Reklama

Reklama

Dobrodružství moderního umění

(seriál)
  • Česko Čas bohémy (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čas bohémy v Paříži 1900–1945. Paříž v roce 1900 byla světová metropole. Davy lidí se tísnily v zahradách Trocadero, kolem paláců a pavilonů postavených u příležitosti světové výstavy. Oslavuje se vše nové, vynálezy, francouzská genialita. Ze salonů sálá ohromující aktivita literárního a intelektuálního života. Malíři, sochaři, spisovatelé, básníci a hudebníci ze všech koutů světa se scházejí v Paříži, v osvíceném městě, svobodnějším než kterékoliv jiné. Daleko od ruchu velkých bulvárů se probouzí vesnička Montmartre. Její dosud neznámí hrdinové obrátí dějiny umění zcela naruby. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jede to tak letem světem a přesto, že se to snaží navodit dojem, že zabíháme i do podrobností, nejsem si jistý jestli to dohromady skládá opravdu komplexní a relevantní obrázek.. :/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vyprávění příjemně plyne a v prvních dílech je humor, protože časy od dob první světové války  se změnily vypadají směšně. Také chci poznat kabarety plné veselí a s povoleným páskem v restauraci čekající na start. Modigliani si vybíral ty nejošklivější dívky se zarudlou kůží, strhané alkoholem a neúspěchy a ty také i maloval. Jeho kamarád Satin sice nosil obnošené oblečení, ale nosí ho jako princ. Modigliani ho naučil žvýkat se zavřenou pusou, nehrabat se vidličkou v sousedově talíři, nechrápat v restauraci. Závěrečné díly ztěžknout další válkou a humor zde nenajdete. Překvapilo mě, že Dalí zprvu podporoval Hitlera. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naozaj špičkový umelecký dokument. História, osobnosti, podrobnosti z tvorby aj osobného života, ale nič nudné, všetko krásne epicky podané z dobovými archívnymi zábermi a kde ich nemáme, tak netradičné ilustrácie. Veľmi silná sonda do životov umelcov ako Picasso, Apollinaire, Breton, Cocteau, Kiki a ďalší. Celý cyklus tu: https://dokumenty.tv/dobrodruzstvi-moderniho-umeni-cas-bohemy-komplet-1-6-dokument/ ()

andrii 

všechny recenze uživatele

V kavárně umělců tam je živo/t/. Tam "krásní blázni," co žízní, lapají do mysli múzy v prostoru snovém, v oparu nejen kofeinovém... ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Výborný cyklus, jehož největší předností je široký záběr (vedle výtvarného umění má největší prostor literatura, o něco menší divadlo a film - škoda jen, že stranou zůstala hudba) a hlavně důraz na zasazení všeho podstatného do souvislostí nejen v rámci uměleckého prostředí, ale i v návaznosti na dobovou společensko politickou situaci. Časté odkazy na osobní život umělců, z nichž některé můžou na první pohled působit až trochu bulvárně, se ve skutečnosti vždycky vztahují k tomu podstatnému, tedy k jejich uměleckým a občanským postojům. Kromě invenční volby výtvarného řešení animovaných pasáží musím ocenit i obrovsky bohatou škálu archivních záběrů, ať už z dobových dokumentárních, nebo hraných filmů. -------- Díly: 1) Bohéma. 1900-1906, 2) Picassova skupina. 1906-1916, 3) Paříž, světová metropole. 1916-1920, 4) Kouzelníci z Montparnasse. 1920-1930, 5) Svobodu! 1930-1939, 6) Půlnoc v Paříži. 1939-1945. -------- V titulcích seriálu uvedeno: režie Amélie Harrault & Pauline Gaillard (1.-3. díl), Amélie Harrault & Valérie Loiseleux (4.-6. díl). ()

Reklama

Reklama