žádná naděje, pouze čirá hrůza a touha šokovat. Letmou inspiraci skutečnými událostmi, režisér roubuje na chatrnou historku, která nepřináší žádné zvraty, ale plodí pouze chaos a bezbřehé násilí. Krvavá flákota, jejíž rustikální vizuální forma a poloamatérské zpracování, dokáže nahnat strach i dnes. ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hláška: úvodní text: - "Film, který se teď chystáte shlédnout, je zasvěcený tragédií, která postihla pět mladých lidí, zvláště pak Sally Hardestyovou a jejího invalidního bratra Franklina. Nejtragičtější je to, že šlo o mladé lidi. I kdyby ale žili velice dlouho, nikdy by nečekali a ani by si nepřáli vidět tolik hrůzy a děsu, jako toho dne. Pro ně se to idylické letní odpoledne změnilo v noční můru. Události z toho dne vyústily do jednoho z nejbizarnějších zločinů v análech americké historie známého jako: TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU PILOU." ()

HomeAlone 

všechny recenze uživatele

K zhliadnutiu tohto skvostu som sa dostal len nedavno , no cakal som nejaku kultovu a hlavne sokujucu pecku . Mozno je to aj tym ze ten film uz dnes nieje taky aky bol pre publikum drsny v case vzniku , ale mne to aj tak nedalo nic viac ako priemernu zabavu , ktora na zaner posobila miestami az smiesne ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa zaradil medzi najdesivejšie a najbrutálnejšie horory histórie nám predstavuje partiu mladých ľudí, ktorí zablúdia uprostred zapadákova a minie sa im benzín. Dvaja z nich sa preto vydajú do najbližieho baráku pre pomoc a tu sa začínajú tie pravé jatky u ktorých režisér absolútne nedodržiava nejaký divácky prístup a je to film skutočne len pre otrlých. Niektoré scény sú tak brutálne, že u nich musíte zatvárať oči. Nehovoriac o dusnej psycho atmosfére a rozklepanej kamere, ktorá pôsobí až dokumentaristicky. Zlatou korunkou je záverečný tanec s motorovkou. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nálož hrůzy a děsu podaná delikátním stylem sedmdesátek. Nevim, co vychválit dřív, jestli šílenost a zvrácenost postav a scén, autentičnost (nemůžu si pomoct), práci s kamerou a barvou, perfektní gradaci (exponenciální růst), hrůznou (v pozitivním smyslu) hudbu...Absolutně špičkový závěr (scéna u stolu s dědou)! Bez debat jeden z vrcholů celýho žánru. PS: Půlnoční projekce ve Varech stála za to! (90%) ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Klasika to je, o tom sa pochybovať dá len ťažko, i keď je pravda, že bez chýb, ako nič na svete, nie je.⚪To, čo najviac reže oči je expozícia, trvajúca neskutočne dlho, ktorá vo svojej podstate nemá iný zmysel ako navodiť atmosféru tepla a samoty vidieka, čo síce robí, ale na úkor času. To, že vraždy na dnešné pomery sú ako z priemernej kriminálky vysielanej o 14:30 na Čt je irelevantné, na súvekú dobu boli brutálne až dosť a reálne - tento pôvodný film o vyslovenej brutalite očividne ani nemá byť, viď záverečná asi 20 minút trvajúca scéna, pracujúca s psychickým násilím a nátlakom, ktorá je na sledovanie snáď oveľa horšia ako akýkoľvek gore. Len teda ubrať na kriku hlavnej herečky režisér mohol, pretože po piatich minútach to už rezalo uši, i keď ,,vystrašené oko" je krásny kamerový záber, ako stvorený do podobných hororov.⚪Nutno sa ešte zamyslieť na dvoma prvkami, ktoré sa dnes neustále v hororoch kritizujú - postavy a správanie postáv : postavy samé o sebe nie sú hlúpe, ak sa boja, tak stopára vyhodia a podobne, to, že idú do cudzieho domu síce môže pôsobiť hlúpo, ale stále oveľa menej ako iné motívy v iných hororoch (a postavy tiež nevedeli, že tam je vrah).⚪Samotná kapitola sú ale dialógy a vzťahy postáv medzi sebou, tu by sa nejeden divák chytil za hlavu, nutno dodať, že mu rozumiem, ale som ochotná to prepáčiť -> vysvetlím - dialógy pôsobia neskutočne ,,odveci," postavy sa buď bavia akoby o ničom, alebo akoby každá rozprávala o niečom inom, viď scéna úvodu v aute, čo môže pôsobiť ako blbosť scenáristu, ja za tým ale skôr vidím akýsi dada prvok, niečo, čo malo naschvál budovať nepríjemnú atmosféru, pocit neistoty u diváka, hľadanie odpovede, prečo je všetko také divné. Za druhé, všetky tie podivné dialógy v závere pôsobia možno i realistickejšie ako naskriptované odseky textu plné nejakých filozofií, ktoré postavy recitujú. Čiže áno, dialógy o tom, kde má kto nôž a ako sa robí huspenina a v akej polohe je Saturn sú úplne mimo, ale akosi správne mimo, tak mimo, aby začal byť divák znepokojený.⚪Čo ma osobne štve je motív sestra + brat vozíčkar, tam sa s tým dalo krásne emočne pracovať ešte ďalej, ten potenciál tam bol, lenže scenárista si ho dosť hlúpo pochoval, nie je mi jasné, či z časových alebo iných dôvodov - keďže od začiatku sa hádžu na diváka nápovedy, že oni dvaja budú v závere podstatní a nakoniec sa to úplne udupe. Škoda.⚪ Nemôžem zabudnúť ešte na dve poznámky - kamera a celková výprava je (ťažko to vysvetliť, že prečo) na takej úrovni, že z obrazu doslova dýcha ten hnusný hic, smrad zo zabitých zvierat, smrad v dome, špina celého toho domu, hnus tých upotených psychopatov, naozaj neviem, či sa mi už v živote niekedy stalo, že by som pri filme intuitívne krčila nos. (Dosť tomu pomáha celé vybavenie domu a rekvizity z kostí, hnus). A všimnite si, že vo filme nie je skoro žiadna hudba - iba ambientné zvuky okolia a píly :D Druhý bod - maska inkriminovaného syna - pozornejší si isto všimli, že sa v priebehu filmu mení, pre mňa najviac creepy bola tá č.2, ale ani posledná, ,,namaľovaná" nebola na zahodenie :D Skrátka, tento typ ,,kostýmu" považujem za jeden z najnechutnejších vôbec, všetko podobné figurínam, statickým robotickým tváram...brrr...⚪A taký môj malý poznatok, ktorý mi napadol, vsadila by som sa, že (možno tiež kultový) artový film Begotten sa týmto typom masky tiež inšpiroval.⚪ () (méně) (více)

Anticque 

všechny recenze uživatele

Tak poté co jsem viděl průměrný Texaský masakr z roku 2003, jsem byl zvědavý jaký je vůbec ten originální masakr no a divil jsem se to musím uznat. Když jsem četl anglický časopis Total Film a viděl jsem žebříček Top 50 horrorů ve Velký Británii a na prvním místě byl právě Texaský masakr z roku 1974 tak mi nedalo se nepodívat. Celý film je opravdu šílenej, každou chvíli někdo řve, každou minutou člověk umírá, a po pár minutách už zbývá už jen jedna živá osoba, člověk se nestačí rozkoukat a už je všude motorová pila a krev. Dobrá scéna je z uschlým dědečkem, který se snaží s pomocí rodiny rozbít poslední osobě hlavu a nemá sílu udržet kladivo, a taky jakým brutálním způsobem jsou zabity hlavní postavy. Několik ran obrovským kladivem nebo stačí chvilka a motorová pila se podívá co měli k jídlu. Tobe Hooper má můj obdiv, neboť jeho originální verze je a zůstane tou nejlepší. Ještě se musím někde podívat po druhým dílu, který asi jen tak neseženu, takže uvidím. Moje hodnocení je 97%. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála hororů, které jsem viděla, tudíž nemám moc s čím porovnávat. Občas jsem se lekla, no ale kvůli strachu nemám potřebu koukat po večerech na televizi. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Původní Texaský masakr je dílo velmi zvláštní. Začíná docela fádně, postupně najede na tradiční koncept „ve špatný čas na špatném místě“, aby ve finále doslova mučil diváka svým surovým pojetím a hlavně teda hlasitým křikem, kterým Sally rozhodně nešetří (až mi tím lezla na nervy). Film má úžasnou hororovou atmosféru, kdy především scény v Leatherfacově domě jsou velmi silné. Nicméně film jako celek na mě působí takovým hrubě neotesaným dojmem. V pasážích, ve kterých se naplno projevuje skutečný „společenský profil“ záporáků, je zřejmé, že herci víceméně improvizovali, což dobře vystihuje pošahaný a naprosto zvrácený charakter těchto postav, a právě tyhle scény (stopař v autě, večeře s dědou) jsou natolik znepokojivě nenormální, že mi při nich běhal mráz po zádech. Samotné finále na cestě je přímo famózní. Scéna, ve které se rozzuřený Leatherface dobývá do kabiny kamionu, je prostě skvělá a plným právem zařazuje chlápka s motorovkou mezi nejsvéráznější filmové zabijáky. ()

Gyorgy 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nedivím, že tenhle kousek patří mezi legendy hororového žánru. Dokázal vytvořit úžasnou atmosféru a nikde nesklouzl do trapnosti. Obdivuhodný je taky to, jak dokázal skvěle vystihnout úchylnost celé rodiny a to prakticky bez špetky gore. A skotačení Leatherface ke konci je nezapomenutelné. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Poctivý splatter horor, ve kterém je ovšem trochu zbytečně dlouhá expozice. No a stáří snímku prostě chtě nechtě nejde přehlédnout. Postavy jsou docela otravné, a tak ani tolik nezamrzí, jak dopadnou. (HDrip, orig.) ()

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

James Wan chystá Prokletí Salemu

James Wan chystá Prokletí Salemu

24.04.2019

Éra filmových adaptací hororů od Stephena Kinga pokračuje. Producent a režisér James Wan (V zajetí démonů, Insidious) teď čerstvě oznámil novou verzi Prokletí Salemu, které bylo v minulosti… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama