Reklama

Reklama

Zatôichi to Yôjinbô

  • USA Zatoichi Meets Yojimbo

Obsahy(1)

Legendárny slepý masér Zatoichi sa snaží oslobodiť dedinku spod nadvlády banditov, ktorí sa v nej usídlili po veľkom hladomore. Hlavu gangu však chráni yojimbo [profesionálny ochrankár] Sassa, ktorý trávi väčšinu času v miestnej taverne, no pritom postupne v úlohe špióna tajne rozkladá gang zvnútra. A ako správny žoldnier sa hneď dozvie, že na Zatoichino je vypísaná odmena. Stihnú si dvaja hrdinovia uvedomiť včas, že stoja na tej istej strane? (muti)

(více)

Recenze (16)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dynamika ikonického dua Zatoichi/Yojimbo (jiného než tamtoho, ale... ano, všichni víme, že to má být ten samý) je trefená zcela přesně ve stylu à la Tuco/Bloňdák. Ostatně pro jednou proudí inspirace opačným směrem než z Japonska, jelikož se to po celou dobu okatě veze na vlně Hodného, zlého a ošklivého. A vůbec ne špatně, protože "chanbarácký spaghetti western" v jedné zapadlé vesnici o nadvládu a nějaké to zlato, po kterém pase hned několik zainteresovaných stran, je rozehrán výtečně. Na škodu je pouze přepálená délka, která se natahuje anabázemi typu "kde je schován poklad" (což je divákovi bolestně jasné od prvních momentů). A mírná pachuť zůstává i nad finále, které je nesporně dobré, ale jeden by čekal něco přeci jen památnějšího. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zatoichi séria sa mi veľmi páči, po prvých 11 filmoch som si odskočil k dvadsiatemu ( otázka dostupnosti ) a možem povedať, že sa jedná o nevšedný film. Nie je to len angažovaním japonského klenotu Toširó Mifuneho, ktorý si to zjavne užíva ( verím, že to saké bolo skutočné ), ale aj dĺžkou a prepracovanosťou príbehu. Ako vždy sa však pracuje s odľahčujúcim humorom, sýtymi farbami a vynikajúcimi choreografiami. Tu je predchádzajúca časť a nasledujúca časť. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Angažování nejvýraznějšího herce japonského filmu do role vedlejší mělo ten efekt, že do značné míry přezářil herce v roli hlavní. Něco jako nasadit do některé z Bondovek Marlona Branda - úplně by ji rozsekal. Možná i vědomě tedy režisér rezignoval na klasickou dějovou linku, a udělal z toho koncert pro dva, kteří někdy jdou trochu proti sobě, někdy docela spolu, ale hlavně to mezi nimi jiskří tím správným způsobem. Přesto si nemohu pomoci, ale jako zvlášť dobrý film to brát nemohu, dokonce jsem u něj večer skoro usnul a raději jsem si ho pustil od půlky druhý den znovu. Prostě je zmatený, utahaný a moc to neodsýpá... na druhou stranu, viděl jsem film o 115 minutách místo zde uváděných 79, tak jsem se možná stal obětí nějakého "director's cutu", kde narvali doprostřed spoustu vaty, co byla původně oprávněně vystřižena? ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Videl som už 6 filmov zo série o Zatoichim zo šesdesiatych rokov a tak si trúfam povedať, že tento je veľmi netradičný a líšiaci sa od ostatných ale aj jeden z najlepších. V podstate totiž ide o akési remake Kurosawovho Yojinba aj s jeho pôvodným hercom Toshirom Mifunem akurát s pridanou postavou slepého maséra Zatoichiho. Fakt, že film sa teraz netočí okolo neporazitelného Zatoichiho je rozhodne príjemným osviežením série ktorá v roku 1970 už trvala pridlho a pomaly sa chýlila ku koncu. ZatoIchi tu teraz skôr exceluje ako komediálna postava, ako bojovník na veľmi suverénneho Yojimba takmer nemá a je to vidieť v tradičnom záverečnom masakri, kde Mifune porcuje bez mihnutia oka jedného protivníka za druhým, zatiaľ čo Zatoichi má veľké problémy s malou skupinku amatérskych lacných samurajov. Mifune to aj predznamenáva replikou: "Slepci by teraz mali radšej sedieť doma a modliť sa..." Samozrejme v samom závere prichádza aj k vzájomnému súboju, kde sa ukáže že sú oveľa vyrovnanejší, ale výsledok súboja by bol veľký spolier tak si to radšej pozrite sami... Odporúčam aj zhliadnuť ešte predtým spomínaný film Yojinbo od A. Kurosawu: http://www.csfd.cz/film/5446-telesna-straz/ aby ste pochopili a ocenili jemné narážky a odkazy... ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Nezvyklý film o Zatoichim a to nejen účastí Mifuneho. I dějově to není úplně klasický Zatoichi, i když všechny "povinné" prvky splňuje (hraní kostek, pár přepadení v noci atd.). Je tam zdá se málo zloduchů a navíc žádný z nich nic nevydrží - a to musejí zásobovat Zatoichiho i Mifuneho.) Scénář jako takový je sice dobrý, ale prostě není Zatoichiovský (jako kdyby James Bond potkal v akci agenta CIA, který by za něj vyvraždil všechny zloduchy, byl by místo něj v cool scénách a sbalil by bond girl)... Navíc samotné souboje jsou dost podprůměrné. Přes to všechno je to rozhodně dobrý film, který stojí za to vidět. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (1)

  • Tento film byl tak populární, že v USA byl zarezervován i do některých kin, která normálně neuváděla cizojazyčné filmy. (aporve)

Reklama

Reklama