Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdy nejsou hrdiny ti, kteří nás inspirují svými výjimečnými výkony, ale lidé, co mají odvahu čelit obyčejnému životu. Bill Porter je jedním z nich. Narodil se s mozkovým postižením, jež by jiného vyřadilo z aktivního života. Bill celý život poslouchal argument, že člověka tak nemocného, jako je on, nelze zaměstnat. Přesto se díky podpoře obětavé matky i své nezdolné vůli stal podomním obchodníkem v oregonském Portlandu. A třebaže mu jeho choroba velmi ztěžovala chůzi, dokázal s ní celých čtyřicet let bojovat. Denně ušel patnáct kilometrů a dům od domu prodával výrobky společnosti Watkins. A při svém putování se setkal s mnoha lidmi a získal si jejich srdce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

emma53 

všechny recenze uživatele

Bill musel v životě poznat obrovské spektrum lidských charakterů a určitě na to mělo vliv jeho postižení. Nenechal se odradit, byl vnímavý, emotivní a vždy ochotný přispět jakkoliv na pomoc. Nebude to asi pro každého, ale někdy si říkám, že podobné filmy by se měly promítat už v mateřských školkách. A chtěla bych vyzdvihnout výkon Williama Macyho....úžasné a věrohodné. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Schachterův snímek nijak nezastírá, že navazuje na Hollywoodem s oblibou pěstovanou tradici citově angažovaných snímků, které rafinovaně útočí na divákův sentiment. Scénář jde bez okolků a kliček rovnou k věci a ukazuje hrdinu - mladíka s vadou řeči a fyzickým postižením zato vyzbrojeného odhodláním a podporovaného oddanou matkou - jak získá zaměstnání u obchodní firmy a coby podomní obchodník si krok za krokem získává důvěru obyvatel čtvrti. Stává se součástí jejich životů, je svědkem rozchodů a sbližování, tu a tam pomůže náhodě a někoho někam nasměruje nebo usmíří. Mění se tempo doby, lidé stárnou, podomní prodej se stává anachronismem, který je převálcován prodejem po telefonu a internetu. Hrdina se musí vyrovnat s těžkou nemocí a posléze smrtí svojí matky, daří se mu to se stejnou vnitřní silou, s jakou čelí svému handicapu. Bez debat, tenhle film není drama v duchu neorealismu, nýbrž doják, který se dívá na svět pozitivně a na své postavy hledí převážně v růžovém světle. Navíc jde o pouhý televizák, jehož rozpočet určitě nelákal rekordy. Macy ale své postavě dokázal vtisknout nejen lidskost, ale i přesvědčivost. Objektivně je to sice za 3*, ale ze subjektivního hlediska rád jednu přidám, protože citová manipulace tady není laciná a film dává naději milionům postižených kdekoli ve světě. Celkový dojem: 70 %. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Nie som až taká nadšená. Práca a všetko tolerovaná ľudskosť na najvyššom rebríčku hodnôt. V niečom obdivuhodné, to je pravda, ale mne to nestačilo.... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší z inšpiratívnych príbehov o tom, že človek sa nesmie nikdy vzdávať, nech mu osud od začiatku života nadelil akúkoľvek doživotnú prekážku. William H. Macy podáva po fyzickej stránke skvelý výkon a človeka s fyzickým handicapom stvárnil presvedčivo. Vo vedľajších úlohách sa tu mihne niekoľko ďalších známych hercov a herečiek, ktorý tu majú zaujímavé epizódky. Ale ako celok to je klasický životopisný film, ktorý kvôli snahe obsiahnuť v krátkej filmovej stopáži celý život jednej osoby, zachycuje všetky jeho životné etapy príliš skratkovito na to, aby nejaká scéna bola poriadne dojímavá. Na to aby sa išlo viac do hĺbky proste nie je čas a chýbala mi tu nejaká vyhrotená scéna v ktorej by sa hlavný hrdina viac otvoril a ukázal jak sa cíti. Namiesto toho sa film sústredí hlavne na fyzický výkon Macyho a na interakciu okolia voči postihnutému človeku. 6/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Divím se, že film co nám má něco konkrétního sdělit je vyroben pro televizi a nešel do světových kin. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém som mal s tým, že film sa odohráva počas dlhého obdobia štyroch dekád, pritom herci sú stále tí istí a masky neboli až také dobré, aby to bolo uveriteľné. Macy už na začiatku vyzerá na 40-50 rokov a chvíľu som si myslel, že Helen Mirren je jeho manželka. :) Kyra Sedgwick tiež počas štúdia na VŠ vyzerá na 40. Ale inak milý ľudský príbeh o jednom postihnutom chlapíkovi a ako sa počas rokov zmenil prístup okolia k nemu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Mám ráda příběhy skutečných lidí, i když si nedělám iluze, že je filmové zpracování (a zvláště americké!) trochu nepřičísne k obrazu svému. To, že je film natočený podle skutečného života postiženého člověka, že ukazuje jeho obrovskou houževnatost a vytrvalost, to je jistě velkou předností filmu. Pak je tu skvělý výkon http://www.csfd.cz/tvurce/442-william-h-macy/ - - - A zápory? Trochu toho sentimentu bych spolkla. V jednu chvíli jsem si ale vzpomněla na http://www.csfd.cz/film/29221-amelie-z-montmartru/ Proč asi? Podobně jako ona i Bill napravuje mezilidské vztahy svých bližních, pomáhá naaranžovat jejich setkání a smiřování, což mi připadá až příliš vypočítané na efekt, i on je velmi "přející" a tolerantní, snad až příliš... Nakonec to musí být mormonka, která mu připomene, že homosexuální vztah je hříšný. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

60. Zlatý Glóbus za rok 2002 - nominace (2) - Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Helen Mirren, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - William H. Macy ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Príjemný film o tom ako aj postihnutý človek túži po sebarealizácii a potrebe byť užitočný. W.H.Macy zahral hlavnú postavu veľmi vierohodne. Jeho mamu hrala úžasná Kathy Bakerová. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Taký obyčajne neobyčajný film, ktorý príbehom zrejme nikoho neohúri, len zanechá v divákovi príjemný pocit. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Asi budu ve svém komentáři zlý, ale při sledování filmu jsem prostě následující pocity a dojmy měl. Předem se omlouvám těm, kterých by se má úvaha mohla dotknout. Nevím, jakým kouzlem mají filmy o postižených lidech téměř vždy celkem vysoká hodnocení. Přitom takového retarda by doma málokdo snesl. Jedná se i o filmy "Moje levá noha", "Skafandr a motýl" a další. Když se oprostíme od toho, že se jedná o rozumově postiženého člověka, zbude nám umanutý chlapík, který ze své pofiderní zásady nechce od nikoho přijmout pomoc. Je to vlastně takový morous. Když zohledním jeho postižení, jedná se o člověka, který rady své matky (svého nejbližšího člověka) bral příliš vážně a důsledně. O člověka, který měl jedinou zábavu a to chodit za lidmi domů a nabízet jim čistící a prací prostředky jako podomní prodejce. On sice neustále tvrdil, že "má práci". Ve skutečnosti se ale jednalo o to, že coby postižený chodil rád mezi lidi, bavil se s nimi atd. Neměl prostě žádnou jinou zábavu. A možná i proto se ve své práci stal úspěšným. Protože jednoduše ji bral jako zábavu. Málokomu se poštěstí brát práci jako zábavu. Pravdou taky je, že většina lidí má plno jiných starostí - jedna z nejzákladnějších: musí živit, šatit a vychovávat děti. Když potom vidíte retarda, jak si chodí pokecat k lidem a ještě za to bere plat, tak se na to pak můžete dívat i trochu jinak. Závěr filmu, kdy firma (již v devadesátých letech) přechází od podomního k telefonickému a internetovému prodeji, sice přivádí lidi k zamyšlení, že doba je strašně rychlá a uspěchaná. Což přivádí k rezignaci i našeho hrdinu. Jenže proto, že on si chce pokecat s lidmi face to face nezastavíme dobu, že? Pravdou je, že i mně by se líbila doba víc klidnější, kdy k sobě měli lidé tak nějak blíž. Jenže zákonitosti nejdou zastavit a kdo ví, možná doba zase v jiné formě zpomalí. Věřím ale pevně, že lidstvo se ubírá tím správným směrem. ()

Jigsaw88 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a dojemný příběh o člověku, který i přes své postižení se dokázal proslavit jako nejlepší prodejce všech dob. K tomuto filmu jsem se dostal uplně náhodou, ale nyní mohu říci, že jsem opravdu neudělal špatnou věc, že jsem se na tento film díval, určitě doporučuji všem ke shlédnutí! ()

MiaMoonlight 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že mé hodnocení bylo právě to, které tento film posunulo na 70%. Jde o velmi silný příběh který nenechá jedno oko suché. A nejlepší na tom je, že opravdu není smyšlený, ale zakládá se na reálné postavě. Nával emocí v 90ti minutách. Můžete pozorovat jak se svět mění a jak to zasáhne lidi jako byl právě Bill. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Čas od času podlehnu sentimentu a chci film, po kterém si řeknu - život je krásný a lidi jsou milí a úžasní a všechno je báječné. A nevadí, že je to sladké, že to hraje na city, že je to kalkul. Jsou chvíle, kdy jsem ochotná za takovou manipulaci dokonce i platit! No tohle jelo v TV, ale to filmu na kvalitě neubírá. Předně - v hlavní roli Macy, který neumí zklamat. Hraje lehce retardovaného podomního prodejce, který je neoblomný v cestě - za prací (vezměme si z něj příklad!), ale především v cestě k srdcím svých (i potenciálních) zákazníků. Dokáže milovat, dokáže sbližovat (nehádejte se, nebo vás rozsadím!) a po právu je milován. A to všechno je navíc podbarveno dokonalou hudbou. Mohu jen doporučit. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Dobrý film se spolehlivým Williamem H.Macym v hlavní roli. Tento herec /např. Fargo/ už několikrát přesvědčil o svých kvalitách. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

William H. Macy je tak trochu retardovaný sám o sobě a tak mu hraní Billa Portera nejspíše nečinilo moc problémů. Každopádně musím, ale opravdu musím napsat, že TV filmy pro mě asi nebudou tím správným šálkem kávy, kterou bych si s chutí dal. Je na nich výborně vidět, že z mála peněz se moc vyždímat nedá a nejspíše i to, že do podobných filmů je dobrých herců, kteří by hráli za almužnu prostě škoda. Macy se snažil, to ano, ale co naplat, kulhavého slintu by dokázal zahrát kde kdo a ostatní herecké výkony... škoda mluvit. S dějem moc hýbat nešlo, je to přeci dle skutečných událostí a tak jsem byl svědkem něčeho, o čem jsem věděl, jak to skončí. To by nebyla ještě taková blamáž, jako fakt, že jsem se nebavil. Nejpůsobivějším momentem celého filmu mi připadalo Billovo šokující zjištění, že se do něj jedna z jeho zákaznic zamilovala a on to chudák nepochopil. Jaká smůla... Ale jinak se měl tento pán vcelku dobře. Práce mu činila radost, což je obdivuhodné (sám jsem si vyzkoušel otročinu zvanou Door to Door a mohu vřele doporučit), trable s láskou má dnes asi každý a to bez rozdílu na to, zda-li je to Bill Porter, nebo Honza Novák. Abych nebyl úplně kritický... Stopáž filmu mi sice připadala delší, ale zachraňovalo Macyho pitvoření se. 3* ()

Angelitos 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní snímek...myslím to v dobrém. Moc se mi film líbil, nic ohraného. Spíš něco, co mi dlouho zůstane v hlavě. Podle mě stojí za zhlédnutí a ráda se podívám znova. Originalitka :) ()

Cryptkeeper 

všechny recenze uživatele

Nevim,nakolik byl tenhle pribeh pravdivy,kazdopadne jsem se v zivote setkal uz s mnoha takovymi lidmi. Oddanymi sve praci,byt za minimalni zisk,ponizeni a vecny stres. Presto se dokazali na kazdeho usmivat a nikoho nerozlisovat. Muzu rict,ze B. Porter je lepsim clovekem,nez je vetsina z nas. Kdo vi,zda by ale byl i on takovy,byt na nasem miste,chapat realitu tak jak je a nezit ve svem svete...nebo naopak. Respektuju tyto lidi a vzhlizim na ne s jistym obdivem. William Macy zvladl svoji roli pekne a dodal tomuhle snimku na vaze,kterou si urcite zaslouzi. ()

Reklama

Reklama