Reklama

Reklama

Nikdys nebyl

  • Velká Británie You Were Never Really Here (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Joe je válečný veterán, který si nese celou řadu jizev. Nejen z nasazení v Afghánistánu, ale i z dětství, kdy musel čelit brutálnímu otci, a ze své kariéry agenta jednotky FBI pro boj s prostitucí. Svůj bezvýchodný život tráví mezi domem, kde žije jeho podivínská matka, a nebezpečnými misemi, na nichž zachraňuje ženy, které se staly oběťmi obchodu s bílým masem. Významný senátor si ho najme, aby přivedl zpět jeho nezletilou dceru, která skončila v jednom z anonymních domů, v nichž kvete dětská prostituce. Joe bere své osvědčené kladivo a vydává se na další výpravu za spravedlností. Tentokrát však nezůstane jen u záchrany bezbranné ženy. Joe mimoděk zasáhne do pedofilní sítě, jejíž vlákna vedou vysoko... Od té chvíle se jeho existence dostává do krvavé spirály, jejíž násilnost překonává i předchozí traumatické zážitky. (Film Europe)

(více)

Recenze (247)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Syrový thriller s nasraným Joaquin Phoenixem, likvidující kladivem síť pedofilů a obchodníků s dětskou prostitucí, no lze něco tak dokonale uchu lahodící vůbec posrat? Lze! A jak! Lynne Ramsay to dokázala s neuvěřitelnou lehkostí, a to tak dokonale, že ze všeho výše zmíněného vytěžila jen hodinu a půl trvající nudu, bez čehokoliv, co lze označit za alespoň trochu fungující. Dobrá, Phoenix je natolik famózní, nepřehlédnutelný a výrazný herec, že jeho mistrovství nedokázala ani ta pulina zazdít tak, jako se jí to povedlo se zbytkem filmu, ale zároveň nedostal ani příliš prostoru se ukázat v opravdu tom top světle, což je v jeho případě ale pokaždé velká škoda. Jinak jde ale vážně o nesledovatelný hnůj, kdy se ta paní na režisérském seslíku rozhodla celý film „osvěžit a oživit“ pořádnou dávkou ártového koření, což je samo o sobě už pořádně na hlavu, ale ok, kdyby to fungovalo a kdyby na to měla ta pulina talent, možná by se mohlo jednat ještě alespoň o minimálně zajímavou podívanou, ovšem toto výsledné zpracování dost přesvědčivě ukázalo, že tato tvůrkyně nemá ani talent, ani smysl pro filmařinu, a hlavně, ehm, nechci aby to vyznělo nějak nevhodně, ale především, a to je nejvýstižnější, nemá KOULE na to, aby natočila film s danou tématikou. Takže nuda, šeď, bezvýznamnost, plytkost a hlavně, ze strany jisté režisérské filcky hodně velká drzost a neomalenost posrat tak luxusní filmovou nabídku. SRAČKA!!!! ()

Kelly2502 

všechny recenze uživatele

Vcelku fascinujúci revenge thriller, ktorého najväčším plusom pre mňa nie je Phoenixov výkon, ale spôsob, akým film pracuje so štruktúrov klasických revenge thrillerov. Jednotlivé plot points, ktoré by mali film prepájať sú vypúšťané, poprípade urýchľované/skratkovito podané a prednosť dávajú scénam odohrávajúcim sa následne na ne. Namiesto zdĺhavého pokusu o zachránenie dievčiny sa venuje väčšia časť stopáže práve ich prvej spoločnej konverzácii a jej psychickému rozpoloženiu. Takýchto scén je vo filme viacero, napríklad pochovanie matky, alebo asi najlepšia scéna filmu, keď Joe ostáva pri umierajúcom agentovi. Vytvárajú tak priestor na charakterizovanie hlavnej postavy a namiesto akcie, ktorú by človek od tradičného revenge filmu čakal sa venuje vnútornému boju hlavnej postavy. Navyše obsahuje vynikajúcu prácu so zvukom a záberovaním, ktoré v mnohých prípadoch vytvárajú a prevracajú divákove očakávania a nechávajú ho hádať, na čo postava reaguje a čo sa stalo_____Netradičná charakterová štúdia, ktorá využíva svoj subžáner ako prostriedok k čo najdetailnejšiemu vykresleniu hlavného hrdinu. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Nenápadný, komorný, pomalý, zádumčivejší, mĺkvejší film i hrdina. Joaquin Phoenix opäť hrá človeka s duševným problémom (u Jokera iba potvrdil, že mu to ide viac než dobre). Komu vyhovuje štýl filmov ako Leon, Muž v ohni, Ajeossi, Deliver Us from Evil, tak mu bude sedieť asi i tento. Hudba vhodná, výkon Phoenixa skvelý. Záver veľmi uspokojivý. Za štyri kladivá, ehm, hviezdy. ;) (Nepovažujem snímku za kopírovanie Drive, nejaká podobnosť by možná bola, ale Drive isto nie je jediný film o chlapíkovi s kladivom a ani nevlastní patent na používanie kladiva u hrdinu. ;) (PS Možno by nezaškodilo pár minút pridať naviac, kde by sme boli trochu viac oboznámení s vecami, ktorým musel hlavný hrdina čeliť v minulosti.) ()

