Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Recenze (332)

noelcoward73 

všechny recenze uživatele

Film mě velmi zaujal. Je to takové ze života, co se běžně stává - problém s komunikací (rodiče mezi sebou i jednotlivý rodič s dcerou a jejich rozdílné přístupy). Film je výborně natočený s velmi dobrými hereckými výkony v čele se skvělou Saoirse Ronan. Moc se mi to líbilo. Přál bych si více takových filmů. Greta Gerwig se svého samostatného debutu ujala znamenitě! ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Film ktorý má problém zaradiť sám seba niekam, miestami hrá vážnu rolu aby potom padal až skoro k fekál humoru ....Netvrdím, že som sa nenaladil na teenku stratenú v meste ktoré neznášala ale nevedel som v tom naladení fandiť a hlavne zotrvať. Kopec podobných filmov bolo takto ladených do stratena a nemastne neslano ale šli z bodu A do bodu B. Nechcem napísať, že som sa nudil a nechcem napísať, že som videl dobrý film. 50 % ()

Sydonai 

všechny recenze uživatele

I přes rámec komedie skrývá Lady Bird krásné poselství pro puberťáky po celém světe. Tradiční dospívání zde vezme za své když si hlavní protagonistka prožije příběh až několika reálných jedinců. Příjemně zahrané leč místy hluché. 85% ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Letošní nominace jsou pro mě teda z velký části spíš v kategorii Zlatá malina. Spolu s Vodní kokotinou, kde si žádná Ariel nemůže bejt jistá před kloakálním vyprzněním novodobě pojatym Hastrmanem, je tohle, aspoň pro mě, fakt totální dno. Natočit film o nejkritičtějším období dospívání mladý poťapaný holky, může znít asi i zajímavě, protože dnešní doba (jako každá jiná) si s sebou nese určitý úskalí a to hlavně, jste-li uplně dementní nána, vyrůstající v tradičně americky osobnostně předimenzovaný rodině, kde pravá ruka hajluje a levá hlásá komunismus a vychovává-li vás tradičně přepíčená matka s uťáplym fotříkem. Nicméně způsob, kterym je to tady podaný, je tak strašně nudnej a chvílema jen rádoby strhující, či překvapující, že dokáže spíš uspat, nebo člověku způsobit vykroucení krčních obratlů. Lady Bird je totiž přesně ten typ filmu, na kterej jsem se podíval včera večer a dneska už nevim, vo čem vlastně byl. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Mám rád Saoirse Ronan, ale moje sympatie k ní šli nahoru dolů (možná to byl záměr?). Zbytek je obyčejné drama o dospívání, které ale prakticky nemá co nabídnout. ()

Pat_rick_fan 

všechny recenze uživatele

Bol som až prekvapený koľkokrát tento film dokázal vyvolať hromadný smiech v dosť zaplnenej sále (Kino Lumiere, 2018). Ja som čakal zase strašne málo, myslel som že pôjde o veľmi veľmi precený oscar-bait s nejakým tým sentimentom, nebodaj politickou agitkou alebo kecami o morálke a dostal som super zrežírovaný, super zahraný a veľmi autentický film s nečakanou iróniou, nadhľadom a ľahkosťou. A dostavil sa aj ten sentiment, lebo dievčatá to majú s mamami asi ťažšie podobne ako chalani s otcami, na celej zemeguli. Samozrejme že to nie sú tri bilboardy a vo filmovo silnejšom roku by tých nominácií nebolo 5 (možno ani jedna), ale napriek tomu ide o veľmi prijemný film, ktorý si kľudne pozriem znova a potešil ma určite viac ako Torova sci-fi romanca Podoba vody. 8/10 ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Lady Bird je dráma zo života dospievajúcej dievčiny. Zachycuje rozpätie približne jedného (školského) roka, bez „zbytočného“ komplikovania - lineárnou formou. Dobré tempo a striedma stopáž „nadľahčujú“ film, a všedné momenty, menšie či väčšie životne zvraty, zachytené bez nadbytočného pátosu, sa pre mňa stali lákavou „atrakciou“, ktorej sledovanie som si užil. Kombinácia primeraného vtipu, a primeranej dramatickosti z „bežného života“, balansovanie medzi týmito dvoma „veličinami“, to je asi kľúč, v ktorom spočíva kúzlo Lady Bird, či už sa bavíme o hlavnej predstaviteľke s týmto menom, alebo o filme samotnom. ___ Občas, správanie sa hlavnej predstaviteľky na mňa pôsobilo trochu neprirodzene, a viac-menej zostala bez nejakého charakterového posunu, čo mi veľmi nevadilo, keďže sa to aj celkom hodilo, a nemohlo to byť veľmi motivované ani časovo (vekovo), takže žiaden obrovský „zrelostný“ posun. No to, čo sa mi zdalo vrámci správania sa hlavnej predstaviteľky možno trochu neprirodzené, mohlo byť len dôsledkom mojich konkrétnych, zaužívaných predstáv o ľuďoch, dievčatách ... a tvorcovia práve len chceli dať hlavnej postave určitú osobitosť. Ostatné postavy, vzhľadom na menší priestor, boli prekvapivo celkom dobre profilované (napr. otec), niekedy možno až prehnane napr. Kyle, z ktorého takmer každej vety muselo byť jasné, že je proti „systému“ a pod. Každopádne, herecké výkony hodnotím kladne, v podstate k ním nemám žiadne výhrady. ___ Lady Bird možno niekomu príde nezáživná, ako ďalšia bežná životná dráma, kde len sledujeme to, čo by sme mohli vidieť v každom „priemernom“ živote... a z časti budú mať títo ľudia pravdu, no zabúdajú na to, že Lady Bird je práve v tom dosť dobrá. No nie každému to jednoducho stačí. Možno podobne ako napr. s ďalším coming-of-age filmom – Boyhood - niekedy po druhom zhliadnutí hodnotenie zvýšim. 85% ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Ak sa bude ešte raz nejaký môj spolužiak sťažovať, že navštevuje cirkevnú školu, dám mu povinne pozrieť tento film !! Lady Bird je možno jeden z najlepších filmov aké môžete vidieť, no bohužiaľ mňa otrávila jedna konkrétna vec - [ Sarša ]. Saoirse Ronan bola často tak otravná, že som mal problém nepreskočiť danú scénu. Oceňujem, že dokázala veľmi dobre zakryť svoj výrazný írsky prízvuk a aj jej výkon bol dobrý, no doslova mi svojim prejavom vytvorila nervy. Nespochybňujem jej herecké kvality, no tohto roku si možno viac Golden Globe zaslúžila sa svoj výkon Margot Robbie, ale to je môj osobný postreh. Lady Bird je super film, no mne nesadol. 75 %. ()

JetDryerFan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě příjemná a milá oddychovka, která hned několikrát zcela přirozeně a nenásilně pobaví a samozřejmě taky párkrát dojme. K tomu všemu pár správných tahů v obsazení - především k nezaplacení charismatická Laurie Metcalf byla skvělá, ale jinak naprosto průměrný film, na jehož děj si za chvíli ani nevzpomenete. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil. Působil opravdově. Hlavní postava se mi chvilku ze začátku zdála špatná, ale nakonec se zlepšila. Ze začátku chce něco zažít a poznat se, ale postupem času se nebojí ukázat a je z ní rebelka. Po dlouhé době zjistí, že to byla chyba, a tak se vymaní z rebelky a chce to napravit. Ona a její kámoška Julie mají skvělý vztah. U konce mi dokonce přijde, že Lady Bird je možná lesba, ale to tak ,,bohužel'' není. Líbily se mi její vztahy a zápletky. Doopravdy jsem nesnášel ve filmu Kyla, bylo mi jasné, že ji nemiluje. Štvalo mě jak furt tvrdil o špatné vládě, ekonomice a telefonech. Doporučuji. Film občas pokulhával mezi 3 a 4 hvězdičkami. Film ubíhal rychle a střihy byly vynikající. Hrozně mě naštvalo, že ten kluk byl gay (SRÁČ JEDEN ZASRANEJ), protože to byl jedinej kterej ji miloval. Dokonce jeho babička bydlela v jejím vysněném domě a beztak měla Iphone. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Indie komedie o dospívání patří k mým neoblíbeným žánrům. Saoirse Ronan a Laurie Metcalf patří k mým oblíbeným herečkám. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Fajn film o dospievaní. Ťažko povedať viac, všetko je na správnom mieste, nič ale kvalitatívne nevytŕča (negatívne ani pozitívne). Filmov s podobnou tematikou už vznikla spústa a tento nie je medzi nimi v ničom výnimočný. 6+/10 ()

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Krásný, byť lehce mdlý film o tom, že mladí je prostor pro chybování, skrze které poznáme sebe samé a co vlastně opravdu milujeme. ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, tyhle filmy o dospívajících dívkách opravdu nejsou pro mě, ale Lady Bird je docela dost velké překvapení. Je to vtipné, milé a má to tolik charisma, až to stříká kilometry daleko. Hlavně Saorise Ronan se role zhostila opravdu s vervou, takže jí tu osmnáctku budete hodně žrát. Dal bych si klidně dvojku, protože mě ty postavy docela dost zaujaly. I když si myslím, že takový sitcom by tomu slušel víc. ()

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama