Reklama

Reklama

Obsahy(1)

30. léta minulého století. Joe (Ewan McGregor) se nechá najmout jako dělník na loď driftující mezi Glasgowem a Edinburgem. Osudovým se mu stane setkání s manželkou svého zaměstnavatele, krásnou Ellou (Tilda Swinton). Brzy se začnou intimně scházet. Jednoho dne je ale v kanále nalezena mrtvola mladé ženy. Pachatel je policií zadržen, ale při vyšetřování vychází najevo, že Joe ví o mrtvé dívce víc, než by se mohlo zdát... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (63)

SkyLukey 

všechny recenze uživatele

Lákadlem mi byl především můj oblíbený herec Ewan McGregor a opět nezklamal. Mezi herci patří k samé špičce. Jen mě překvapuje jeho výběr filmového obsazení. Ovšem roli Joea ztvárnil bravůrně. Přiznejte si, kdo by tohle zahrál líp? Vážně si nedokážu přerdstavit nikoho jiného na jeho místě. V půrběhu filmu mi několikrát k Ewanovi neseděla Tilda Swinton, ale zpětně přiznávám, že do tohoto filmu prostě patří. Opět perfektní herecký výkon. Chápu, že ne každý těmto psychologickým filmům musí přijít na chuť, ale jestli film vypnete po 25 minutách, vážně už jej zde nehodnoťte prosím. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tedy přátelé filmového umění, kritici, zdejší grafomani, zástupci distributora... - to je opravdu kulturní šok! Nedělám to rád, ale po náhledu na zdejší komentáře a (zne)hodnocení musím konstatovat nebezpečné prohloubení plíživé duševní bídy zúčastněného diváka. Na jaký jste se to prosím dívali film? --- 1. Film se jmenuje "Mladý Adam"! Název vlastně vůbec nesouvisí s dějem jako takovým, jde totiž o palarelu s biblickým Adamem, hledajícím, objevujícím a páchajícím prvotní hřích... --- 2. Hlavní hrdina se jmenuje Joe (snad by to tedy když už tak mohlo být Joeovo tajemství) a není to žádný tulák, ale mladý a nezralý intelektuál, pokoušející se o román, jehož výchozí pohnutkou je hledání tématu a smyslu svého psaní a vlastně i žití... --- 3. Film se neodehrává ve 30. letech (viz přebal dvd), ale v letech padesátých, v době vznikajícího hnutí Beat generation, což je svým způsobem i naznačno postavou hlavního hrdiny... --- 4. Ten sex ve filmu - tak jemně, decentně a citlivě zobrazený, totiž vášnivý a lidský... --- X. Etcatd... - - - Takhle by se dalo pokračovat nad rámec smyslu tohoto komentáře. Chápu, že toto není film pro koljinkavé uslintávající pelíškáře či nudaře v kdekoli - leč taková ubohost myšlení a zoufalá neschopnost úsudku mě na tomto serveru dosti překvapila. "Young Adam" je totiž skvělou adaptací skvělého románu! Skvělý film, režijní práce, scénář, ztvárnění postav! Komorní drama prolnuté do neobvyklého prostředí, dalo by se i říci jakási "rivermovie"... Je to film o hledání, o životě, o sexuALITĚ!, o osudu - a nakonec vlastně i o svědomí. Skvělý Evropský (-: Britský - Skotský :-) film! V kontextu většiny současné "umělecké" filmové tvorby je to i film docela jedinečný. Jak se však zdá - bohužel nad možnosti chápání našinců z řad prostonárodního publika... A ČEST VÝJIMKÁM! - - - P.S. Co však je opravdu nepochopitelné, je pomatený popis filmu od distributora (viz výše v záhlaví obsah/info). Na přebalu dvd pak jde už o naprosté žvásty. Cituji: - - - "30. léta minulého století. Joe se nechá najmout jako dělník na loď driftující(??!) mezi Glasgowem a Edinburgem. Osudovým(?) se mu stane setkání s manželkou(?) svého zaměstnavatele, krásnou Ellou(?). Brzy se začnou intimně scházet. Jednoho dne je ale v kanále nalezena mrtvola mladé ženy. Pachatel(!!!) je policií zadržen, ale při vyšetřování(!!!) vychází najevo, že Joe ví o mrtvé dívce víc, než by se mohlo zdát..." - - - Uf. Opravdu, takto psáno... Ten film nemohl nikdo z HCE vidět! Spolu s nesmyslným přejmenováním názvu tak dotyční ignoranti způsobili nejspíš i to, že tak skvělý film pro zřejmý nezájem skončil ve výprodeji za krásných baťovských 99,00. Vlastně sobecky vzato - díky za to! Debilové. Co je to debil si už najděte ve slovníku cizích slov... ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Ještě je tu přes všechno čarovné budování atmosféry a vedení herců příliš cítit tezovitost scénáře, nerozpracovanost toho přerodu, ale už je znát, že by z Davida Mackenzieho mohl jednou být zatraceně dobrý režisér.  Což absolutně dokazuje dalšími díly, viz např. moje recenze na Perfect Sense nebo Hell or High Water. *~ ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Tohle není film pro širokou diváckou obec (a především ne pro mě :). Příběh odehrávající se v odpudivém protředí nemá žádný spád. Něco se na začátku stane, a na konci se to nevyřeší. Mezitím je spousta sexu a keců o ničem. Já na tyhle filmy nejsem a považuju je za ztátu času. Řemeslně to sice špatné není, ale co z toho ? ()

creeper 

všechny recenze uživatele

Zdejší hodnocení vypovídá mnohé o většině osazenstva ČSFD. Young Adam je niternou studií lidského egoismu, parazitismu i touze po rozkoši. Ve snímku jsou zpracována themata, pro jejichž uplnou absorbci a pochopení potřebuje divák jistou dávku životních zkušeností, vědomostí a empatie. Bez otálení bych film zařadil po bok děl jako je např. Bitter Moon (tzn film pro dospělého/vyspělého diváka). ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Původně měly být všechny nahé scény s Ewanem McGregorem pro kina v USA vystřiženy, ale poté, co sám herec proti tomuto protestoval, scény ve filmu zůstaly. (viperblade)
  • První film, na jehož natáčení Ewan McGregor nevzal svou rodinu. (viperblade)

Reklama

Reklama