Kienast 

všechny recenze uživatele

Joaquin je boží a táhne celý film. Jo, ale film hodně zvláštní, takový to umělecko-psychologické drama bez akce či vyústění. Kdy si na konci říkáte, že za těch 90 korunek jste si měli koupit kebab a měli byste z něj lepší požitek. 45% ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Krátký, formálně minimalistický film, který si hodně plyne svým tempem. Joaquin je Joaquin a jeho zlomené, zakřiknuté a zdeptané postavy mě baví, nehledě na to jaké jsou, vždy se s nimi dá indentifikovat, právě kvůli jeho herecké křehkosti, rozpolcenosti, přesto velikosti, kterou si s sebou nese. V momentech slušně násilná podívaná, člověk všechny akty tak nějak cítí, dostává se vám to plíživě pod kůži, abyste na konci stanuli tváří tvář dvěma nezvratně poškozeným a ztraceným lidem. Velice solidních 7/10 na to, že jde očividně o silnej nízkorozpočťák. Jednoduše, pokud jste fandové Joaquina, není lepší volby, pokud si chcete dát menší film pro ospalej a nudnej večer. | #4000 ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

J. Phoenix si v poslední době vybírá spíš takový komorní filmy a k nim patří i tenhle snímek. Ze začátku se divák asi bude trochu divit tomu, co vidí a co se ve filmu děje, nicméně po chvilce pochopí. Dlouhý záběry, pomalý tempo, zajímavá a neobvyklá hudba, to všechno dělá You Were Never Really Here naprosto odlišným filmem. A možná až moc. Snaha se odtrhnout od nějaké pomyslné klasiky a stereotypu je tady na každým rohu, ale opravdu všeho moc škodí. Ve výsledku jsem si pak řekl, že to sice bylo zajímavý, nicméně na to asi brzo zapomenu - nějaký velký emoce to nevyvolalo. A to určitě není dobře. ()

hlošík 

všechny recenze uživatele

You Were Never Really Here je filmem, který navzdory řadě asociací (Taxi Driver, Drive, ale hlavně ona proměna profesní rutiny v něco osobního je až příliš známá) stále působí jedinečně a patří k výraznějším titulům minulého roku. Už od počátku je jasné, že film doslova stojí (krom tradičně povedeného soundtracku Johnnyho Greenwooda) na výkonu Joquina Phoenixe, který po celou dobu téměř nesleze z plátna. Stejně jako nedávno Vince Vaughn v Brawl in a Cell Block 99 hraje celým tělem a své postavě dodává až nečekanou přitažlivost, aniž by šlo o laciné lovení diváckých sympatií. Nejen že utáhne i slabší chvíle snímku, kdy se Ramsay ne zcela úspěšně pokouší o jeho psychologizaci a poskytnutí východisek pro jeho současný stav, ale zvládá bez problému utáhnout jak absolutní klid a koncentraci, tak zběsilou agresivitu či momenty, v nichž si sahá na psychické dno. Je ale škoda, že na scénáristické a vlastně i režijní úrovni podobně uvěřitelné vícevrstevnatosti není dosaženo, ale spíše se rozmělňuje ve vícero nerozvinutých motivů či obtížně slučitelné polohy. Zatímco žánr „temného revenge movie” je plně využit a jsou zde i zajímavé režijní nápady (rvačky často mimo záběr či naopak na záběrech bezpečnostních kamer), scény, v nichž se zkoumá původ Joeova psychického stavu většinou působí buď rušivě ( post-traumatický stres z války a její zrcadlení se v běžných chvílích každodenního života) či nadbytečně a kvůli krátké stopáži pro příběh postradatelně (vzpomínky na dětství). ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Váhal som medzi štyrmi a piatimi hviezdičkami, ale za odvahu tvorcov dávam plný počet. V danom žánri sa film vymyká všetkým zvyklostiam. Je realistický, bez pátosu a bez jasného happy endu. A najmä, divákovi nepodáva všetko po lopate. Ani na moment snímka neskĺzne do polohy, kde by sa chcela divákovi podlizovať. Druhý film v kine v týždni s Phoenixom, a druhý raz veľká spokojnosť. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Indie hitmanovka s jako vždy parádním Phoenixem a suprovým soundtrackem. Má to hodně zajímavou kameru a hlavně Phoenix nikdy nesleze ze scény a tak se nestane to že by film prostřihával k zloduchům, všechno se tak dozvídáme společně s hlavní postavou díky čemuž to vyznívá celkem reálně. Škoda jen že se film v akci držel hodně zpátky, potenciál finální konfrontace promarněnej jak kráva. Kdyby to mělo trochu víc koule, bylo by to mnohem lepší. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix je herec, kterého jsem od Gladiátora nesnášel. Hrál tam šmejda tak dobře že mi lezl dlouhá léta krkem. Teď ho ale mám čím dál tím více radši. A tímhle filmem to jen potvrdil. Jeho herecký výkon zde je naprosto bravurní. Dlouhé pasáže ticha a vytříbené násilí dodává film fakt hutnou atmosféru. Asi to nebude bavit každého ale mě tenhle film opravdu sedl a jsem spokojený i s režií a když jsem koukal co paní režisérka ještě natočila, tak se velice rád kouknu na její jinou tvorbu. Film nemá složitou zápletku viděli jsme jí několikrát ale tahle měla svoje kouzlo a podle mě se to povedlo moc dobře. 80% ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

No na to, že je to festivalový snímek, tak výborný. Velmi dobře natočený, skoro až umělecky. Akorát to má strašně pomalé tempo, co se týče hlavně rozjezdu. Začalo mě to nejvíc bavit až tak od poloviny. Joaquin Phoenix sice super, ale myslím si, že mohl předvést trochu větší herecký výkon. ()

Litvicek odpad!

všechny recenze uživatele

Trailer vypadal výborně ale jakmile jsem to zapnul, bylo něco špatně. Už dlouho jsem nezažil film, ve kterém by zpracování a sestříhání daných scén bylo tak špatné, jako tomu bylo v tomhle filmu. Tolik zbytečných a nebo jinak nezáživných scén na kvalitě nepřidává a vynikající Joaquin Phoenix to sám nezachrání. Jinak řečeno, posouval jsem to vpřed a film jsem sjel asi za 20 minut, protože se na to nedalo dívat. Jeden příklad za všechny - Joe jde po ulici a skupinka asiatek po něm chcou, aby jim udělal fotku. Joe namíří foták, minutu stojí a nic se neděje, pak se rozklepe a asiatka, která chtěla fotku se rozklepe a rozbrečí hned po něm a pak booom, střih a je tam zas něco jinýho. Eh, tohle je pakárna jak se patří a nebo že by to byl přeci jenom umělecký film? Kdo ví. Odpad. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

mysteriózno ani náhodou jestli je teda mysteriozno pedofilie...Velice dobrý výkon Phoenixe který je ve své roli neustále vracen do svého krutého dětství.Jeho až dojemná láska k matce.Propracovaný scénář a po hodně dlouhé době mi jsou fuk filtry na kameře - aspoň skryly ty potoky krve. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

I want you to hurt them. Lynne Ramsay není NWR. Když jde filmařská ekvilibristika ruku v ruce s obsahy, které korespondují - které za to zkrátka stojí - dává to smysl. Když se pozlátkem nadstandardního vizuálního a zvukového zpracování schovává béčková srágora (v zásadě nic proti nim!) o mstiteli bez bázně a hany, může to být horší. A je. Přidání posttraumatického stavu, či o co jde, k béčkovému námětu film lepším nedělá. Vnitřní rozpor mezi formou a obsahem umocňuje smrtelná vážnost, která rodriguezovskému scénáři nesluší. Oč jiné by to mohlo být s jedinou scénou bungee jumpingu na střevech! Časem a energií plýtvali na pózerském projektu především intenzivní (king-of-comedy-he-is-not-)Phoenix a fantastický Johnny Greenwood, který si mohl zde prohýřené mnohé nápady schovat buď pro jiný film, nebo ještě lépe pro 10. album Radiohead; v nedohlednu. I don't even know what the fuck is going on anymore. ()

HarryBlock 

všechny recenze uživatele

Režijný masterpiece. Tento film nechce byť cool, práve naopak, je to hlboká psychologická sonda do duše ztraumatizovaného dieťaťa. Pôdorys príbehu tvorí naratívny vzorec revenge movies, ale Ramsayová ho ozvláštňuje tým ako sa jej darí obrazom sprítomňovať vnútro hlavného hrdinu. To, čo možno väčšinu divákov irituje, je, že tu "chýba" akákoľvek vysvetľovacia veta a preto napr. ak neviete, že synovia despotických a tyranských otcov, často v dospelosti narukujú do armády (rozkazy a ponižovania otcov vymenia za rozkazy a ponižovania veliteľov), nemôžete pochopiť ako komplexne sa režisérke na malej ploche darí načrtnúť skoro celý psychologický vývin hlavného hrdinu od detstva až do dospelosti. Je to film na viac pozretí, ak mu obetujete čas, tak vás odmení novými a novými významami. ()

Související novinky

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

03.12.2018

Černohumorné kostýmní drama Favoritka od režiséra Yorgose Lanthimose (Humr, Zabití posvátného jelena) ovládlo letošní ročník Britských nezávislých filmových cen. Snímek zvítězil v rekordním počtu… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama