Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Recenze (332)

castor 

všechny recenze uživatele

Vždy se mezi těmi „velkými“ filmy v oscarové sezoně objeví nějaká milá nezávislá vlaštovka, která potěší umělečtěji zaměřené publikum. Má výborně napsané dialogy, skvostné herecké výkony, příjemně černý humor, neplýtvá sentimentem. A hlavně vypráví o zcela obyčejných věcech. Tentokrát je jím Lady Bird. Období puberty je náročné pro dospívající i jejich rodiče. Nejen fyzické změny, ale i psychické proměny umí dokonale rozhodit dospívající organismus. Na úskalí toho dívčího se zaměřila zejména herečka a scénáristka Greta Gerwig, která si všímá komplikovaného vztahu s matkou, navazování prvních vztahů, pevnosti přátelství, rozdílného vnímání hodnot, vymezování se vůči autoritám a celkově nestabilních emocí. Výsledek nabízí řadu milých situací, sympatickou atmosféru a několik skutečných životních pravd. Saoirse Ronan už dávno vyrostla z malé holčičky v Pokání, zvládla přechod k dospělým rolím a zdánlivě nenápadnými gesty těší diváky. A zaslouženě sbírá herecké ceny. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"6 cm pre ducha svätého" :D .. vydržal som 35 minút, potom som toto životné dobrodružstvo, zaobalené do cirkevného plášťa skrátka vypol. Za mňa veľmi nudné .. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná cesta do hlubin teenagerčiny duše. Oprsklá rebelka hledající sama sebe i někoho k sobě se Saoirse Ronan velmi povedla, no ale bez protikladu Laurie Metcalf v roli matky by její Lady Bird byla poloviční. Je to příjemná podívaná, ne tak třeskutě vtipná jako třeba Juno (té se to přiblížilo hlavně otcovými vtipy a scénou s trenérem, který koučoval školní divadl), ale o trochu melancholičtější... A ke konci bohužel také trochu rozvleklá. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude více natřískané teda. Z traileru to vypadá, že se film bude snažit být za každou cenu jiný a cool, až to bude skoro otravné, a ve výsledku je to samozřejmě úplně jinak a Lady Bird je docela tuctovka. Čekal jsem více kontroverze, více řachandy. Více vyhraněnou a proti společnosti bojující osobnost hlavní protagonistky. Ona chce ale jenom na dobrou školu a mít hezký vztah. Hm. Ale jinak je to celkem fajn, neurazí, nenadchne, koukatelné je to příjemně a postavy mají výrazné charaktery, které jsou hezky zahrány, což drží film nad vodou. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Kolem Lady Bird se udělal obrovský hype díky tomu, že se stal nejlépe hodnoceným filmem historie, já obvykle bývám k podobným výkřikům skeptická a Lady Bird rozhodně není nejlepší film, jaký jsem kdy viděla, on vlastně ani není nějak extra výjimečný. Je to takový ten výborný malý nezávislý film o dospívání, který se objevuje skoro každý rok. Pokud budete od filmu čekat něco nadpozemského, patrně budete zklamaní. Ve filmu se příliš nedramatizuje, jede si svým tempem od začátku do konce, ale s obrovskou lehkostí a přirozeností. Po většinu filmu jsem si říkala, že tohle je film na solidní 4*, jenže pak přišel takový ten moment, kdy se mi film nějakým způsobem zaryl pod kůži a já se v závěru uviděla v hlavní hrdince. Saoirse Ronan je úžasná a tipuji, že Lady Bird si odnese oscara za nejlepší scénář. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nepochopil som nomináciu tohto filmu na oscara a to nebola jediná tohto roku nad ktorou som nechápavo krútil hlavou. S. Ronanová hraje skvelo a s prehľadom, ale tento film o mladej rebelke je tak nevyužitý, až je to do plaču. Hádka s mamou, nezhody v rodine, to celkom šlo, ale postupne je film čoraz prázdnejší a nudnejší a po záverečných titulkoch ani neviete o čom to vlastne bolo. Iba priemer na jedno pozretie. 60%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Takovej ten filmovej uragán, ve kterým se rozjuchaný komediální scény, kdy se popadáte za břicho, střídaj s intenzivníma dramatickýma atomovkama, nutícíma člověka sahat po Kleenex krabičce na konferenčním stolku. Sem z toho takhle paf a musim do kina na Malé ženy. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemna zalezitost, na ktoru by som kludne pozeral este o pol hodinku dlhsie, aj ked nejde o nic vynimocne. Maly film s velkym srdcom 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Při poctivém nakoukávání letošních nominovaných Oscarovek je tohle 6. mnou viděný snímek. Nemůžu zatím přesně určit kvality posledních 3 kandidátů, ale Lady Bird bude zřejmě ten úplně nejslabší a nejzbytečnější kousek, který byl zřejmě nominován jen proto aby uspokojil i feminizované publikum. Britská lidská dramata jsou svou úrovní někde zcela jinde. Tohle je absolutní zbytečnost, kdy sledujeme krátký školní úsek v životě hlavní hrdinky. Saoirse nám zřejmě plně dospěla a nebude dlouho doba kdy začne na plátně ztvárňovat dospělé ženy. 50% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Lady Bird mě vůbec nenadchl. Neustále se tu mluví o něčem co ani není důležité a strašně se tu přeskakuje v ději a scény na sebe vůbec nenavazují, takže z toho vznikne takový mišmaš, ze kterého nikdo není moudrý. Je to vyprávění určité části života mladé Lady, ale nemá to pořádný konec ani začátek. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Není nijak překvapivé, že Greta Gerwig, u jejíchž rolí jsem měl vždycky pocit, že do značné míry hraje trochu sama sebe (filmy Rebecky Miller, Noaha Baumbacha, bří Duplassových, Joe Swanberga), ve svém čistě sólovém režijním debutu vytvořila hlavní hrdinku, která je další verzí rejstříku jejích dvojnic (v tomto případě skrze Saoirse Ronan). Což ovšem filmu nijak neubírá na hodnotě. Naopak. Je celkem jedno, nakolik se Gerwig inspirovala u svých "mumblecoreových" filmařských kolegů či u Baumbacha, nebo zda jde o přirozené tíhnutí podobně založených osobností, jež tvoří v současném americkém nezávislém filmu určitou rodinnou podobnost. Obzvláště vzhledem k tomu, že jde o autorský film a zároveň její režijní debut, jde o docela vyzrálé a sebevědomé dílo. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s ostatnými snímkami iných žánrov možno vznášať námietky, ktoré môžete mať k nezávislým filmom tohto typu všeobecne - že sú de facto o ničom, nemajú veľmi dej a viacmenej pozostávajú len zo všedných scénok, ktorých variácie ste už mnohokrát videli v iných podobných nezávislých filmoch, nasledujúcich identické mustry. Lady Bird v tomto prípade ešte akcentuje problematiku dievčenského dospievania, prvých lások a vzťahu medzi matkou a dcérou, čo sú však tiež dosť okukané témy. Celá snímka tak pozostáva z toho, že sledujeme trochu svojskú, v niečom sympatickú, v niečom naopak otravnú, ale inak v podstate úplne obyčajnú babu na prahu dospelosti, ako prežíva úplne prosté radosti i strasti svojho života, od prvého bozku po maturitný ples, sem tam sa s niekým poháda, potom sa s ním zase zmieri, občas má prúser v škole alebo doma, ale v podstate nič zásadné neprežije. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Stačí mít za matku hysterickou sobeckou kravku a vznikne drama jak vínko. Nutno dodat, že je k tomu potřeba ještě velká nálož režijního mistrovství, kterým Greta Gerwing naštěstí oplývá stejně jako Saoirse Ronan hereckým nadáním. Nic kultovně převratného (hlavně pro jistou repetitivnost v konfliktech s vedlejšími postavami), ale přesto dost možná nejlepší a rozhodně nejlépe natočený film o útrapách středoškolského dospívání vůbec. Takhle originální hru se střihem, zvukem a proměnlivým tempem jsem minimálně letos jinde neviděl, nemluvě o chytrém scénáři a uvěřitelně dávkovaných emocích. Malý velký film. 85% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Lady Bird je v podstatě jednoduchý film. Odehrává se na začátku 21. století, krátce po událostech 11 září aby se inspiroval dospíváním režisérky snímku Grety Gerwig. Ta si napsala i scénář a obdržela nominaci na Oscara. Film celkově získal 5 nominací s nominací na nejlepší film a nevyhrál nic. A dá se říct, že je v podstatě dobře, že nic nevyhrál jelikož prostě na Oscara ten film úplně není. Gerwig se nedá upřít, že se s postavami mazlí, každou dokáže udělat něčím zajímavou a ty postavy jsou dobře zahrané. Problém je ale v tom, že nejsou nijak sympatické. Hlavní hrdinka je strašně nesympatická postava která když to nejde jak ona chce je klidně schopná vyskočit z jedoucího auta. Její matka však na tom není o nic líp jelikož prostě odmítá svojí dceru podpořit v tom co by chtěla i přesto, že jim to jejich platové možnosti nedovolují. I přesto, že jsou obě postavy skvělé zahrané, sympatie si u diváka prostě nevybudují. Film zbytečně občas až příliš přestřihává a když například mají dvě postavy zajímavý dialog, střih ho rychle ukončí a ani nevidíme závěr rozhovoru. Jaksi tedy chybí vypjatost konfliktů a jakmile se někdy do někoho obuje následuje rychlý střih aniž bychom viděli reakci toho druhého. Lady Bird se také snaží být film trošku podporující feminizmus. A to kvůli tomu, že se snaží aby ženské hrdinky byli ve filmu silné, aby stáli samy na sobě. To se filmu celkem občas daří, na druhou stranu ale kromě otce hlavní hrdinky chybí jakákoliv silná mužská postava sama o sobě. Ze dvou kluků hlavní hrdinky kteří jsou zahrání Lucasem Hedgesem a Timothéém Chalametem se postupně ze sympatických klučíků nakonec stanou nevýrazné figurky šachovnice. Lady Bird není špatný film. Je to oukey film. Není to však vůbec geniální film Je škoda, že je z této nadprůměrné komedie celkem pozdvižení jenom kvůli tomu, že poslední dobou moc dobrých komedií nevzniklo. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Osviežujúca a veľmi vtipná indie dramedy, ktorá sa prekvapivo poväčšine vyhýba tendenčnému klišé, či už vo forme zápletky alebo charakteristiky prostredia. Oceňujem najmä veľmi realistický opis života v lower middle class rodine, netendenčné vykreslenie katolíckej školy a mimoriadne realisticky napísané hlavné postavy. Laurie Metcalf úplne exceluje. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Feel-good movie, u kterýho jsem se opravdu cítil moc fajn. Poměrně klasický námět o dospívání jedné holky a hledání pravé lásky, který je trochu opepřený tím, že chodí do katolické školy, je zpracovaný tak, že si udržuje určitý nadhled a celkově působí kupodivu i originálně. Hlavní hrdinka v podání Saoirse Ronan je veliká sympaťačka (i když je to slušnej rošťák a taky dělá chyby) a film má i skvělé tempo. Kromě samotné "Lady Bird" jsou i ostatní postavy moc fajn, ale samozřejmě i ty mají do dokonalosti daleko. Velká část filmu je spíš pohodová, ale pak přijde i nějaké to drama, a všechno dokupy dobře funguje. Jediné, co mi nesedlo, je závěr, kde se řeší konflikt mezi dcerou a matkou. To jsem upřímně řečeno tolik nepobral a moc se mi nelíbilo, v co se film v posledních minutách vyvrbil. Jinak však výborný film. (8/10) ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Napsat a natočit film, ve kterém se v podstatě nic neděje mi připadá naprosto fascinující. A ještě fascinující mi připadá fakt, že takovéhle filmy sklízejí nominace a ocenění. Proč? Herecké výkony mě neoslnili, příběh mě neoslovil a film mě nezaujal. Pro mě je to naprosto nezapamatovatelný kousek. Pár dní po jeho shlédnutí si ani nedokážu vybavit o čem to vlastně bylo. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Film zachycuje turbulentní vztah mezi matkou Marion (Laurie Metcalf) a její téměř plnoletou dcerou Christine "Lady Bird" McPherson (Saoirse Ronan)... Snímek nabídne pěkné herecké výkony, ale jeden z nejlepších scénářů roku 2017 se určitě nekoná. Ženské publikum se s tímhle příběhem ztotožní asi více. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Život nie je spravodlivý. Niekto má všetko zadarmo, a iný si zas to svoje šťastie musí tvrdo vydobyť. Ale o to to je potom cennejšie... Film ako zo života, starosti a trampoty jednej dospievajúcej Američanky z chudobnejšej rodiny. Príjemne namiešaná zmes drámy a komédie, len škoda, že sa niektoré situácie nerozobrali trochu hlbšie. Ale i tak, celkom spokojnosť. Všetko tu bolo o jednej herečke, a tá do toho dala všetko. Myslím však, že jej najlepšie filmy ešte len prídu, už sa nemôžem dočkať. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama