Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA The Texas Chain Saw Massacre (více)
Trailer 1

Sally se dozví, že vandalové údajně znesvětili hrob jejího dědečka. Spolu se svým ochrnutým bratrem Franklinem a přáteli se pouští do vyšetřování. Po návštěvě staré rodinné farmy zjistí, že v jejím sousedství žije skupina šílených, vraždících psanců. (Cinemax)

Recenze (545)

Laurent 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat?! Herecké výkony ponechám raději bez komentáře. Scénář byl podprůměrbéčko. Režie velmi a velmi samoúčelná. Tohle prostě nelze ocenit lépe. 2,5* ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

o tomto filme by som radšej nikdy nepočul, aj keď mu dávam 5*... hrôza, krutosť, mäso, rozklad, hnilobno-tráviaci proces, kafilérny zápach - toť prvé dojmy .... ak by sa mi v roku vzniku dostal do rúk originál, asi by som neváhal posledných 30 minút filmového pásu spáliť, zahrabať o polnoci na rozcestí a pokropiť svätenou vodou.... Ale z tejto krátkej reflexie je asi vidieť, že horor nie je zrovna moja šálka kávy, pretože nepochybujem, že dnes existuje mnoho ešte "mäsitejších", expresívnejších hororov. V tomto priekopníckom však zďaleka nejde o expresiu - detailné zábery na porcovanie ľudských tkanív, ale o impresiu - o vytvorenie maximálne surreálnej atmosféry šialeného desu a "humanoidnej neľudskosti". Detailné zábery na vytreštené Sallyne očné bulvy alebo jatočné kladivo opakovane padajúce do plechového vedra čakajúceho na potoky krvi ostávajú neokopírovateľné.... a paralela medzi jatkami dobytčími a ľudskými môže byť vcelku dobrým námetom na uvažovanie o vegetariánstve ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

V čisto pointovanej zásade film síce nič neponúkne a ani dej nemá nič spoločné s plnohodnotnou dejovou líniou ale! Od úvodu chladnokrvná rezačka, "odnímačka" končatín a crazy výsmechy jednej, čo to bizarne prežila. A Grandpa je proste nechutnosť sama o sebe. Kamerové bližšie pohľady na výtvory s kostí a nie len zvieracích boli wow! Pohovka s ľudských kosti mala vlastný desivý potenciál. A kto to prežil? Určite nie ten najlepšie fyzicky stavaný... Horor podľa môjho gusta. 90% ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Původní THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE je i po skoro 50 letech stále stejně znepokojivý film, který neztratil nic ze své zhnusující autentičnosti. Naopak, připomíná nám, že přidané násilí v moderních hororových filmech je nedělá děsivějšími. Opět platí staré známé pravidlo, méně je někdy více. Od první sekundy je tu cítit silný tah na zneklidňující, smradlavou texaskou strunu. V celém filmu si Hooper udržuje úroveň miasmického, špinavého funku, který nemá v hororovém filmu obdoby. Někteří to nazývali brilantním komentářem post-vietnamské éry. Já tomu říkám dokonalá symbióza slasheru a hixploitation subžánru, jež tenhle biják spustil (navzdory tomu, že nebyl první, LAST HOUSE ON THE LEFT (1972)). To, co odděluje Texaský masakr motorovou pilou od svých následovníků, je jeho anarchická, cynická hysterie – jeho bizarní a temný šibeniční humor. Navzdory děsivé premise jsou krev a vnitřnosti omezeny na minimum pro film s hodnocením R. Když je někdo bodnut, nevidíme nůž zasahující do masa nebo krvavých orgánů. Diváci jsou nuceni použít svou vlastní představivost a tyhle prázdný místa zaplnit díky brilantní kombinaci střihu, zvuku a hereckých výkonů na pokraji šílenství. Díky tomu působí film extrémně hrůzně, odpudivě. Scény naháněček s motorovkou jsou obzvlášť intenzivní a scéna, ve které se Sally účastní rodinné večeře, je děsivá, protože můžeme vidět její čistou hrůzu - kamera přiblíží krevní cévy, které jí vystupují z očí, a bláznovství rodinky. Tenhle originál je mnohem lepší a reálněji působící (a přitom míň násilný) než remake z roku 2003. Hlavním důvodem, proč tomu tak je, je fakt, že tu nejsou vůbec vykresleny charaktery postav. Ony to totiž nejsou postavy, fungují spíš jako objekty, který mají jedinou úlohu, a to záměrně navodit groteskně se rýsující špinavý napětí. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

......kultový horor ? - možno v tej dobe .....hodne zastaralé......herecké výkony mi prišli amatérske, napínavé nič....len stále kričali ako chuji....nuda - pozreté opakovane bez zmeny názoru..... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uz roku 1972 vznikol dost husty a brutalny film Deliverance, ktory o dva roky bol nasledovany Texaskym Masakrom od rezisera Tobe Hoopera. Atmosfera sa da krajat nozom, k tomu kvalitna rezia pana Hoopera a cela texaska sceneria so starym osarpanym domom, kde sa odohrava cista hroza. Filmu chybaju ultrakrvave brutalne sceny, ale o to je naturalistickejsi. 98 % ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Drvivú väčšinu filmov, ktoré sa mi nepáčia, nedopozerám. Asi jedinou výnimkou je texaská klasika z roku 1974. Nabažená a hlavne zvedavá, zároveň hladná po ďalšom napätí som siahla po tomto, sľubujúc si opäť neopakovateľný zážitok. Ten sa aj dostavil, no žial v tom negatívnom ponímaní a dúfam, že to bude aj neopakujúci sa zážitok. Neviem prečo, ale stalo sa mi to asi prvýkrát, že som film síce dopozerala, ale len z toho dôvodu, aby som mala už od neho pokoj a spravila si vlastný úsudok.Tak si predstavte-jednotlivé kapitoly filmu som nehltala, naopak, postupom času som ich ani poriadne nevnímala, len zbežne pozrela a keď zistila, že sa nič zvláštne neudialo, posunula o krok dalej. Už dávno ma film tak strašne nebavil, úplná nechuť, zdalo sa mi to celé zlé, nezaujímavé, žiadne napätie, nudila som sa, priala som si, aby už bol koniec, skrátka úplne o ničom, čize vrelo neodporúčam :) A asi nie som stavaná na tak starú školu a patrím skôr k tej fanúšikovskej základni novodobých texaských masakrov po roku 2003.Ale s touto diagnozou už nič nezmôžem :) ()

zdenotvor 

všechny recenze uživatele

Pôvodný texaský masaker je dosť brutálna záležitosť aj napriek absencii krvavých detailov. Veľmi realistický a desivý. Páčili sa mi aj výkony hercov,ktorí sa chovali veľmi prirodzene aj keď dosť nelogicky. Šialená rodina bolo naozaj riadne šialená a všetci členovia nesmierne uveriteľní. No nebudem tajiť že som skôr fanúšik riadnych detailov a rád vidím v horore krv, osobne ma potešil remake z roku 2003 ktorý som si viac užil. Ale som si samozrejme vedomí veľkého rozdielu v kvalite,takže ostanem pri štyroch hviezdičkách ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

To si snaď robíte srandu? Otrasné herecké výkony, nič moc dialógy, zlé nasvetlenie, atď...Toto je ten slávny film? Toto má 74%? Tomuto dávajú tí "odborníci" z čsfd 4-5*? Aj keď je to z roku 1974, tak aj tak je to brak, ktorému ani neviem za čo dať čo i len jednu hviezdičku. Jediný, čo to pozeral pri zmysloch, alebo hodnotil objektívne bol zrejme len užívateľ Sociopath. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

8/10. První polovina filmu se celkem pomalu rozbíhá, ale pak nastane opravdový masakr. Na sedmdesátá léta zatraceně dobrá práce a být já v těch letech a vidět to poprvé, asi bych minimálně měsíc neusnul. Atmosféra naprosto dechberoucí a mnoho nových rádoby hororů by si z tohoto filmu mělo vzít příklad. Není potřeba tisíce CGI nebo nadpřirozena, stačí jej dobrý námět a skvělá atmosféra, která Vás nenechá vydechnout. Klasika. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Aneb když vás baví běhat po lese za uječenou blondýnou s těžkou motorovkou v rukách. Ikonický horor, který dneska působí možná úsměvně, ale cenzura v mnoha zemích svědčí o opaku. Inspirace Edem Geinem pouze vzdáleně a spíše doporučuji o něm díl podcastu Opravdových zločinů, kde je vidět, že filmový "záporák" byl slabým odvarem. Filmová adaptace za mě ale průměr. Na to, jak krátkou stopáž to má, tak začátek je zdlouhavý, podivný a následně v příběhu spousta věcí bohužel zůstane nedovysvětlena. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý, fakt opravdu dobrý. Začátek vypadá sice nevinně, ale pak se to rozjede. Od první oběti atmosféra zhoustne a vyvrcholí až na konci filmu. Herecké výkony jsou dobré, ale nejpřesvědčivejší výkon předvedla Marilyn Burns, která filmu dodává tu pravou šťávu a její utíkaní před Leatherfacem mi zůstane hodně dlouho v paměti - to se mi ostatně jeví jako nejsilnější zážitek z filmu. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Som dosť rozčarovaný, pretože z tejto žánrovej "ikony" sa pre mňa, po jej zhliadnutí stala nudná, veľmi nezaujímavá záležitosť. Naozaj nechápem, toto zakazovali v kinách, toto má byť brutálne?! Prepáčte, buď som vyrastal v čudnej dobe a neviem to doceniť, alebo "čaro" tohto snímku sa po rokoch vytratilo. Remake sa mi zdal o dosť lepší. 50% ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Šílená řeznická rodina, která má ráda maso. Všichni rádi mlsají, o lidské oběti nouzi nemají. Zdrcující nálada nemohoucnosti bojovat proti šílencům. Řev hlavní hrdinky se mi zařezával do uší svým děsem a hrůzou. Nečekejte ale nechutnosti, které si dovolí dnešní zvrhlí tvůrci, spíše náznaky a zvrácenost. Atmosféra má ale váhu slona !!! ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Klasika, jeden ze základních kamenů hororové historie, který byl napodobován mnohokrát, ale nikdy nebyl překonán. Mrtvoly, násilí, bezmoc hlavních postav a osobitý zabiják Leatherface, co víc si přát? Prostředí bohem zapomenutého texaského venkova je zde zachyceno takovým způsobem, že skoro nemáte problém uvěřit, že takové věci se zde opravdu dějí. Skoro na cokoliv, na co zde hlavní hrdinové narazí, je tak trochu jako z jiného světa a takovým divným způsobem znepokojující. Na rozdíl od remaku se zde nesází na explicitní násilí a brutalitu, ale na pocity diváka a atmosféru, což je nepochybně další plus. Jo a mimochodem, scéna se stopařem je jeden z nejlepších hororových momentů vůbec. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se pustil do klasiky žánru, dokonce jsem si k tomu udělal bouchací kukuřici. Nemám nic chytrého, co bych řekl. Bavil jsem se, ale na tohle jsem už asi moc mladej. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších klasických hororů let sedmdesátých. A o třídu lepší, než Pátek třináctého z osmdesátých let. Ano, štvalo mě zde strašné řvaní hlavní postavy, která v podstatě po celou dobu zůstávala nečinnou figurou, která se nijak neprojevuje, akorát reaguje na okamžiky okolo ní, místo aby sama převzala iniciativu. Nicméně děj odsýpá rychlostí blesku, postavám jsem fandil a nutno říci, že hororovost tu má intenzivnější nadčasový nádech, než u mnohých jiných hororů této i pozdější doby. 75% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Škoda, že celý film nevypadá jako posledních 3 minut. Ty totiž měly atmosféru, napětí a fungovaly, na rozdíl od toho zbytku. Ten totiž působí dost utahaně, pořádně nepředstaví postavy (ty se tam jen tak zničehonic objeví), trvá strašně dlouho, než se objeví proslulý zabiják a postavy se chovají strašně debilně, navíc Leatherfaceovi lezou do domu po jednom, aby je tak mohl jednoduše zabít... Sice je to už od začátku perfektně natočené a ozvučené, ale jenom to nestačí. Naštěstí to dost zachraňuje posledních 30 minut, které v sobě mají to, co mám na podobných filmech rád - silnou atmosféru, šílené zabijáky a jejich strašně odporná obydlí. Přesně tohle jeden horor rozvedl na celý film a přidal do toho psychologii záporných postav - Storm Warning. Ten mi připadal o dost povedenější a hlavně napínavější. Navíc tady i tu povedenou část dost zkazí ta závěrečná demence na silnici, která z toho všeho udělala komedii. Až jsem zapochyboval, jestli to vůbec Hooper myslel vážně, jak směšně to vypadalo. 3* ()

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

James Wan chystá Prokletí Salemu

James Wan chystá Prokletí Salemu

24.04.2019

Éra filmových adaptací hororů od Stephena Kinga pokračuje. Producent a režisér James Wan (V zajetí démonů, Insidious) teď čerstvě oznámil novou verzi Prokletí Salemu, které bylo v minulosti… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama