Reklama

Reklama

Nikdys nebyl

  • Velká Británie You Were Never Really Here (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Joe je válečný veterán, který si nese celou řadu jizev. Nejen z nasazení v Afghánistánu, ale i z dětství, kdy musel čelit brutálnímu otci, a ze své kariéry agenta jednotky FBI pro boj s prostitucí. Svůj bezvýchodný život tráví mezi domem, kde žije jeho podivínská matka, a nebezpečnými misemi, na nichž zachraňuje ženy, které se staly oběťmi obchodu s bílým masem. Významný senátor si ho najme, aby přivedl zpět jeho nezletilou dceru, která skončila v jednom z anonymních domů, v nichž kvete dětská prostituce. Joe bere své osvědčené kladivo a vydává se na další výpravu za spravedlností. Tentokrát však nezůstane jen u záchrany bezbranné ženy. Joe mimoděk zasáhne do pedofilní sítě, jejíž vlákna vedou vysoko... Od té chvíle se jeho existence dostává do krvavé spirály, jejíž násilnost překonává i předchozí traumatické zážitky. (Film Europe)

(více)

Recenze (247)

Marze 

všechny recenze uživatele

Režisér úplně nedodržuje pravidla akčního žánru. Je to umělecká forma? Nebo studie charakteru poškozeného jednotlivce? Minulost hlavního hrdiny si dáváme dohromady z útržků jeho paměti. Vtipné je hrdinovo soužití s maminkou sledující Psycho a pak nemůže spát. Film je vypočítavě působivý. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Natrafiť dnes na dobrý film, to už je rarita. To, že sa Phoenix dlhší čas neholil, neznamená, že sa pozeráme na zaujímavý thriller s podivným zálesákom v popredí. A to pritom herec bol jediným pozitívom filmu. Porovnanie s Taken je úplne mimo, toto nemá gradáciu ani poriadnu akciu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pokus o artovější Taxikáře, bohužel nevyšel a v tomto případě mě to moc mrzí. Trailery vypadaly strašně cool, ale film tak nepůsobí prakticky vůbec. Phoenix je fajn a přestože se jeho postava chová v 80% dost podivně, je to jediné, proč se film dá dokoukat. Jinak se jedná o film, který nenabízí nic zajímavé, ačkoliv se tváří hrozně důležitě. ()

classic 

všechny recenze uživatele

KRITICI považujú najnovší snímok britskej režisérky Lynne Ramsay - You Were Never Really Here za akúsi variáciu kultového filmu Taxikár, režiséra Scorseseho, kde od pravdy nie sú vôbec vzdialení. Veterán Joe v podaní Joaquina Phoenixa má veľa vecí spoločných práve s iným vojnovým veteránom Travisom Bickleom v podaní Bobbyho De Nira... Jednak obidvaja sú totálne v psychickom vyčerpaní, zmietajú sa svojim životom, a takpovediac sú jednou nohou už v hrobe, alebo ešte aká-taká nádej predsa len svitá, pretože prácu, ktorú majú, ich „strašne napĺňa” + stretávajú sa so všelijakým ULTRA-brutálnym násilím, či skôr lepšie povedané, novšia verzia ho priam vyhľadáva, živí sa ním (kladivo ovláda perfektne), ale ani staršej verzii určite nie je cudzie niekomu rozbiť hlavu, či zlomiť ruku... Aj Ekaterina Samsonov má s Jodie Foster jednu spoločnú vlastnosť, konkrétnejšie vysvetlené - postavu, charakter, rolu. / K filmu. Phoenix je herecký extrémista, ktorý sa vskutku vyžíva v typických úlohách rôznych magorov, pričom tu je za pozitívneho, len s tým, že robí atypické, škaredé veci. Neuvidíte ho v dnes čoraz viac žiadanejších komiksových filmoch, alebo niekde v šialených sériach, ako sú Rýchlo a Zbesilo, o to precíznejšie sa vie stotožniť so svojim predobrazom, ktorý stvárňuje. Jeho výkon by som definoval, ako bravúrny a brilantný ! Film má taktiež dobrý zvuk, kameru, strih a hudbu. Taxikár 21. storočia, to je presná kombinácia režisérky a herca v hlavnej úlohe ? ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Britská režisérka Lynne Ramsay pět let po znepokojivé mateřské zpovědi Musíme si promluvit o Kevinovi (2011) natočila další těžko zařaditelný a polarizující snímek. Nikdys nebyl můžeme označit za „artovou verzi Scorseseho Taxikáře“, což je samozřejmě zjednodušující, avšak nabízející snadný klíč k dekódování díla, která sice oplývá obdobnou zápletkou, nicméně je mnohem čitelněji ukotveno v konvencích uměleckých filmů. Zatímco je v prvních dvou třetinách kombinace brakového žánrového modelu a nespolehlivého vyprávění ještě ozvláštňována zdařilými elipsami (Ramsay zde nikdy neukáže pravou akci, jíž předchází dlouhá příprava), poslední třetina však sklouzává ke zbytečným artovým klišé, když začne autorka stírat hranici mezi fikcí a realitou a zbytek nechává na divákovi. Snímek byl na letošním festivalu v Cannes oceněn za nejlepšího herce (Joaquin Phoenix) a nejlepší scénář, přičemž druhé jmenované ocenění je při pohledu na nabitou soutěž přinejmenším sporné. Ve výsledku jde nanejvýš o stylisticky zajímavý snímek (spojení hudby a střihu) s chameleónským hereckým výkonem, za nímž však dalece zaostává banální braková vyprávěnka, zbytečně znejišťována autorčinou snahou o přesah. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Na tento film treba mať náladu. Bezvýchodiskový príbeh veterána, ktorého bolí telo i duša, žije so svojou matkou a zachraňuje mladé ženy z osídiel obchodu s bielym mäsom. Snímok rozpracováva psychológiu hlavnej postavy na vysokej úrovni, sofistikovane používa násilie, ktorého je pomerne dosť a nezabúda na artovú osobitosť. Táto kombinácia však môže byť aj vražedná a mnoho divákov vyčíta filmu práve tento spôsob. Mňa to vcelku uspokojilo. Lepší priemer. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film tak krátký a tak emočně i dějově plochý, že ve mně nestačil vzbudit ani minimum emocí. Nemohl jsem se zbavit pocitu, že jen sleduju snahu natočit něco, co bude vypadat jako něco jiného. A je celkem fuk, jestli to měl být Taxikář, Leon, Oldboy, Drive, anebo cokoliv jiného. Ani jedno to není a samo o sobě to také nefunguje. Ramsay se evidentně snaží z filmu dělat artovou civilní špinavost, zároveň ale chce být cool (protože takové filmy prostě fungují když jsou cool) a každou touhle rovinou jde sama proti sobě. Výsledek je tak jednoduše nijaký, bezkrevný. 4/10 ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce zajímavá, ale po dějové poněkud zdlouhavá a bezpohlavní záležitost. Podle anotace by divák mohl málem soudit, že mu bude naservírována nějaká exploatačníní řežba, ale místo ní dostane jakýsi hybrid artového experimenťáku a psychologizujícího drámka. Násilné scény se cenzurují (=zobrazují jen nepřímo), zato můžeme většinu filmu detailně sledovat otylého a poněkud jebnutého Fénixe, kterak střídavě halucinuje a sype do sebe klepky, kterak bydlí se svou taktéž jebnutou matkou, nebo kterak pátrá po unesené lolitce (která je mimochodem nehezká a vypadá na osmnáct). Nejvíc jebnutá je ovšem zápletka o zkorumpovaných a pedofilních senátorech a guvernérech, doporučil bych paní rejžový, aby propříště radši točila nějaký vztahový slátaniny a vykašlala se na thrillery. Slabá třetí patří jen a pouze přesvědčivýmu Fénixovi, jinak slabota. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

První půle lehce nad velká očekávání s tím, že v té druhé příjde něco, kvůli čemu jsem se bez předešlého nakoukávání trailerů pohodlně usadil do sedačky kinosálu a čekal "něco neobvyklého" aniž bych o ději filmu věděl něco bližšího. Stačilo spojení Phoenix - malý film - cannes - plakát s kladívkem a pár zdejších prvních komentářů a šel jsem do toho naslepo - v tom lepším případě, když toho dopředu víte o filmu málo, si odnesete perfektní zážitek. To se v tomhle případě nestalo. Druhá půlka šla u mne hrozně z kopce a po výborně namíchaném začátku zbylo v ústech jen takové průměrné mdlo. I tak mohu doporučit, protože Phoenix je prostě výbornej badass, hudba a děj zezačátku skvěle šlape a má to stopáž tak akorát. 6/10 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi průměrná a podle mého názoru i nadhodnocená artová záležitost, jejíž jedinými kladnými body jsou okrem vtahujících a znepokojivých obrazů i hudba a herecký výkon Joaquina Phoenixe. Až na tyto atributy je snímek You Were Never Really Here poměrně nudnou a "prozívanou" záležitostí. Škoda. „Joe, wake up. It's a beautiful day.“ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Taken, Drive, Ghost Dog, Man On Fire, Jacob's Ladder, Oldboy, Taxi Driver, Leon... na to, koľko mal toho chlapec za sebou, sa ešte celkom držal. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá téma poňatá veľmi z odstupu. Čo je škoda. Lebo Pheonix hrá parádne a drží to vysoko nad vodou priemeru. Ale tá snaha o poetickosť sa nevydarila a aj ten gore je tam skôr len také korenie, než vyslovene hlavný chod. Vzťahy nefungujú takmer vôbec a atmosféra funkčná ale nevyužitá Na to, že sa jedná o pomerne okukanú tému sa žiadalo lepšie uchopenie. Osobitejšie poňatie. Nie zlé. Ale ani z toho nepadám na zadok. Priemer. ()

Lacike odpad!

všechny recenze uživatele

No ty vole, to bol zase zazitok. Na mna to trochu pôsobilo ako extra artova verzia Taxikara mixnuty trochu s Leonom. Pribeh o zabijakovi, ktory dostale ulohu, ktora sa vymkne a zacnu pribudat mrtvoly. Ale cele je to podane tak, aby to za kazdu cenu pôsobilo netradicne. Postavy su znazornene divne. Joaquin Phoenix ma cely cas sral. Vsetky brutalne sceny prebiehaju mimo zaber kamery, takze ani ich si neuzijeme. Ukazu nam zakazdym len vysledok Phoenixovho besnenia. No a zaver ma uz rozosmial svojou WTF pointou na plnu hubu. Nie, toto nie je film pre mna. To uz aj posledne extradivne Refnove filmy su pre mna prijatelnejsie ako toto. 0/10. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Já tam ve skutečnosti taky nebyla, u toho střípkovitého vyprávění "bylo, nebylo". Pomalé tempo mě uspávalo a hrubé násilí za mák neoslovilo. Jen díky démonickému Phoenixovi jsem to dokoukala a stejně jako on, ani já nevěděla, co se mi to vlastně děje/dělo před očima. Ve zkratce dýchání s igeliťákem na hlavě, pohřební koupání v obleku, hnus pedofilie, zelené bonbóny a kladivo. Mně z toho vyšlo psycho bez pěkného dne. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Jáchym v titulní roli násilnického thrilleru si to mrská, jako by byl pro podobné role narozen. Přitom ho známe z řady milých a dojemných kousků. Jenže doba pokročila a jemu sedne i tahle depresivní role. Bývalý voják a agent FBI jako osamělý mstitel s kladivem a dál si to asi dokážete domyslet. Film překvapivě přináší skoro až filozofický či artový rozměr plný reminiscencí do minulosti, jež jsou většinou jen naťuknuty a tak zůstávají opředeny tajemstvím a znepokojivým pocitem. Tomu solidně kontrastuje celá řada brutálních gore scén, takže jedinou nevýhodou je určitá rozpolcenost a s tím související ztráta tahu na bránu nebo vyloženě odbytej závěr. Jo, a taky soundtrack je tu řádně sick! ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Joaquina Phoenixe jako herce mám nesmírně rád, on vždy dokáže svou roli pojmout tak nestandardním a nekonvenčním stylem, jenž musí každého diváka neskutečně vtáhnout do děje filmů, v nichž figuruje. Už jen kvůli tomu jsem si musel tento artový snímek pustit, neboť přítomnost jeho jména zaručuje neochvějně určitou kvalitu. Teď ale musím přiznat jednu věc….on byl tím hlavním článkem, který držel film jakž takž pohromadě, v případě jeho absence by se celý tento projekt rozsypal jako domeček z karet. Neberte mě zase špatně, dokážu ocenit kvalitní umělecký počin vybočující všemi svými aspekty ze zažitých pravidel, ale tady toho na mě tvůrci přichystali až nějak moc a zároveň vlastně ve výsledku nic. Ten příběh bych ještě zkousnul, ale tempo film nenabídl skoro žádné, gradace jim taky trochu utekla. A za jediný exkluzivní kameramanský záběr osobně považuji scénu ve vodě, to byla lahůdková záležitost. Na druhou stranu…..je to docela smutné, když mě zaujme pořádně jen jedna scéna za hodinku a půl. Plus k tomu všemu jsem závěr čekal vyhrocenější. Škoda. Za mě dávám 55 % ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na to před dvěma měsíci díval, pamatuju si, že se mi to hodně líbilo a že jsem si na konci říkal, že si z toho asi velmi brzo nebudu většinu pamatovat. ()

Související novinky

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

03.12.2018

Černohumorné kostýmní drama Favoritka od režiséra Yorgose Lanthimose (Humr, Zabití posvátného jelena) ovládlo letošní ročník Britských nezávislých filmových cen. Snímek zvítězil v rekordním počtu… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama