Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Recenze (332)

mira.l 

všechny recenze uživatele

70%?? E-ee? O čem to vlastně bylo, proč to vzniklo?? Saoirse Ronan jako dobrý, zahráno asi dobře, ale moc to asi neposoudim, protože mi nějak unikl smysl celého tohoto počinu. To, že jsem se nedozvěděl, proč si říkala Lady Bird, to je asi to poslední. Jedna hvězdička za ní, ale jinak mi to nedalo vůbec nic. Působilo to na mě spíš jako takový dost chaotický řetězec spolu příliš nesouvisejících sekvencí. Snad jediný konkrétní vjem: její máma byla taky pěkná kráva. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Príjemne plynúci film o zložitosti dospievania, nástrahách, ktoré na mladého človeka čakajú, rozporoch s rodičmi a následným postupným uvedomením si, že rodičia možno nie sú až takí hlupáci. Saoirse Ronan zahrala svoju rolu veľmi dobre a celý film pôsobil reálne a uveriteľne. Trochu mi to pripomínalo film The Edge of Seventeen, ale Lady Bird bol rozhodne vyspelejší film. Prípadne témou dostania sa na prestížnu školu mi film trochu pripomínal Orange County. 7,2/10. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

O Greta, ako tvoj obdivovateľ som asi čakal viac. Ale i tak neodchadzam sklamaný. Christine-Lady bird mi pripomínala mňa, moje sny a trapnosti ktoré som v danom veku prežíval. Dnes pri pozeraní som opäť mohol vidieť že na mojej zaostalosti nie je nič veľkého. Opäť k filmu, bol som viac menej prekvapený koľko tém dokázala Gerwig vtesnať do filmu a pri tom som nemal pocit že tlačí na pílu. Otázka gender, terorizmus, nacionalizmus, kresťanstvo, americký kastový systém, chudnutie, sex. Na vyše 90-minút vcelku dosť a pritom aj nie. Možno je to súčasťou toho veku kedy nad hormóny tlačia a my nevieme čo skôr. Veľmi príjemné kino na popoludnie. Žiadny traumatický kúsok ale vždy to predsa bolieť nemusí, ha? ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který nijak neurazí, ale ani příliš nenadchne. Staví na jednoduchém a osvědčeném modelu, jenž jsme mohli vidět, již několikrát. Mladá středoškolačka Christine, resp. Lady Bird, jak se sama pojmenovala a také chce, aby ji tak říkali i ostatní, je taková obyčejná holka z malého (pro ni malého) města, Sacramenta, která chodí na místní katolickou školu. Jako každá druhá puberťačka nesnáší svou matku, odmítá striktně dodržovat studijní řád, je tak trochu rebelka. Chce začít pořádně žít, zamilovat se, konečně vypadnout z města a dostat na slušnou vysokou. Myslel jsem si, že film nabídne mnohem více, než nakonec poskytl. Ukázal jen opakující se stereotypy, konvence středoškolaček v tennage komedií jako jsou chození s klukem, první sex, rozchod, přátelství s nejlepší kamarádkou, uzavírání nových přátelství, které ovšem nevydrží a vracení se ke starým a osvědčeným. Z daných podobných filmů lehce vybočuje s motivem katolické školy, a s ním souvisejícím humorem, který je namířen buď právě na křesťanství, nebo na samotnou osobnost Lady Bird, ale ani tím příliš nepřekvapí. A co se týče výkonu Saoirse Ronan, tak ten je velmi dobrý, avšak ne natolik výborný, aby ohromil, jelikož ani nemá k tomu větší prostor. Na to, že se jedná o debut režisérky, tak je to velmi slušný leč průměrný snímek. ()

bearmeedek odpad!

všechny recenze uživatele

Pořád nevěřím svým očím, kdy se podívám na záplavu hvězd v pravé části obrazovky i v dalších hodnoceních. Film o ničem, velká nuda a hlavně ztráta času. ()

Klajondr 

všechny recenze uživatele

Snímek se ze začátku sice může jevit jako neoriginální, ale na konci dostane jaksi větší vnitřní smysl, který vás donutí aspoň chvíli o dané problematice přemýšlet. Skoro bych řekl, že zakončení je málem až tragické. Jsem příjemně překvapen. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

Říkejte si co chcete, tohle je skvělý film po všech stránkách. V komentářích se často opakuje znění, že to tu bylo už milionkrát, že je to jen obyčejná romantická hovadina pro 13 leté holky. Není. Lady Bird je nejlepší film ve svém žánru, je to film o sobeckosti, vývoji osobnosti, pokoře a sebeuvědomění. Nemůžeme zapomenout na nezapomenutelný VIZUÁL, slušné herecké výkony a tu (pro někoho ohranou) americkou atmosféru. Velmi silný zážitek, s koncem které sice nepreferuji, ale tady byl fascinující. Vše fungovalo a zapadalo do sebe tak jak má. Hodnocení: UNDERRATED, 8,5/10 ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Nechápem, o čom tento film mal byť alebo čo mal vypovedať. Ak o tom, že tínejdžejri nevedia, čo so sebou tak hej, ani film nevedel, čo so sebou. Je taký meh. 2,4* ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi nadhodnotený film, ktorý je plný klišé a zbytočností. Príbeh je nezaujímavý a často až nudný. Réžia je celkom v pohode a kamera tiež. Saoirse Ronan je talent o tom žiadna, ale tuto sa jej moc nedostalo, aby sa mohla predviesť. Scenár je taký kľudný a málo sa tam niečo deje. Síce tam je zopár vtipov, ale to nie je všetko. Príbehy o ťažkom dospievaní sú už ohrané a videli sme ich už kopu. Malo to na viac. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Sympatický film o dospívání, ale nevím, co je na něm tak výjimečného, aby byl nominovaný v hlavní kategorii Oskara. Jasně, výkon Saoirse Ronan excelentní jako obvykle, ale tím to končí. Slabší čtyři hvězdičky. Mimochodem, moc nechápu, jak můžou mít dva bílí lidé za syna Mexikánce. ()

Terminer 

všechny recenze uživatele

(Zlaté glóby/ Oscar 2018) Dobrý, obyčejný film, u kterého každý, kdo alespoň trochu přemýšlí, přemýšlet bude. ()

Misulka93 odpad!

všechny recenze uživatele

Za mě film úplně o ničem.. Příběh 00 prd.. To, co se tam dělo by se dalo stáhnout do 15 minut.. Nuda od začátku do konce.. ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Už po dvaceti minutách jsem věděl, že budu další víc jak hodinu trpět. Ale malá naděje tam byla. Bohužel ani kouč-režisér to nezachránil. Radši si dejte Edge of Seventeen, nebo... koule do svěráku. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Lady Bird bez větších "wow" a emočních odboček celkem autenticky popisuje jednu etapu lehce výstřední dospívající holky, která tak nějak hledá sebe samu, ve škole, v rodině, v životě. Saoirse Ronan hraje opravdu věrohodně a celí snímek tím dostává pevné pouto s divákem. Příběh je hodně ořezán na základní kostru toho, co v podobných filmech asi čekáme, ale i tak se zde najde několik dobrých scén a záběrů. Hodně cením, že si film nehraje na to co není a nesnaží se přehnaně filozofovat, či snad dávat hluboko míněné rady. Celé to působí nefalešně a zkrátka dobře. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Určite najmilší film roka a dôkaz, že nato, aby indie film bavil, nemusí vymýšľať divoké zápletky, preexponované palety postáv a všeobjímajúce posolstvo. Saoirse Ronan možno nemá najsympatickejšiu postavu (miestami človeka fakt lezie na nervy), ale aj tak by som ju zožral. ()

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama