Reklama

Reklama

Obsahy(1)

30. léta minulého století. Joe (Ewan McGregor) se nechá najmout jako dělník na loď driftující mezi Glasgowem a Edinburgem. Osudovým se mu stane setkání s manželkou svého zaměstnavatele, krásnou Ellou (Tilda Swinton). Brzy se začnou intimně scházet. Jednoho dne je ale v kanále nalezena mrtvola mladé ženy. Pachatel je policií zadržen, ale při vyšetřování vychází najevo, že Joe ví o mrtvé dívce víc, než by se mohlo zdát... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (63)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Young Adam je pozoruhodný film, který stojí za vidění a je velká škoda, že možná vinou prvního, kdo plácnul 1* a ostatní neměli odvahu dát víc a nebo byli naopak upřímní, protože film byl nad jejich síly, mu další nedají šanci a když, tak jen obdivovatelky Ewana McGregora a bojím se, že pro ty to spíš bude léčba z lásky šokem. Mele se tu pořád o hlavní postavě jako o nadrženém vandrákovi. Já v jeho bezradném těkání vidím spíš podobnost s Holly ze Snídaně u Tiffanyho - touha po penězích a špercích byla jen chiméra lávky ke štěstí a stejně tak Joe jde od ženy k ženě ve snaze naleznout sám sebe, své místo, úděl, lásku nevyjímaje. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Tohle není film pro širokou diváckou obec (a především ne pro mě :). Příběh odehrávající se v odpudivém protředí nemá žádný spád. Něco se na začátku stane, a na konci se to nevyřeší. Mezitím je spousta sexu a keců o ničem. Já na tyhle filmy nejsem a považuju je za ztátu času. Řemeslně to sice špatné není, ale co z toho ? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá a depresívna, ale napriek všetkým tým súdom, vraždám a, slušne povedané, guliam Ewana McGregora, stále len riadne nudná záležitosť stojaca na hereckých výkonoch tria Swintonová-McGregor-Mullan a pochmúrnej, totálne neveselej atmosfére. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tedy přátelé filmového umění, kritici, zdejší grafomani, zástupci distributora... - to je opravdu kulturní šok! Nedělám to rád, ale po náhledu na zdejší komentáře a (zne)hodnocení musím konstatovat nebezpečné prohloubení plíživé duševní bídy zúčastněného diváka. Na jaký jste se to prosím dívali film? --- 1. Film se jmenuje "Mladý Adam"! Název vlastně vůbec nesouvisí s dějem jako takovým, jde totiž o palarelu s biblickým Adamem, hledajícím, objevujícím a páchajícím prvotní hřích... --- 2. Hlavní hrdina se jmenuje Joe (snad by to tedy když už tak mohlo být Joeovo tajemství) a není to žádný tulák, ale mladý a nezralý intelektuál, pokoušející se o román, jehož výchozí pohnutkou je hledání tématu a smyslu svého psaní a vlastně i žití... --- 3. Film se neodehrává ve 30. letech (viz přebal dvd), ale v letech padesátých, v době vznikajícího hnutí Beat generation, což je svým způsobem i naznačno postavou hlavního hrdiny... --- 4. Ten sex ve filmu - tak jemně, decentně a citlivě zobrazený, totiž vášnivý a lidský... --- X. Etcatd... - - - Takhle by se dalo pokračovat nad rámec smyslu tohoto komentáře. Chápu, že toto není film pro koljinkavé uslintávající pelíškáře či nudaře v kdekoli - leč taková ubohost myšlení a zoufalá neschopnost úsudku mě na tomto serveru dosti překvapila. "Young Adam" je totiž skvělou adaptací skvělého románu! Skvělý film, režijní práce, scénář, ztvárnění postav! Komorní drama prolnuté do neobvyklého prostředí, dalo by se i říci jakási "rivermovie"... Je to film o hledání, o životě, o sexuALITĚ!, o osudu - a nakonec vlastně i o svědomí. Skvělý Evropský (-: Britský - Skotský :-) film! V kontextu většiny současné "umělecké" filmové tvorby je to i film docela jedinečný. Jak se však zdá - bohužel nad možnosti chápání našinců z řad prostonárodního publika... A ČEST VÝJIMKÁM! - - - P.S. Co však je opravdu nepochopitelné, je pomatený popis filmu od distributora (viz výše v záhlaví obsah/info). Na přebalu dvd pak jde už o naprosté žvásty. Cituji: - - - "30. léta minulého století. Joe se nechá najmout jako dělník na loď driftující(??!) mezi Glasgowem a Edinburgem. Osudovým(?) se mu stane setkání s manželkou(?) svého zaměstnavatele, krásnou Ellou(?). Brzy se začnou intimně scházet. Jednoho dne je ale v kanále nalezena mrtvola mladé ženy. Pachatel(!!!) je policií zadržen, ale při vyšetřování(!!!) vychází najevo, že Joe ví o mrtvé dívce víc, než by se mohlo zdát..." - - - Uf. Opravdu, takto psáno... Ten film nemohl nikdo z HCE vidět! Spolu s nesmyslným přejmenováním názvu tak dotyční ignoranti způsobili nejspíš i to, že tak skvělý film pro zřejmý nezájem skončil ve výprodeji za krásných baťovských 99,00. Vlastně sobecky vzato - díky za to! Debilové. Co je to debil si už najděte ve slovníku cizích slov... ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Vyústění mi bylo jasné po dvaceti minutách. A jelikož jsem po pětadvaceti minutách film vypnul, musel jsem si ověřit u půjčitele, že jsem měl opět pravdu, z čehož jsem měl nezřízenou radost. Brrr, typ filmu, který absolutně nemusím. Pro některé lidi na západě je asi sex a touha vlivem náboženské výchovy něco spalujícího, tajemného a nebezpečného, že o tom musí tvořit takové "zpovědi". Mě ovšem tahle nitra rozervaná libidem a vlastní idiocií vůbec nezajímají. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Ještě je tu přes všechno čarovné budování atmosféry a vedení herců příliš cítit tezovitost scénáře, nerozpracovanost toho přerodu, ale už je znát, že by z Davida Mackenzieho mohl jednou být zatraceně dobrý režisér.  Což absolutně dokazuje dalšími díly, viz např. moje recenze na Perfect Sense nebo Hell or High Water. *~ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu otevřu ČSFD a nestačím se divit… Jen 57 %? Chápu, že Young Adam není filmem pro všechny, ale k sakru, nepřiznat mu tu špinavou atmosféru, která filmem opravdu prolézala, nepřiznat ty skvělé herecké výkony (od Ewana přes Tildu a Emily) a hlavně tu zajímavou pointu? Někteří lidé jsou vážně zaslepení. Jen v jediné věci mě tento film zklamal, a proto nedám plný počet - je až moc průhledný. Po deseti minutách hned víte, na čem jste. Nicméně to vám umožňuje sledovat právě Adamovy reakce a ten závěr… sice slovo "lahůdka" se zde moc nehodí, ale potěšilo mě, že někteří lidé ještě nevidí svět tak "růžově". Znovu říkám - tenhle film není pro každého, ale pokud mu dáte šanci a nejste z těch prudérnějších typů, tak by vás tento snímek mohl docela příjemně překvapit, stejně jako mě. 80 %. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem prohlížel televizní program, a ve stejnou dobu začínal jak tento film, tak film Kokain s Johnnym Deppem. Dal jsem přednost tomuto filmu, protože kdysi jsem o něm četl několik článků v časopisech věnujících se filmům na DVD. Musím se přiznat, že už tehdy jsem přemýšlel, proč tento film nešel do kin, a po včerejším zhlédnutí už jsem to pochopil. Film je nezáživný, nudný, dokonce se nebojím ho přirovnat k filmům, jejichž prvotním posláním je ukázat co nejvíce nahých těl a sexu, a až na druhém místě je děj. To je příklad filmu Ken Park, ale ten byl alespoň udělán záživně a ve veselých barvách, ale tenhle film je depresivní od začátku do konce. Neříkám, že nemám rád depresivní filmy, naopak, takový ruský film Návrat jsem ocenil pěti hvězdičkami, ale ten byl alespoň zajímavý. Tady vede ten příběh od nikud nikam, a není pro mne zajímavý. Zajímavý může být pro fanynky Ewana McGregora, který zde na několik vteřin ukáže svoje přirození, ale to je tak vše, čím film vybočuje. Mne prostě nesedl, měl jsem chuť po prvních deseti minutách film vypnout, ale nakonec jsem chtěl vidět, jestli je tak špatný jen začátek nebo celý film. A bohužel byl špatný celý film. Bylo zde hodně sexu, hodně nahých těl a velmi nezajímavý děj. Jednu hvězdičku dávám proto, že tenhle film by si v porovnání s některými jinými filmy hodnocení "odpad!" nezasloužil, přece jen do takové kraviny, jako je Mlčení šunek má hodně daleko. Ale skoro nic se mi na něm nelíbilo, jestli v něm bylo nějaké poselství, tak jsem ho nepochopil a nestydím se za to. Film je určen náročným divákům a filmovým fajnšmekrům, ovšem ne lidem, jako jsem já. Já ten film nepochopil, mne se nelíbil a znovu ho rozhodně vidět nemusím. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být i lepší, ale na tu bídu:-) Zajímavé prostředí i doba, propracované do detailu, příběh, který po chvíli zprůhlední a nemůže překvapit. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hodně špatná parafráze Dostojevského občas přeruší sexuální hrátky hlavního hrdiny. Pro pubescenty se bude zajisté jednat o zajímavé instruktážní video, v němž těch pár minut příběhu přetrpí. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Je na místě, že distributor nepustil tento film do kin (ač jsem byla přesvědčena, že na něj zajdu), jen těžko by si hledal diváky. Nemá moc atraktivní děj, neodehrává se v zajímavém prostředí, je prostě moc civilní - o lidech, kteří dělají chyby, kteří nejsou ani zlí ani hodní. Co však zaujme je britský herecký výkvět (McGregor, Swinton, Mullan), kteří dodávají filmu na značné přesvědčivosti a povznášejí ho tak z televizních vod do vod filmových. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Adamovo tajomstvo mohol byť skvelým filmom. Lenže to by sa musel zamerať na krimi rovinu prípadne na vzťahovo-dramatickú rovinu. Obe boli silné a zaujímavé. Lenže nie, film sa namiesto toho zamral na libido. Celkovo mi to príde, že v konečnom dôsledku bolo cieľom filmu obnažiť celé osadenstvo. Že by preto sa Adam volal Adam? Neviem, ale mám veľké pozorenie, že aj kameraman bol nahý a natáčal s hompáľajúcimi sa vajcami. Na McGregora sa totiž v tomto filme hodí pamätný výrok z Pásla kone na betóne: "Kadze chodzi, dzeci robi." On samotný ukáže vtáčika hneď niekoľkokrát, ako správny chuťovkár ľahne dokonca aj na Tildu Swinton, ktorú by nechcel ani dlhoročný väzeň, ošuká aj jej kamošku, potom aj ďalšiu ženu, ktorá sa tam objaví len na pár záberov, a sklamaním pre mňa bola aj sympaťáčka Emily Mortimer, ktorú som ppvažoval za taký vzor nevinnosti. Lenže aj ona mala asi tri výstupy a vždy komplet nahá. Tak neviem, film bol aj nebol nuda. Nenudil som sa, ale natáčať ho mohli rovno na nudapláži. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Excelentní herci sa trápia v nevyrovnanom a zbytočne explicitnom filme, ktorý absolútne neutiahol režisér D.MacKenzie. Napísal by som NEVER EVER Mr.M., ale že vie, dokázal o 4roky fenomenálnym Hallamom Foe. Doporučujem tento sexy kúsok ! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dva milostné příběhy v kriminálním dramatu, které se ve zkratce přehoupne „z postele do postele“, má pomalé tempo vyprávění a pro mě velice příjemný herecký ansámbl, bavilo mě sledovat Ewana McGregora s Tildou i s Emily. Tak trochu jsem doufala v jiný závěr.. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Velmi ponurý film s vleklým dějem. Divák velmi brzy pozná, že Adam je vrahem dívky, kterou na začátku filmu utonulou vyloví. Na filmu mě ze všeho nejvíc zklamalo to, že děj filmu nakonec nevyústí v nic rozumného. Vadilo mi, že za vraždu byl odsouzený nevinný člověk. Adama sice za jeho čin hryzalo svědomí a cosi udělal i pro záchranu nevinného člověka, ale nestačilo to. A pokud bych se měl vyjádřit k otázce míry či přemíry sexu, tak bych musel napsat, že ho tam bylo vzhledem k ději a vzdledem k Adamově povaze tak akorát. Film se mi nezdál nijak mimořádně divácky náročný; jen děj byl rozvleklý. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rebelství jako archetypální pocit aneb Аrtový film pro fajnšmekry. 1) Tento zvláštní film skutečně není pro mainstreamového diváka. Takový konzument se filmu bojí, nerozumí mu, nesedne mu zachmuřená mlžná poesie skotských kanálů, překladišť uhlí a obecně industriálního světa stejně jako vnitřní nezařazenost postavy Joea, který si neví rady, co vlastně s životem dělat. 2) Ono totiž nejde o děj, o akci, o to, co se stalo či stane. Jde o atmosféru, o pocity, prázdné, nejasné, neznámé. Jde o pocity, které si divák neumí zařadit, popsat, pojmenovat a tím je ovládnout. Naopak, ony ovládají jeho (Joea i diváka). Archetypálních emocí se bojíme, protože nevíme, co s nimi, možná se cítíme i trochu ohroženi ve svém vidění světa, v tom, co považujeme za správné a co ne. 3) I konec filmu nám říká, že ani Joe si s tímto problémem neví rady, nezmění se, nepoučí. Je nám v tom možná bližší, než kdyby se zachoval tak, jak velí mravní kodex. 4) Velký podíl na vyznění snímku má Ewan McGregor (Joe), kterého si fanynky i fanouškové mého typu rádi prohlédnou i zepředu nahého v několikavteřinovém záběru. Ale hvězdičky mu za hezký penis opravdu přidávat nebudu. 5) Komentátor Igi B. výstižně pojmenovává nejen stupiditu distributorského popisu, hloupě zvoleného názvu filmu, ale i povrchnost mnohých přítomných "kolegů" při jejich hodnocení, potažmo při sledování filmu, potažmo při vnímání kulturních statků obecně. Ach jo. 6) Docela mě pobavily některé komentáře. Až díky jim jsem jsem dozvěděl, že ve filmu bylo příliš mnoho sexu, že vrahem dívky je Adam (!), že konec byl jasný od začátku, že se něco na začátku stane a na konci se to nevyřeší a mezitím spousta...keců o ničem. Když si tohle přečtu, tak si říkám, že ten distributor věděl, pro koho svůj pomatený popis píše. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Byť či nebyť ? Súložiť či nesúložiť ? Ja som si istý,že jedno aj druhé.Ono sa niečo stalo , ale sa to aj vyriešilo , ale je potrebné sa pozerať na film a nie na uhlí kolem. Lenka to zvládla s prehľadom a výborne to zo striebristým perom napísal kolega igi B. ()

Reklama

Reklama