Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Ta holka je fakt na zabití. Komediální seriál Potvora byl po svém premiérovém uvedení na kanálu BBC Three často srovnáván s Mirandou, která rozčeřila britské televizní vody v roce 2009. A je zcela nepochybné, že v jeho autorce získala britská komedie nový a výrazný ženský hlas. Potvora je autorským projektem herečky, stand-up komičky a scenáristky Phoebe Waller-Bridgeové (1985), jehož televizní podobě předcházela stejnojmenná divadelní hra, uvedená v roce 2013 na proslulém festivalu Fringe ve skotském Edinburghu, kde získala prestižní cenu Fringe First Award. Hrdinkou seriálu, který britský Guardian charakterizoval jako syrovější Mirandu pro dospělé, je bezejmenná, sotva třicetiletá majitelka krachující stylové kavárny v centru Londýna, potýkající se s komplikovanými osobními i rodinnými vztahy, jež neváhá často přímo do kamery břitce komentovat. S postupujícím časem však její cynický nadhled a zdánlivá suverenita získávají první trhliny a komedie se stále častěji láme do překvapivě naléhavého dramatu. Vedle řady dalších cen získala Phoebe Waller-Bridgeová za první sérii cenu BAFTA v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v komediálním programu. V roli hrdinčiny pomyslné protihráčky a skutečné potvory v seriálu exceluje ostřílená Olivia Colmanová. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele IvcaSammet k tomuto seriálu (13)

Potvora (2016) 

Jediná proti proudu, ostatně jako vždy. Nechápu a asi ani nikdy nedokážu pochopit, v čem je Fleabag tak úžasná. Sem tam se našla nějaké scéna, která mě dokázala rozesmát, ale že by to byla taková pecka, jako všichni tvrdí, tak to v žádném případě. Náměty obou řad hodně povrchní, ale pro mě hlavně nezajímavé. Téma "sex, alkolhol a peníze" je pro mě to poslední, na co bych se kdy podívala, ALE ... Naše Česká Single Lady mě tak příjemně překvapila, že jsem musela dát šanci i Fleabag. No a samozřejmě za druhé - Andrew Scott. K tomu asi nemusím dodávat nic víc. V tomto případě mě ale Fleabag naopak utvrdila v tom, jak moc toto téma nenávidím. Zas tak moc jsem se nepobavila a to předramatizované drama, které šlo až do nejvyšších obrátek mě taky nijak nebralo. Samozřejmě chápu, že absurdnost byla záměrem Phoebe, mě osobně to ale nepřišlo nijak vtipné, spíš naopak trapné a taky trochu smutné ... V čem ale musím Fleabag naprosto pochválit jsou všechny herecké výkony. I přes to, že jsem si seriál nijak neoblíbila, Phoebe Waller-Bridge zde předvedla neuvěřitelný výkon. Za to dokonalé proboření čtvrté stěny jí smekám klobouk dolů až k zemi. ()

Epizoda 1 (2016) (S01E01) 

Fleabag mi docela hodně připomíná naši Single Lady, takže je dost možné, že ji zase Češi okopírovali, ale přiznám se, že mě Fleabag zas až tak nenadchla. První díl byl spíš zklamání, seriály na téma alkohol, sex a peníze mě nikdy nebavily, ale doufala jsem, že se u Fleabag alespoň pobavím, Pár vtipných scén tam sice bylo, jinak to ale spíš není můj styl humoru. ()

Epizoda 2 (2016) (S01E02) 

Kromě scény ve sprše a pár vtipných hlášek další podprůměrná epizoda. Zatím fakt nechápu, co na Fleabag všichni vidí, asi nemám ten "správný" smysl pro humor ... ()

Epizoda 3 (2016) (S01E03) 

Začátek epizody vypadal docela slibně, konec to ale nakonec všechno zase zahrabal. Sice měl dál o trošku víc vtipnějších scén než ty předchozí, zbytek byl ale zase naopak o poznání trapnějších. Stále jsem nepochopila, co na seriálu všichni vidí. ()

Epizoda 4 (2016) (S01E04) 

Zatím asi nejlepší epizoda. Pár vtipných scén se našlo, dokonce se začíná formovat i nějaký děj a i když se sem tam nějaká ta extrémně nudná nebo trapná scéna našla, ve finále to začíná být konečně aspoň trošku zajímavé. Na víc než obyčejný průměr to ale rozhodně nemá. ()

Epizoda 5 (2016) (S01E05) 

Konečně se seriál začíná vyvíjet lepším směrem. Některé situace mi sice stále přijdou trapné a občas i přehnané, ale příběh má konečně nějaké grády. Navíc nenávidět stejnou postavu jako hlavní hrdinka mi taky pomáhá se konečně do seriálu nějak vžít. Stále to ale není na víc než průměr. ()

Epizoda 6 (2016) (S01E06) 

Jak se zajímavě rozjely předchozí dva díly, tak to zase závěrečná epizoda zase shodila. Až na úplné finále to byl celkově jeden velký paskvil plný rádoby zvratů, které mě ale spíš naštvaly než aby pobavily. V tomto díle pak převažovalo drama, což by mi vlastně ani nijak nevadilo, kdyby to nebyl jeden nesmysl za druhým. Tak teda bohužel, ale tento seriál mě opravdu nijak neuchvátil. ()

Epizoda 1 (2019) (S02E01) 

Začátek epizody se začal vyvíjet velmi dobře, až mě to samotnou překvapilo. Andrew Scott jako sprostý farář naprosto excelentní, takže jsem doufala, že aspoň ta druhá řada mě chytne, jak všichni slibovali ... Od půlky epizody ale zase všechno okamžitě sjelo do starých kolejí a ta celá ta "dramatická zápletka" v restauraci byla snad ještě horší než závěrečná epizoda první řady. Znovu jako jediná hodnotím úplně proti všem, ale mě to prostě vtipné v žádném případě nepřijde. ()

Epizoda 2 (2019) (S02E02) 

O trochu méň trapnější než předchozí díl, a naštěstí i trochu vtipnější. Fleabag vždycky měla aspoň jednu nebo dvě vtipné scény za epizodu, s postavou Andrewa Scotta se ale toto číslo ještě trošičku zvedlo. Takže možná přece jenom krok správným směrem, stále doufám, že mě druhá řada aspoň trošku chytne. Zatím ale pořád nemůžu hodnotit víc než průměrem. ()

Epizoda 3 (2019) (S02E03) 

Dobře, uznávám, tato epizoda mě fakt hodně pobavila. Snad až na ten závěrečný rozhovor se mi epizoda líbila úplně celá. Zatím rozhodně nejlepší díl, snad to tak půjde dál. ()

Epizoda 4 (2019) (S02E04) 

Za normálních okolností by to byly dvě hvězdičky, aspoň to ale nebylo zas tak trapné. Dvě a půl, ani o kousek víc. Vcelku nudná epizoda více méně bez námětu. Navíc závěrečná zpověď mi přišla příliš zdlouhavá, toto přeskakování z rádoby komedie do rádoby srdcervoucího dramatu mě prostě bohužel nesedí. ()

Epizoda 5 (2019) (S02E05) 

O něco málo vtipnější než předchozí epizoda, pořád jsem ale nezjistila, co na Fleabag všichni vidí. Příběh se sice nějak vyvíjí, přiznám se ale, že mě zaujal snad ještě méň než námět první řady. Asi budu znít jako zaseknutá gramofonová deska, ale pro mě to zachraňuje jenom Andrew Scott, kterému role kněze padla jako ulitá. ()

Epizoda 6 (2019) (S02E06) 

O sto procent lepší než závěr první řady. Takže čtyři hvězdičky. K mému překvapení žádná trapná scéna, i když je pravda, že obřadní proslov mě přišel zbytečně dlouhý. I přes to, že mi Fleabag zrovna nesedla, přece jenom musím uznat, že se mi závěr vcelku líbil. Jen ten humor mi tam pořád nějak chyběl. ()

Související novinky

77. Zlaté Glóby – výsledky

77. Zlaté Glóby – výsledky

06.01.2020

Kontroverzní moderátor a komik Ricky Gervais a spol. před pár hodinami rozdali v hotelu Beverly Hilton v Los Angeles poslední ze Zlatých Glóbů a 77. ročník prestižních ocenění byl tak oficiálně… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Phoebe Waller-Bridge podepsala s Amazonem

Phoebe Waller-Bridge podepsala s Amazonem

25.09.2019

Šéfka Amazonu Jennifer Salke se v posledních dnech nebojí dávat veřejně najevo, jak moc si cení práce herečky a scenáristky Phoebe Waller-Bridge. Tahle talentovaná autorka se v poslední době skloňuje… (více)

Reklama

Reklama