Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Recenze (332)

Matty 

všechny recenze uživatele

Lady Bird je neokázalý, nesentimentální film bez falešných tónů, který sice nenabízí výrazně originální téma nebo úhel pohledu, ale zásluhou přesné charakterizace postav, vnímavosti vůči konkrétnímu místu a době a důvtipným dialogům nepůsobí ani chvilku obehraně. Celý text zde. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Takhle nudná sračka se fakt může líbit jen akademikům a lidem ve statní správě. Příběh je postaven na nějaký nevýrazný pipině co je věku, kdy neví co sama se sebou, och jak užasné téma, jen že to tady bylo milionkrat ale milionkrát divačtěji zpracované. Jediný důvod proč týhle super brečce nedám odpad je výkon Saoirse Ronan film jako takový je těžký fujtajskl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co je na tomhle filmu dobrého, to mi rozum nebere. Saoirse Ronan tu možná hraje Lady Bird víceméně slušně, ale zároveň se jí nedá upřít určitá nepříjemnost, vzteklost a rozhodně nesympatičnost, čímž si to u mě dlouhodobě rozházela. Na filmu není nic vtipného, zábavného, natož alespoň trošku zajímavého. Jasné, je tu vidět určitý svět silně založené křesťanské rodiny, které se Saoirse snaží trošku vzdorovat. Není to ale žádný vzdor nucený k vymítání. Je to asi standardní vzdor každého puberťáka, ze kterého režisérka udělala víc, než bylo potřeba. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $48,958,273Tržby Celosvetovo $76,858,273▐ Stále som čakal kedy príde niečo čím toto ako že upúta a vymaní sa mdlôb, až prišiel záver a kde nič tu nič. Takýchto nezávislých študáckych filmov tu bolo už viac a omnoho kvalitnejších. /45%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Další typický americký nezávislý film o dospívání, o hledání identity, křehkém a složitém období puberty, o tom složitém přechodu do dospělosti, při kterém jsem si ale nejvíc uvědomil, jak jsem rád, že nežiju ve vysněných USA, ale tady v Česku, kde ještě tak nezáleží, v jaké části města bydlíte, jakou práci a auto máte vy, nebo vaši rodiče... Malý film, říkající ovšem mnohé o odvrácené straně kapitalismu, stejně jako o složitosti dospívání kdekoliv, v jakékoliv kultuře... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Připomnělo mi to film The Edge of Seventeen, ale hlavní hrdinka tady nebyla až taková kráva. Nejzajímavější byla ta katolická škola. Působilo to na mě děsivě a fakt bych tam nechtěl chodit. A ještě se mi líbilo, jak se znovu skamarádila s tlustou kámoškou. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pořád se nějak nemůžu srovnat s tím, že ten samý snímek, který si v zámoří ukradl srdce 99% recenzentů je v tuzemsku i přes svou nevinnost a bezelstnost s těžkým dechem na hranici nadprůměru. Snad právě tady platí ono otřepané pravidlo, kdy divák, namlsaný americkou šeptandou a stoupajícím množstvím nejprestižnějších cen, čeká život měnící podívanou a dostane - Lady Bird. Malou, vzteklou, bezhlavou, upřímnou. Té když se jeden dostane pod kůži, pochopí, že tohle nemá být žádný měnič životních pohledů, ale pravý opak. Upřímný obraz toho nejprůměrnějšího, nejobyčejnějšího a tím pádem i nejkouzelnějšího dospívání. Rodinných i vztahových karambolů, nadějí a skoků do neznáma si každý přece prožil dost a byť se od těch, ve kterých se mlela Christine, ty moje poněkud liší, průvodní nálady jsou takřka totožné. Klidná podívaná, která nemá zapotřebí překonávat žádné laťky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Byť úspešná neznamená byť šťastná.“ Zvláštny film. Miestami úžasný, mrazivý a báječný a hneď nato rozvláčny, nudný a čudný. Mnohé scény, dejové linky a postavy sú ustrihnuté uprostred a už sa k nim nikdy nevrátime. Zrejme naschvál? Ale prečo??? K tomu plno nečakaných scén, ktoré prebiehajú normálne a zrazu „to“ príde a ste vyvedení z miery. Hádka v aute, zrazu osoba X otvorí dvere a vyskočí von. Bum. Dcéra matke vyčíta, že je na ňu zlá, na čo matka desivo zahlási „moja matka bola tyranská alkoholička“. Bum. Potešia kvalitné herecké výkony v čele s rodičmi (Laurie Metcalf a Tracy Letts), ale všetci sú OK. Vrátane titulnej hrdinky, ktorá je síce miestami na držku, ale tak kto z nás nemal 17? Päť nominácií na Oscara ma každopádne zaskočilo. Body hore za telocvikára v divadle. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Lady Bird s největší pravděpodobností není dílo, které by s vámi svou sofistikovaností či emocionálním nábojem vytřelo podlahu, je to pouze a jen kvalitně napsané "feel good" drama. Je to film univerzální, kombinace inteligentního příběhu, charismatických postav a odlehčeného humoru připomíná např. ty lepší kousky Jasona Reitmana. Celkově si nedokážu představit, že by těch 94 minut u Lady Bird někdo litoval. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že nesympatičnost protagonistky je chyba, tak moc tvůrce nepodceňuju. Nevím ale, k čemu má sloužit. Není to dost syrové na to, aby to evokovalo realismus či každodennost, není to dost promyšlené, aby to udělalo dějový oblouk. Takže jen devadesát minut trávíte s "kvalitně" nesnesitelnou holkou. Ok... Další.. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já asi nejsem úplně cílová skupina, pro kterou je tento film určenej, ale mám z toho dojem, že režisérka a scénáristka v jedný osobě si to natočila hlavně sama pro sebe jako takovou nostalgickou vzpomínku na dobu, když byla mladá a neklidná. A výsledek jsou jakýsi epizodky ze života dospívající holky, kde se vždycky nakousne nějakej problém nebo nastane nějaká situace, ale zůstane to nevyřešený a přeskočí se na další epizodku. A takhle ten děj pořád přeskakuje až doskáče k závěrečnejm titulkům. U celýho filmu jsem se zasmál asi tak třikrát, což je na komedii dost málo. Má to teda i nějakej sociální přesah, ale drama bych v tom taky moc nehledal. Je to takovej hipsterskej nezávislej film o ničem. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Film mi silně připomněl dobu, kdy jsem každý den přemýšlela o tom, jaké by to bylo zabít se, takže asi správně zachycuje ducha určité životní etapy, řekla bych. Za nejcennější momenty filmu považuji nedůležité důležité rozhovory o pár větách: s Dannym, s tou cool holkou, s bratrovou přítelkyní, s tátou, roztroušené mezi pokusy spojit všechno jednou fabulí - která by podle mě nakonec nebyla ani potřeba, vzhledem k tomu, že stejně moc nefunguje. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Nahoru to vzlítá díky dojemně akcentovanýmu vztahu matka - dcera, který Gerwig čechrá precizními, povědomými dialogy, v nichž se nálada mění i v rámci jediné roztržky. Potěší i shovívavá ironie na téma mladického pozérství, takže jedinou a nutnou škodou je, že tahle coming of age škatulka je prostě už trochu okoukaná. Call Me By My Name. 70% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Saoirse Ronan je podľa mňa najcharizmatickejšia a tiež jedna z najlepších herečiek súčasnosti, pri ktorej aj vďaka mladému veku a nespornému talentu nepochybujem, že ponúkne ešte nespočet zaujímavých úloh a filmov, preto by som si Lady Bird pozrel, aj keby nemalo také skvelé kritiky a nepozbieralo ocenenia, ale podľa mňa sa teda tentoraz nič výnimočné nekoná. Už samotná zápletka nepôsobí práve najambicióznejšie, čo by vôbec nemusel byť problém, mám rád takéto malé nezávislé filmy, lenže problém je, že ani to prevedenie nie je nijak zvlášť zaujímavé. Film sa venuje skutočne len tomu jednému, dospievaniu obyčajného mladého dievčaťa, ktoré rieši typické problémy, ktoré pozná prakticky každý, teda vzťahy v rodine, v škole, s priateľkami, prvé milostné dobrodružstvá, ale hlavne práve ten vzťah s matkou. Celý film sa na to úplne bez problémov pozerá, tvorcovia to našťastie neprehnali s dĺžkou a tak som sa ani nestihol začať nudiť, ale neponúkne žiadny zaujímavejší dejový prvok, ktorý by to dokázal osviežiť, alebo aspoň skutočne vydarenú scénu, dokonca chýba aj plnohodnotná gradácia, celý čas mi to prišlo také jednotvárne a bolo mi vlastne jedno, ako sa to skončí. Je to jednoducho len taká priemerná dráma s občasným náznakom humoru. Žiadna skutočná komédia to rozhodne nie je, pár krát som sa síce zasmial, ale všetko vyplynulo prirodzene z jednotlivých situácií, ako v skutočnom živote. Obsadenie tiež mohlo byť aj lepšie, Saoirse Ronan nie je o nič lepšia, než kedykoľvek predtým, ale pri nej mi to bohato stačí, no okrem nej už prakticky nie je o koho stáť, vedľajšie postavy nie sú moc výrazné a to dokonca ani matka, ktorá má z nich najväčší priestor, chcelo by to nejakú charizmatickejšiu herečku, ktorá by s hlavnou hrdinkou vytvorila vyrovnanejšiu dvojicu. A režijne je to tiež len ten najobyčajnejší priemer. Takže zlé to určite nie je, ale keby som nebol fanúšikom hlavnej hrdinky, tak by som to asi považoval za stratu času, úplne priemerný film, ktorý v ničom nevyniká. 58% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Greta Gerwig považovala za nutné seznámit nás se svým dospíváním, s obdobím po 9/11 a prostředím katolické střední školy kdesi v Sacramentu... ale proč?? Tento film v sobě nemá ani špetku originality, je to jen další nevýrazný coming-of-age film, a navíc se bere dost vážně, není to komedie, je to relativně vážně podané drama zejména o vztahu hlavní hrdinky s matkou... Kam se to hrabe na Booksmart. Příště si dám radši osvědčenou klasiku Ghost World nebo třeba Napoleona Dynamita, já nevim! Cokoliv, jen ne tuhle přehlídku průměrnosti. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Lady Pták je takovej ten malej nesentimentální film, kterej perfektně zachycuje trapnosti dospívání a náročnější vztah s jednou matkou! V tom se najde snad úplně každý. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Saoirse Ronan jsem dříve moc nemusel, ale celkem mile mě překvapila v předloňském Brooklynu a tak v rámci dohánění oscarovek na ni přišla řada i tentokrát. A já musím pouze suše konstatovat, že pokud naprosto obyčejná a nenápaditá Lady Bird, nejen herecky, získá libovolného plešouna, budu si jenom ťukat na hlavu. Film má sice příběh, který jistě jde Akademii na ruku, ale já jsem v tom neviděl nic jiného než pouze prachobyčejné drama, které má několik zajímavých momentů, což nakonec i o jeden stupeň mé hodnocení pozvedly, ovšem jinak přísný průměr. Alespoň to má ale snesitelných 90 minut, co může loňské peklo Fences jenom závidět.. ()

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama