Reklama

Reklama

Bezstarostná jízda

  • USA Easy Rider (více)
Trailer 1

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme... Dnes už klasický film Bezstarostná jízda (1969) byl v době svého vzniku přelomovým dílem, které otevřelo cestu nastupující generaci filmařů do Hollywoodu. Nezávisle natočený snímek, jehož distribuci převzalo studio Columbia, měl svoji premiéru v soutěži MFF v Cannes 1969, odkud si odnesl Cenu za nejlepší debut. V létě pak zahájil svoji pouť americkými a světovými kiny. Stal se velikým hitem (s rozpočtem 340 000 dolarů utržil jen v USA a Kanadě téměř 40 milionů) zejména mezi mládeží, neboť úzce souzněl s jejich tehdejšími pocity a náladami. U nás se film na začátku normalizace nesměl promítat (ač byl zakoupen) a v kinech se objevil až v březnu 1995, kdy na jeho pražskou premiéru zavítal i režisér a představitel hlavní role Dennis Hopper. Tvůrci příběhu dvou mladíků Wyatta a Billyho (jejich jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida), kteří si za peníze utržené za drogy koupí motorky a jedou „objevovat Ameriku“, porušili řadu v Hollywoodu dlouho dodržovaných filmových postupů a pravidel, mj. rezignovali na vývoj postav, vytvořili zcela atypické hrdiny (či antihrdiny), místy zrychlili a ozvláštnili střihovou skladbu (použití flashforwardů jako přechodů mezi scénami), dovolili do té doby běžně nevídanou míru improvizace v dialogu i v hereckém projevu a použili hudební soundtrack jako dějotvorný prvek. Bezstarostná jízda je dnes právem považována za jeden z průkopnických nezávislých snímků. Film byl poctěn i tehdy ještě velmi konzervativní Americkou akademií, která ho nominovala na Oscara ve dvou kategoriích (původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli – J. Nicholson). Představitel zkrachovalého advokáta George Hansona Jack Nicholson tu vytvořil první ze svých mimořádných hereckých kreací a za svůj výkon byl kromě oscarové nominace vyznamenán mj. Cenou newyorských filmových kritiků a Cenou Národní společnosti filmových kritiků. Hlavní role vytvořili Peter Fonda a Dennis Hopper, kteří byli spolu s Terrym Southernem také autory scénáře, a za kamerou stál tehdy ještě málo známý maďarský emigrant Laszlo Kovacs. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (530)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To je tak bezstarostná jízda, že její tvůrci ani nepokládali za nutné vymyslet pořádný scénář. Po dějové stránce nula, nicméně atmosféra se vcelku povedla obzvlášť díky soundtracku a záběrům na motorky svištící americkou krajinou. Jack Nicholson byl ze všech nejlepší a scény ve vězení a v bistru byly jediné ze zastávek, které mě nenudily. Ale prý je to kult. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bezstarostná jízda není přiběhový film, ani náhodou. Děj je vlastně velmi prostinký. Dva motorkáři sednou v LA na motorku a jejich plánem je dostat se do New Orleans. Cestou semtam na někoho natrefí, někoho svezou a na závěr ochutnají chuť svobody jako takové. Ano, sejme je buran, který vlastně tohle udělat může. A Jacka Nicholsona zabijí protože ONI vlastně vypadají jinak než by měli. Ta svoboda je tady samozřejmě hezky naznačená a mají ji vlastně jen ti dva motorkáři a potom určití lidé kteří se jim připletou do cestu. Všude kolem nich ovšem panuje režim, který říká jasně. Ostříhej se, choď do práce a hlavně neber drogy a neužívej si. Myslíte že se to až tolik liší našich krajů? ...Přesto jsem film podruhé docenil zase o chloupek více než poprvé a soundtrack je prostě úžasný. 70% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Bezstarostná jízda je bezpochyby kultovním dílem a zároveň sociální i generační výpovědí a zpovědí jedné generace. Navzdory hvězdnému hereckému trojlístku, tématu, které zůstává aktuální i dnes a našlapanému soundtracku, toho po obsahové stránce nemá tato jízda příliš co nabídnout. Hoši a děvčata hulí, debatují o životě, sem tam si i zafilozofují a Dennis Hopper a Peter Fonda brázdí americké cesty svými motocykly. To za doprovodu nářezových songů a krásných záběrů a scenérií okolní krajiny. Jednotlivé scény samy o sobě mají i co říct, ale coby celek se to vše jaksi rozplývá do ztracena. Charakterově mi nejvíc přišel zajímavý "Kapitán Amerika" a úplně jsem si představovala, jak perfektně by tento tichý a pozorující muž obstál v podání Ryana Goslinga:) Celkově ve mně Easy Rider nezanechal nějaké silnější dojmy, jeho kvality a status se mu však upřít rozhodně nedají. Pro mě je na špičce Road movies o "Looking for Freedom" snímek Vanishing Point. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Mně ten film nic neříká. A přemýšlím proč, když vyprázdněná narace je mému srdci velmi blízká. Rozdíl je asi v tom, že ve filmech s vyprázdněnou narací (kterým moje srdce holduje) se nic neděje a to něco znamená. Tady se neděje nic a v mých očích to ani nic neznamená. Možná by někteří moji oblíbení tvůrci nenatočili moje oblíbené filmy, kdyby neviděli tento film, ale já u Bezstarostné jízdy necítím nic. Celý ten výtvor je tak nesmírně náhodný, že si říkám, že by jedinou hodnotu měl mít pro ty, kteří ho vyráběli, a to jenom proto, že si tím sami prošli. Jak jedna nejmenovaná fiktivní postava prohlásila o pornu: "Když to nedělám sám, tak mě to nebaví." ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak tu čtyřku teda dám, i když spíš s přihlédnutím na význam filmu než zážitek z něj. V první řadě mi nebyli sympatičtí Fonda s Hopperem. Omlouvám se, ale je to tak. A to mě pak jejich hippie cesta zrovna moc nestrhla. I když mě mile překvapilo finále, které jsem nečekal. 3 a 1/2 s tím, že když jsem dal trojku, nějak mi k to tomuhle filmu nepasovalo... ()

Galerie (119)

Zajímavosti (59)

  • Keď Peter Fonda (Wyatt) smeruje výčitky k soche Madony, hovorí v skutočnosti o svojej matke, ktorá spáchala samovraždu. (Kristusazapad)
  • Postava Captain America je pouze jednou oslovena jménem Wyatt a to na samotném konci filmu. (don corleone)
  • Motorku Harley-Davidson, na ktorej vo filme jazdil Peter Fonda, kúpil anonymný dražiteľ na aukcii v kalifornskom aukčnom dome Profiles in History za 1,35 milióna amerických dolárov. Predával ju Michael Eisenberg, ktorý kedysi vlastnil tematickú reštauráciu spolu s Fondom a Dennisom Hopperom. Pre film vyrobili štyri motorky, no zachovala sa zrejme len táto jediná, ktorú neskôr zreštauroval herec Dan Haggerty. Dvanásť rokov bola vystavená v Národnom motocyklovom múzeu v meste Anamosa v štáte Iowa. V roku 2014 ju kúpil spomínaný Eisenberg. (krasomama)

Související novinky

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

02.12.2022

Tak o tohle si asi žádný z diváků neříkal. Legendární americký snímek Bezstarostná jízda herce a debutujícího režiséra Dennise Hoppera z roku 1969 má dostat novodobý reboot. Konsorcium vlastníků práv… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama