Reklama

Reklama

Fidel Castro: Ztracené záznamy

(TV film)
  • Česko Fidel Castro (více)
USA, 2014, 56 min

Režie:

Tom Jennings

Hrají:

Fidel Castro (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Padesát let kubánského revolucionáře v médiích a archivech...
Fidel Castro byl jednou z nejkontroverznějších postav světové politiky 20. století. Na Kubě převzal moc v roce 1959, z hor na východě ostrova se do světa vyvalila revoluční vlna po mnoha letech bojů s diktátorem Batistou. Vedl jí vzdělaný muž se čtyřmi univerzitními diplomy, který tvrdil, že nevyznává komunismus ani marxismus, ale zastupitelskou demokracii a sociální spravedlnost v dobře řízené ekonomice. Svou zemi ale přivedl k bídě a izolaci, znárodňoval velké podniky a zapříčinil ekonomické embargo. Revolucionáře Fidela Castra podrobně poznáme prostřednictvím jeho rozhovorů se západními médii a zapomenutých archivních záběrů z dob studené války. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Fidel Castro, Kuba a jejich spojenci a protivníci objektivně.¬         Mimořádný je tento dokument svojí nestranností, objektivností a nezúčastněností pohledu, což je v případě USA produkce něco tak nebývalého, že jsem hodnou chvíli nevěřícně zíral na rok vzniku. Vysoké výukové hodnoty je dosaženo vhodným zapracováním historických údajů tak, aby mohl vzniknouti ucelený a pravdivý obraz o vývoji "Castrovy" Kuby. Použito je řady dobových záznamů, pečlivě sesbíraných; z nich se vlastně dokument skládá, hluchých míst je nepatrné množství (vznikly opakováním některých záběrů — jediná moje výtka).¬                 Nestrannost snímku jde tak daleko, že ukazované se neobjasňuje; je na divákovi, aby si domyslel souvislosti podle svých dalších znalostí a zkušeností. Přiznávám, že jsem pro poněkud didaktičtější přístup, a to pro to, aby co nejvíce lidí se poučilo o skutečné historii Kuby zvláště z období mezi roky 1959 až 2006; na příklad, uvítal bych pro to přímé vyjádření o tom, že USA zavinily příklon Kuby k Sovětskému svazu a proč, atp.¬                 Zmíněná nestrannost způsobila, že někde došlo k určitému zkrácení podání, byť vše podstatné bylo ukázáno. Dokument je tedy hodně také o přemýšlení a dotažení si všech souvislostí, v tom to ohledu jde v celku pro běžného diváka o poněkud náročnější dílo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi poučné. Dnes jsou obyvatelé hrdí , že mají Ruskou nebo venezuelskou pračku a v oprýskané Havaně si užívají svou Salzu a Rum. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hrdina nebo tyran? 1)  Film se nepochybně snaží o objektivní pohled na Fidela._____ 2)  Bohužel však převažující dojem, který si od obrazovky odnáším,je jeho povrchnost. Snad to je tím, co uvádí pursulus***** ve svém důvtipném komentu. Ono totiž vyložit fakta bez zaujetí stanoviska je také stanoviskem._____ 3)  Všimli jste si, že diktátoři a podobní pocházejí často ze vzdělaných a zřejmě kultivovaných rodin? Lenin vystudoval právo v Petrohradě, Pinochet absolvoval v Santiagu na vojenské geografii, Franko v Toledu na akademii pozemního vojska, Mussolini byl učitel, Fidel získal dokonce čtyři vysokoškolské diplomy. Jiní se o studium alespoň (neúspěšně) pokusili: Hitler ve Vídni, Pol Pot v Paříži, Ho či Min v Marseille, Stalin v Tbilisi._____ ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ty 4 universitní diplomy bych chtěl vidět, žádný idealista ale narcis,slavoman a diktátor a vrah bez špetky sebereflexe... Jeden z mnoha sociopatů u moci. .. ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Zatím asi jediný kvalitní dokument o "diktátorovi". (Vše, co není podle "demokraticky" světovládného a velkopanského diktátu USA, tak je diktátorské) Ve filmu pouští Castrovy názory a dobové záběry z americké televize. Místy podprahově působí určitá démonizace Fidela, ale musím ocenit, že se zde objevují myšlenky Comandanteho. Castro změnil Kubu i svět. ()

Reklama

Reklama