Reklama

Reklama

Bezstarostná jízda

  • USA Easy Rider (více)
Trailer 2

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme... Dnes už klasický film Bezstarostná jízda (1969) byl v době svého vzniku přelomovým dílem, které otevřelo cestu nastupující generaci filmařů do Hollywoodu. Nezávisle natočený snímek, jehož distribuci převzalo studio Columbia, měl svoji premiéru v soutěži MFF v Cannes 1969, odkud si odnesl Cenu za nejlepší debut. V létě pak zahájil svoji pouť americkými a světovými kiny. Stal se velikým hitem (s rozpočtem 340 000 dolarů utržil jen v USA a Kanadě téměř 40 milionů) zejména mezi mládeží, neboť úzce souzněl s jejich tehdejšími pocity a náladami. U nás se film na začátku normalizace nesměl promítat (ač byl zakoupen) a v kinech se objevil až v březnu 1995, kdy na jeho pražskou premiéru zavítal i režisér a představitel hlavní role Dennis Hopper. Tvůrci příběhu dvou mladíků Wyatta a Billyho (jejich jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida), kteří si za peníze utržené za drogy koupí motorky a jedou „objevovat Ameriku“, porušili řadu v Hollywoodu dlouho dodržovaných filmových postupů a pravidel, mj. rezignovali na vývoj postav, vytvořili zcela atypické hrdiny (či antihrdiny), místy zrychlili a ozvláštnili střihovou skladbu (použití flashforwardů jako přechodů mezi scénami), dovolili do té doby běžně nevídanou míru improvizace v dialogu i v hereckém projevu a použili hudební soundtrack jako dějotvorný prvek. Bezstarostná jízda je dnes právem považována za jeden z průkopnických nezávislých snímků. Film byl poctěn i tehdy ještě velmi konzervativní Americkou akademií, která ho nominovala na Oscara ve dvou kategoriích (původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli – J. Nicholson). Představitel zkrachovalého advokáta George Hansona Jack Nicholson tu vytvořil první ze svých mimořádných hereckých kreací a za svůj výkon byl kromě oscarové nominace vyznamenán mj. Cenou newyorských filmových kritiků a Cenou Národní společnosti filmových kritiků. Hlavní role vytvořili Peter Fonda a Dennis Hopper, kteří byli spolu s Terrym Southernem také autory scénáře, a za kamerou stál tehdy ještě málo známý maďarský emigrant Laszlo Kovacs. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (530)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vďaka ČT2 som sa k filmu konečne po dlhých rokoch dočkal. Ak filmu niečo treba uznať, tak jednoznačne úžasná atmosféra 70.-tych rokov. Príbeh je jednoduchý, ale účinný, podporovaný dnes už legendárnymi songami z tej doby. Drsný osud, ktorý stretol Nicholsona som trochu rozdýchaval, pretože som to nečakal. Záver taktiež drsný a nečakaný, ale ja to mám takto rád. Slušný počin od D. Hoppera. 80%. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Bezstarostná jízda je bezpochyby kultovním dílem a zároveň sociální i generační výpovědí a zpovědí jedné generace. Navzdory hvězdnému hereckému trojlístku, tématu, které zůstává aktuální i dnes a našlapanému soundtracku, toho po obsahové stránce nemá tato jízda příliš co nabídnout. Hoši a děvčata hulí, debatují o životě, sem tam si i zafilozofují a Dennis Hopper a Peter Fonda brázdí americké cesty svými motocykly. To za doprovodu nářezových songů a krásných záběrů a scenérií okolní krajiny. Jednotlivé scény samy o sobě mají i co říct, ale coby celek se to vše jaksi rozplývá do ztracena. Charakterově mi nejvíc přišel zajímavý "Kapitán Amerika" a úplně jsem si představovala, jak perfektně by tento tichý a pozorující muž obstál v podání Ryana Goslinga:) Celkově ve mně Easy Rider nezanechal nějaké silnější dojmy, jeho kvality a status se mu však upřít rozhodně nedají. Pro mě je na špičce Road movies o "Looking for Freedom" snímek Vanishing Point. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Co vznikne, když se dají dohromady dva postmoderní kovbojové – zhulený Peter Fonda (Wyatt Earp) a opilý Denis Hopper (Billy the Kid) – dvě motorky a Amerika? Film, který si nehraje na to, že je „free“, film, který JE „free“. Scény, kdy ústřední dvojka jede, úplně prostě a jednoduše jede a k tomu hraje Steppenwolf nebo Jimi Hendrix, znají jediné slovo – svoboda. A nebojí se jej zařvat pěkně nahlas. Natáčení bez pevného scénáře (natožpak zázemí) bylo kvůli povaze zúčastněných pochopitelně o život (oblíbený Hopperův triplet? Víno, tráva, speed), ale věřil jsem jim, až do brutálně krutého vystřízlivění v závěru jsem věřil, že natáčejí o sobě, o svých životech, pocitech a cílech. Na rozdíl od mnohých si nemyslím, že tahle generace byla naivní, jenom jako jedna z mála dokázala jít naplno za tím, čemu věřila. Dnes, kdy kolem sebe dobrovolně stavíme zdi, není vůbec příjemné pohlédnout svobodě, reprezentované třeba právě Bezstarostnou jízdou, do tváře. Ale je to nesmírně osvobozující. 85% Zajímavé komentáře: Pacco, Jordan, de_FACTO, JohnFarst ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Klasika a takový tatíček všech road movie, které známe z pozdější doby. Příběh je čitelný a jeho záměr jasný od začátku, přesto vás na 90 minut připoutá k obrazovce. Za pochvalu rozhodně stojí záběry krajiny, kterou naši hrdinové projíždí a pěkně vybraná muzika. Herecké výkony jsou perfektní, duo Fonda - Hopper se skvěle doplňují. Pro Jacka Nicholsona to byla první významná role, za kterou byl nominován na Oscara a odstartovala jeho hvězdnou kariéru. Navíc mě dostalo, když jsem zjistil, že herci byli skutečně zhulení :). Snímek stál pouhých 400 000 dolarů a vydělal několik milionů. Mohu každému jen a jen doporučit...... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

I když svět na dvou kolech mi neříká zhola nic, tenhle film ano. A to i přes poněkud vyčichlé filozofování 60.let. Nevím, co je pravdy na zkazkách o zhulenosti štábu i herců, každopádně film má ve své jednoduchosti, styl, nápad, směr atmosféru i poselství a asi málokdo si dokáže opravdu uvědomit co ve své době mohl znamenat. ()

Galerie (119)

Zajímavosti (59)

  • Dennis Hopper (Billy) absolútne neznášal motorky, takže po každej natočenej scéne motorka putovala rýchlo do nákladiaku. (Raccoon.city)
  • Dcera Petera Fondy Bridget Fonda se krátce objevila jako pětileté dítě v komuně. (Kulmon)
  • Scéna koupání s děvčaty byla natočena nadvakrát, Fonda byl při prvním natáčení v nemocnici, takže jeho záběry se natočily později separé. Všimněte si, že není ani jednou ve stejném záběru s Hopperem nebo s některou ze slečen. (don corleone)

Související novinky

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

02.12.2022

Tak o tohle si asi žádný z diváků neříkal. Legendární americký snímek Bezstarostná jízda herce a debutujícího režiséra Dennise Hoppera z roku 1969 má dostat novodobý reboot. Konsorcium vlastníků práv… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama