Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německý režisér Eric Till natočil zajímavý biografický film o slavném protestantském knězi Martinovi Lutherovi, který se v 16. století postavil do čela reformačního hnutí a pro Vatikán se tak stal úhlavním nepřítelem církve. Mladý Luther, který studuje práva, se rozhodne, že vstoupí do kláštera, navzdory odporu ambiciózního otce. Když je jako mnich vyslán do Říma, přijíždí do Svatého města s mnoha ideály, ale místo čisté víry se setkává s korupcí, povýšeností a zkostnatělou církevní hierarchií. Čeká na něho nelehký a vleklý boj s církevní i světskou mocí, je obviněn z kacířství a jeho snaha vrátit se ke kořenům křesťanství odstartuje reformaci, která otevře dveře novým možnostem šíření víry. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Človek, ked vidí tento film, tak si môže vravieť:" Preboha, ved tí Nemci sú tak úžasný národ..." alebo:"Netočili toto náhodou Nemci?"Ináč otec Martina Luthera bol síce baníkom, ale stal sa z neho podnikateľ, ktorý mu štúdium financoval... neviem prečo tento fakt bol vo filme prekrútený... ale akože borec.Bol to inteligent, ktorému sa nepáčilo kupovanie odpustkov, zaviedol nové móresy v cirkvi, kňazi sa mohli zosobašovať.Ale zrovna v tej dobe ako inteligentného človeka ho mohlo napadnúť, že cirkev potrebuje z niečoho platiť vojsko, aby sa mohla vysporiadať s Turkami... no nič, reformátor Martin Luther, z ktorého sa mimochodom neskoršie vykľul aj antisemitista, sa v konečnom dôsledku zapríčinil o posilnenie Osmanskej ríše, o rozmach vlády Süleymana I atd..odniesol si to Balkán, bitka pri Mohači by mohla ináč dopadnúť, postupom času si to spískal aj Cyprus atd...Allah Akbar!Nech žije protestantismus! ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Život Martina Luthera začiatkom 16.storočia, ktorý rozdelil kresťanstvo na dnešnú evanjelickú a katolickú cirkev. Jeho myšlienky, pohnútky a všetky udalosti, ktoré viedli tohoto nemeckého mnícha, filozofa a teológa k v tej dobe veľmi odvážnym rozhodnutiam sa ťažko dá vtesnať do dvoch hodín, ale vďaka výbornemu medzinárodnému obsadeniu na čele s Josephom Fiennesom je tento film z nemeckej produkcie veľmi zaujímavý a pozoruhodný a donútil ma získať si viac informáciíí o tomto z historického hľadiska významnom človeku. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Kdyby tak Luther věděl, co jeho myšlenky v dalším století udělají za paseku v celé Evropě v podobě 30. války. Nejsem odborník na historii, i když se o ní dost zajímám, ale musím zde pochválit úžasné kostýmy, které neměli chybu. Také jsem nezaznamenal žádnou výraznou historickou hrubku a že jich většinou bývá dost ve filmech. Vše stojí a padá na výkonu hlavní postavy Fiennese. Bohužel celou dobu jsem čekal nějaký výrazný dramatický oblouk, kterému se ve scénáři nedostalo prostoru. Z tohoto primárního důvodu dostaneme jen historické útržky s plno dialogy bez jakéhokoliv zabarvení na jakoukoliv stranu. Nebylo nikoho případně ničeho, čemu bych mohl fandit případně prožívat s ním jeho útrapy. Proto dávám pouze průměrné hodnocení. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, který se živí vykládáním historie, je podobný film snadným terčem. Ale přestože se tvůrci dopouštějí (nutného?) zjednodušování, je duchovní vývoj reformátora Martina Luthera podán docela přitažlivě. Z několika odhalených podivností (jak je možné, že film pokrývá několik desítek let, ale na J.Fiennesovi nejsou patrné příznaky stárnutí?) aspoň jedna: na obranu reformace se proti císaři Karlu V. postaví všichni 4 světští kurfiřti (tedy volitelé římského císaře). Skutečnost, že by toto gesto udělal i český král (kurfiřt a Karlův bratr Ferdinand Habsburský v jedné osobě), se nejeví příliš pravděpodobná. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý historický snímok pre divákov cirkevnej histórie neoblažených, ktorému nie je cudzia ani za hrsť tej akcie. Fiennes je celkom charizmatický mladík, ktorý sedí do role pichľavého a zapáleného kazateľa podrývajúceho cirkevné autority. Trochu premrštená stopáž obnáša pár hluchých miest, príbeh by si žiadal oživiť lepšou hudbou a záver je mierne vágny, ale inak nemecký životopopisný počin nesklamal. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Já jsem nadmíru spokojen, Fiennes podal úžasný výkon, dobové kostýmy nádherně dolazovaly už tak dobrou atmosféru, a to, že byly některé maličkosti z Lutherova života zamlčeny - to mi nevadí, ve které filmu tomu tak není...prostě po dlouhé době jsem shlédl zase dobrý film...Tvůrcům děkuji....teď by to chtělo natočit pro změnu něco o Janu Husovi - protože ten ne moc dobrý film od Vávry mi prostě nějak nesedí.. ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Dávám nakonec 5* za to, že se nemůžu nabažit předposlední scény, jak se knížata vzepřou Karlovi, za to si to těch 5 opravdu zaslouží. Dokonce mě to přimělo najít si nějakou knížku o tomhle konkrétním říšském sněmu, jestli to tam probíhalo opravdu aspoň trochu podobně. Krásný film. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

O zpracování filmu protestanského kněz Martina Luthera jsem měla jisté obavy. Protože natočit bibliografický film dá dost práce i když máte dostatek podlkladů a důvěryhodných zdrojů. Film ukázal jasně jaké bylo zaplést se s církví v tak nelehké době. Díky tezím, které pověsil na dveře kostela Martin Luther jasně ukázal, že se církve nezalekne a bude bojovat a vyklíčí mezi lidmi bohybnosti o důvěře v církevní patriárcháty. ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Jak může dopadnou didaktické převyprávění života Martina Luthera ( od vstupu do augustiniánského kláštera a po uznání jeho tezí)? Měl jsem za to, že v nudném výkladu skutečností utone hlavní reformátorská myšlenka a v levných kulisách usne i ten poslední odvážlivec. Přitom tento nenápadný film dokonale převádí skutečnou podstatu jeho tezí. Křesťanství samo o sobě vystavěné na kostře pohádek, svatých relikvií a dalších nesmyslů, zde není démonizováno, pouze je jasně naznačena cesta čistším proudem a "návrat" k podstatě. Hlavní roli bezchybně vystřihl Joseph Finnes a přidal Lutherovi uhrančivý vzhled a samozřejmě mírně idealizovanou čistotu. Pro ty, kteří mají rádi historii a nevadí jim delší konverzace o něčem, tak ti zde najdou co hledají. Překvapilo mě, že film který je od začátku do konce nasákly svěcenou vodou a kouří z něj kadidlo, není jen hloupou agitkou na Luthera s haldou svatých výkřiků. Celkem obstojně dopadla i výprava a ač je znát, že produkce nebyla z nejbohatších, výsledek nedělá ostudu. 80% ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

Co se týče herectví, mě osobně to přišlo parádní. Co se týče myšlenky a filmového zpracování, dost dobré. Hudba fajn. Zápletka mě tak chytila, že jsem se nemohl odtrhnout od obrazu, abych o něco nepřišel. Nejlépe však hodnotím soudní proces, kde Martin Luther jasně stojí za svým, a největší váhu, která by měla být v křesťanství je Písmo a Ježíš Kristus. Dost jsem si uvědomil, že církev, podle zakladatelova (Ježíšova) vzoru taková to neměla v žádným případě být. Nemá jít o moc, právo a autoritu ve světě, ale ve vlastních životech, což, jak jsme mohli vidět, nebylo a bohužel často není. Nicméně abych poskytl i kritiku, tak mi přišlo, že to z Luthera dělalo až moc velkého klaďáka a radši se neukazovali věci, které by ho mohli ve filmu nějak shodit. Ovšem celkově dávám slabších 5 hvězdiček, které si to zaslouží jen kvůli soudnímu procesu... ()

Yangus 

všechny recenze uživatele

Tento film ukázal jací jsou lidi svině a jak rychle se zkomolí myšlenka reformátora. Křesťanství to taky netrvalo nijak dlouho a odbočilo, Zastupcům Luthera stačilo na zradikálnění myšlenek několik dnů a stačilo to aby zbytečne umírali lidé. ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívny príbeh o mužovi, ktorý chcel zmeniť svet, a podarilo sa mu to. Po jeho živote už nikdy nebol taký akým bol predtým. Ten ktorý hľadal liek na chorobu, spôsobil že sa ešte viac rozšírila. S katolíckeho pohľadu je tento muž je kontroverzný a vždy bude musieť byť. ()

Viburnus 

všechny recenze uživatele

Jen jsem měl dojem, že Luther byl víc blond ;-) Ne, opravdu se mi to líbilo, moc faktů okolo Luthera neznám, jen to ze školy, ale zdálo se mi to důvěryhodné i dobře zahrané ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Zatím poslední filmové zpracování Lutherova příběhu se nevyhnulo nejčastějšímu problému historických snímků, a to přílišné popisnosti. Zvláště pak závěr s Lutherovou svatbou je zestručněn na maximum. Nicméně herci své party uhrávají, zvláště pak Ustinov si Fridricha obzvláště užívá. Celkově průměrný historický film. ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Fiennese jsem si povšimla už dřív, ale až v tomhle filmu jsem si uvědomila, jak dobrý je to herec. Sem se jeho divadelní projev opravdu hodil. Celý film, jak scénářem, hereckými výkony, námětem i prostředím, mě nadchnul a to se mi do něj zprvu vůbec nechtělo. Tento historický snímek si však zaslouží můj obdiv ve všech ohledech. ()

Reklama

Reklama