Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napětí v ulicích chudé čtvrti Los Angeles stoupá! Lze ještě vůbec zjednat spravedlnost? Slavný film Dennise Hoppera je věrně a bez příkras zachyceným obrazem života ghetta Los Angeles a postavení policistů zvláštní jednotky, pověřené bojem s organizovaným zločinem, pouličními gangy a drogovými dealery. Jejich úkolem je dohlížet na téměř 600 pouličních gangů, jejichž desítky tisíc členů mají své „barvy“ podle příslušnosti. Jakýkoliv incident vyvolává další násilí, dnes a denně je prolévána krev, policejní statistiky čítají stovky obětí permanentní války gangů ročně a napětí stoupá. Je zastřelen příslušník významného gangu a zákon ulice je neúprosný. Do toho všeho přichází mladý a sebevědomý Danny, který si příliš hlavu neláme, do všeho skočí rovnýma nohama a používá stejné zbraně jako ostří hoši z ulice. Je přidělen ke staršímu Bobovi, zkušenému bardovi s lehce skeptickým názorem na život u policie. Oba parťáci jsou jako oheň a voda, ale přesto je spojuje nikdy nekončící boj. V citlivě vykreslených postavách dvou policistů podali výborné výkony Robert Duvall a Sean Penn. Kriminální snímek, přesahující svými prostředky množství filmů na podobné téma, nesází na vnější atraktivnost a pyrotechnické efekty. Zaujme mj. i vynikající kamerou slavného Haskella Wexlera a svižnou hudbou Herbieho Hancocka. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Okrově béžový beton, šedý asfalt, zelené palmy a azurové nebe města andělů. No pan Ice-T asi nemyslel tyhle barvičky.. Akční krimi, ve kterém příliš nefunguje akce, veterán Duvall upřednostňující edukaci lehce zastiňuje vznětlivého seladona Penna a jejich osobní příběhy ustoupí pouliční válce, než se stačí vůbec rozvinout. Dolů to sráží Hopperova režie s neortodoxním přístupem ke střihu a členové gangů, kteří vypadají, že zrovna přitančili z West Side Story.. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Dennis Hopper se rozhodl natočit policajtskej film ve stylu Pevnost Apačů v Bronxu. A tak tu máme dva parťáky kteří bojují proti gangům - agresivního magora Penna a až příliš rozvážného Duvalla, který se pokouší si mezi gangy získat respekt laskavostí. A protože je to film starší a nedělá si starosti s přístupností, nechybí opravdová drsnost ulice - spousta nadávek, vyhulené trávy, nahejch ženskejch, rapu a i nějaké to násilí. Proti tomu jsou tu poldové a jejich nekonečný kolotoč zatýkání, výslechů, razií. Většina poldů mluví v podstatě podobně jako gangy, protože všichni žijí v jednom ghetu. Výsledek - skvělý film, který působí reaálně jak jen to jde a kterému chybí jen nějaký ten výraznější příběh. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vzhladom na dobu vzniku sa jedna o dost civilny pohlad na pracu policajtov v prostredi plnom roznych gangov. Lenze na dnesne pomery uz dost zastaraly a malo intenzivny. Dnesneho divaka uz nicim nesokuje. Ved aj televizne serialy typu Tretia hliadka alebo Policajny odznak su drsnejsie. Ale raz sa to da pozriet vdaka Pennovi a Duvallovi, ktori odohraju svoj slusny herecky standard. 6/10. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani tip-top obsadenie nepomohlo tejto kriminálke. Herci sú slušní, no na dve hodiny je tu veľký pomer hluchých a nudných miest. Občas chlapi v aute husto rozstrieľajú niekoho dom, jedna naháňačka, dve razie s pár sekundovým napätím, ale slušným spracovaním. Mentalita a správanie gangov, ich život a dialógy však nemali nárok na sfilmovanie. Iným filmom by to bohate stačilo. Tu, s absenciou zaujímavého príbehu nie. Ale to podobenstvo s býkmi ma dostalo. :) 60%. ()

Klay 

všechny recenze uživatele

Poutavá a atmosférická záležitost. Dokonce ani nevadí, že tomu dlouhou dobu chybí skutečná zápletka. Výstřižky z každodenní práce ostříleného poldy Duvalla a horkohlavého zelenáče Penna jsou dostatečně zajímavý už jen díky hercům, nesourodým povahám jejich postav a dostatku akce. Škoda scénáristicky nezvládnuté poslední třetiny, kdy se pozornost přesouvá od ústřední dvojice k nezajímavým záporákům, film tak nějak ztrácí tempo a soudržnost, a já zároveň ztrácel zájem o dění v něm. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Podľa pôvodného scenára sa mal film odohrávať v Chicagu a pojednávať o drogách. Až prichádzajúci Hopper lokalitu zmenil na Los Angeles a tému na gangy. (Real Tom Hardy)
  • Slovo "fuck" ve filmu zazní 157krát, což je 1,30krát za 1 minutu. (Dixxx)
  • Producent Robert H. Solo si do komparzu aj ako ochranku najal skutočných členov gangu. Počas natáčania boli dvaja z nich dokonca postrelení. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama