Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cynthia je propuštěna z psychiatrie, kde se vzpamatovává z toho, že zavinila smrt svého dítěte. Aby ji manžel rozptýlil, vezme ji spolu s dalšími čtyřmi přáteli na opuštěný ostrov v Pacifiku, kde kdysi trávili líbánky. Malý letoun, kterým se na ostrov dopravili, má však poruchu a výletníci jsou nuceni strávit na ostrově noc ve stanech. Druhý den se vydají na výpravu po okolí a narazí na zdánlivě opuštěný dům, zařízený tak, jako by se v něm před mnoha lety zastavil čas. Pak je však překvapí obyvatelé domu, nejprve manželé, kteří si říkají Ma a Pa, později i jejich tři děti. A toto setkání nebude pro naše výletníky tím nejšťastnějším, co je mohlo potkat… (lola3121)

(více)

Recenze (32)

Lima 

všechny recenze uživatele

Film, i podle plakátu, se snaží pasovat sebe do jakési parodie na slavný obraz Granta Wooda ´American Gothic´ z roku 1930. Pokouší se, skrze praštěné přerostlé „děti“ Roda Steigera, hrát na odlehčenou notu, ale ty děti jsou zahrány tak blbě, a celé je to tak absurdní, že se to nedá brát vážně. Od útoku na Jeffa, zhruba půl hodiny před koncem, se to úplně dramaturgicky rozpadne a zbude jen obskurní výjev pošahaných lidiček, s těžko akceptovatelnou přeměny hlavní hrdinky, navíc strašně, přímo děsivě blbě přehrávanou. To divadelní herectví matadora Roda Steigera jakoby patřilo do úplně jiného filmu. Úplný filmový zmar. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Taková drobet odlehčená buranská vyvražďovačka. Otřepaný námět a nelogické jednání postav naštěstí vyvažuje mimořádně bizarní skupina záporáků, na kterou je radost se koukat. Nudit se u snímku rozhodně nebudete, ale že by se jednalo o nějaké špičkové dílo, to říct nemůžu, na to jsou herecké výkony kladných hrdinů příliš slabé a režie příliš nenápaditá. Z děje bych vyzdvihnul především závěr, který je poměrně originální. Stojí za zhlédnutí, ale zázraky nečekejte. 60% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení ! Skvělý osmdesátkový campy horor o třech párech, kteří uvíznou na Islandě a ukryjou se v domě podivných starých lidí, jejichž "děti" mají nejméně 50. Co se bude dít závěrečných 40 minut každý hororový fanoušek může tušit. Film je hodně originální,atmosférický,herecké výkony záporáků jsou špičkové a vraždy nápadité. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Překvapivě pěkná záležitost. Pětice přátel (včetně debila s ukázkovym mulletem) ztroskotá někde v severozápadním Pacifiku a na malém ostrově narazí na podivnou, izolovanou, zpátečnickou (a zmršenou) rodinku, která si tam žije po svém. Autoritativní rodiče a jejich tři přerostlý haranti Fanny, Woody a Teddy, kterým táhne na kdovíkolik a pořád se chovají jak největší spratci. Jak obecně moc nemusím 80's horory (snad s výjimkou slasherů), tak se mi AMERICAN GOTHIC zamlouval. Dobře zahraný (týká se 'buranů'), zábavný, s fenomenálním a celkem dlouhotrvajícím psycho dojezdem. Prostě žádná diskosračka. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vyvedená záležitost ze stáje Johna Hougha, který má sice na triku skvělou duchařinu Legenda pekelného domu, ale i mimózní čtyřku Kvílení vlkodlaků. Tady se však pan režisér mimořádně vytáhl, protože American Gothic bych se nebál označit za jeho nejlepší hororový zásek. Dlouho se mi nestalo, abych skupině hlavních postav takhle fandil, záporáky zase totálně nenáviděl a docela těžko jsem odhadoval, co se stane v další minutě. Velký důraz se klade na psycho-gradování, v němž herecky všechny přebíjí veterán Rod Steiger. Vraždí se tu docela hodně a to na obou stranách barikády. Nádherně využitých 85 minut volného času. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Potom ako Cynthiu prepustia zo psychiatrie, vyberie sa spolu s partnerom a pár priateľmi na výlet do hôr. Klasická pohodová stanovačka sa po nedorozumení s rodinou miestnych, zaostalých "buranov" mení na krutý boj o život. Vzorové hixploitation bez mimoriadneho gore? Snímok je skôr zameraný na psychický teror než násilie či brutalitu. Pokiaľ sa tešíte na niečo podobné, môžete zabudnúť. Kamera sa buď odvráti, alebo "kukne" príliš neskoro, keď už je po všetkom. Na mňa tento horor veľmi nezapôsobil. Škoda. Lebo toto mohla byť pecka. Chcelo by to remake - 50%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Rob se chce houpat. Rob chce jít dolů. Když se větev zlomí, kolébka spadne." V úvodu rozjuchaná TV insenace, kde jeden blb je větší než druhý a ještě se k nim přídá pár blbek, slibovala mizerný zážitek. Vše se ale rozjede v momentě, kdy se objeví magoři obývající ostrov. Po nedlouhé době se započne vyvražďovací hon, který na blby pořádají ještě větší hovada, než jsou oni sami. Arzenál vražedných předmětů je pestrý (sekera, jehlice, srp...) a osud návštěvníků zdá se zpečetěný. Karneval gore efektů se však nekoná, jelikož těsně před smrtícím zásahem následuje většinou střih. Zato mrtvolky čerstvé, starší i kostřičky se konají v plné své kráse. Kdo by však v závěru očekával velký lov na nebohou oběť, bude, alespoň doufám, příjemně překvapen. Film plný debilů není žádným zázrakem, ale na deštivé odpoledne se může stát fajnovým kamarádem. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Po výborném duchařském hororu Legenda pekelného domu jsem se těšil na další Houghův film, sice je pravda že Howling 4 byl průměr a Démon byla ztráta času, ale i tak jsem se těšil na tuhle klasiku a čekání se nakonec vyplatilo, nejdříve chci pochválit to že režisér fakt věděl co divák chce a tak se divák nenudí, hlavní postavy AKA dementní rodina je fakt parádní a hlavně Fanny který jsem věřil každé slovo a Steiger byl parádní, s hlavníma hereckýma postavama to bylo o něco horší, moc sympatické nebyly a celkově mě spíše štvaly. Vraždy nejsou moc vidět ale jsou poměrně dobře vymyšlené a konec byl parádní. Hough mi dokazuje že je dobrý režisér a rozhodně umí, a těch pár přešlapů mu odpouštím. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Na horory fakt moc nejsem, tohle mě ovšem pobavilo. Takhle vyvedenou famílii aby člověk pohledal, zvlášť dětičky se povedly. Mrtvol byl dostatek, jak se na správnou vyvražďovačku sluší, přesto nic přehnaně brutálního, a konec byl přiměřeně překvapivý. Celkově milé zpestření nudného odpoledne. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Nájsť film odkazujúci na kultový obraz Granta Wooda nie je nič prekvapujúce, možno potešujúce, nanajvýš vyvolávajúce určitý stupeň zvedavosti, ktorý pri zisťovaní bližších informácií o snímke ostane determinovaný v najlepšom prípade na úrovni " očakávania uchádzajúcej žánrovky." Divák má čo do činenia s insitným svetom amerického hororového prúdu osemdesiatych rokov, založenom na subžánrových pilieroch "slasheru" a "stalkeru" s pokusom o zaujímavý ráz pomocou čerpania inšpirácie z diel už spomenutého G. Wooda. Potenciál zaujímavého elementu v žánrovom rámci je každopádne potenciálne prítomný, či sa naplní je pravdepodobné, zároveň stále otázne. Partia mladých uviazne na zdanlivom „konci sveta“, kde sa dostanú do rúk miestnych „čudákov“ v ich archaickom svete, s ktorými sa dostanú do konfliktu so samozrejmosťou prerastajúceho do násilných sfér. Ťažisko znie: jednoduchý, hororovo preexponovaný, súboj dobra so zlom, . ........................... Houghova "Americká Gotika" sa snaží vycucať silnú atmosféru zo sugestívneho prostredia a psychologického podtextu, ktorý celú dobu pôsobí ako nepodarená kostrbatá zlátanina, často krát sa stíha degradovať na zlý pokus o vtip prezentovaný slabými hercami a kolísavým výberom hudby, konanie postáv vyznieva toporne, až dementne. Za 85 minút dokázal scenár zabezpečiť prebytok hluchých miest, trápnych sekvencii a monotónneho postávania na mieste, deficit impulzívnosti a zaujatia diváka pôsobí ako účinné sedatívum. Sugestivita vo fabulácii znie v kontexte s American gothic ako neznáma hudba budúcnosti, snímka sa utopila v nezáživnosti produkujúcej, respektíve reprodukujúcej najbežnejšie kroky signifikantné pre „slasher/stalker“ , pričom sa ešte šmatle a utkýňa. Vzorec je dodržaný, no nenaplnený, o jeho prípadnej úprave, vylepšení, ozvláštnení nepadne ani zmienka. ....................... Z pozitív spomeniem jedine vcelku dobrú vizuálnu stránku, chválitebnú kameru, jej občasné zaujímavé uhly a dlhé prejazdy naprieč lesmi. Výber exteriérov taktiež poteší a ich využitie zaobstaráva pár svetlých miest v inak dosť bezduchom pokuse o horor, monotónne zapadajúcom do žánrového podpriemeru ponúkajúceho obsahové, zle spracované, klišé v nie úplne pokašlanej vizuálnej forme. Motívy Woodovho obrazu sa objavujú veľmi jemne, jeho špecifická atmosféra sa do filmu nedostala, čiže to najdôležitejšie chýba - je iba ľahko načrtnuté, nevyužité. ............................. American Gothic je zlátanina, nevýrazný 80s horor vyznievajúci do prázdna s povrchným kúskom "americkej gotiky". ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dej a výborné rozuzlenie. Svojrázna rodinka, ktorá obýva malý ostrovček niekde v Pacifiku, si hneď získala moje sympatie (perfektné herecké výkony všetkých jej členov!). ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Bolo to ako špatne dohodnutý grupáč. Na začiatku tri ženy a dvaja chlapi. Takže očakávané zoskupenie. Potom sa však pridal dôchodcovský manželský pár. To hneď celú akciu dostáva do iného levelu. Účastníci zájazdu zaťali zuby, lebo si nechceli kaziť zábavu a pokračovali podľa plánu. Keď sa však ešte dovalila lolitka v prechode a jej rovnako svieži bráškovia, nebolo už žiadnych pochýb. Kto si nebude kryť prdel, tak si to škaredo odskáče. Takže milí užívatelia ČSFD, vyčurať, pomodliť a zrušiť profil na zoznamke. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Skupina mladých musí núdzovo pristáť s výletným lietadlom na ostrove neďaleko Seattlu. Ostrov je však neobývaný iba zdanlivo. Rodina, ktorá odmieta výdobytky modernej spoločnosti a žije v zbožnej viere podľa desatora, je od začiatku podozrivá. Asi päťdesiatročné deti bývajú s prísnymi rodičmi a správajú sa ako maloletí školáci. Zo strany hercov je to však nepresvedčivé teátro. Prehnaná starostlivosť o mŕtve dieťa, akoby bolo živé, ale presvedčivo vyzerá. Aj hrozivo. Ďalej je to už klasický slasher. Jeho nevýhodou je, že divák má možnosť vidieť prevažne len mŕtve telá: na útese, v lese, na pláži... Šialenej rodinke by možno viac pristal exploitation. V závere sa však karta prekvapivo obráti a posledná preživšia čudných obyvateľov vyhladí... Horor tak získa plusové body. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Výborné béčko z osemdesiatich rokov.Je to síce hlúpy a smiešny film,ale dobré sa naň pozerá.Šesť mladých ľudí pristane na ostrove,traja chlapci a tri dievčatá,z toho jedno dievča čerstvo prepustené z psychiatrickej liečebne,lebo sa nervovo zrútila po smrti svojho malého dieťaťa.Na ostrove žije jedná pekná päťčlenná rodinka.Otec,mama,dvaja synovia a jedná dcéra.To by nič nebolo,ale táto podarená rodinka je totálne a kompletne drbnutá.A tak začína vyvtažďovačka na ostrove.Není tu telefón,žiadne moderné vymoženosti.Rozkošne stupidny film,ktorý stojí aspoň za jedno pozretie. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

No hele ale ostrovní vidláci, pojďme na to! V záplavě osmdesátkových vyvražďovaček, plných neuvěřitelných záporáků, nesnesitelných dementů, hovad a kravek se jeví American Gothic jako opravdové zjevení. Tady jsou sice taky záporáci, ale převelice uvěřitelní a mají krásný baráček. Rodinka je to k zulíbání, Leatherfacovi by se měli co učit. Navíc mají pevnou víru v boha, který je ochrání před protivenstvími vnějšího světa, jako třeba elektřinou, rádiem, televizí a cizími návštěvníky.V případě, že bůh nestíhá úplně načas, tak si vypomůžou třeba provazem, pletací jehlicí a podobnými nevinnými nástroji. No a když tam přistane letadlo s výletníky, tak si s nimi musí nějak poradit, aby náhodou nezasahovali do mravní výchovy mládeže. Apropos, ti výletníci, to byla bohužel banda nesnesitelných dementů, hovad a kravek. Za jejich chování jedna hvězda musí dolů. ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Šťavnaté béčko made in USA z 80-tých let, které zpočátku lehce nudí vláčným rozjezdem, jenž se točí okolo ztroskotání skupinky přátel na ostrově kdesi v Pacifiku. Skupinka není nijak zajímavá, až na vypsychatělou Cynthii, kterou právě pustili z ústavu. Výlet, který měl být původně relaxačním prostředkem právě pro Cynthii, se po objevení rodinky pobožných psycho buranských obyvatel ostrova, mění v noční můru a samozřejmě boj o přežití, který nemůže vyhrát každý. Tvůrce na svůj slasher koncert připravuje diváka velmi citlivě a pak zaútočí. Mordů je v dílku celkem dost a jejich provedení je velice pestré. Masakr graduje, a když si divák myslí, že už není co, režisér vždy něco vytasí. Prostě radost pohledět. K dobrému diváckému zážitku přispívají navíc dobří herci a pochmurnost celého ostrova i domku pochybné rodinky. Stopáž je naprosto optimální a příběh velmi slušně vystavěn, až na úvodní zaváhání. Snímek je béčko jak řemen, takže se žádná atmosférická jízda nekoná, i když je na ní v jistých pasážích značně našlápnuto. Konec považuji za nekompromisní ránu kladivem do hlavy. Bože, mám pro tebe novinu, zříkám se Tě a dávám svojí duši Satanovi! U mě s přehledem za čtyři hvězdy. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Něco málo k ději. Skupině mladých výletníků se porouchá letadlo a je nucena nouzově přistát na zdánlivě neobydleném ostrově. Ve snaze najít pomoc narazí na opravdu hodně divnou rodinku. A je to skvělá zábava od začátku až dokonce. Byl sem velice mile překvapen. Už THE LEGEND OF HELL HOUSE od Hougha se mi hodně líbila, tak sem nemohl dalšímu jeho snímku odolat. S docela ohranou zápletkou se vypořádal naprosto s přehledem a navíc přidal i velmi povedený závěr filmu. Normálně by to bylo asi za čtyři, ale jelikož dva filmy, na které sem se díval předtím, stály za hovno, nemůžu jinak, než za plný počet. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Tyhle horory z osmdesátých let o vyšinutých důchodcích patřily vždycky k osvědčené klasice tohoto žánru (vzpomeňme třeba na Babiččin dům). Tenhle film má zpočátku taky zaděláno na perfektní atmosferický vyvražďovák – opuštěný ostrov, ze kterého není úniku, všude kolem lesy a jedno malé staveníčko, ve kterém žije dědek s babkou. No prostředí jak stvořené na trochu toho křiku, chytání se do pastí, děsivých nálezů ve sklepě a barvení oděvů krví. Jenomže tady se do toho přimotá ještě trojice „dětí“, které sice svým rodičům dělají čest, ale divákovi kazí film. Mně tam ty děti ve zralém věku teda dost výrazně lezly na nervy. Nehledě na to, že o jedné postavě z řad potencionálních obětí by člověk zapochyboval, na kterou stranu vlastně patří (pozor SPOILER – a jak se nakonec ukáže, pochyboval správně). To nejlepší však teprve přijde. Když už se zdá, že se rodinka spokojeně vrátí ke každodenní rutině, propukne závěrečná veselice přesně podle přísloví „kdo s čím zachází, tím také schází“, která to celé vkusně zakončí. Jenže to tenhle film z průměru nevytrhne. ()

Reklama

Reklama