Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Recenze (332)

campix 

všechny recenze uživatele

Lady Bird je hodně příjemnou nezávislárnou. Má oblíbená herečka Greta Gerwig se dala na režii a vypadá to podle ohlasů a nominací, že velmi úspěšně. Lady Bird je dle mého názoru taková ta typická nezávislárna z maloměsta s mladou ženskou hrdinkou, což je dnes rozhodně in. Saoirse Ronan je skvělou volbou pro Christine, na kterou se lepí více či méně absurdní a často velice vtipné situace. Lady Bird se vyhnula pasti, kterou pro mě často filmy podobného ražení skýtají, jelikož se málokdy dokáži nějaký způsobem ztotožnit nebo spíše pochopit hlavní hrdinku. Často tomu bývá tak, že hlavní hrdinka je prostě fracek, která dělá jedno špatné životní rozhodnutí za druhým a z toho se následně odvíjí nastalé situace. Tady tomu tak díkybohu není. Zároveň mi sedlo příjemné tempo. Mohu jen doporučit. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Výpoveď mladej dospievajúcej duši dievčatá. Zistenie kto vlastne som? Hádky medzi a matkou a dcérou sú zachytené s reálnym správaním bubertačky. Sú to najlepšie scény filmu. 6/10 ()

Larushka 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsem rozdavačná. (Pun not intended). Je to příjemný, nezávislý film ze života. Šarša si to hezky dává. Jediné, co bych vytkla je, že její vrstevníci mi přišli o dost mladší než ona. Připomnělo mi to moje dospívání, takže možná i proto hodnotím vysoko. Příjemná music. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Lady Bird je příjemný film, který na mě napůsobil podobně jako loni Paterson. Oba tyto filmy si vzaly víceméně obyčejné téma a vytvořili z běžného života něco moc hezkého s pěkným poselstvím. V případě tohoto filmu se mi možná nejvíc líbil konverzační humor, který se tu většinou objevuje z ničeho nic. Většinou jsem se mu opravdu zasmál nahlas, ale asi se najdou i tací, kterým to moc vtipné připadat nebude. Dobré tu jsou i herecké výkony, kdy jsem na hlavní postavy nemyslel ani v nejmenším jako na herce, ale opravdu jako na skutečné osoby. Dobré je i časování filmu, protože několik zásadních věcí se tu často stane během pár vteřin, přestože jiné filmy by se tomu věnovaly třeba půl hodiny. Film má tedy sice jen hodinu a půl, ale vejde se sem toho opravdu hodně. Jinak ve mě ale Lady Bird nezanechala žádný hluboký dojem a popravdě mi ani nepřipadá moc speciální, protože filmů s podobnou tématikou se v posledních letech vynořuje čím dál víc. Rozhodně je to ale dobrý film. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Lady Bird v podání skvělé Saoirse Ronan dokáže být sice občas dost protivná, ale mám takové tušení, že jsem se v jejím věku chovala stejně. A pak jsem toho taky litovala, jenže v mém případě už bylo pozdě. Tento povedený film o dívčím dospívání a hledání sebe sama tak daleko nezachází, přesto na mě dýchla jakási opravdovost smíšená s nostalgií a moc jsem si ho užila. (80%) ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Tak další film, u kterého nedokážu pochopit tu zahraniční onanii nad bezchybností. Lady Bird je obyčejný příběh o dospívání, rebelii proti rodičům, sebepoznávání atd. Zkrátka další variace běžného coming of age snímku. Není tady nic inovativního, výjimečného, exkluzivního. Je to fajn, ale hlavní postavu jsem si neoblíbil. ()

BloodyGorgon 

všechny recenze uživatele

Fůůů, ani nevím, co o tom filmu napsat. Saoirse má člověk prostě rád, ale pecka na Oscara to není. Je pravda, že její postava je zmatená, ale když hraje mladičkou holku na prahu 18. narozenin, která neví, co má dělat se svým životem, tak ani nic jiného očekávat nelze. Vlastně nevím, co má být záměrem tohohle filmu. Možná ukázat, jak rychle a moc se může změnit způsob, jakým vidíme svět? Zvlášť, když netušíme, co od něj vlastně čekáme a snažíme se najít nějaký záchytný bod i za cenu, že si ho prostě vymyslíme? Asi jo. Minimálně se člověk zamyslí a i to se počítá. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud se hádáte s matkou, vyskočte z jedoucího automobilu. Pokud se vám nelíbí vaše jméno, přejmenujte se na ptačí fenku. Pokud neakceptujete skromné poměry, z kterých jste vzešli, vyberte si drahou soukromou univerzitu na východním pobřeží. 78% Celosvětový příjem k 12. 2. 2018: $45,237,506, což je 4,52 násobek rozpočtu ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(5,5/10). Sympatická a v některých ohledech vtipně originální hořká komedie. Režisérka tady reflektuje svoje dospívání a životní zakopnutí. Není to nic světoborného, ale já jsem se u některých scén fakt dobře bavil. Líbilo se mi, jak se film v ničem zbytečně moc neplácal a šel si prostě dál. Stalo se tam třeba něco fakt dost silného, ale tomu filmu to bylo jedno a prostě běžel dál. To se mi na tom líbilo. Mám rád nezávislé filmy od společnosti A24. Tento sice nebude patřit k tomu nejlepšímu, ale i tak tady vidím originální stopu. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Lady Bird nie je filmom, ktorý by sa snažil ulahodiť masám, no napriek tomu sa v ňom nájde takmer každý. Rozpráva totiž príbeh o dospievaní, a to so všetkými radosťami i starosťami, súženiami a trapasmi, ktoré k tomuto obdobiu života neodmysliteľne patria. Zároveň ich narozdiel od nezáživného Chlapčenstva - nepochybne aj vďaka kratšiemu časovému záberu - prezentuje zaujímavo, občas dokonca priam trúfalo. Bohužiaľ však týmto procesom prepláva bez akýchkoľvek výraznejších momentov, ktoré by dokázali divákovi dlhodobo utkvieť v pamäti. Po niekoľkých dňoch od zhliadnutia tak musím skonštatovať, že najvýraznejším pozitívom tohto zážitku je pre mňa osvieženie už dávnejšie získaného poznatku, že v roku 1994 okrem niekoľkých úžasných filmov a mojej maličkosti uzrela svetlo tohto sveta aj jedna nesmierne talentovaná herečka. (60%) ()

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Film, který kráčí odnikud nikam a pokud se jím nenecháte pohltit, může Vás nesmírně nudit. Velmi příjemná skoro-komedie o jedné dospívající dívce a jejích malicherných problémech. (75%) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Taká patlaninka s jedným zámerom, pozbierať čo najviac cien. keby to vzniklo mimo sezónu, ani pes po tom neštekne. Ani jedna nominačka sa tu nemôže stretnúť s úspechom, žiaľ, kokotkovia vedia prekvapiť. Je to síce také nenásilné, príjemné, Ronan hrá dobre, Sheldonová otravná matka je tu ešte viac vlezlá a otravnejšia a hlavne to nemá dve hodiny. Som už ale asi presýtený tými stredoškolskými príbehmi. Myšlienka v závere s tým menom bola fajn. Priemerné 3 z 5 ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Feel good indie záležitost. Hezky se na to kouká, hezky se u toho šlověk cítí... Dvě bohužel... Ten kritiky do astronomických výšin velebený opar kolem tohoto kousku, dodnes shazuje jeho existenci. Další a mnohem větší "bohužel" - Před druhým shlédnutím jsem si uvědomil, že je to jeden z mála filmů, na který jsem si nemohl za boha vzpomenout. Na jedinou scénu. Jsou to tři dny po druhém shlédnutí a já si nepamatuju z toho filmu skoro nic. Ale je to fajn. Zvláštní, že? Jak předkožka. ()

drella_lover 

všechny recenze uživatele

Film, který mě bohužel naprosto minul. Na projekci jsem byl se školou, ještě na střední. A přišlo mi, že film se snaží být až moc artsy na to, aby zaujal mainstream (což šlo vidět na mých spolužácích). Ale také se snaží být až moc mainstream na to, aby zaujal filmové fanoušky. K tomu mě naprosto iritovala právě Lady Bird, která se chovala jako naprostý fracek a její matky mi bylo daleko více líto a dokázal jsem se do ní vcítit daleko více, než do mladé nevybouřené dívky. Možná za to ale může to, že přece jen jsem muž a jako teenager jsem se choval přece jen trošku jinak. Mám v plánu dát filmu druhou šanci, protože A24 je moje neojblíbenější produkční studio, ale uvidím po Malých ženách. Jestli mě Greta Gerwig zaujme, když jí dám druhou šanci, či ne. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi těžko hodnotil. Na jednu stranu zajímavě vykresluje pohled na komplikované dospívání, neměl jsem problém hrdince tak nějak porozumět a nakonec i pochopit pointu toho všeho, že honba za lepším životem nakonec nemusí být tou nejsprávnější volbou. Hořkosladký závěr a obecně děj bez klasických klišé velice oceňuji. Na druhou stranu je snímek hlavně v druhé polovině utahaný, místy připomíná až indie film svou roztroušeností a střihy mezi scénami, kdy se skoro každá odehrává trochu jinde a jindy. Za klady si ale dovolím sáhnout v hodnocení na nadprůměr. /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z kvalitně hrajících zástupců mladé herecké generace s nejšílenější výslovností křestního jména v jedné ze svých prvotin. A rovnou tak dobrých. Coming of age dramata pořád nejsou moc vidět a je to obrovská škoda. Takhle lidsky odvyprávěná hodinka a půl kdekoho vrátí do těch nelehkých chvil turbulentního dospívání. A to nemusíte být žena se sklony k horkokrevnosti. Timothée Chalamet taky potěšil. [viděno na SkyShowtime 10.8.2023] ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ten film je příjemný, nenásilný, a probírá se tam hodně témat, která jsou pro 17ti letou holčinu fakt důležitá a zajímavá. Kor v jejím dalším životním posunu.Ronan nám krásně dospívá a ta role mi u ní neskutečně sedla. Jen mi tam pořád visela ta otázka - je to opravdu její matka a otec? A kdo je tedy doopravdy sakra Miguel? Moc se mi líbil závěr a netušila jsem, že dokážu ke konci filmu se scénou odvezu dcery na letiště brečet. Ale pokud se opravdu hodně zahledíte a vnímáte to, co prožívá ta matka - tak je to zcela pochopitné a bylo to vážně moc hezké a příjemné :) :) Není to pro mě super extra úžasný film na ocenění, ale příjemně mě pobavil :) ()

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama