Reklama

Reklama

Zabití posvátného jelena

  • Irsko The Killing of a Sacred Deer (více)
Trailer 1

Špičkový kardiochirurg žije spořádaný život se svou spořádanou ženou a dvěma dětmi. Je v něm jediná podezřelá věc: šestnáctiletý Martin, s nímž se vídá a kterého pomalu, ale jistě zatahuje do své rodiny. Aniž by to věděl, přivolává na sebe tragédii antických rozměrů. I když se Martin zdá být obyčejný teenager, ve skutečnosti v něm dříme schopnost, pro kterou neexistuje racionální vysvětlení. (Film Europe)

(více)

Recenze (410)

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Po filmu Humr jsem ani nečekal, že by řecký režisér Yorgos Lanthimos přišel k rozumu a natočil zkrátka normální drama s naprosto normálním příběhem. Ovšem mě se jeho podivná představivost líbí a pokud se vám Humr nelíbil, tak bych řekl, že se vám tak na 90% nebude zamlouvat ani Zabití posvátného jelena. Barry Keoghan mě dovedl během filmu k šílenosti a nejraději bych ho zabil já sám místo Colina Farrella. Od poloviny filmu, když se pomalu přiostřovalo jsem začínal mít velice nepříjemný pocit u srdce a rozhodně nemalé sevření žaludku. Ovšem to beru jako pozitivum filmu. Když to celé podtrhnu, tak mě film dostal do morálního vyždímání a společně se super herci mi to vychází na slušných 80%. Pusťte si to a trpte!!! ()

4x8x16x23x42 

všechny recenze uživatele

Z N E P O K O J U J Í C Í . To by asi tento film popsalo nejlépe. Surovost a zejména strnulé a děsivě chladné chování řady postav tohoto příběhu spolu se znepokojivou hudbou. To jsou hlavní elementy tohoto snímku. Snímek rozhodně není pro každého, na druhou stranu si z něj odnesete zážitek, pokud film nezavrhnete s jednoduchými skeptickými slovy ,,co je to za blbost?" Ve filmu za jisté nechybí řada symbolismů a rád si o nich ještě v budoucnu něco přečtu. Objektivně 70 - 75 %. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Prvé, čo ma zaujalo je to, že herci vravia repliky ako z učebnice angličtiny. Zatiaľ čo je však ich verbálny prejav sterilný ako chirurgické nástroje, ten neverbálny je emočnou bombou. Neviem, či to bol zámer, ale skrátka to vyšlo geniálne :) Príbeh je strašne jednoduchý na povrchu a komplikovaný v tom, čo je iba naznačené. A je to fakt skvele prevedené. Originálna (a tu budem trochu spoilerovať) je aj tá rezignácia hlavných hrdinov. Žiaden boj, len čistý fatalizmus, ktorý ich privedie k nevyhnutnému riešeniu. ()

Wallis3 odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli bylo účelem hrát bez emocí, tak se to naprosto minulo účinkem. Vlastně aspoň ten Farrell tam nějaký projevil, když se rozčílil a hledal chlupy z pysků panny a když připoutal k židli toho kluka. Že anesteziologovi stačí k naprášení kamaráda jen to, aby mu Kidmanová vyhonila péro bylo k pousmání. Ale jinak to bylo strašný, na to, že se to točilo kolem dětí. Pointou příběhu byla msta kluka, který si to chtěl vyřídit s kardiochirurgem,  který mu měl údajně zabít tátu. Ale jak dokázal to, co se dětem jeho soka stalo, to jsem nějak nepochytil. Droga, jed, hypnóza?? A ten konec, to zabil úplně, jakože vážně beztrestně, jenom tak?? ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Toto že získalo cenu za scenár v Cannes? To snáď nemyslia vážne. Tak umelo vytvorené dialógy som dlho nepočul. Debata medikov na večierku o dcérinej prvej menštruácii je úplná scestnosť, podobne téma zarasteného podpazušia a porovnávania je hodná otázok na čom fičí Lanthimos. Pílivým tónom sa navyše snažil zhustiť atmosféru a chystať diváka na tajomno, avšak hudobný ráz bol neuveriteľne rušivý a priam otravný. Podtrhávam, že sa jedná o zvukovú nevyváženosť v porovnaní s obrazom, skrátka nezvládnuté. Samotný príbeh po vzore antickej tragédie je fajn, i keď neobjasňuje Martinove schopnosti, tam si divák má len domyslieť, no pomôže naštudovať si spomínaný antický príbeh. Z celého filmu nesklamali herci, hlavne démonicky kľudný mlaďas Barry Keoghan, ešte o ňom budeme počuť. ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Proboha, co to bylo? Táhlo se to jako keďar po skle, napětí veskrze žádné, pointa nevysvětlena. Nevytrhlo to dokonce ani to bílé bidlo Kidmanová se svým obnaženým klučičím tělem. A to, že ho Colin Farrell vyhonil svýmu otci, to si taky mohli odpustit. Všechny postavy se navíc chovaly naprosto nelogicky, což mi vadilo ještě víc, než zbytečně přepálená stopáž. Inu co, točil to Řek, tak dám 2 hvězdy za kameru, aby neřek... ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele

Kde Colin, alias Brumbál přišel k tomu nesympatickému zmetkovi není moc vysvětlené. Každopádně je to týpek, od kterého se už od začátku nedá čekat nic dobrého. Poslední půlka je solidní psychárna, která postupně plyne do asi očekávaného vyústění. 1* za výstavní tělo 50tileté Nicol, mohla by jí závidět leckterá 17. ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Aby to vôbec mohlo diváka odzbrojiť, režisér nastavil zo začiatku veľmi pomalé tempo, no po 45 min sa vlastne všetko začína čo nám tvorcovia chceli naservírovať. V podstate taká klasická jednohubka, thriller na jedno pozretie, i keď celkom slušný. (75%) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Půl hodiny sledujeme jen banální dialogy, zdvořilosti a přetvářku. Teprve, když Martin sdělí, co vlastně chce a co se bude dít, když to nedostane, začíná být film zajímavý. Ten Řek je skutečně zvláštní a moje čtvrté setkání s ním dopadá zase velmi neuřčitě. Špičák byl nejlepší, Alpy a Humr mě už moc nebavily. Posvátný jelen svou zvláštností zapadá do této společnosti a je jen na přístupu menšinového diváka, jak jej to zaujme. Možná při kratší stopáži bych šel i na čtyři hvězdy. ()

CharlieSs 

všechny recenze uživatele

Přemýšlela jsem i nad 5*, jenže ten konec mě vytočil tak, že se to slovy nedá ani popsat. A taky mě vytočilo plno dalších věcí. Hnusná Kidmanová v hlavní roli, stupidní píča v roli dcery, jejíž zpěv zní jako tahání kocura za ocas, její chování je naprosto otřesné, asice, že ve 14ti letech chce mrdat a taky její úžasná věta svému malému bratrovi: "až chcípneš, vezmu si tvoji mp3." To už fakt překročilo veškeré hranice mojí tolerance. Díky bohu, že přežil ten pes, jinak by to hodnocení spadlo ještě níž. ()

michald99 

všechny recenze uživatele

Správně podivné a ikonicky nepříjemné na pozorování, dvě hodiny zvednutého obočí a vytřeštěných očí; avšak horší než The Lobster. ||55%|| ()

misbos 

všechny recenze uživatele

tak jako ne, že někdo kdysi četl obrázkovou bibli, slyšel jméno Ifigénie, a viděl Mys Hrůzy, eště neznamená, že to, co svojí nedomrlou nadutostí uplácal, bude dobrý. Příště méně moralistních blesků a více pokory k obyčejnýmu příběhu. Tohle je akorát dildo pro snoby. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

POZOR, KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILER !!! Po přečtení obsahu jsem byl přesvědčený, že jsou karty jasně daný a bude to další z thrillerů, který můžeme vídat každej týden někde v klasické TV, prostě že šestnáctiletý Martin bude syn doktora a bude se mu mstít za to, že ho postavil v dětství na vedlejší kolej. Jenže momentálně není pořádně na co koukat, tak jsem se do toho pustil. Dostal jsem něco, co jsem přiznám se, ještě neviděl a na konci filmu jsem nevěřícně čuměl, možná i s otevřenou hubou...Colin Farrell hraje špičkovýho chirurga Stevena, má doma ženu, kterou ztvárnila pořád šukatelná Nicol Kidman a dva teenagery, dceru a syna. Stýká se ale ještě se šestnáctiletým Martinem, se kterým chodí do bufetu, na procházky, on ho navštěvuje v nemocnici a probírají takový normální situace. Do téhle doby v pohodě. Jenže pak si pan doktor pozve Martina domů, aby ho představil rodině a začnou se dít věci. Martin začne na Stevena naléhat, aby ho s jeho matkou taky navštívil a při první příležitosti mu jeho matka začne cucat na gauči palec, protože má hezký ruce. Do toho obě děti kardiochirurga ochrnou a nemůžou chodit, dokonce přestanou jíst. A v tom se dozvíme, že felčar zavinil před dvěma roky smrt Martinova otce. Pak už to jde rychle - Martin řekne Stevenovi něco v tom smyslu, jako že zub za zub, že on zapříčinil, jak na tom jeho děti jsou (i když se nakonec nedozvíte, jak to udělal, asi je Arabela) - první fáze ochrnutí nohou, druhá fáze nepřijímání potravy, třetí krev z očí a čtvrtá smrt. Postaví Stevena před hotovou věc - bud si vybere a zabije jednoho člena své rodiny, nebo postupně zemřou všichni čtyři. S tím se nechce smířit Nicol a aby se dozvěděla, že si její muž dal kdysi před operací dva panáky a zavinil něčí smrt, vyhoní v autě buřta kolegovi a kamarádovi svého muže. Všichni jsou zoufalí, neví co dělat, nepomůže ani Martinův únos a mučení v suterénu domu, takže nezbývá, než si vybrat obět. A Steven si nakonec vybere a zahraje si na takovýho českýho spalovače mrtvol. Pan scénárista a režisér v jedné osobě do sebe navalil asi slušnej matroš, nedivím se Farrellovi, že se mu po přečtení scénáře udělalo blbě. ()

Flexaret 

všechny recenze uživatele

Řemeslně nadprůměrná artová potrava pro náročnější konzumenty. Postrádám něco co by ho činilo jedinečným. ()

0L0V0 

všechny recenze uživatele

Už som sa dlho tak divne necítil pri filme. Pomalá pohlcujúca atmosféra, ktorá plynie a vy si dávate stále čudné otázky. Otázky časom nie sú čudné to film. Celý je postavený na mystifikácií, kde Lanthimos sa nechal fakt neviem čím inšpirovať, ale má to atmosféru, dobré herecké výkony, prostredie a hudbu. Presne takto som sa cítil keď som sledoval Kubrickovské filmy. Riadny psycho úlet. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Prvých 40 minút zaujímavých, aj zo psychologického hľadiska aj napätím a zvláštnym chovaním takmer všetkých osôb. Zvyšok filmu bol kvalitou ako na kolotoči. Raz hore, raz dole. Ale zaujímavý film a som rád, že som si ho pozrel. 7,7/10. ()

255085349 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem od Lanthimose čekala po povedeném Humrovi mnohem víc. Pointa se vykecá v první čtvrthodině a pak už se to jenom táhne a táhne k předvídatelnému a nevysněnému konci, vizuálně napodobujíc Kubrickova díla. Řada věcí je tu neskutečně pozérských, "uměleckých", a zbytečně nechutných (špagety). Herci jsou strojoví, bez emocí, takže konec, byť do něj hraje rádoby patetická hudba, vůbec člověka nezasáhne, o nějakém přesahu do kritiky rodinných vztahů a tématu viny ani nemluvě. Ano, to, jak se nikdo nedokáže hrozbě účinně postavit a jak se jí naopak spíše podrobuje (viz děti soutěžící o to, které z nich je pro otce užitečnější), je do velké míry reálné a nefilmové. Ale pro mě je to tentokrát málo. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Divný film plný divných lidí. Divný byl už popis filmu, v němž se píše: "Špičkový kardiochirurg žije spořádaný život... ...Je v něm jediná podezřelá věc: šestnáctiletý Martin, s nímž se vídá" Cože? Jak jako "vídá"? No tak to je podeřelá věc! To je jako pedofil nebo co?! Ano, je to divné, stejně jako všechno ostatní. Všichni se chovají jako naprostí psychopati. Protrpěl jsem se do konce jenom s vypětím sil. ()

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

Reklama

Reklama