Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA The Texas Chain Saw Massacre (více)
Trailer 1

Sally se dozví, že vandalové údajně znesvětili hrob jejího dědečka. Spolu se svým ochrnutým bratrem Franklinem a přáteli se pouští do vyšetřování. Po návštěvě staré rodinné farmy zjistí, že v jejím sousedství žije skupina šílených, vraždících psanců. (Cinemax)

Recenze (543)

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Lidi, řeknu vám. Nikdy jsem neviděl, tak brutální psycho horor. Kašlu na názor ostatních. Někteří mi říkají, že tu chybí krev, ale na tom jsem ohled nebral. Skusil jsem se vmísit do těch chvil, do toho, co museli ty lidi prožít. A připadal jsem si, jako kdybych na to koukal. Nejzvrácenější na tomhle všem je, že se to doopravdy stalo a to dělá tenhle film nejlepším, ve svém žánru. Bál jsem se. Začátek v pohodě, ale od doby, co zmizel jeden z těch studentů sem prožíval to, co ty lidi, kteří se setkali s tímhle cvokem. A docela prdel je, když se na to člověk dívá v noci a sám doma a krev mi rozhodně nechyběla. Takže ti, kteří píšou, že tenhle horor je sračka, tak nepoznají pravou legendu. Nechci brát ostatním názor, ale tohle se fakt stalo a lekacích scén má film nespočet, navíc si zkuste hodit veškeré pocity do filmu, jako kdybyste to prožívali. PS: Asi půl roku po filmu jsem měl noční můry a někdy mívám do teď. To asi hovoří za vše. Ne?! Za mně 100%! ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Portrét typické texaské rodiny se Tobu Hooperovi náramně vydařil. Sice moc nechápu, za jakým účelem byl vlastně tenhle masakr stvořen - snad meditace nad stavem tehdejší společnosti? - a místy to vypadá, že si režisér pouze plnil své úchylné sadistické choutky, nicméně se mu podařilo na výbornou vyvolat pocity strachu a napětí, základní to prvky každého dobrého hororu. Je krásně vidět, jak se tento subžánr exploitation (nebo hixploitation?) filmů krásně vyvíjel - nejdřív Boormanovo Vysvobození, pak Peckinpahovi Strašáci a nakonec vrchol v podobě "Texaského masakru rukou Leatherface ovládanou a sakra nabroušenou motorovou pilou, které nikdy při vší smůle pronásledované oběti nedojde benzín". ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Je dobré se podívat na starší horory, které se nevyžívají v krvavých detailech jako jejich remaky. Sice je tohle i řežba, ale psycho taky. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

No DOPRDELE ! Tak tomuhle říkám ultimátní horor. Nejsyrovější a nejsurovější film, co jsem snad kdy viděl. Dokonalé propojení atmosféry, obrazu a minimalistické hudby a zvuků. Takhle klasika Toba Hoopera tisíckrát překonala moje očekávání. Dokonalá záležitost přátelé. Jsem v ŠOKU. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Postupný rozjezd a zhruba od poloviny až do konce, totální úzkost s děsivou atmosférou. Nemůžu si pomoct, ale střídavě se také dostavovaly i pocity nudy. Hrůznost je především v tom, že se později přímo ocitáme v domě velmi divné rodinky a v coby roli pozorovatele jsme všeho součástí. I seschlý děda zastrčený na půdě si rád cucne a bouchne, jen už nemá chudák tolik síly. :-D Ne, zas tak žertovat nehodlám, i když pár momentů bylo poněkud "žertovných", ale pak se našlo dost scén při kterých tuhla krev v žilách (v dobrém slova smyslu takřka nekonečný noční útěk před magůrkem s pilou). Výsledný dojem pro mě bohužel není tak bombastický a ani hodný obdivu, protože mě tahle hororová klasika nějak prosvištěla uchem tam i ven. ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Není to ani jako slasher, ale jako film, který má nahnat hrůzu a že to zabralo. U mě největší psycho byl konec, tedy "večeře", pak pobíhání po louce s dívkou, která měla za zády též pobíhacího Leatherface s motorovkou v ruce. Opravdu síla, i když totálně amatérská. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Tuhle úchylnou famílii bych v sousedství mít nechtěla. Jejich rodinné tradice nejsou příliš bezpečné pro okolí a interiér jejich doupěte nehýří dvakrát útulností. Kultovní horor sedmdesátých let oprávněně působil ve své době jako hrůzunahánějící, nevídaná řežba, ale dnes už více méně zanechává pouze dojem nechutné, uječené komedie. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kanibalizmus a rituály sa tu spojili zrejme s inšpiráciou z filmu Psycho a žáner horor rozšírili o nové motívy a prvky. Väčšina filmu sú zbytočné reči a texaská nuda. Film má chybu, že partička kamarátov sa rozhodne zostať akurát blízko miesta, kde žije rodina blázna, ktorého vyhodili z dodávky. Hystérie je v nej až priveľa, čo nerobí strašidelnú atmosféru, ale skôr stresovú, no to s tou blondínkou vymysleli celkom dobre. Ak sa vegetariánstvo a vegánstvo dá považovať za dobé, tak v tomto to na mnohých mohlo mať ten dobrý dopad, na pár šialencov však asi skôr naopak. Komercia si tiež počas rokov zgustla a točia sa obdoby tohto celkom priemerného hororu o šialenej rodine. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Texaský masakr mě téměř minul. A s politováním konstatuji, že mohl zcela. Příliš mnoho řevu, žádná sympatická postava, přehršel mentálů. Divný. Divný film. Challenge Tour Horror, 2016. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Jeden z praotců poslední léta tak oblíbených teenagerských vyvražďovaček. Dodnes přesvědčivý svou "věrohodností" (možná až na ten poněkud neuspokojivý konec). Některé nápady (slepice v kleci ...) mají až surrealistickou sílu. Za těch pár peněz to snad ani dokonaleji natočit nešlo. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Šialenstvo nieje neobvyklým javom v tomto filme. Postavy sa chovali dokonale sprosto.Ma v sebe krutosť a surovosť ale nie prehnanú ale dôkladne vyváženú.Je tu všetko čo od poriadneho slasheru očakávam,všade samá špina,hnus,brutalita,šialenstvo,krutosť a to všetko potiahnuté gore omáčkou.Tej herečke a aj jej prenasledovateľovi z motorovou pílou by mali dostať ocenenie za beh roku. Nemôžem dať 5* lebo chovanie a sympatickosť postáv mi dosť vadila a aj príbeh bol strašne jednoduchý. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to kultovní film, který má velkou řadu fanoušků, na druhou stranu je v něm, alespon pro mě, několik nedostatků. Po pomalejším rozjezdu přichází na řadu podivné setkání s bláznem. Já někoho takovýho bych ani do auta nevzal, ale nevadí. Celej příběh je jednoduchej, ale ve filmu je to silná stránka. To co mi vadilo nejvíc je nepoměr křiku a krve. Nejsem nějak krvelačnej, ale scéna kdy leatherface rozřezává Franklina mohla bejt přece jen krvavější. Myslim že by to pak bylo mnohem lepší, stejně tak scéna kdy na hák pověší tu první holku a jejího přítele řeže. V tý scéně mohlo bejt taky víc krve. Na druhou stranu je to z roku 1974 a to třeba nešlo s takovym množstvim krve natočit a přístupnost by byla možná až pro důchodce:D... Myslim že **** sou odpovídající už jen pro to, jak to celý dopadlo... ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem měl možnost vidět tuto perličku mezi horory, pod níž se podepsal Tobe Hooper. Nutno říct, že nemohl začít svou kariéru lépe. Dokonale nám znázornil tu pravou špinavou atmosféru texaského venkova a syrovou reflexi hrůzy a násilí. Při svých kvalitách je ještě o to více udivující, že snímek vznikl v roce 1974. Ve své době, ale i dnes, atmosférický snímek, jenž světu dal motorovou pilu a hororovou ikonu Leatherface. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Ukázka, jak důležité je pro film režisérské vedení. Texaský masakr je v podstatě stejný jako béčka 70. a 80. let - brutální, krvavý, jednoduchý, bez pointy, bez myšlenky, hrají v něm neherci a vše snímá nekvalitní kamera. Přesto se nedá s těmito béčky absolutně srovnávat, protože.. No, vlastně ani nevím proč. Protože je prostě jiný. Je to nářez. Rána palicí. Klidně bych věřil tomu, že se při projekci filmu pár lidí zbláznilo, protože ta scéna rodinné večeře je stokrát morbidnější, než to nejmorbidnější, co si vůbec dokážete představit! Mezi vyvražďovacími horory absolutní klenot. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Nekorunovaná učebnica špiny, strachu a násilia. Primočiare naturalisticke psycho prelinanie exploitatu a slasheru, bez večšiej logiky, ale za to s obrovskou dávky sebakrutosti. Texaský masaker je len jediný original, ktorému sa žiaden remake nemože ani z polovice približiť aneb keď je pre kresťanov posvetná Biblia, tak pre fanúšikov hororu Texaský Masaker. ()

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

James Wan chystá Prokletí Salemu

James Wan chystá Prokletí Salemu

24.04.2019

Éra filmových adaptací hororů od Stephena Kinga pokračuje. Producent a režisér James Wan (V zajetí démonů, Insidious) teď čerstvě oznámil novou verzi Prokletí Salemu, které bylo v minulosti… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama