Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle stejnojmenného románu Franze Werfela napsal Eduard Verner. Příběh o muži, který je pronásledován vzpomínkami na nepřiznanou vinu z mládí. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Cival 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré televizní drama. Slušně natočené, ani chvíli nenudí, a to i díky skvělým hereckým výkonům - jak mladých, tak i straých v čele s Lábusem a Němcem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Překrásný přepis Werflova románu Der Abituriententag. Die Geschichte einer Jugendschuld (1928), Ve zralých polohách jsou výteční Jiří Lábus i Jiří Schmitzer, mládež, zejména Radek Zima a Jiří Racek, jsou až hmatatelně autentičtí ve svém rozpuku mládí. Werfel patřil společně s Kafkou a Brodem do Pražského kruhu německy píšících spisovatelů, jeho texty nejsou snadné a zřejmě i proto ho filmaři objevili až relativně pozdě. V našich končinách vzniklo několik inscenací (Sjezd abiturientů, Smrť malomeštiaka, Bledě modré ženské písmo, Jacobowski a plukovník), ale pravidelně reprízována není žádná. A je to obrovská škoda. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Výborně natočené televizní drama, postupně odkrývající temnou stránku minulosti jednoho muže. Rozhodně nelituji, že jsem část jednoho z vánočních odpolední věnoval tomuto počinu. Jiří Lábus je pro mě symbolem komika, zde však rozehrává mnohem vážnější part a jde mu to bravurně. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Jirka Lábus ve skvělé postavě, kdy ovlivnil osud jednoho spolužáka a poletch si myslí , že ho má před sebou. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Když jsem dočetl knihu Franze Werfela, nemohl jsem se dočkat shlédnutí tohoto televizního počinu. Nebyl jsem zklamán, ba právě naopak. Skvělý příběh, který násobí perfektní Jiří Lábus a Radek Zima. Celému filmu navíc dodává kouzlo výborně zvolená hudba Gustava Mahlera. V epizodní roli profesora na abiturientském večírku se představil doyen ostravské činohry pan František Šec. ()

kaze 

všechny recenze uživatele

Zápletka dobrá, len ten koniec sa akosi strácal. Lábus bol skvelý, ale celkový dojem bol taký nejasný ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Kvalitní televizní adaptace povídky Franze Werfela, jednoho ze slavných pražských německých spisovatelů. Výborný námět je zpracován snad až příliš bez ambicí, zcela ve službě příběhu a jeho smyslu, ale to je možná svého druhu přednost. Soundtrack využívá geniální hudby Gustava Mahlera, za což má u mne veliké plus. Samotný příběh mne oslovuje tak zcela osobně, že se k němu raději nebudu vyjadřovat... ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Televizní dráma o temné stránce muže, který cití vinu z mládí. Povedená squadra herců v čele se Schitzerem, dobrý mladým přeedstavitelem hlavního hrdiny a v neposlední řadě Lábusem, který zase jednou ukázal, že není jen pitvořícím komikem a dokáže střihnut dramatickou roli s vší parádou a vážností - 70 % ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Předloha neztratila nic ze svého obsahu a sdělení (někdo tomu říká otrocky a bez nápadu přepsaný scénář), herci hrají výborně a tohle je snímek, jenž mi po jeho premiéře někdy v mých 13 (nebo kolik mě to bylo) natolik utkvěl v paměti, že jsem ho chtěl vidět znova - a trvalo snad čtyři roky, než se ČT uráčila ho znovu odvysílat. Kdo jiný mohl hudebně přispět než G. Mahler - skladatel píšící své nejlepší kousky v době, v níž se část děje povídky odehrává, a který je s Werfelem provázán kulturně (Němec narodivší se v Čechách), skrze svou vdovu Almu (ta si Werfela vzala coby svého třetího manžela) i skrze svou místy protikladnou hudbu - ta je krásná, láskyplná, expresivní i meditativní, místy komická, ale i sarkastická a vysmívačná směrem k tehdejší strnulosti reprezentované mj. c. a k. byrokracií, jíž byl Sebastian nedílnou a z titulu své funkce významnou součástí. Proto dobře ilustruje motivy z předlohy a navozuje tu správnou atmosféru tehdejšího prostředí (kterou nicméně přesto gijm postrádá - viz jeho komentář). Právě u tohoto TV filmu začal můj obdiv a posléze zájem o Mahlera. Tohle zkrátka není jen film - je to sdělné, podmanivé a ve své komplexnosti vyvážené umělecké dílo, byť - ano - žádné z filmových řemesel není provedeno v dokonalosti. ()

crjules 

všechny recenze uživatele

Skvela podivana, ktera dovede upoutat pozornost od zacatku do konce. A to i navzdory necitlive dobe vysilani CT1 23:30......nechapu. Po vcerejsim opetovnem shlednuti, pridavam patou hvezdu. Herecke obsazeni je vyjimecne kvalitni, zejmena pak u postav abiturientu. Labus zde dokazuje sve nesporne kvality herce dramatickych roli. ()

Reklama

Reklama