Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milenecký pár v doprovodu automobilového mechanika ujíždí po spáchnání promyšlé loupeže v obchodním domě z místa činu. Pronásledování policií na sebe nenechá dlouho čekat a začátku předlouhé automobilové honička tak nic nestojí v cestě. Není náhodou, že se Quentin Tarantino ve svém Grindhouse: Death Proof inspiroval právě tímto filmem, kterému je vzdána pocta hned dvakrát: Zmínkou v dialogu a použitím identických modelů vozů, ve kterých Dirty Marry, Crazy Larry a mechanik Deke unikají před zákonem. (oje)

(více)

Recenze (33)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zátaras je nezastaví a já nehodlám čekat, až to zjistěj." Dablér Mike říkal, že bych tenhle snímek měl vidět a protože mu věřím, tak jsem ho poslechl. Co se týká aut a trhání asfaltu, tak jsem si to dost užil. Co se týká kreténa Larryho a pindy Mary, tak to bylo o dost horší. Jedinou sympatickou postavou pro mě byl kapitán Franklin, který nadřízené jedinečně štval a z prchajících idiotů neméně úspěšně dělal blbce. A taky konec mě moc potěšil, protože jsem trošku škodolibý. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Parádní automobilové scény z Tarantinova Death Proof mají svůj jasný předobraz právě tady. Po čistě řemeslné stránce bych dal klidně hodnocení nejvyšší, horší je to, že Mary i Larry jsou tak strašně nesympatické postavy, že by jim člověk klidně přál, ať je policajti dopadnou. Pro čtyři hvězdičky jsem se nakonec rozhodl kvůli skvělým honičkám zejména v druhé polovině, kdy se k pronásledování přidá i helikoptéra, a silnému konci (který si Quentin vlastně půjčil taky). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film se moc nezdržuje žádnym zasvěcenim do děje a do postav. Hned na začátku přijde loupež a potom už následuje dlouhá jízda, která je přerušovaná naprosto minimálně. Takový filmy mam hodně rád a hodnotim je vysoko. Jenže tohle nějak nefunguje. Problém je v tom, že všechny ty odbočky v ději, aby se to nějak zkomplikovalo, jsou strašně pitomý a nedomyšlený. Třeba tam maj někde připravený náhradní auto, ale bez mapy ho nedokážu najít. Nebo nepochopim, proč někdo, kdo právě šlohnul peníze a navíc se domnívá, že ještě nikdo ani nevolal policii, jede jako úplnej magor, aby všechny kolem na sebe upozornil. Se scénářem se nikdo asi moc nepáral, takže to ve finále působí naprosto nevěrohodně. Navíc 2 ze 3 postav jsou strašně nesympatický (na Petera Fondu pomalu začínám mít alergii) a byl jsem z nich chvílema úplně na nervy. A třetí postava je pro změnu zase taková nijaká. Naopak honičky jsou celkem slušný, V8ky řvou, zatáčky se projížděj bokem, pneumatiky kvílej... Ale musim dodat, že jsem viděl rozhodně i daleko lepší. 60% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Milý Ježíšku, k Vánocům mi prosím přines: Mustang '68 z Bullitova případu, '70 Challenger z Vanishing Point a '69 Charger z Dirty Mary/Crazy Larry. Děkuji ()

Gann 

všechny recenze uživatele

Přesně jak říká EdaS jsem už od začátku Mary i Larrymu přál, aby je chytli, nebo alespoň, aby skončili nějak špatně. Mary je hrozně nesnesitelná a Larry je spíš "insane" jak "crazy". Nechápu jak by si takové postavy mohl někdo po úvodním zločinu oblíbit. Co se týče automobilových honiček tak ty splnili moje očekávání a docela se mi líbili. Takže když si člověk odmyslí ty lidi kolem může se docela dobře bavit u všech těch bouráků a namletých policejních aut. Horší tři hvězdy. Jinak, ano Death Proof vychází i z tohoto snímku a možná proto ho Stuntman Mike zmíní při rozhovoru v baru. :) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Po pátraní subžánru carsploitation som sa dostal k tejto snímke ktorá je všade možne po internete vychvaľovaná ako jedna s najlepších filmov tohoto veľmi úzkoprofilovaného až vzácneho žánru. Taký Vanishing Point ma svojim šarmom úplne "zviedol" Nádherné prostredie a scenérie púšte, dokonalé auto a chlap proti celému svetu. Možno som čakal až príliš veľa a tak ma môj obľúbený Peter Fonda až tak moc nezaujal. Nehovorím že to bolo vyslovene zlé hodnotenie rozpráva za všetko, ale mne tam chýbala aká si dynamika príbehu proste to bolo suché o ničom. Traja kamaráti okradnú obchodníka a zdrhajú pred zákonom. Príbeh mal zo začiatku grády... potom to bola zmes predvídateľných klišé postupov. Za zmienku tu však stoja automobilové naháňačky hlavne tá s helikoptérou na záver. Vynikajúci strih s pohľadu auta aj helikoptéry. O to viac heroický klišoidný záver zamrzel. Jeden s najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina. Dodge Challenger 1969 je nádherné vozidlo ! ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Oproti třeba Vanishing point opravdu o dost slabší, dost mi lezly na nervy neustálý hádky dvou hlavních hrdinů, který byli ztvárněný jako naprostý pitomci, což je na druhou stranu docela dobrej hereckej výkon Fondy a Susan George, i když pozor! v dokumentu Susan George říká, že každej hrály tak trochu sami sebe, uf! Chudák taťka Fonda, ještě když vezmeme v potaz aktivity Jane. Ale zpět k filmu, naopak postava mechanika Dekeho mi byla sympatická. Film se pohyboval na hraně, loupež provedená tak, že určitý sympatie lupičům sou zachovaný, ale superego Larry je stále postupně ztrácí, zachraňuje ho charizma Fondy. Mary je půvabná, jak pořád za nima utíká, jak nevydrží chvilku sama a je takovou jakoby groupie girl. Co se týče aut, tak je film velmi zábavnej. Přesto spíš mělkej a štvala mě naštvanost všech postav, nikdo nebyl v pohodě, to mě čílí, asi scénarista i režisér nejsou schopný vytvořit skutečný drama a psychologii postav (i když je pravda, že o to v tomhle filmi nejde), tak to nahrazujou rádoby dramatickou naštvaností každýho a pořád. Závěr filmu nás aspoň trochu nutí k zamyšlení, i když jinak takovýhle závěry zrovna nemusim. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny film, tak trochu zo vzacneho filmoveho zanru carsploitation. Film sa vezie na vlne filmov ako Peckinpahov Utek 1972, Bonnie a Clyde a Assurbanipalzial aj tej megasracky a megaubohosti Takovi Normalni Zabijaci. No nic, na ten hnoj NBK sa mozem tak akurat vysrat, namiesto toho som si pustil tento vyborny - a podla mna tuna aj hodne podcenovany film s Peterom Fondom a Susan George. Tvoria mylenecky par, ktory prcha v auticku pred policiou a na tomto vystavat film, tak to uz jo. Trochu zamrzia tie stupidne dialogy, a v strede nastupi trochu nudy, ale to az tak nevadi, lebo ide tuna hlavne o exteriery a auticka a rev motorov, a to ja vzdy rad. Urcite sa tuna inspiroval aj isty Kentan Tarantino pri jednom svojom filme, ale co ma najviac dostalo, bol vyborny zaver s vrtulnikom : 76 % ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Slušná jazda skoro po celou dobu ale Susan George bych sejmul hned na začátku nebo ji minimálně ucpal hubu hovnama. No a závěr sem tak nějak očekával že to se mnou vůbec nehnulo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Slabé krimi s bezduchou atmosférou. Začiatok s prípravou a prevedením zločinu ešte ujde, ale po nastúpení do auta sa z toho stáva nudná a zbytočne odľahčená "jazda", ktorú z letargie nič nevytrháva. Trojica postáv je nezaujímavá a ich dialógy a pseudohumor sú tiež oničom, radšej nepočúvať. Jedna z postáv vysvetľuje lúpež ako prostriedok na kúpu auta, pritom ešte pred vykonaním lúpeže má k dispozícii dve športové kupé - stupidita, ktorá bije do očí. Z armády policajtov, ktorí sú v patách zločincov, si tvorcovia robia neustále dobrý deň - viac to pripomína komédiu než vážny film a tým pádom film nemá žiadnu váhu, žiadnu atmosféru, žiadne napätie. Z tohoto ho nedokáže vytiahnuť ani Peter Fonda. Rýchlozáver iba podčiarkuje zbytočnosť celého filmu. ()

zombkiler 

všechny recenze uživatele

Výborná předloha pro Auto zabiják.Spousta skvělých akčních scén a zajímavostí je že dvě byly skoro identicky stejné jako právě v Death Proofu. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch, které není třeba vidět. Pokud ho náhodou uvidíte, nebudete obzvlášť litovat, ale že by to bylo povinné, to rozhodně ne. Pro mě to má takový televizní rozměr. Auta prima, ale jsou tady poněkud v pozadí. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý poctivý automobilový honičky z let sedmdesátých se nedají s těmi dnešními rádoby strašně akčními vůbec srovnat...Dirty Mary a Crazy Larry to je v první řadě jedna velká superrychlá kaskadérská a hlavně poctiváexhibice s parádními starými auty. Nic víc od toho ale nečekejte, protože hlavní roli tu opravdu nehrají lidé, ale právě auta...charaktery postav jsou napsané jen tak v rychlosti a po úvodní vykrádačce a debilnosti Fondovy společnice Susan George jim asi v to jejich velkém úniku před policií moc fandit nebudete...pokud ale máte zrovna náladu se podívat na dokonalou honičku s auty, tak vůbec neváhejte! Tohle je totiž TO PRAVÉ :-) ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vanishing Point zustane neprekonan, ale tohle nebylo spatny. Hlavne Susan, ta me teda pobavila...no a pak autaky, samozrejme. Je prijemne i v takovemto (na ameriku zamerenem) vozovem parku videt Ford Capri... :-) 4+ ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

„Nice little town.“ „Any town is nice little town when you nail a broad.“ Carsploitation movie podľa rebríčku na mubi, car chase movie podľa Wikipédie začína záberom vlaku. Po ňom sa ozve hippies song. Máme tu scénu zo sprchy, ale tá z Hitchocovho Psycha stále nie je prekonaná. Peter Fonda hrá vodiča z dvojice vydieračov, crazy Larryho. Adrenalínové zaobchádzanie s autom predvedie jeho hrdina aj vtedy, keď ešte netreba, ale najviac zo všetkých car chase scén dominuje tá v závere s helikoptérou. Úvod nám zábavne predstavuje trojicu stratených existencií, ktoré sa nešťastnou náhodou dajú dokopy. Traja sú už dav, a predošlej dvojici kazia profesionalitu. Nie ako celok, len ich tretí, nanútený člen, a to Mary, ktorá je jedna z najvylízanejších žien na filmovom plátne a nezabúdajú jej to obaja pripomínať, a ich hádky spravia problémy, ktorým by sa dalo vyhnúť. Odkaz na Paula Newmana a jeho biliardový film The Hustler poteší. Hláškovanie je tu ovládané skoro na jednotku, divoká jazda sa tiež predvedie, Peter Fonda hrá frajera s chuťou, film je postavený na zábavnosti, ktorá niekedy hapruje, ale stále sa dá označiť ako zábavné béčko bez kvalitných postáv a s predvídateľným príbehom, ktoré sa dá užiť. Dráme o povahe postáv sa film vyhýba viac ako hodinu a už tesne pred záverom, aby to bolo napínavé, ňou chce ohromiť diváka, ale vzhľadom na slabšiu predlohu to už veľmi nejde, aj keď pokus sa cení. Aj vzhľadom na inú formu zábavy ostáva legendou žánru The Hitcher s Rutgerom Hauerom. „Mind if I use your phone? It’s a local call.“ -„Lay down.“ „Oh my god oh no. No!“ „Lady. Lady, if I was attracted to rape, I would have waited till you finished your shower.“ –„Even brought my own bag. Try not to squash tomatoes.“ „Good morning, sleep well?“ „What‘s she doing here?“ „I work better with an audience.“ „No chance.“ „Look, I had about as much time to argue with her as I got with you now. Get in.“ „her share comes out of your half.“ „Hey, listen, who says I want anything? Caus I don’t.“ „Huh. Now, how can you not like somebody as full of shit as that, huh?“ Larry Rayder: If a man was smart. Do you know he‘d do right now? Deke Sommers: What? Larry Rayder: I don't know, I thought you'd know. –„Tell them to notify the sherriff. You know, that bastard Franklin s gonna shit when he hears a blue ‘68 Chevy.“ That’s all I got for me to go on, is a blue ‘68 Chevy? I could locate of 50 of ‘em by the time it takes me to pick my nose.“ –„By the way, where are we going?“ „South.“ „Hey, sliten, do you always meet someone for the first time and take an instatn disliking to ’em?“ –„You set up roadblocks, you’re supposed to keep ’em.“ „And the tape was supposed to give us a 20-minute lead, only it didn’t.“ „Yeah, yeah. So we got off to a bad start. Well ya' know what it means when somebody like me gets off to a bad start? Not a God damn thing.“ –„Ah. Just like Europe... no toilet paper.“ –„You are totally bananas.“ „Unload!“ –„Hey, Deke, come on, what are you trying to do? Establish squatter’s rights?“ –„So, what if somebody sees me?“ „Say hi. Tell them how you went to Europe wth Jamie Richardson.“ –„Every bone in her crotch. That’s what I’m going to break.“ Susan George) "Hey, wait a minute -- why aren't we slowing down?" (Peter Fonda) "She doesn't know me very well, does she, Deke?" (Adam Roarke) "Not likely she ever will with about one second to live." Cop: „Holy shit.“ –„No spitting, no swearing, no risque women. Well, that just about covers your act, Mary.“ Jazykové okienko: stickup; then and there; caflooey; cubic money; dingleberry; hot pursuit; get off my case. () (méně) (více)

keoma26 

všechny recenze uživatele

paní, kdybych vás chtěl znásilnit, počkám, až se osprchujete ... naprostý automobilový fetišismus, kdy posedlost auty přesahuje nejen sex, ale i lásku k penězům; napsáno a natočeno s nesmírnou rozkoší ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Takový ty filmy na pomezí roadmovie/akčního filmu se zběsilým únikem před armádou policajtů mám celkem rád, koneckonců Dokonalý svět nebo Thelma a Louisa jsou moje milované filmy. Aby to fungovalo, tak by to mělo mít buď strhující spád, nebo za volantem někdo sympatický komu člověk fandí, což tady úplně nebylo. Zaprvé jsou to hajzlíci, zadruhé Larry je namachrovanej kretén a Mary příšerná vypatlaná bloncka, Zeke je takový ten mlčenlivý typ, co do děje prakticky nezasháhne. Člověk spíše fandí tomu poldovi, který je trnem v oku i svým kolegům. Jinak je to celkem zábava, žlutozelený sporťák je krásný, je tu pár solidních honiček i bouraček a policajti končí jeden za druhým v nepojízdném stavu. SPOILER: Díky absenci sympatických postav mě ani ten "vlakový" konec příliš nenaštval. Celkově solidní jednohubka na 3*. ()

Reklama

Reklama