Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Recenze (332)

Stib.Tereza 

všechny recenze uživatele

Co si o tomhle filmu vlastně myslet? Po jeho zhlédnutí jsem dlouho přemýšlela, co se jím vlastně kdo snaží říct a nevím to do teď. Téma dospívání, věrně zpracované, občas k pousmání, ale bez větších zvratů. Neurazí, nenadchne. Saoirse Ronan mám moc ráda a věřím, že toho ještě opravdu hodně ukáže a nebýt ona v tomhle filmu, pravděpodobně by to nezískalo ani z poloviny takovéto ohlasy a uznání. Já to zkoukla hlavně kvůli ní a nezklamala mě, ale znovu to vidět nemusím. ()

BradleyT 

všechny recenze uživatele

Kdyz nekdo vezme v podstate nezajimavy a nijak vyjimecny pribeh a tuctove zreziruje a zahraje vzznikne snimek jako je tento.Nekdo mi rekl - no vsak vsechny filmy te nemusi napnout a premyslet, staci kdyz se na to proste dobre diva... Hmm, ja bych rekl, ze je to ztrata casu. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

K snímku Lady Bird som pristupoval dosť opatrne, nakoľko som si nebol istý, čo od toho čakať. Musím ale povedať, že ma tento film milo prekvapil hádam po všetkých stránkach - či už je to humor, herecké výkony, atmosféra, realistickosť a hlavne ku mne prenikli emócie a do deja som sa doslova vhľadel. Určite som čakal trošku väčší trapas, ale pre mňa momentálne filmové prekvapenie roka. A hlavne na Saoirse sa príjemne pozerá. 75 % ()

44adamko44 

všechny recenze uživatele

Myšlienka celého filmu: „Byť úspešný neznamená byť šťastný.“ Začiatok u mňa viedol k vysokým očakávaniam a po 15 minútach som si myslel, že je to najnedocenenejší film aký som kedy videl. Potom prišla prostredná časť, hlavne prostredná polhodinka, ktorá bola pre mňa strašne nudná. Chvíľkami som si myslel, že to vypnem. Avšak na konci som sa znovu dočkal príjemného prekvapenia. Výsledok: Oplatilo sa to vidieť ale, kvôli pre mňa zdĺhavej a nudnej strednej pasáži, by som si to znovu asi nepozrel. 3/5 ()

palmovylist 

všechny recenze uživatele

Začnu si na náhodná doporučení z netflixu asi dávat pozor....za mě velmi nezáživný, vyumělkovaný a nesympatický film, na kterém jsem nedokázal najít nic moc pozitivního. Dialogy povětšinou zcela nezáživné a o ničem. Proč to má v žánrech komedii mi také není jasné. Zaujal mě v určitých pasážích naprosto nepřirozený střih, což je věc, které si u filmů běžně nevšímám. Docela dlouho jsem neměl tak velkej problém film dokoukat a přitom jsem si Lady Bird vybral proto, že jsem neměl náladu na nějakou dvouhodinovku. Abych nebyl jen negativní, tak super mi přišel fotbalový učitel herectví.....20% ()

kundichlup 

všechny recenze uživatele

Takový “stereotypní film o dospívání” se “stereotypní zlobivou dívkou” se “stereotypní snahou ji napravit”, neporozumění se “stereotypní tápající mámou”; interakce se “stereotypním good-boyem” a “stereotypním bad-boyem”, přátelství se “stereotypně ošklivou hodnou kamarádkou” a zkušenosti se “stereotypně hezkou zlou ne-kamarádkou”. Lady Bird nejspíš uspokojivý diváka toužícího po “stereotypně příjemném večeru u obrazovky”. Možná přinese naději "stereotypní rodině z předměstí". Možná jsem jen komplikovaně popsala to, že celý příběh působí jako šablona bez hlubšího, scénáristického ponoru. Nevýrazné a mdlé; vtipy nudí. Celkem promarněný herecký výkon Saoirse Ronan. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Jen další coming of age kousek, anebo je Lady Bird přece jen něco víc.. Především stojí za to zmínit, že jde přelomové dílko v filmařské kariéře Grety Gerwig, s níž to dle aktuálních pozic vypadá, že o ní ještě hodně uslyšíme. Příběh oplývá především silně autentickým předobrazem jednotlivých životních zážitků samotné Grety Gerwig, což dělá Lady Bird uvěřitelnější a přirozenější.. I když teda nesdílím posedlost AA, tak rozhodně film stojí za divákův čas. Hlavní hrdinka říkající si Lady Bird je prototypem všední holky, i proto může mít divákovi nesympatie. A když pak vidíme její chladné vystupování v rámci rodinného kruhu, není to ten vřele snový přístup, jaký by jsme možná od filmového zobrazení čekali.. Tvůrci si po celou dobu dávají záležet na tom, aby divák pochopil, že sleduje "obyčejnou rodinu", která má hluboko do kapsy a dobrá práce je dar, což je sociální téma nad kterým průměrný kritik asi vycucnul blahem.. Což nejen že je někdy otravné, ale kdovíproč na to trpí i film samotný, který se více soustředí na tohle, než aby si pohrál s postavami anebo především s pozvolným tokem scén a příběhu.. Tak zvláště celistvý film jen tak nevidíte, jelikož Lady Bird vám ukazuje jen ty události a reakce okolo postav, které zrovna považuje za důležité, aby vykreslily daný moment ve filmu. Což má za následek nejen povrchní přístup vlastně ke každé postavě, ale taky divácky nekomfortní zážitek.. Lady Bird není špatný kousek, naopak je jasné kam míří, a i když sebou bere kdeco, tak svého cíle dojde a nakonec jde hlavně o vztah matky a dcery, jenže kolem sebe má tolik nepořádku, který nakonec kazí celkový dojem.. Průměrný film, který ukázal, že si umí pohrát s emocemi, ale taky že dokáže tvrdohlavě pořád opakovat "skrytě do očí bijící" feminismus.. 60% ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný příběh o dospívání. Úplně jsem v tom cítil opravdový život, na který si mohu sáhnout, který jsem prožíval. Tedy skoro, protože na mě to bylo až moc holčičí. Snad proto tu nechávám jen tři hvězdičky. Ale věřím, že ženám musí dávat mnohem víc, protože je o nich. 3+ ()

Masarka14 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě v podstatě ničím nenadchl. Saoirse Ronan se mi mnohem více líbila v Brooklynu, příběh neřadím mezi zajímavý a celkově si do týdne z tohoto filmu nebudu nic pamatovat. Oceněním tedy nerozumím, protože tento film byla zcela průměrná záležitost. ()

kockodan 

všechny recenze uživatele

Dobře rozehraná coming of age tragi/komedie. Matka která pro laické, netrénované oko "is meaning well" a přitom je to zlá narcisistka, co jen podlamuje sebedůvěru svého dítěte a jen je emocionálně a verbálně abúzuje a chudák holka která se s tím musí vypořádávat ve své post pubertální dospívací krizi. Pokud by tento skvělý a zábavný film se začal chovat jako frenchize, určitě bych se s chutí podíval na dlaší sequel o tom, jak si Lady Bird vede v New Yorku na VŠ. To mě na konci filmu docela mrzelo, že už končí a klidně bych dál sledoval osud a vývoj hlavní protagonistky, hlavně vůči emotivně abúzivní narcisistické matce a jak se bude dál vyvíjet jeji mírný ale již patrný, začínající borderline disorder. Také se není co divit, když je vychovávána a emotibně abúzována narcisistickou stvůrou v podání skvělé Sheldonovy matky Laurie Metcalf. To je po dlouhé době, co se mi přihodilo, že skončil film a já dychtil po tom dozvědět se víc, aby prostě pokračoval dál, a je jedno, že bude 6 hodin dlouhý! ()

Staple 

všechny recenze uživatele

Určitě skvělý film s výraznými momenty, ale jako celek to celé nějak vyzní do prázdna. Jeho shlédnutí ale silně doporučuji. Své kvality to má, jen sem nebyl na stejné vlně jako tvůrci. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Saoirse Ronan na mě působila velmi pravdivě a upřímně,ale její vzdor nějak příliš brzy končí a to mi připadá nepřesvědčivé.To nic nemění na tom ,že herecký výkon je pro mě skvělý.Zřejmě měla autorka pocit,že nějaký americký závěr s poučením je pro širší veřejnost nutný.A to je škoda. ()

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama