Reklama

Reklama

Bezstarostná jízda

  • USA Easy Rider (více)
Trailer 1

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme... Dnes už klasický film Bezstarostná jízda (1969) byl v době svého vzniku přelomovým dílem, které otevřelo cestu nastupující generaci filmařů do Hollywoodu. Nezávisle natočený snímek, jehož distribuci převzalo studio Columbia, měl svoji premiéru v soutěži MFF v Cannes 1969, odkud si odnesl Cenu za nejlepší debut. V létě pak zahájil svoji pouť americkými a světovými kiny. Stal se velikým hitem (s rozpočtem 340 000 dolarů utržil jen v USA a Kanadě téměř 40 milionů) zejména mezi mládeží, neboť úzce souzněl s jejich tehdejšími pocity a náladami. U nás se film na začátku normalizace nesměl promítat (ač byl zakoupen) a v kinech se objevil až v březnu 1995, kdy na jeho pražskou premiéru zavítal i režisér a představitel hlavní role Dennis Hopper. Tvůrci příběhu dvou mladíků Wyatta a Billyho (jejich jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida), kteří si za peníze utržené za drogy koupí motorky a jedou „objevovat Ameriku“, porušili řadu v Hollywoodu dlouho dodržovaných filmových postupů a pravidel, mj. rezignovali na vývoj postav, vytvořili zcela atypické hrdiny (či antihrdiny), místy zrychlili a ozvláštnili střihovou skladbu (použití flashforwardů jako přechodů mezi scénami), dovolili do té doby běžně nevídanou míru improvizace v dialogu i v hereckém projevu a použili hudební soundtrack jako dějotvorný prvek. Bezstarostná jízda je dnes právem považována za jeden z průkopnických nezávislých snímků. Film byl poctěn i tehdy ještě velmi konzervativní Americkou akademií, která ho nominovala na Oscara ve dvou kategoriích (původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli – J. Nicholson). Představitel zkrachovalého advokáta George Hansona Jack Nicholson tu vytvořil první ze svých mimořádných hereckých kreací a za svůj výkon byl kromě oscarové nominace vyznamenán mj. Cenou newyorských filmových kritiků a Cenou Národní společnosti filmových kritiků. Hlavní role vytvořili Peter Fonda a Dennis Hopper, kteří byli spolu s Terrym Southernem také autory scénáře, a za kamerou stál tehdy ještě málo známý maďarský emigrant Laszlo Kovacs. (Česká televize)

(více)

Recenze (530)

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Pro mně moc divný, moc zhulený. Tento styl života mně nezaujal ani trochu. Z úcty k hercům dávám tři, jinak se mi to moc nelíbilo :-(. ()

Dromed 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je naprostá senzace. 60. léta v americe jsou prostě nej,a kdyby si měl vybrat ve které době žít, tak to je právě doba hipís. Chopery, muzika a jména Fonda, Hopper, Nicholson. Tohle není jen Oldschool, tohle je Oldcool! Jsem opravdu rád, že jsem to viděl. ()

Katy86 

všechny recenze uživatele

Ten konec byl uspěchaný a ani moc nedával smysl. Ale co bylo krásné, tak ta svoboda a názory na věci. Road movies mám ráda, beru je jako jeden z nejlepších žánrů . Sice jsem semtam u toho filmu usínala, ale někdy mě zase pořádně probudil... Má hezkou myšlenku a herci taky fajn, ale semtam mi přišel nudný. Proto dávám * ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Slabší 3 hvězdičky a osobně velké zklamání. Chápu, že kucí chtějí reprezentovat freedom, ale do domorodců někde v hluboké džungli mají ještě pořád dost daleko. A možná i intelektuálně...nebýt tam postava Jacka Nicholsona, tak je to fakt film totálně o ničem, což mi potvrdilo posledních asi 20 minut, no prostě od Hansonovy smrti, které byly fakt úplně mimo jakékoli mé chápání. Námět, kamera, hudba super, zbytek hodně slabý. (HD, orig.) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

„I never wanted to be anybody else.“ Všetko sa začína v La Contenta bare. Hektický strih vracajúci sa ku minulej scéne nechápem. Chápať sa dá ale extrémne rýchly strih s obrazmi zobrazenými jednu sekundu pri LSD tripe na cintoríne, kde sa Dennis Hopper riadne odviazal. Born to Be Wild je dokonale hodiacim sa soundtrackom. Tempo filmu je príjemné, rýchlo vie ubehnúť. Obraz je skoro rovnaký (ak nie, opravte ma), zmena farieb nastáva až pri karnevale Mardi Gras. Peter Fonda aj tu žuje žuvačku a s rešpektom cení domov prvého samaritána. Spolu s parťákom a príjemým soundtrackom tvoria pokojnú biker idylku. Fonda verí, že city kids vypestujú v piesku v púšti úrodu, Hopper nie; pestovatelia sú v tichu pred hromadnou modlidbou za ňu. 32-ročný Jack Nicholson s bujnou šticou vlasov prichádza v 45. minúte a svojím hereckým prejavom hravo prekonáva ústrednú dvojku hrdinov. Všetci traja sú veľkí sympaťáci a rozhodne im budete fandiť. Na zhodnotenie celéhodeja stačí jedna veta z úst hlavného hrdinu v scéne, ktorá vôbec nie je dlhá. Road movie sa vždy dá komentovať, lebo všetko je v pohybe a zmenou miest sa striedajú žánre. A toto je film, ktorý prispel ku zmene sveta, minimálne toho filmového. Zobrazenie stretu dvoch odlišných svetov, svetu neviazeného sexu, užívania drog a pohybu bez jasného cieľa vs. tradicionalizmus agresívny voči nemorálnym novotám. Ani jeden nie je v poriadku, vždy totiž treba hľadať zlatý stred, resp balans, ktorý dokáže pripravovať na všetko a posúvať jedinca vpred o toľko, koľko vládze. Toľko rokov po sexuálnej revolúcii sa treba spýtať: Ste šťastní? „Here‘s the firts of the day, fellas.“ –„Swamp.“ –„We blew it.“ Jazykové okienko: zonk; zoaned; heart is set on; top dollar; all walks of life. ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Několik let jsem na motorce jezdil a to nejen u nás před domem na dvorku, takže si myslím, že rozumím filosofii a životnímu stylu lidí na svých strojích. Ale, filmový příběh těchto motorkářů mne příliš nepobavil. Řeknu to jinak, raději bych to ještě někdy prožil, než se na to díval skrz tlustou obrazovku. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru mierne preceňovaný film, ktorý by som podľa školáckej klasifikácie ohodnotil známkou dobrý, teda skôr priemer, aj keď určité kvality mu uprieť nemožno. Musím sa priznať, že harleyácky život mi je cudzí a tak som si na filme vychutnával najmä prekrásnu americkú prírodu. Ak by však boli motorky mojim životným štýlom, bola by pre mňa BEZSTAROSTNÁ JAZDA viac ako filmom. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Filmová klasika 60tych rokov minulého storočia. Keď som bol v puberte strašne veľa som o tomto filme počul. Vždy som túžil ho vidieť. Keď som ho uvidel po prvý krát bol som celkom rozčarovaný!! Ale keď som si ho pozrel druhý krát, tak už som si užil. Je to môj zamilovaný film, a to nielen preto že tam hrá J.Nicholson. Dávam 85%. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Vítr ve vlasech, volnost. Odvaha žít nespoutaně a svobodně. Bohužel, za takové věci se často tvrdě pyká... Nálada filmu neměla chybu. Nenápadná síla příběhu, herecké výkony, výjimečně působivá práce kamery a střihu, výborný soundtrack. Proto ráda zapomenu na pomalejší rozjezd a dávám pět. ()

cachina 

všechny recenze uživatele

Tento kultovní a dnes již legendární snímek ovlivnil nejen hnutí hippies, motorkáře, ale zapsal se také nesmazatalně do filmové tvorby. Svým stylem, postupy a metodami se značně odlišoval od ostatních snímků. Co se týče dějové stránky, není se skoro o čem bavit. Děj by se dal sepsat do dvou vět. Film se ale stal jedním ze základních kamenů žánru road movie. Tehdy mladí filmaři Hopper a Fonda se velmi odvázali a řídili se podle svého. Nedbali na zaběhlé koleje a postupy a udělali si film jen a jen podle sebe. Snímek neměl žádný pevný scénář, často se spoléhali na improvizaci. Do filmu zapojovali také náhodné kolemjdoucí apod. Film je prošpikovaný drogami, které podle všeho přímo před kamerou užívali i samotní tvůrci. Easy rider se také vymyká klasické filmové naraci, chybí zde např. milostná linie apod. Důležitou roli zde hraje hudební složka filmu, autoři použili již existující písně, což v té době nebylo úplně typické. Snímek vznikl v době, kdy už klasická Hollywoodská narace byla ustálena, sice si udržela dominantní postavení ve filmu, ale studia zkoušela i nové metody. Easy Rider stojí na počátku této nové éry. Studio např. dalo tvůrcům Fondovi a Hopperovi úplnou volnost v tvorbě. A ti se jim také odvděčili. Tento nízkorozpočtový snímek vydělal mnohokrát více než sám stál. Dali také první větší příležitost tehdy neznámému Jacku Nicholsonovi. Bezstarostná jízda svým přísputem k životu a vyznáváním svobody dokáže oslovit diváka i po tolika letech. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu, proč se všichni rozplývají nad tímto filmem...s tímto mám stejný problém jako s filmy D. Lynche, nechápu proč se točí....nenacházím v tom nic vyjímečného. Pár zhulenců si akorát v rauši natočí film o ničem... ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Z těch informací co vím, si dokážu docela dobře představit dobu hippies a vše okolo této doby. Je mi proto jasné, že v době vzniku to byla určitě skvělá podívaná. Jenže roky ubíhají a během těch nějakých 40 let film ztratil snad všechno, co ho dělalo výjimečným. Tudíž je z toho naprosto nudná podívaná, kterou ani dobrá hudba nezachrání. Fonda a Nicholson hrají dobře, ale Hopper je stejně špatný herec, jako režisér a možná dobrý scénář byl jeho režírováním zničen. Když bych to měl uzavřít, tak ať mi nikdo netvrdí, že tohle je kultovní film. Kult je film, který je stejně fantastický jak při vzniku, tak třeba za 30 let, ale zub času na tomhle filmu je velmi zřetelný a většinu současné mladé generace nemá šanci oslovit. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

"O svobode jen mluvit....a mit ji....to jsou dve rozdilne veci." Jeden z filmu, ktere si behem let vyslouzily pridomek "kultovni". A dokazu si predstavit proc. Je to jeden z tech prukopniku, ktery Hollywoodu ukazal holej zadek, neboli neco, co za par dolaru dokaze vydelat majlant na necem, co je sice totalne ujete, ale take genialni a nadcasove. Ja mam po zhlednuti naprosto zvlastni pocit. Je to film, ktery mi tak z 80% prisel jak spatny vtip. Pokud v nejakych filmech fetuji nebo kouri travu, vetsinou to hraji. U tohohle jsem mel fakt pocit, ze byl na tripu naprosto cely stab. Presna atmosfera hippies 60. let, ktera tvrde narazi na nesmyslnou konzervativni "balikovskou" moralku. Na jednu stranu se mi vetsina filmu nelibila, protoze se jedna casto o sled dost podivnych scen defacto bez pribehu (+hodne zvlastni predelove strihy typu zikzak...dopredu dozadu, to se neda popsat:) - zkratka ujete road movie dvou chlapku, kteri jedou prachy vydelane na koksu rozfofrovat z L.A. do New Orleans a dal. Ovsem jakmile se na scene objevi Nicholson, v tech jeho nekolika malo proslovech film rekne vse dulezite. Je to deklarace svobody, ktera proste tehdy nebyla vubec samozrejma (a vlastne ani dnes). Zvlast v myslenkove zaostalych jizanskych statech USA. A i kdyz chovani trech hippiku urcite neni nijak ortodoxni, nikomu neublizili. Proste si chteli svuj zivot uzit. A jak rika Jack..."ostatni se toho boji....a to je dela nebezpecnymi." Naprosto odzbrojujici zaver, ktery me fakt dostal. A i kdyz zatim kvuli prvnim 2/3 filmu nedavam vysoke hodnoceni, cosi me furt zere, ze to budu chtit videt znova. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Co tohle bylo? TOHLE má být kultovní film? Naprosto nelogický slepenec událostí prokládaných “videoklipy”. Do toho ty halucinogenní výjevy a stupidní dialogy. Kdyby alespoň každá druhá postava nebylo ukázkové retardované (americké) hovado... tohle opravdu ne. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Bezstarostnou jízdu jsem kolem dvaceti chtěl sledovat, ale usnul jsem hned na začátku. A teď co s takovým filmem o 20 let později? Motorkáře nesnáším, trávu jsem hulil naposledy před 15 lety a nikdy mě to neslovilo a hipísáci jdou mimo mě. Uznávám průlomovost filmu o svobodě, že je to v podstatě první road movie, jsou tu krásné záběry na cestování Amerikou, výborné písničky v čele s nesmrtelnou vypalovačkou Born To Be Wild. Herci jsou sympaťáci (víc Hopper než Fonda) a Jack Nicholson v menší roli snad prvně hraje tak skvěle, jak ve svých pozdějších filmech. Na straně druhé psychedelické scény mě dokonale otrávily a všechny ty hipísácké komunikty a zhulené debaty mě nudily. Konec tomu nasadil korunu. Rozhodně je to dobrý film, ale prostě šel mimo mě, takže neutrální 3*. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Můžu chválit netradiční postupy jako prolínaný střih, úmyslně vypuštěný příběh. Můžu vyzvednout bezstarostnost a bezčasovost, či touhu po svobodě a svobodné prožívání. K plusům bych mohl přidat i americké exteriéry a hudbu. Přesto je tu jedno velké ALE. Jednoduše mě to nebavilo. První polovinu jsem doslova protrpěl a neustále sledoval čas, jak už jsem daleko. Ta bezdějovost a stále jen koukání na jedoucí motorkáře, mě ubíjela. Kdo má rád motorky a americkou krajinu, bude možná nadšený. Druhá polovina byla přeci jen lepší a závěr to nakonec vytáhl alespoň na dvě hvězdy. Na víc to bohužel není. Hlavní dvojka mi byla hodně nesympatická a jejich touha po svobodě mě nepřesvědčila. Zvlášť když si na ni vydělali dealováním drog. Jak by chlapci asi pokračovali, až by jim došly prachy? Vyznění snímku mi navíc přišlo hodně smutné. Bylo ovšem silné a je možné, že někoho dovede i k vyššímu hodnocení. ()

Související novinky

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

02.12.2022

Tak o tohle si asi žádný z diváků neříkal. Legendární americký snímek Bezstarostná jízda herce a debutujícího režiséra Dennise Hoppera z roku 1969 má dostat novodobý reboot. Konsorcium vlastníků práv… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama