Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA The Texas Chain Saw Massacre (více)
Trailer 1

Sally se dozví, že vandalové údajně znesvětili hrob jejího dědečka. Spolu se svým ochrnutým bratrem Franklinem a přáteli se pouští do vyšetřování. Po návštěvě staré rodinné farmy zjistí, že v jejím sousedství žije skupina šílených, vraždících psanců. (Cinemax)

Zajímavosti (97)

  • Z komiksové adaptace filmu lze vyčíst, že Drayton Sawyer (Jim Siedow) je otcem a zároveň i strýcem Leatherface (Gunnar Hansen) a Stopaře (Edwin Neal). Oba se tak narodili z incestního vztahu mezi Draytonem Sawyerem a Vernou Sawyer, která je označována za jejich matku a zároveň sestru. (Untentrauer)
  • Původním distributorem filmu byla společnost Bryanston Distribution Company, jejíž majitel Louis Peraino film využil k vyprání zisků z pornografického filmu Hluboké hrdlo (1972). Na oplátku produkce obdržela pouze tolik peněz, aby mohla vrátit peníze investorům a zaplatit hercům a štábu 405 amerických dolarů na osobu. Producenti nakonec zjistili, že jim Peraino o ziscích z filmu lhal. Poté, co byl zatčen kvůli obvinění z obscénnosti, herci a štáb na něj podali žalobu a každému z nich bylo přiznáno 25 000 dolarů. Společnost New Line Cinema, která získala práva na film od Bryanstona, vyplatila herce a štáb jako součást kupní smlouvy. (RozaF)
  • Dům z filmu byl použit i při natáčení snímku Tornádo (1996). (willy1)
  • Texaský masakr motorovou pilou získal pověst jednoho z nejvlivnějších hororových filmů všech dob, ve kterém se objevila řada prvků, které se později staly běžnými v žánru slasher filmů (např. zavalitý maskovaný hromotluk používající mechanické nářadí k vraždění). (JasonIX)
  • Film byl natočen neobvykle ve chronologickém pořadí. (Dlee)
  • Film byl původně zakázán ve Finsku. Jeho necenzurovaná verze zde vyšla až po 25 letech. (henrycruel)
  • Film se natáčel v Austinu, Leanderu, Hills Prairie, Round Rocku a Wattersonu. (henrycruel)
  • Aby byl Gunnar Hansen, představitel Leatherface, vyšší než ostatní, musel nosit boty s třípalcovými podrážkami. I když měl vysoké boty, byl při pronásledování Marilyn Burns (Sally Hardesty) rychlejší než ona, a proto ho musel štáb všemožně zpomalovat. (henrycruel)
  • Natáčení začalo 15. července 1973 a skončilo 14. srpna téhož roku. (henrycruel)
  • Film je inspirován příběhem amerického sériového vraha Eda Geina, který byl zároveň kanibalem a nekrofilem. (DDavidson)
  • S rozpočtem 140 000 amerických dolarů a výdělkem 31 milionů se stal snímek do té doby nejziskovějším nezávislým filmem. (Hans.)
  • Natáčení se protáhlo z plánovaných dvou týdnů na čtyři týdny. (HellFire)
  • Gunnar Hansen (Leatherface) díky masce s omezeným výhledem během natáčení často narážel do trámů dveří a různých předmětů. (HellFire)
  • Pro scénu, kdy Sally (Marilyn Burns) skáče z mezipatra skrze okno, byla použita dublérka. I tak se Marylin Burns při natáčení dopadu na zem zranila. (HellFire)
  • Soundtrack obsahuje i zvuky zvířat na jatkách. (HellFire)
  • Tobe Hooper původně chtěl, aby film získal rating PG, a dokonce se obrátil na MPAA, aby ho obhájil, přičemž argumentoval tím, že ve filmu není příliš mnoho krve, ale s žádostí neuspěl. (HellFire)
  • V důsledku nízkého rozpočtu nosil Gunnar Hansen (Leatherface) po celou dobu natáčení pouze jedno triko, které se navíc nemohlo prát. Ke konci natáčení s ním proto nikdo nechtěl sedět u oběda, jelikož notně zapáchal. (HellFire)

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

James Wan chystá Prokletí Salemu

James Wan chystá Prokletí Salemu

24.04.2019

Éra filmových adaptací hororů od Stephena Kinga pokračuje. Producent a režisér James Wan (V zajetí démonů, Insidious) teď čerstvě oznámil novou verzi Prokletí Salemu, které bylo v minulosti… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama