Reklama

Reklama

Zabití posvátného jelena

  • Irsko The Killing of a Sacred Deer (více)
Trailer 2

Špičkový kardiochirurg žije spořádaný život se svou spořádanou ženou a dvěma dětmi. Je v něm jediná podezřelá věc: šestnáctiletý Martin, s nímž se vídá a kterého pomalu, ale jistě zatahuje do své rodiny. Aniž by to věděl, přivolává na sebe tragédii antických rozměrů. I když se Martin zdá být obyčejný teenager, ve skutečnosti v něm dříme schopnost, pro kterou neexistuje racionální vysvětlení. (Film Europe)

(více)

Recenze (410)

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Že by to byl špatný film? To se říci nedá. Že by to bylo nudné? Také ne. Ale oproti Humrovi je to prostě krok dozadu, úskok do strany, sestup po schodišti dolů a až příliš rodinný film, samozřejmě v netradičním slova smyslu, ale je to tak. ■ Čekal jsem víc, mnohem víc. Bohužel má očekávání byla až příliš vysoká. ■ Co musím naopak pochválit, je práce s hudbou a zvukem obecně. Ve třech kritických scénách přináší zvuk odkaz na klasické psycho-hororové aranže, které se používaly, když hudbu pro film tvořil ještě studiový orchestr a ne syntezátorové zvuky. Doprovod je celou třetinu filmu hustě tíživý a diváka až chvílemi odpuzuje. Dobrá práce. ◢ ■ ◣ (R) [68/100] ■ (K) [70/100] ■ (V) [60/100] ■ (♫) [90/100] ■ (E) In Their Skin (2012) ● The Lobster (2015) ● The Visit (2015) ■ (Č) 1 ■ (P) [Neděle, 5-VIII-2018; 04:12] [1080p] ϿϾ [PZ-cz] [68/100] ■ (CSFD) MickeyStumaMarigold(C) [68/100] ()

Vesecký odpad!

všechny recenze uživatele

Kolosální pitomost, alespoň od chvíle, kdy Bob přestal chodit. A člověk pitomec se na to vydrží dívat až do konce, aby věřil, že zůstanou všichni živi a zdrávi. Nebo že se aspoň vysvětlí, jak Martin způsobil onemocnění obou dětí... Jsem realista a tohle skutečně byl film dějově imbecilní. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne nepríjemný film. Ústredná myšlienka cudzieho elementu, ktorý naruší pokojný usporiadaný život rodiny vyššej strednej triedy a spôsob akým Lanthimos vrství metafory mi pripomenuli rovnako svojrázneho a bezvýchodiskového Borgmana od Alexa van Warmerdama. ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| A24 | Yorgos je jak novodobý Kubrick. To záberovanie je miestami vlastne identické. Ale nie len to má tento film k dobru, pretože zápletka je veľmi zaujímavá a nekonvenčná a ešte dajte do toho tie zoomy, chirurgickú réžiu a skvostné herecké výkony (Farrell a Kidman super, ale Keoghan je diabol) a výjde vám z toho mrazivo brilantný film, ktorý som si dúškami vychutnával. Yorgos ma Lobsterom a Favoritkou nepresvedčil, ale až tu sa ukázal ako semi-vizionár, ktorý na to ide veľmi inak, ako ostatní. Je to chladný, melancholický, malý film o osude a pomste. "Divne" natočený, ale presne naštruktúrovaný a vo finále srdce rozpumpujúci (mrk mrk). Viac TU. | Hodnotenie: 9/10 | ()

Pfff 

všechny recenze uživatele

No...tak to bylo...divný, a to divný i na poměry divnofilmu. Šokující, absurdní v těch nejvážnějších situacích, ale já bych tomu nedokázala dát hodnocení na žádné stupnici. Ovšem co hodnotit dokážu je Barry Keoghan, od kterého můžeme čekat ještě velké věci a posouvá se tímto do mého listu herců, kvůli kterým chodím na film. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Kubrick rukami, očami Lanthimosa o príbehu ktorého racionalita nie je nutná...čo by potom pitvali a rozoberali intelektuálne postihnutý jedinci.... ()

Chilly00 

všechny recenze uživatele

Smála jsem se skoro celou dobu... i když bych se za to možná měla stydět. Všechno je tak strašně absurdní a hlavní postavy pronášejí po celou dobu tak neuvěřitelné věcí, že to prostě jinak nešlo. Od začátku do konce vyrovnané tempo, kterému vévodí herecký výkon Barryho Keoghana. Chápu tíhu morální volby a že by to vlastně mělo být hrozně těžké a depresivní, ale nějak jsem to cítila spíš jako velmi černý humor. Pro mě zajímavější film než Lobster. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Yorgos Lantimos si hraje s divákem. Buduje hutnou atmosféru, udržuje atmosféru a přitom natočí samoúčelnou blbinu. Kidman je super jako totálně chladná racionální matka, která nejspíš děti nějakým způsobem má ráda, akorát jim to zapomněla říct. Pro mě ještě o něco lepší než ten mladý smrad na zabití. Hraje si s tou rodinou jako režisér s divákem, akorát pro diváka jsou ty následky méně dramatické. Tím, že je to tak švihle jeté, ztrácí nárok na vyšší vypovídací hodnotu. ()

Sydonai 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony dodávají filmu neuvěřitelnou váhu. Leč jednoduchý příběhem, těžký myšlenkou probodává film díru do každého diváka. Solidních 80%. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Trochu zvlastny, az taky psychadelicky film. Vadili mi niektore nelogickosti, ktore film tusim az zamerne vobec neriesi. Tak isto vyvrcholenie mi prislo uz moc pritiahnute za vlasy. Ale zvysok je tak strasne tajomny a podmanivy. Aj vdaka zaujimavej kamere. Inak tak isto aj skvele zahrane vsetci do jedneho, ale samozrejme najviac hviezdi mlady. Nie film pre kazdeho, vidno aj podla hodnoteni, ale rozhodne zaujimavy. [#48/2017] ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od labilního příběhu na téma "Jak se stát v příštím životě korýšem", se tentokrát Lanthimos vykasal labilním příběhem na téma "Jak si co nejvíc dokurvit život". Celej děj se točí prakticky kolem kritiky buržoazie a jakéhosi farizejství, kdy si smetánka myslí, že nemusí nýst odpovědnost za svý činny (něco jako Hannig). Celou dobu jsem z toho cejtil motiv trestu zprostředkovanýho vyšší silou, kterýmu se člověk nemůže bránit, ačkoliv má v rukách (teoreticky) všechny dostupný prostředky, v tomhle případě profesní-vědomostní, finanční a známostní. Farrel by skvěle zahrál i umírajícího psa v útulku a tudíž není cejtit žádná prvoplánovitost, nebo pozérství. Příběh se skvěle nastartuje od začátku, děti jsou správně bezemoční a zároveň zvláštní, citově odumřelá, v anestezii si holdující Kidmanka je taky bezchybná a člověk jenom čeká, kdy se konečně vyrovná miska vah spravedlnosti, kdy Farrell projde tim svým očistcem a zaplatí daň za svý činy...jenže na každou svini se vaří voda, a tak se ždíme dál a dál, až už si jeden přeje, aby to skončilo. Neskončí. Konec už je pak solidním dovětkem k podkreslení atmosféry, kterej fakt kvituju. Celý to je prostě správně temný, chladný, podaný zostra ve stylu "pojďme jim ten novej koberec z pandí kůže pěkně pochcat". Humr ne. Jelen jo. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Proč netočit šílené filmy? Svět by bez nich byl tak nudný, obyčejný. A na co bych potom koukal? Vždyť je lepší dívat se na něco, čemu nerozumím, ale co mě neskutečně přitahuje a baví. Prostě úchvatné herecké výkony. Atmosféra, která by se dala krájet. Podmanivá hudba. Zkrátka další skvěle natočený, trochu úchylný film. Od pomalého skromného začátku po grandiózní finále, při kterém jsem si málem rval poslední vlasy, které mi na hlavě zbývají. A přitom za tou šokující stěnou se skrývá po celou dobu obrovská hloubka, kterou se snaží jednotlivé postavy prozkoumat a divák s nimi. Výborný zážitek, kterého budu ještě nějaký čas pln ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Ja som bol dostatočne zLynchovaný z tohoto filmu. Aj keď drvivú väčšinu divákov tento film asi skôr naštve... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Stav zoufalství a beznaděje zpracováno zase poněkud jinak. Colin Farrell a Nicole Kidman v rolích rodičů, kterým pomaloučku před očima umírají děti a nikdo neví proč a jak to zastavit. Má v tom prsty vzhledově obyčejný mladý kluk, který se dostal do přízně rodiny? Na povrch vyplouvá jistá skutečnost, která vysvětluje proč se tak děje, ale záhadou stále zůstává jak. Netradiční mysteriózní snímek natočený více v artovém stylu, takže hororoví fandové nechť okamžitě zapomenou na stále populární americké lekačky či japonskou atmosféru. Psychologický thriller obsahuje pro odlehčení mírné komediální prvky, jinak je plný metaforických forem a jistého napětí. Tajemství je hlavní devizou, ale v měřítku je i jistá absurdnost a hlavně povrchnost. Kamenná tvář Colina Farrella snad takto ještě k vidění nebyla. Snímek svým pojetím hodně těžkopádný, ale na druhou stranu se jedná zase o něco nového. Film jen pro filmové fajnšmekry. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Atmosférou dominantní film, který sází na silnou zvukovou disharmonii a soustředěnou kameru, díky čemuž se napětí v divákově hlavě spolehlivě šroubuje až do velmi slastné polohy, tedy pokud jste podobně úchylní na lidské tragédie jako já :-). Lanthimos je odvážný a má styl, kterému je snadné podlehnout. V jeho řecké prvotině Kyoantaananas, nebo jak se to jmenovalo, jsem bojoval s obsahem, který vyšuměl dějově do ztracena. U Zabití Posvátného Jelena jsem zážitkem vyvrcholil lehce za polovinou, protože druhá půle docela přešlapuje na místě, aby najednou nabídla šokézní finále, kterému prostě chybí vybudované a pevné základy. Herecky na všech frontách brilantní, ale na v jisté rovině teroru podobné Funny Games od Haneke to stručně shrnuto nemá. Už teď mám ale chuť na Lobstera :-).80% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Silný a nekompromisný príbeh (nečudujem sa, že C. Farrellovi po prečítaní scenára prišlo zle a nevoľnosť (za info vďaka „classic“)). Záverečná „veľká“ scéna je pre silnejšie povahy (na mňa to už bolo priveľa). Absolútny záver akoby príliš rýchly, kde jednotlivé detaily (o akú chorobu sa jednalo, ako sa vyliečila R. Cassidy, ...?) nie sú dostatočne vypracované. Tandem C. Farrell / N. Kidman opäť veľmi dobrá. Osobné hodnotenie: 75% (***) ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, ale ten pomalý rozjezd sráží hodnocení. Polovinu filmu se nic neděje, maximálně hádáme, jaký je vztah mezi chirurgem a tím divným klukem. Pak to začíná dostávat grády a hlavně děti mají zajímavý scénář. Herci mají co hrát, takže je fajn, že tvůrci vsadili na zkušenější tváře. Hlavně Nicole začíná hrozit, že bude obsazována do snímků s čím dál nižším rozpočtem. ()

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

Reklama

Reklama