Reklama

Reklama

Bezstarostná jízda

  • USA Easy Rider (více)
Trailer 2

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme... Dnes už klasický film Bezstarostná jízda (1969) byl v době svého vzniku přelomovým dílem, které otevřelo cestu nastupující generaci filmařů do Hollywoodu. Nezávisle natočený snímek, jehož distribuci převzalo studio Columbia, měl svoji premiéru v soutěži MFF v Cannes 1969, odkud si odnesl Cenu za nejlepší debut. V létě pak zahájil svoji pouť americkými a světovými kiny. Stal se velikým hitem (s rozpočtem 340 000 dolarů utržil jen v USA a Kanadě téměř 40 milionů) zejména mezi mládeží, neboť úzce souzněl s jejich tehdejšími pocity a náladami. U nás se film na začátku normalizace nesměl promítat (ač byl zakoupen) a v kinech se objevil až v březnu 1995, kdy na jeho pražskou premiéru zavítal i režisér a představitel hlavní role Dennis Hopper. Tvůrci příběhu dvou mladíků Wyatta a Billyho (jejich jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida), kteří si za peníze utržené za drogy koupí motorky a jedou „objevovat Ameriku“, porušili řadu v Hollywoodu dlouho dodržovaných filmových postupů a pravidel, mj. rezignovali na vývoj postav, vytvořili zcela atypické hrdiny (či antihrdiny), místy zrychlili a ozvláštnili střihovou skladbu (použití flashforwardů jako přechodů mezi scénami), dovolili do té doby běžně nevídanou míru improvizace v dialogu i v hereckém projevu a použili hudební soundtrack jako dějotvorný prvek. Bezstarostná jízda je dnes právem považována za jeden z průkopnických nezávislých snímků. Film byl poctěn i tehdy ještě velmi konzervativní Americkou akademií, která ho nominovala na Oscara ve dvou kategoriích (původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli – J. Nicholson). Představitel zkrachovalého advokáta George Hansona Jack Nicholson tu vytvořil první ze svých mimořádných hereckých kreací a za svůj výkon byl kromě oscarové nominace vyznamenán mj. Cenou newyorských filmových kritiků a Cenou Národní společnosti filmových kritiků. Hlavní role vytvořili Peter Fonda a Dennis Hopper, kteří byli spolu s Terrym Southernem také autory scénáře, a za kamerou stál tehdy ještě málo známý maďarský emigrant Laszlo Kovacs. (Česká televize)

(více)

Recenze (530)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Hopperove filmy boli obrazovo vždy strhujúco podmanivé & opojné a práve v jeho debute je možné úplne plnokrvne badať jeho rukopis, ktorý sa zachováva až do posledného diela 25 rokov neskôr. Problémom v každom z nich bol ale obsah a mnoho dejových absurdít. Keď však pod palec dostane príbeh, ktorý nevyžaduje akékoľvek scenáristické komplexnosti a v zásade ide len o Harley road trip odyseu po zhippíkovanej Amerike (s občasným reflektovaním aktuálneho spoločenského rozpoloženia) počas transformatívneho roku '69, nevznikne z toho kasový aj divácky prepadák (ako jeho neskoršie diela), ale Easy Rider alias kontrakultúrna modla onej, turbulentnej, dekády. A "screenshotovať" si ho môžem doslova takmer v každom druhom zábere... ♪♫ (x) (x) (x) (6.2.2019) (23.7.2023) (19.8.2023) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pohoda, klídek, cigáro, hippies a smrt... To vše tu je a slušně zpracováno. Kritika tehdejší "vyspělé" americké společnosti je cítit a vytane na povrch zvláště po rázném definitivním konci-pointě příběhu.! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Za sebe zmiňuji jen ten vynikající soundtrack. Zbytek filmu mě příliš neoslovil, byť nepopírám jeho zdařilé zrcadlení doby hippies. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Svérázná psychedelická kultovka, která možná dobře vystihuje atmosféru své doby, ale pro mě se jedná o absolutně přežitý film. Takhle dlouhých devadesát minut bych nezažil snad ani v zubní ordinaci. Oceňuji skvělou muziku, božího Nicholsona a náročnější interpretační charakter, ale fakt je na tom občas znát, že celý štáb nonstop hulil jak Petty a Selma. Nic pro mě.. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

V rámci 80 narozenin Jacka Nicholsona byl v rámci celého týdne možnost shlédnout několik Nicholsonových filmů v kině Aero včetně tří v pátek. A Bezstarostná jízda je první na seznamu. Takže takhle. Když se začne s dvěma hlavními hrdiny začíná to slibně. Hrdinové vypadají slibně (jsou to přece jen hippíci) a baví vám s nimi putovat. Po 10 minutách se setkají se stopařem a následně stráví 10-15 minut v oné podivné komunitě lidí. Hopper režíroval a společně s Fondou psali scénář a vzhledem k tomu, že film je starý 48 let skvělé funguje v nostalgickém momentu vzpomínání. Avšak po pár minutách je celá pasáž s hippies komunitou neuvěřitelně natahující a modlíte se aby se šlo dál. V druhé půlce filmu se konečně dočkáme Jacka Nicholsona. A celá jeho pasáž s ním je neuvěřitelně úžasná protože Nicholson je úžasný. Nicholson to ze sebe chrlí od prvního záběru a je neuvěřitelně sympatický a Nicholson tu obdržel i první nominaci na Oscara. Poté co Nicholson ze scény odejde však začíná třetí půlka. Třetí půlka se více blíží k té první a není to dobře. Nicholson smutně odejde zbývají nám jenom dva hlavní hrdinové. Zatím co Billy se prostě chová jako šmejd a využívá pozůstatek peněz od Hansona, Wyatta jeho smrt zamrzela a může se o něm aspoň říct. Následuje scéna v bordelu kde si oba najmou svůj doprovod a začne scéna špatného tripu která je neuvěřitelně zmatená (takhle to asi opravdu mělo být ale........... je to fakt nepříjemně nestíhající více dole v druhém odkazu). Potom se naší hrdinové vrací zpět a následuje konec který je sice neuvěřitelně o tom jaký je život ale......... něco tam prostě chybělo. Shrnuto podtrženo, Bezstarostná jízda není špatný film. Avšak odeberte Jacka Nicholsona, krásné záběry do krajin, krásnou hudbu, sem tam sympatického Petra Fondu a Denise Hoppera a těžko budete hledat víc. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Oni se neboj vás, oni se bojej toho co reprezentujete. To, co reprezentujete, je svoboda. Kecat vo tom a fakt to mít, to jsou dvě různý věci. Myslím to tak, že je těžko bejt volnej, když vás kupujou a prodávaj na tržišti. Takže nikomu neříkejte, že není svobodnej, protože voni jsou schopný zabíjet a mrzačit aby jen dokázali, že jsou.'' ---- Tohle musel bejt tehdy v Americe nářez. Podobně jako můj milovaný John  Steinbeck navzdory tehdejším slušným mravům před válkou ve svých románech glofifikoval jako hrdiny česáče ovoce, chudé dělníky či přímo opilce a povaleče, tady jsou to dva hippie motorkáři jedoucí Amerikou. První půlka je nádhernou roadmovie s dnes už legendárním soundtrackem a svým způsobem funguje i jako dokument. Nevím zda ta konkrétní hippie komunita nebyla vytvořena jen pro film, ale takovýchto různých farem s partičkami a různými sektami bylo po Americe habaděj. A dělo se tam vskutku lecos! :-). A zatímco běžní Američané zařezávali v práci, vydělávali na chleba a nebo umírali ve vlhkých džunglích dalekého Vietnamu, hippies byly zprvu trnem v oku všem těm slušným doma. Po tomto filmu vzniklo snímků s podobnými tématy o volnomyšlenkářích a skutečné svobodě více a o deset let později přišel se svojí troškou do mlýna i náš Miloš Forman se svými Vlasy. Nakonec se to celé  paradoxně přelilo a za neslušné a vrahy byli naopak považováni ti, co se pokud měli tu kliku vrátili živí a mnohdy traumatizovaní z Vietnamu. Tenhle film jsem viděl kdysi dávno a zcela logicky se mi nelíbil, protože jsem zkrátka ještě nebyl ve věku abych ho pochopil. Lecos v něm dnes působí archaicky včetně těch přelomových flasforwardů či obrazů po účincích drog. Vysoké hodnocení si film ale rozhodně zaslouží a i já dávám za 4 galony benzínu do nádrže motorky. * * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně přeceňovaný film o skupince vysmažených „svobodných“ motorkářů, kterému však nelze upřít vysoká výpovědní a sociální hodnota. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Get your motor running, head out on the highway! Looking for adventure, in whatever comes our way.. legendárny singel od kapely Steppenwolf. Určite ho poznáte. Singel, ktorý dokonalo vyjadril kľúčový zámer celého snímku. Voľnosť, cestu do neznáma a näjme to, čo reprezentuje hlavná dvojka Billy a Wyatt - bezhraničnú slobodu (jej priaznivcov i odporcov). Viac ako štyridsať rokov starý Easy Rider a predsa mu z krásy neodpadlo ani malé "ň". ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Příliš dobré na to, abych neuznal, že jde o kultovní kousek. Možná lehce naivní příběh a jeho podání, ale ty silné momenty s bílou sílou vidláků ... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neměl a ani nechtěl motorku, ani žít v lesích jako hippie, ale i tak, na cestě Billa a Wyatta je něco kouzelně omamného... I kromě toho ale, jejich roadtrip není zdaleka to nejdůležitější o co tu jde. Jde o svobodu, o to co vlastně znamená, jaká je její cena... a jestli je vůbec někdo schopný ji přijmout a uznávat u ostatních lidí. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Road movie s prenádhernou muzikou 60. rokov a s hercami, čo to vedia pekne roztočiť. Dejovo je snímok síce trocha slabší, vlastne je to len o chlapíkoch, ktorí sa rozhodli prejsť z bodu A do bodu B a cestou stretávajú rôznych ľudí a zažívajú rôzne príhody, ale aj napriek tomu je tu veľa vecí hodných zapamätania, napr. hlášky o slobode, Nicholsonov výklad teórie o mimozemšťanoch, LSD úlet... Záver je šokujúci, strhujúci, ale tak to malo byť. Vlastne až tu divákovi dôjde, ako to je vlastne s tou slobodou, že ide o niečo zdanlivé, neuchopiteľné a hlavne, že si len myslíme, že ju máme. Veľký odkaz. 80/100 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má všechno, co si představíte pod pojmem 60.léta v USA. Najdete tu zfetované hipísáky, zfetované představitele hlavních rolí, zfetovaného Jacka Nicholsona...krásné holky (taky lehce zfetlé), ještě krásnější dvoukolové stroje....a k tomu všemu skvěle se hodící hudba. Tenhle film má vlastně relativně slabý děj, o to více však na vás působí jeho (alespoň pro mě) fascinující atmosféra.... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl videoklip, nějaký zajímavý obraz by doprovázel tu pěknou hudbu. Kdyby to byl dokonce film, tak by se tam přece alespoň něco dělo. Nějak jsem se nedokázala pobavit u snímku o tom, jak dva feťáci potkají třetího. Pokud jde o setkaní dvou s někým, dávám přednost těm, co se potkali u Kolína. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

FREEDOM......nostalgie jako sviňa. Já 15?-ti letý, letní kino Vlašim a parta bezstarostných kluků vyráží na Easy Rider. Krásné to časy.....Hned úvodem přiznávám, nemám „na to“ a nikdy jsem po tom ani netoužil, žít tímto způsobem života. To mi ale vůbec nebránilo v tom, abych si tento snímek neužíval, protože tahle „road movie“ si na nic nehraje a člověk jim to vše věří a to je to nejdůležitější. Trojlístek Nicholson-Fonda-Hopper nám tehdy přichystal nevšední zážitek, který jsme následně až do ranních hodin tenkrát „řešili“ u pivka na zahrádce. A zda-li to funguje i po těch ....letech? Co myslíte? Ponechané hodnocení budiž jasným důkazem. Ikdyž Milan mezitím trochu zestárnul, malinko zvážněl a životem „ vystřízlivěl“a zmoudřel?( blbost :o), nicméně ten „malý bezstarostný klučina“ v něm „někde uvnitř“ dříme nadále a jsem stále ve formě, plný sil (to pouze pro pořádek :o) A nejsilnější momenty snímku (vyjma samotného konce a hudby)? Bezesporu rozhovor u ohně „nad jointem“ mezi Jackem Nicholsonem a Dennisem Hopperem, tam je obsažena téměř celá myšlenka vyjadřující tento snímek...FREEDOM. „Nikomu neříkejte, že není svobodnej, protože oni jsou schopní vraždit a mrzažit, jen aby dokázali, že jsou.“ Potom jsou to bezesporu ty momenty, kdy Hopper s Fondou projíždějí na svých choperech nespoutanou krajinou. A ten nejvtipnější? Jednoznačně Jackova fešácká helma. Pobavila mě tenkrát, řechtal jsem se i dnes. p.s. „Bejt svobodnej samo o sobě není těžký. Je těžký bejt svobodnej v tomto světě“....Born to be wild..... 85% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam jen celý film jezdili Amérem na motorkách a hulili trávu, dal bych i za *****. Hodně se po letech liší můj pohled na film. Dalo by se to označit za shlédnutí PŘED a PO. A PO Bezstarostné jízdě rozumím daleko více. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Peter Fonda a Dennis Hopper urobili doslova "Revolučný" film, akýsi štartér nezávislých filmárov, akúsi epochálnu jazdu naprieč atmosférou búrlivých 60. rokov, je mi trochu ľúto, že film vďaka tomu, že som sa narodil skoro 2 dekády po natočení filmu na druhom konci sveta nemôžem vnímať úplne komplexne a nedotýka sa ma bytostne, takže aj keď dokážem pochopiť kontext, je to sprostredkovaný pocit, no aj tak na mňa film pôsobil svojou zdanlivou jednoduchosťou príbehu, v ktorom bola skrytá bezprostredná hĺbka. Navyše jeden z najlepších doposiaľ mnou videných natočených stavov LSD . . . :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Easy rider je manifestom svojej doby. Viac, ako hociktorý iný film, snažiaci sa o zachytenie atmosféry a spoločenskej klímy svojej doby. A nemám na mysli iba filmy 60tych rokov. Hopperovi sa to podarilo viac, ako hocikomu inému možno preto, že sa o to ani nesnažil, iba natočil to, čo cítil. Z hľadiska zábavnosti a diváckej príťažlivosti, odhliadnuc od zmienených umeleckých aspektov, je film nadpriemerne zábavný, ale nie strhujúci, so solídnymi hereckými výkonmi, ale nie geniálnymi. Záver tomu samozrejme pridáva podstatné body navyše. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pocity. Ze začátku neskutečná bída; mezi tou bandou hipíků jsem to chtěl vypnout a dát odpad. Potom se díky Bohu ukázal Nicholson a úroveň šla o několik pater nahoru. Zanedlouho se však bohužel poroučel a zase jsme spadli. Ne přímo do bahna jako na začátku, ale přece znatelně. Potom se mi líbily "sjeté" scény, to jsem si dojem opět vylepšil. To jsem však ještě netušil, že přijde zazdění; už se asi nevědělo, jak dál, nebo scénárista netušil, jak to ukončit, tak tam připsal joudu, který oba hlavní protagonisty bez zjevného důvodu odpráskne. To mi opravdu hlava nebere. Závěr akorát kazí už tak ne zrovna dobrý dojem z filmu... Kupříkladu Svěrákova Jízda se mi líbila mnohem více; z ní na mne ta svoboda, bezstarostnost a pohoda přímo cákaly. Snad všechny hvězdy jdou na vrub Nicholsonovi, neb bez něj by to byla děsná bída... 60% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Dávám sice jen tři hvězdičky, ale to jen kvůli vyústění filmu, jinak by to asi bylo za čtyři... k hippies chovám víceméně sympatie... a ještě větší k písni Born to be wild. ()

Související novinky

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

02.12.2022

Tak o tohle si asi žádný z diváků neříkal. Legendární americký snímek Bezstarostná jízda herce a debutujícího režiséra Dennise Hoppera z roku 1969 má dostat novodobý reboot. Konsorcium vlastníků práv… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama