Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německý režisér Eric Till natočil zajímavý biografický film o slavném protestantském knězi Martinovi Lutherovi, který se v 16. století postavil do čela reformačního hnutí a pro Vatikán se tak stal úhlavním nepřítelem církve. Mladý Luther, který studuje práva, se rozhodne, že vstoupí do kláštera, navzdory odporu ambiciózního otce. Když je jako mnich vyslán do Říma, přijíždí do Svatého města s mnoha ideály, ale místo čisté víry se setkává s korupcí, povýšeností a zkostnatělou církevní hierarchií. Čeká na něho nelehký a vleklý boj s církevní i světskou mocí, je obviněn z kacířství a jeho snaha vrátit se ke kořenům křesťanství odstartuje reformaci, která otevře dveře novým možnostem šíření víry. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

strikeman 

všechny recenze uživatele

Ke snímku jsem přistupoval se značnou nedůvěrou (vždyť je to made in Germany), ale nakonec jsem byl poměrně příjemně překvapen. Sice je zde prezentováno dost černobílé vidění a Fiennes v některých místech trochu neúměrně přehrává, ale i tak se jedná o celkem zdařilé historické drama na nedělní odpoledne... 74% :-) ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Příběh o šíření pravdy, o boji s mocnými, o zmanipulovaném davu, který si pravdu vždycky převezme po svém, o bezmocnosti, o ztrácení síly, o marnosti všeho a o naději, že někdy boj s větrnými mlýny není marný až tak. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k historické velikosti by si Luther určitě zasloužil kvalitnější film. Snímek je místy vyloženě nudný, Joseph Fiennes dle mého názoru často přehrává a vůbec je to herec, který mně moc nesedí. V roli židovského enkávédisty ve filmu Nepřítel před branami mně sedí, ale jako Luther či Shakespeare rozhodně ne. Poslední třetina filmu je hodně dobrá, ale ani ta nemohla mé hodnocení zvednout výše. Čisté tři hvězdičky a ani o píď více! Vávrovy filmy o Husovi či Komenském jsou lepší než Tillův Luther. Právě Husa mohli tvůrci tohoto filmu alespoň zmínit, byl to pro Luthera v mnoha jeho názorech vzor. Howgh! ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka obrázkov - pekné, čo sa týka samotnej Lutherovej filozofie - veľmi prízemné... Do filmu by sa patrilo vtesnať viac jeho myslenia, učenia, cirkevných zmien o ktoré sa zaslúžil a podobne. Keď si film pozrie obyčajný laik, vidí protestujúcich, mŕtvych a bojujúcich, ale nedozvie sa celkom presne prečo, začo a načo... Som katolík a evanjelická cirkev je oproti tej našej veľmi lákavá, racionálna a pôsobivá(najmä v dnešných časoch), ale nemyslím, že Ježiš si želal jej revolúciu. Nie som si celkom istý, či je Luther za svoje presvedčenie v posmrtnom živote šťastným mužom. Kto vie... ()

Historik85 

všechny recenze uživatele

Docela působivé. Takhle nějak by se měly dělat historické filmy pro laiky. Chtělo by to ale lepší chronologii - sem tam ukázat letopočet, jména protagonistů atd., lepší hudba by taky neuškodila.... 80% ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Luther zbavený (nejen) upřímných sprostých slov a nadmíru zhublý, prostě zjednodušený a idealizovaný. To je škoda.(50%) ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Jako Čech film asi hodnotím trochu jinak než Němec, nicméně: z toho, co si pamatuju z dějepisu, historická fakta sedí. Jako historický životopisný film zřejmě věrohodné. Pochválit musím výpravu, kostýmy i snahu o autentičnost (i když pohled na Pernštejn s popisem Worms mě rozesmál). Pochválit ale nemůžu jakési adorování Luthera, který určitě nebyl takto černobílý hrdina, jak je ve filmu popisován. Další věc - hudba - do hodně scén mi vyloženě neseděla a celkově mi přišla taková monotónní a bez nápadu. Místy špatně uvěřitelný Fiennes coby Luther nicméně podává dobrý výkon, Peter Ustinov ve své poslední roli ovšem výkon výtečný. Filmu poněkud došel dech a ajfr a druhá polovina se změnila v jakýsi sled epizod, kde děj plyne jaksi méně souvisle než v té první a jednotlivé scény na sebe tak těsně nenavazují (neškodil by sem tam letopočet...). Poněkud zkratkovitě byl vylíčen vztah s Lutherovou ženou, ze kterého se dalo vyždímat víc - a ještě lépe by to vykreslilo charakter reformátorův. Celkově: hodně odvedené práce kvalitně, ale mezery tu byly -> Silnější tři. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Film až příliš připomíná televizní seriálovou produkci. Je sice hodně výpravný, ale zároveň působí poměrně povrchně a učebnicově. Chybí mu hlubší umělecký rozměr, divák se nevžije do postav a doopravdy s nimi necítí. V závěru má až propagandistický nádech jako oslava protestantismu. Hodně akcí na "výtěr oka", málo skutečných myšlenek. Zpracováním se podbízí současnému převažujícímu myšlenkově nenáročnému a povrchnímu diváckému vkusu. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Výborný film o reforme katolíckej cirkvi v 16. storočí. Škoda len, že je vynechané povstanie a rebélie, a ani nie sú vo filme definované hlavné rozdieli s ktorými nová cirkev vznikla. Absencia nosnej melódie tiež len poukazuje, že snímka vznikla len s nízkym rozpočtom. Ale i tak je to jeden z tých lepších historických filmov.......... .............. ................. ........ .............................. ...... . Vtiahnutie do deja: ***** Realita: *** Myšlienky: **** Hudba: ** Výprava: *** ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracované životopisné drama, pojednávající o velmi významné osobnosti církevních dějin, reformátorovi Martinu Lutherovi. Jsou zde zobrazeny základní a stěžejní etapy jeho života, období studií, rozepře s nejvyššími představiteli církve a samozřejmě i jeho dílo, přičemž mezi jehož nejvýznamnější počiny patřil překlad Bible do němčiny. Osudy Martina Luthera mi do jisté míry velmi připomínají i osud Jana Husa jen s tím rozdílem, že Martin Luther se vyhnul smrti na hranici, přestože často i on sám balancoval nad samou propastí. ()

yntelygent 

všechny recenze uživatele

Vcelku verne (hodnoverne) spracovana tema.Ceske exteriery film jednoznacne obohatili.Nemecky a vseobecne europsky pohlad na reformaciu a 16.storocie je jednoznacne autenticky,keby to bolo natocene v Amerike bola by z toho sracka ako vsetky ostatne americke pokusy o stvarnenie historickej Europy...snad mi tam chyba trochu hlbsie rozobratie pocitov co sa odohravalo v samotnom Lutherovi...treba si uvedomit,ze postavit sa v 16.storoci cirkvi,bolo to iste ako keby teraz niekto prisiel na zasadanie EU do Bruselu,vytrhol mikrofon predsedajucemu a vsetkym im vynadal do debilov a ko....v.... ()

Antonius 

všechny recenze uživatele

Je to takový pěkný televizní film s hvězdným hereckým obsazením. Filmaři Lutherovi fandí a mnohé je podáno dosti zjednošeně, čemuž se ale film tak jako tak vyhnout nemohl. Filmový Luther je možná až moc velký fešák a dobrák. Přínosem filmu je, že přitažlivou a stravitelnou formou předkládá základní informace o německé reformaci a v mnoha lidech vzbudí zájem o nastíněné otázky historické i teologické. ()

Anitta 

všechny recenze uživatele

...za slušnou historickou přesnost a Josepha Fiennese (ani ne tak za jeho herecký výkon, jako spíš za tu roli) ()

Achab 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, nicméně přikrášlující pravou povahu samotného Luthera, který je glorifikován křestanskou denominací augsburského vyznání. Lutherovi se nedá upřít obrovská snaha o změnu stávajících poměrů v církvi i v lidové umělé zbožnosti, obrovský přínos ve formě zpřístupnění a výkladu Bible laické společnosti. Nicméně Luther byl velmi vznětlivý, hádavý, napadal kde koho, požíval ve svých projevech neuvěřitelné vulgarismy a byl antisemita, což nabubřelo o několik století později i kvůli němu do katastrofických rozměrů. Navíc do jeho teologie mu mimo jiné nezapadal list Jakubův, což ve filmu nezaznělo. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý historický film, který obsažně informuje o Lutherově životě, sice je to typicky německy a poměrně nudně, ale zase zde není tolik patosu jako u amerických filmů. Rozhodně je to koukatelné a poučné. Hodnocení: 65 % ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Biografický příběh významného církevního reformátora a jeho vleklého boje proti zkostnatělému církevnímu aparátu, vzdalujícího se od historických ideí a vyznačujícího se korupcí a povýšenectvím...Pěkně natočený film, který představuje nejen reformátorskou činnost Martina Luthera, ale i jeho vnitřní boj a vnitřní rozpory po tom, co při návštěvě Říma pozná realitu stavu církve, která je velice vzdálená od křesťanských ideí. Joseph Fiennes jako by byl pro roli předurčen - zhostil se jí skvěle. Pochvalu ale zaslouží také ostatní herci, i ti v drobnějších rolích. 75%. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 6/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

MariusDee 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak vypadá ideální obraz reformátora Martina Luthera. Ne, že by film něco překrucoval nebo snad lhal. Chybí nám ale všechny rozpornější stránky Lutherovy osobnosti. Rovněž politické motivy reformace se nám trochu vytrácejí v záplavě všeobecného náboženského rozhorlení. Nemá však smysl volat po věrné historické rekonstrukci. Luther je dnes už více náboženskou ikonou než historickou osobností. Je jedním ze symbolů boje proti katolické demagogii a reprezentant reformačních ideálů. Každá ideoogie má své hrdiny i mučedníky. ()

siki37 

všechny recenze uživatele

životopisy by mali byť verné, aby si divák urobil vlastný názor o danej osobnosti, avšak tento životopisný film ukazuje len svetlé stránky Luthera, o temných stránkach mlčí. Je fakt, že Luther preložil Bibliu do nemčiny, no neprekladal ju sám a popri svojom reformátorstve napísal aj knihu O židoch a ich klamstvách, ktorú si nacisti zobrali za svoj vzor. Bol to predsa deň Lutherových narodenín, keď národní socialni robotníci uskutočnili krištáľovú noc, presne podľa tejto knihy vypálili synagógy a následne skonfiškovali židom majetok, prinútili ich manuálne pracovať, zakázali im učiť, zrušili pre nich záruky bezpečnosti. Škoda, že o tom vo filme nepadla ani zmienka. Asi sa objednávateľ tohto filmu bál, že u diváka prevážia záporné dojmy nad pozitívnymi, no čo už, nemôžem to považovať za biografický snímok, je to len evanjelická propaganda. ()

Reklama

Reklama