Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Recenze (332)

claudel 

všechny recenze uživatele

Malý, nenápadný film a hlavně hořkosladký, přesně jako mám rád, asi jsem našel svého oscarového favorita. Pravděpodobně se jedná o první a možná poslední film z prostředí Sacramenta, který jsem kdy viděl a uvidím. Příjemné překvapení a nadšení v mnoha ohledech - naprosto dokonalá Saoirse Ronan, postava Lady Bird jí snad byla napsána na tělo, výteční Laurie Metcalf a Tracy Letts ve vedlejších rolích, stejně tak mladé naděje Hedges a Chalamet - čím to je, že hrají v samých oscarových snímcích? Skvěle napsaný scénář, výborný střih, hudební složka a především mistrně vystižená atmosféra sice hlavního kalifornského města, ale současně toho nejméně známého. Humor je občas břitký, sarkastický až černý, ale smál jsem se nahlas, naopak spousta podnětných myšlenek či silných motivů je zpracována velmi citlivě, nenásilně a působivě - tak nenápadně, že může divákově pozornosti až uniknout. No a sestra Jonaha Hilla jako nejlepší kámoška? To už je třešnička na dortu. V Helsinkách budu 4. března držet pěsti tomuto snímku. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

U filmu jsem se sice nenudil, ale na druhou stranu jsem se ani příliš nebavil. Christine se vlivem puberty a přílivu hormonů bouří proti všem a všemu a nic víc už vlastně příběh nenabídl. Původně jsem chtěl snímek ohodnotit dvěma hvězdičkami, ale nakonec jsem jednu přidal za výkon Saoirse Ronan, která byla naprosto přesvědčivě protivná, a za školního trenéra, který dokonale režíroval divadelní představení. Hra jako hra, že jo? ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Příjemně plynoucí a pohodový film o dospívání, rebelii vůči systému a následnou katarzí se sebou samým i rodiči. Lady Bird vypráví svůj příběh tak, jak by ho vyprávěla většina z nás. S lehkou hravostí a důrazným citem pro realitu nás provádí radostmi a smutky dospívání, prvními láskami a vycházení s rodiči. Celý tento výjev rámují skvělé herecké výkony, z nichž však nejvíce vyčnívá Saoirse Ronan jakožto "Lady Bird". Připočtěte si k tomuto všemu zajímavě zvolený soundtrack společně s kamerou, a dostanete svěží a zábavný film, v němž drtivá většina diváků pozná a najde. Skvělá práce! „People go by the names their parents give them, but they don't believe in God.“ ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Z traileru jsem byl nadšený a po těch všech oceněních a recenzích z USA, že jde o pecku typu The Perks of Being a Wallflower, byla má očekávání opravdu velmi vysoká... Nicméně musím říct, že ono nadšení se nakonec bohužel nekoná. Lady Bird sice není vyloženě zklamání, je to i celkem fajn - dobře zahráno, pohodová atmosféra, snad i pár podařených vtípků a tak dále a tak dále. Faktem však je, že snímek je tak trochu o ničem, chybí mu jakýkoli silnější moment a především větší tah na branku. Celkově tedy jen velmi lehký nadprůměr. Velká škoda, mělo to fakt na víc. 3,5* ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ak už niečo na tento štýl tak idem radšej do Japonska alebo Číny. A čo sa týka Ameriky, tak Olivia Wild minulý rok debutovala lepším filmom ako je Lady Bird. Je to príjemné a v zásade nenásilné ale toto sme videli hádam už stokrát. Stále tá istá hrdinka, stále tie isté vzťahové problémy, bez ozvláštnenia, možno len s inou atmosférou, ktorá niekomu sadne a niekomu nie. Je tam všetko. Ale zároveň nič natoľko silné, aby ma to chytilo za srdce a ani nič natoľko úsmevné, že sa viem s niekym stotožniť. Typický žánrový štandard. Celkom nechápem tie oslavné ódy. Ale to nevadí. Svoje kvality to určite má a kto ich vie nájsť, tak videl skvelý film. Ja by som bez neho dokázal žiť aj ďalej. Ronan je ale dosť v pohode. P.S. Nevidel som ešte všetky ale zatiaľ tie, ktoré som videl mi len potvrdzujú, že Chalamet je pre mňa ako herec neznesiteľný a pózerský. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky obycajny roztomily film o dospievani jednej pubertiacky. Nicoho noveho co by sme uz milionkrat nevideli sa tu nedockame. Ale stale to funguje bez problemov. Len som v tom nenasiel absolutne nic naviac, co by z toho malo robit velky Oscarovy film. Skôr by to mohlo byt filmom tyzdna na Hallmarku pri ktorom si zeny pripomenu ake to bolo, ked boli mlade. A ani ich partner pri tom nebude prilis trpiet. 6/10. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Kdyby ve filmu nebyl homosexuální přítel Lady Bird, nejspíš by nebyl nominovaný na Oscara. Film je to naprosto nezajímavý a v podstatě bez nějakého většího příběhu. Stopáž je poměrně krátká, což je jedině dobře, protože není moc co vyprávět. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vcelku reálně pojatý coming-of-age film s příjemnými hereckými výkony, především co se Saoirse Ronan týče. Ta je totiž správně pubertálně náladová a protivná, aniž by lezla na nervy. Jinak je to ale vcelku tuctovka, kde těm oslavným řečičkám ze strany akademiků moc nerozumím. Existuje mnoho lepších nezávisláren s daleko větším emocionálním dopadem. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Na to, že mě podle traileru tenhle film vůbec nelákal, nakonec odsejpal vcelku slušným tempem a byla to příjemná víkendová oddychovka. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Po letech "teen school" drama, které se konečně trochu vymaňuje z toho klišé formátu, kdy je hlavní hrdina atraktivní "wallflower" bez přátel a pořádného sociálního života. Už bylo načase, protože mi to začínalo lézt seriózně na nervy. Sympaťačka Lady Bird není žádná krasavice, ani není příliš chytrá. COŽ JE SUPER!! Její charakter je sice už maličko vohraný, ale rozhodně patří mezi jedny z nejzajímavějších protagonistek teen dramatu od dob Juna. Což mi připomíná, že Ronanová by toho Oscara klidně dostat mohla. Pravá síla filmu však podle mého tkví v úžasném vztahu mezi hlavní hrdinkou a její matkou, který dodával filmu unikátní šťávu, jenž se v podobných snímcích zas až tolik nevidí. Mimo to však Lady Bird nenabídne zas až tak jedinečnou podívanou, je to milé, je to hezké, ale člověk z toho bude mít takovou povědomou pachuť v puse, která mu rozhodně nebude nepříjemná, ale ani s ním příliš nezamává. Na debut ale dost slušná práce. Btw, jo, taky bych se od ní asi nechal sbalit. Lepší 3* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ďalší preplácaný kúsok, ktorý nemohol uniknúť Akadémii pri hľadaní ďalších a ďalších artových snímkov, ktoré by mohla nominovať na desiatky Oscarov. Tým som povedal všetko, čo som chcel. Čo keby som o tom natočil film? Mal by som u akademikov šancu? Jasné! ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Příjemný pohled na dospívání jedné slečny, příběh o rozdílném vidění světa puberťáka a jeho rodičů. Ničím neurazí, ale ani ničím nenadchne. Christine se plácá z jedné strany na druhou a neví, co chce. Ve výsledku v tom ale trochu chybí nějaká hloubka nebo smysl a je to celé takové povrchní. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Lady Bird mě v kině maličko zmátla, tak jsem si ji druhý den pustil znovu. A zamiloval jsem se. Dokonce tak, že jsem celý týden zvažoval třetí projekci. Ta nakonec přišla "až" po měsíci a půl. Z tohoto milého filmu o ničem se pomalu ale jistě stává moje srdcovka. Více v moji recenzi. ()

Womanizer 

všechny recenze uživatele

Lady Bird je krásně vyprávěné drama vyplněné komickými, emocionálními ale romantickými momenty. Z filmu jde cítit balanc, čestnost a ten konec, ten konec mě donutil se zdržet do konce titulek a užít si ten pocit. Asi bych film mohl vidět znova klidně zítra. Rozhodně bych ho doporučil všem kteří si chtějí užít kvalitní film ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Herecky je snímek prostě natolik dobrý, že vás přesvědčí o tom, že má pořád ještě smysl sledovat filmy o tom, jak se dívka nebo mladík stávají ženou, respektive mužem. Lady Bird není vždy příjemná, ale jen ukazuje, jak je dospívání náročné, o to více v křesťanském světě, který je ještě více striktní. ()

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama