Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člověk se vždy snažil posouvat hranice svých možností a překonávat sám sebe, přijímal výzvy, které před něj stavila příroda. Everest je ztrhující autentický dokument o osudu tragické himalájské expedice z roku 1996. Mezinárodní tým horolezců se pokusil pokořit Mount Everest, ale nejvyšší hora světa si vyžádala svou krutou daň. Film zachycuje v reálném záznamu všechny zajímavé, ale později i tragické momenty výpravy - obtížný výstup, laviny, nedostatek kyslíku a nakonec smrtící bouři. (Intersonic)

(více)

Recenze (23)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Důkladně prostříhané, aby bylo vidět jen to krásné. O mrtvolách a zácpách v zástupech se tam sice mluví, ale nikde nejsou vidět překračování mrtvých a umírajících (a že to byl šťavnatý rok, když se točilo!!!), nikde nejsou vidět tuny odpadků včetně pozůstatků, nikde přetížené cesty. OK tak to byla faktická část. Druhý problém je, že... to se asi v kině stane méně než při domácí velkoformátové projekci... ale během třičtvrtěhodinky 3x rozlepovat oči a dávat film kousek zpět před usnutí, to ve mně vyvolá málokterý film. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jako milovník hor a fanda do lezení nemám jinou možnost, než dát plný počet hvězdiček. "Nelezci" tento dokument pravděpodobně nedokáží plně docenit, ale myslím, že i jim by mohla imponovat nádherná imaxová kamera, jejíž potenciál je zde plně využit, stejně jako majestátní hudba. Příběhu nelze nic vytknout, je to totiž dokument a ona smutná událost se opravdu seběhla. Jediné co mi vadilo je stopáž, uvítal bych větší délku a více záběrů. Škoda, že takových filmů je tak málo, přitom by si výstupny na osmitisícovky zasloužili více pozornosti, jelikož se pravděpodobně jedná o fyzicky i psychicky nejnáročnější sport vůbec. Asi to prostě není pro masy tak vděčné, jako vrazit někoho na mantinel apod. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Je jedno místo, které leží výše než všechna ostatní. Místo, kde sny utíkají vysoko nad oblaka. Místo, kde přežijí jenom Ti, co mají sílu a štěstí. Tak těmito slovy začíná tento dokument. Já za sebe dodávám, také úctu k horám. Střecha světa, kde vítr je nepřemožitelný. Místo smrti, kde lidé nemohou dlouhodobě přežít. Každé nadechnutí tam spaluje plíce jako mrazivý oheň a mnozí tam zemřeli. ....na hoře jménem „EVEREST“. Přesto se tam vydávají každoročně další a další expedice. Někteří při pokoření hory zemřou, ty „šťastnější“ jsou nuceni samotný vrchol vzdát, ty nejšťastnější z nich stanou na samém vrcholu světa. Tento dokument je skutečná pocta všem horolezcům a pro nás ostatní (nadšence) vskutku působivým zážitkem. Co tyto „šílené nadšence“ žene za touhou stanout na tomto vrcholu, kde je skutečným utrpením každý další krok a na samém vrcholu vydržíte bez použití kyslíkového přístroje (Ti, kteří k tomu mají indispozice) kratinký čas? Nejvýstižnější budou slova španělské lezkyně jménem Aracelina. „Nesnažím se nic dokázat, zkrátka miluji lezení“. Nutno podotknout, že tento působivý dokument budiž patřičným důkazem, k čemuž (kromě nesmírné autenticity a nádherným scenériím velehor) napomáhá téměř nadpozemská hudba mající téměř meditativní charakter. Jediným „ nedostatkem“ tak pro mě zůstává kratší stopáž. 4+1/2* ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Everest znamená dokonalé využití velikosti imaxového plátna. Jako dokument je to opravdu povedené, ale vidět to jinde než v IMAXu, dal bych o hvězdičku méně. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Moc pěknej dokument o výstupu na nejvyšší horu světa, avšak vadila mi přehnaná patetičnost. A docela bych se i vsadil, že vidět to v IMAXu musel být fakt parádní zážitek, takhle se jedná jen o příjemnou jednohubku na jedno zkouknutí. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Excelentni dokumentarni companion piece k Everestu (2015). Tahle expedice byla v dobe 1996 disaster udalosti take na hore pri nataceni tohoto dokumentu. Oproti filmum vse 100% autenticke, jen 44min stopaz pusobi lehce zkratkovite. 8/10 ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Opat jeden zo silnych dokumentov...doplnajuci cestne miesto v mojej top10 dokementarhneho filmu. Len skoda, ze ta radost z dosiahnutia vrcholu bola len polovicna...a degradovana nepriaznivim osudom...ktory len dokazoval, ze sidlo bohov, ktorych treba poctivo nasluchat, nie je pre vsetkych, a kto ho chce dosiahnut, musi si ho vymodlit:)! Okrem velkej pocty, ktora patri vyprave...davam hold aj IMAX kamere, ktora miestami robila „divy“, a zabery ktore vdaka nej mozme zhliadnut aj my, bezny smrtelnici, mi ostanu v pamati este pekne dlho.Nazdar ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Pokud je něco, co tomuto snímku jednoznačně vévodí, pak je to především fantastická hudba (recenze soundtracku). Horské záběry uchvátí, nicméně obsahově se jedná o dokument, jakých podobných jsme měli možnost vidět už mnoho. Přesto se rozhodně vyplatí zajít na to do kina, je-li ta možnost - vidět Himaláje na velikém plátně stojí vážně za to. Výroba filmu musela být nesmírně obtížná. Veškeré vybavení potřebné k natáčení v horách se muselo nanosit až na nejvyšší vrcholy včetně samotného Everestu ručně. Jelikož běžná IMAX kamera váží asi 40 kg a takovou by nikdo nedokázal vynést, musela být pro tento film zkonstruována speciální kamera se zhruba poloviční hmotností. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu docela pěkně popsanej způsob výstupu z technický stránky, na druhou stranu zbytečně dlouhej úvod (a vsuvky) s lidským příběhem, kterej prostě nemá šánci diváka zasáhnout (kterak jeden Šerpa pořád dokola vzpomíná na tátu). Ta opěvovaná hudba mi byla akorát tak protivná (prostě se tam vůbec nehodí, tečka). Ale tak co, je to o lezení na Everest? Je! Má to fakt parádní záběry? Má! (75%) ()

Scytale 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k faktu, že dokument je natočen pro IMAX, dají se mu odpustit menší "nedostatek", kterým je kratší stopáž. Filmek jsem bohužel v Imaxu neviděl, ale na druhou stranu zase tudíž nejsem postihnutý třidéčkovým "WHAAUU!" efektem a hodnocení je střídmější. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Méně poutavým způsobem vyprávěný dokument o navázání na odkaz dvou prvních pokořitelů střechy světa a to rovnou synem jednoho z nich. IMAX kameru jsem si bohužel nevychutnal, ale ani tak se krása této honosné přírodní scenérie neztrácela. Jen škoda, že dramatické scény nebyly pojaty opravdu dramaticky, až by diváka mrazilo v zádech, jelikož z takového příběhu, jaký se pod vrcholem Everestu odehrál, by rozhodně mělo. ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha dokumentů s podobnou tématikou, ale i tak velice zdařilý počin, krásně natočený. Jsem ,,nelezec", ale i tak tento dokument oceňuji plným počtem, protože je to dokonalost sama. ()

Bakemaster 

všechny recenze uživatele

Hory a horolezectví mám rád, ale ne zazobané pokrytce a idioty co je zlézají jako v případě tohoto dokumentu. Jinak krásné záběry Everestu. ()

kwaicheng 

všechny recenze uživatele

Nezajímá mě jak mniši skučí v klášteře, ani kdo má kolik dětí a podobný kecy. Má to bejt dokument o Everestu ne? A o horolezcích co na něj lezou. Toho byla tak třetina. Vostatní byly patetický hemzy. Holt Wildest dream nasadil laťku tuze vysoko. ()

Tichoza 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh horolezců, ať už živých nebo zemřelých, mi za sdrce nechytil, ale film je naprosto dokonale zpracován. Překrásné záběry a i ta hudba semtam... dlouhý to není, tak se tím člověk ani nemůže začít nudit. Příjemná podívaná. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Tohle točil IMAX? I na dnešní mobil by se to dalo natočit líp. Ale zaujala mne na těch lidech velká pokora a úcta k velehoře, na kterou se plazili. Jaký rozdíl proti těm nebožákům, co lezli na Everest ani ne týden před Imaxem, a jak si mysleli že jsou nejlepší borci na světě, tak tam pomřeli. Tihle si raději počkali a jen sledovali jak jeden podruhém tam umírají a není jim pomoci. Za zajímavost stojí, že v tomto dokumentu učinkuje a komentuje týpek, jehož otec Tenzing Norgay jako první člověk na světe vystoupil na Everest. A do sněhu tam jako první vymočil žlutý srdce :* ()

Reklama

Reklama