Reklama

Reklama

Byla smrt generála George S. Pattona skutečně nešťastnou nehodou? Nedlouho po skončení II. světové války, v srpnu 1945, okupační síly USA objevily v solném dole zlato v hodnotě 250 milionů dolarů – celou rezervu německé Říšské banky. Generál George S. Patton (George Kennedy) vydal rozkaz poslat zlato k úschově do trezorů ve Frankfurtu. Během cesty byla v železničním tunelu americká skvadra usmrcena jedovatým plynem neznámými ozbrojenci a po zlatu se slehla zem. Na nátlak sovětských vojsk se generál Patton osobně ujme vedení vyšetřování, když panuje silné podezření, že za krádeží stáli sami Američané. Do případu se zapojuje vojenská zpravodajská služba s neústupným majorem Joem De Luccou (John Cassavetes), jehož chladné srdce pookřeje tehdy, jakmile narazí na dávno ztracenou lásku Maru (Sophia Lorenová). Stály za krádeží opravdu spojenecké síly? Nebo šlo o důsledek organizovaných partyzánských výbojů, či snad bezděčných poválečných rebelií? Konspirační válečné drama natočil roku 1978 britský režisér John Hough, a to dle knižní předlohy Fredericka W. Nolana nazvané The Oshawa Project a vydané roku 1974. Mimo výstižného vykreslení poválečné paranoie Mosaznému terči vévodí skvělé herecké obsazení, které v Evropě rozehrává mistrnou šachovou partii v osidlech studené války. Stojí za zmínku, že představitel role generála, George Kennedy, skutečně za II. světové války pod Georgem S. Pattonem sloužil, a nakonec získal hodnost kapitána. Původní název filmu je jazykovou hříčkou, která odkazuje jak na mosaz (nábojnice, frčky), tak na vysokou hodnost vojenských šarží, ale též troufalý skutek, který v případě tohoto vyprávění nabývá zcela nelítostných rozměrů. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zajímavá konspirační teorie.. dobře natočené, herci skvělí, příjemné přestřelky a bravurní ústřední zabiják, který se v několika filmech osvědčil! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Lorenová je i v titulcích filmu uvedena jako první, takže to byl evidentně reklamní trik lákající na známě jméno. Ale má bohužel pouhý štěk. Vaughn je nádherně slizký záporák aa horách je pěkný bílÿ sníh. Doufám, že jsem nezapomenula na žádné další pozitivum. Ale určitě ne, musela bych si ho během té neskonalé nudy všimnout. Doufala jsem, že si alespoň náležitě zakonspirujeme, ale i to vyšumělo jaksi do ztracena. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Konspirační teorie moc hezká, ale natočené je to žel strašně neučesaně a nezajímavě. Ze začátku to naláká na kriminálku s pátráním po ukradeném zlatě krátce po skončení druhé světové války, ale pak se jen množí mrtvoly a nakonec se ani to zlato nenajde. Max von Sydow hraje nájemného zabijáka, který má půlku filmu šedivou paruku a hnědé čočky na očích, a když vím, jak umí hrát, tak tady to vážně musel vzít jen pro prachy. Nepochopil jsem, proč dva vojáci musejí být teplí, proč se tak skáče v čase (a místech), proč ten vyšetřovatel má dlouhé vedení (protože De Luca v podstatě nic nevyšetří, vždycky jen přijde s křížkem po funuse a jen se tváří, jak všechno ví a zná) nebo proč zkušený voják jako Patton nedbal varování. Těšil jsem se i na svého oblíbence Patricka McGoohana, žel je mezi těmi množícími se mrtvolami. Když tak nad tím zpětně přemýšlím, vlastně mi ani jednání jednotlivých postav nedává smysl, včetně subordinace vojáků. Slušný nápad, ale zabitý dementním scénářem, kdy vše jen spěje k tomu konspiračnímu konci, zbytek je nedůležitý, jen aby byl, navíc bez atmosféry a zaujetí, jako by všichni věděli, že točí jen ptákovinu, aby bylo tzv. na kapra. A když se nedá fandit ani jedné z postav a jejich osudy jsou mi ukradené, je celé neštěstí hotovo. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film sa točí okolo skutočnej historickej udalosti a to automobilovej nehody generála George S. Pattona. Snaží sa preukázať, že nehoda nebola náhoda, ale sprisahanie. Takže film nakoniec ani nebol o ukradnutom zlate, ale o nehode Pattona. Nenapadá ma žiadny dôvod prečo by som niekomu odporučil tento film pozerať, je to už takmer úplne zabudnutý film, a malo by to tak aj zostať. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dlouhý, nudný, nesmyslný, nezajímavý, k uzívání a posuvu hodný film, jež zklamal. Dlouho jsem chtěl film vidět, nestíhal jsem ale dialogy herců a žádné titulky k filmu nebyly. Ty vznikly teprve dnes a díky za práci patří rogl1. Jako smyšlený příběh o komplotu to není vůbec špatné, ale ke konci se to zamotává a spadá do pěkné nudy, přičemž už během filmu se trochu nad míru plká. Ze zamotávání se pak stává nesmysl a konec považuji za úplnou blbost. A to je dost škoda. Známé herecké ksichty a z počátku ne nezajímavá zápletka, toť vše. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mysteriózna dráma s nádychom krimi a trileru. Aj keď samotná mysterióznosť je vyjavená až v absolútnom závere filmu, v ktorej sa ukážu niektoré osoby za skutočne žijúce a ich osudy za vymyslené/premyslené tak, aby sa zapadali do konšpiračného príbehu. Kvalita spracovania je na vysokej úrovni, k čomu dopomáha aj plejáda hereckých hviezd, v ktorej vytŕča von Sydow. Príbeh sa síce zvrtne iným smerom, ako je tomu nazačiatku, ale v tomto prípade mi to nevadilo. Devízou filmu je, že aj keď nemá nejaké vysoké tempo, utiekol mi relatívne rýchlo. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Od něj se kulka odrazí a narazí. Rázem se z odesílatele stává adresát. Záhadný dlouhán, záludný tichý vrah, eSSový mistr střelců. Pán smrtelných veršů Max. Z nepřítomných dam raz dva udělá vdovy. Jednou ranou, na první dobrou trefí sanici nebo spánek. Důležité figury odvelí na druhý břeh, na věčný spánek. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Další z řady průměrných až mizerných kriminálek z roku 1978. Tohle podle námětu a obsazení vypadalo na výborný válečný thriler, ale opak je pravdou. Na začátku je ukradené zlato, jehož osud se nedovíme, generál Patton po úvodu mizí ze scény a na ni přichází absolutně nezajímavý vyšetřovatel, který velmi pomalu, nudně a nezáživně pátrá po tom kdo chce Pattona zabít. Teda pátrá... ono vyšetřování ani v podstatě neexistuje. K tomu banda pletoucích se vojáků, nezajímaví (Cassavetes, Kennedy, Vaugh) či totálně zbyteční (Lorenová) herci a nulové napětí, protože člověk ví jak to s Pattonem dopadne. 2* jen za těch pár pěkných vražd a přestřelek, výbornou finální likvidaci padoucha a originální námět. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek začíná přepadením vlaku v tunelu. Následně se dozvíme, že bylo ukradeno zabavené německé zlato, které nechal generál Patton převést do Frankfurtu. Sovětský svaz samozřejmě z krádeže viní Američany, což si Patton nenechá líbit a zaváže se, že jim to zlato doveze, aby Ameriku očistil. Rozbíhá se tak špionážní drama, které skončí dodnes nevyjasněnou automobilovou nehodou generála Pattona, jehož následkem později zemřel. Z období posledních dní Pattonova života se zabývá i později natočený televizní snímek 'Poslední dny generála Pattona' (1986), zohledňující však spíše jeho soukromý život, čímž tento špionážní snímek tak trochu doplňuje. 'Mosazný terč', jak zní název v překladu, však na Pattona poukazuje jen na začátku a na konci příběhu. Mezitím se dějí intriky a machinace s kapkou nějakého toho melodramatu, kde si nikdo není ničím jist. V centru diváckého zájmu je především Shelley Martin Webber, kterého si výborně zahrál Max von Sydow, najatý k odstranění Pattona. Dá se říct, že jeho počínání je hlavní dějovou linkou, ale samozřejmě se toho děje mnohem více. A tak se mimo jiné samozřejmě také dozvíme, kdo o to zlato má zájem a snaží se Pattona sprovodit ze světa. Zlato je prostě zlato a kdo by odolal takovému bohatství. Snímek nemá nijak honosný rozpočet, ale na výpravě to ani tolik vidět není. Jedná se spíše o napínavé drama, než o nějaký thriller s akčními scénami, ale kupodivu je scénář nastaven tak, že to po dějové stránce stačí. Příběh je samozřejmě pouhá vize za použití skutečné události Pattonovi autonehody. Zub času sice už nějaké ty škrábance udělal, ale i tak snímek stále stojí za zhlédnutí. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Jakmile vidím v programu starší snímek se škatulkou "mysteriózní", nikdy si jej nenechám ujít. V tomto případě to ovšem není zrovna šťastné žánrové zařazení, ale každopádně mě film docela bavil a můžu ho dále doporučit. Pokud máte rádi špionážní filmy nebo třeba filmy s nájemnými vrahy, bude se vám to líbit. Navíc v tom hrají Max von Sydow a Sophia Lorenová. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Ne zcela vydařená variace na Zinnemanova /(a Forsythova) Dne pro Šakala. I zde předem víme, jak atentíát dopadne, takže jde jen o to kdo, kde, kdy a jak. Jistě, ve filmu je potřebná dávka napětí, mystery a hvězdných kreací, ale nemohu si pomoct, Sophia Loren je zde (narozdíl kupř. od Přejezdu Cassandra) pouze na efekt a mnoho toho nepředvede. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Příznivci Forsythova Šakala budou touto variací potěšeni (zabiják Sydow), zbytek je pomatená špionsko zlodějská vojenská motanice, ale když to vyšetřuje Cassavetes, ze kterého charisma jen kape, staromilci jako já budou potěšeni. ()

Reklama

Reklama