Reklama

Reklama

Zabití posvátného jelena

  • Irsko The Killing of a Sacred Deer (více)
Trailer 2

Špičkový kardiochirurg žije spořádaný život se svou spořádanou ženou a dvěma dětmi. Je v něm jediná podezřelá věc: šestnáctiletý Martin, s nímž se vídá a kterého pomalu, ale jistě zatahuje do své rodiny. Aniž by to věděl, přivolává na sebe tragédii antických rozměrů. I když se Martin zdá být obyčejný teenager, ve skutečnosti v něm dříme schopnost, pro kterou neexistuje racionální vysvětlení. (Film Europe)

(více)

Recenze (410)

prasokote 

všechny recenze uživatele

S tak odpornym ksichtem Keoghan ani nemůže hrát nic jineho než zmrda. Jeho odpornost mě iritovala celý film. Coz byl asi záměr. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

Páni, po Lamb 2021 tu máme další nářez od nevšedního studia A24, který nám přináší další perfektní snímek. Ještě možná před spuštěním filmu se mrkněte na trailer, protože tohle je přesně typ filmu, u kterého když se vám trailer bude líbit... bude se vám automaticky líbit film a naopak. Jak jsem říkal, další A24, další temný a originální příběh který vás jen tak ze sedačky nepustí. Zahrané to je geniálně, chování postav je poměrně logické (až na pár vyjímek) a všichni mají tu správně záhadnou, temnou a tajemnou atmosféru. Vizuál se moc povedl stejně jako hudba, ALE i přes tyto všechna pozitiva mi do 5* něco chybí. No nic nechám si to někdy na rewatch a zatím velmi slušných 8/10. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Vychádzajúc z predlohy antickej tragédie Ifigénia v Aulide dramatika Euripida, vytvára grécky režisér Yorgos Lanthimos vo svojej psychologicko-mysterióznej dráme z roku 2017 nevšedný príbeh kontroly, posadnutia a pomsty. Hneď zo začiatku diváka "hádže" do aktívne plynúceho deja, ktorý započal v minulosti, takže chvíľu trvá, kým sa pred ním jasne vykryštalizujú postavy a dejové skutočnosti. Keď k tomu dôjde, naďalej však ostáva nad príbehom visieť akási sila tajomna, ba až temna, ktorá sa navyše čím ďalej, tým viac stupňuje. Vďaka tomu má snímok špecifickú ťaživú atmosféru, hoci o ňom nemožno hovoriť ako o kúsku, ktorý by bol atmosferický. Samozrejme, často ponúka zvláštnu, takmer až nepríjemnú zvukovú kulisu, alebo je množstvo jeho scén zasadených do svetlých interiérov - to však celkovo atmosféru iba dopĺňa. Nič z toho netvorí žiaden konkrétny celok, na ktorom by film staval, či vďaka ktorému by sa o ňom dalo hovoriť ako o vyložene atmosferickom kúsku. Špecifík je ale jednoznačne plný. Okrem iných je jednou z vecí, ktorú si divák všimne takmer okamžite (a ktorá trvá naprieč celým filmom), skutočnosť, že herci svoje postavy stvárňujú ako keby bez emócií. Hoci tak nemožno zahrať všetky scény, v mnohých z nich pôsobí herecké obsadenie ako na práškoch alebo nahradené robotmi, čo ale v tomto prípade nie je ani zďaleka na škodu. Filmu táto skutočnosť pomáha, odľudšťuje ho, robí ho mrazivejším, podáva zvrátenosť až s pokojom Angličana (alebo v tomto prípade Írov). Barryho Keoghana možno vďaka jeho role okamžite zaradiť k najzápornejším postavám filmovej histórie. Chladný, cynický, odmeraný, zvrátený, narušený, posadnutý, diabolský. Opísať by jeho postavu Martina bolo možné ďalšími x prídavnými menami, stačí ju však raz vidieť. The Killing of a Sacred Deer je dielom, ktoré by sme mohli označiť za artový mainstream. Hoci to môže znieť bizarne, tento oxymoron je namieste, keďže v sebe film spája jasne čitateľné prvky kúskov typu "pre náročného diváka" s prvkami masovej, konzumnej kinematografie. Jeho plusmi sú príbeh, kamera a zvuková stránka. Mínusmi neschopnosť vtiahnuť diváka hlbšie do príbehu, večné kĺzanie po povrchu a chýbajúci zvrat. Lanthimosovo dielo nie je zlé, ale nemá ani silu posadiť človeka tak povediac "na zadok". Lanthimosovo dielo je - viac než všetko ostatné - hlavne svojské a špecifické. ()

-tHESWINe- 

všechny recenze uživatele

Na to, abych tenhle film ocenil, jsem asi v mládí příliš zanedbával Bibli. Ale i tak to byl masakr. (viděno v Century Cinemas 16) ()

crap 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu naprosto geniální snímek. Aby bylo v kině totalní ticho po skoro dvě hodiny bez sebemenšího pohybu jsem snad ještě nezažila. Takřka od první sekundy záběru na bijící lidské srdce to člověka přibije do sedačky a zanechá hypnoticky soustředěného až do konce. Nejde si tu něčeho nevšimnout, každý detail tohoto skvostu se divákovi zarývá pod kůži, herecké výkony omračující svou jednoduchostí (vyjímaje Keoghana, jehož role se ve filmu bliští jako diamant). Scénář je mimořádně promyšlen do nejmenšího fragmentu. Zasadit takový osud do úspěšné rodiny pragmaticky smýšlejících doktorů a nechat je v tom plavat.. poselství jež otevírá brány do všedního a všudypřítomného rozhodování mezi rozumem a citem, kterému se někdy nevyhne ani ten nejvznešenější. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Farella asi v ničem lepším neuvidíme, Kidmanová je bezcitná až na kost. Velmi temné a nelítostné, není to každého šálek čaje. Nečekejte běžný film. Nápad zajímavý, ale na mě až moc. Nechci, nechci. ()

Ravenus 

všechny recenze uživatele

Asi ten nejdepresivnější film, co jsem kdy viděl. Ke konci už jsem si vysloveně přál, ať to skončí. Po shlédnutí jsem si musel dát hned panáka. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Režisér který, nám natočil film humr což se mi poněkud nelíbilo .Přišel s dalším filmem Zabití posvátného jelana a co k tomuto filmu jenom napsat ,tak za prvé i když je to jeho druhý film co se viděl ,tak sem se u toho tak trochu nudil i když je ten film o chlup lepší než humr.Jedno zhlédnutí bohatě stačí ,vícektrát uričitě ne.70% ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Čakal som teda hocičo, ale toto vážne nie. Režisér Yorgos Lanthimos má svojský prístup k danému žánru. Necháva nám mnoho situácií voľných, aby sme si ich mohli domyslieť po svojom a tak vlastne dopomôže k mysteriónejšiemu príbehu. Precíznosť, akým je daný príbeh rozprávaný je naozaj kráľovská a má až nádhernú atmosféru, ktorú ani nejde opísať. Jednoducho vás to stále necháva v napätí. Herecké výkony v tomto filme sú veľmi silné a dalo by sa povedať, že keby tam toto obsadenie nebolo, tak by ten film až taký dobrý nebol, lebo práve to obsadenie dodáva na atmosfére. Kamera je tu skôr netradičná, ale o to viac pekná. Tomuto všetkému kraľuje silno podmanivá hudba, ktorá je naozaj parádna. Škoda len, že to od hororu má pomerne dosť ďaleko a namiesto hororu je to viac mysteriózna dráma. Škoda, ale aj tak som sa bavil viac než dobre. ()

Sinusiridum 

všechny recenze uživatele

Ten film je divnej, studenej a hnusáckej...všichni a všechno. Trochu se to jakože táhne, trochu to nebaví, trochu je z toho zle...ale pak na to myslíte pořád.Tak to má být. Slavná jména překvapila neb trhák z toho nebude. Celkem depka, za mě povedená :-) ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Příběh má pomalý rozjezd, atmosféra nasedá ale hned od začátku a drží až do konce, ve mě pak i následující dny. I díky skvělým hereckým výkonům (doporučuju originiál, například dikce Farrela byla pro mě výrazným prvkem) se Lanthmosovi povedlo natočit kvalitní psychothriler s prvky hororu. Silně je cítit jeho rukopis, od dob Kynodontasu se ale posunul a The Killing of a Sacred Deer už není festivalová záležitost, ale film z multikina (I když podle hodnocení na csfd je vidět, že je stále daleko od mainstreamu a pro většinu hodnotících je špatně stravitelný). Sám jsem si na začátku opakovaně pokládal otázku, na co se to vlastně dívám a nebylo snadné sledovat to psycho, co se postupně rozjíždělo a dlouho mi nedávalo smysl. Zvědavost mi ale nedala a nakonec to bylo supr. Na podkladě antické tragédie s jednoduchými hybnými prvky příběhu se podařilo Lathimosovi vytvořit originální umělecké dílo. I přes dusnou atmosféru se našla řada komických momentů a já prostě cením ten jeho úchylný humor - anestezie, rozhovory s rodinou před výběrem oběti, závěrečný pohled dcery na Martina, nebo MP3 přehrávač. Btw. Barry Keoghan je velký talent, ten kluk jednou bude někde hodně! ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Veľa ticha, pod ktorým sa skrýva veľa kriku. Otázne je prečo sa vôbec všetko začalo? Filmy, ktoré majú veľa nezodpovedaných otázok sú niekedy najlepšie a prečo? Pretože na tie otázky si musíte, odpovedať sami. Som rád, že film nepovažuje diváka za hlupáka, a ponúka mu momenty, kde človek môže komunikovať. Severský vizuál a južné srdce. Jeden z tých filmov, že keď ho pozeráte stále dookola otvára Vám nové možnosti. Kredit im musíme dať za trochu iným spôsobom napísaným príbehu Scenáristické dvojice sú v podstate už mnohé roky zaručená dvojica. Movement kamery (na takúto kameru si pamätám vo veľmi originálnom podanom príbehu od Tarkovského- Zrkadlo) jednak je to v tom, že kameramanovi môžeme poďakovať za to, že sa vyhral s kamerou, nie sú to len statické zábery z jedného bodu. Mám len pocit, že filmov s podobným spracovaním a vážnou tématikou, formou narácie príbehu, spôsobu vytvorenia atmosféry nie je ich veľa, už také boli.. preto to človeka tak neprekvapí a neočarí.. Ďalším problémom bolo, že to smrdelo dnešnou módou spracovania filmu, a tým to spadlo, do toho, čo sme práve nechceli. Kredit za vážnosť témy je dobré spomenúť. Ak sa Vám nezdvihne žalúdok z prvého záberu, tak ho máte, ako z kameňa. Nicole Kidman je jednoducho trieda! Herecky a výzorovo. Je nádhera počúvať inteligentnú ženu. Herecky chladná a presná, Colin Farrel ma doslova prekvapil svojím prejavom. Iný zážitok to bol vidieť v kine. Ak správne pochopíte význam Zabitie posvätného jeleňa, zistíte, že je to pekné.... Result: B /80 %/ ()

dzank 

všechny recenze uživatele

Film sa od začiatku snaží o silné dramatično, soundtrack tlačí čo to dá, no celé to vyznieva skôr smiešne a miestami ako vykradnutý von Trier. Sofiina voľba tiež žiadny originál. Ak budem mať chuť na uveriteľné psycho, radšej si zopáknem Funny Games U.S. a nie tento wannabee pokus. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Ty vole může mi někdo vysvětlit co to jako kurva bylo???? Tvl... nejdivnejsi film co jsem kdy viděl... psycharna s deprimující hudbou...přežít začátek je nadlidske !! Ta posrana hudba k tomu úplně divná rodinka slusnaku a klidasu všichni jsou divny ... a k tomu kluk o kterým nevíš kdo to je.. chová se jak malej slusnej buzik!! Co to jako měl za schopnost?? To on je ovládal? Proč ho nezabil.. proč mu libala krvavé nohy? No tvl... to jsou pocity...buď je to neskutečna sracka epickych rozměrů nebo geniální psycho film určený jen pro vyvolené... Jako nějakej malej sráč ho donutí zabít své dítě?? Proc ho sakra nesejmul!! To vůbec nedává smysl.. Nechci hodnotit tenhle film...a nechci ho už nikdy vidět.. Hvězda jen že musím něco dát ()

Yahey 

všechny recenze uživatele

Metafora postoje, který (až autisticky) adoruje racionalitu, vědeckost, dokonalost a institucionalizovanou a ritualizovanou formu, ale neakceptuje iracionálno a posvátno a jejich moc. "Jelen neexistuje," tvrdí vědec v bílém plášti, i kdyby mu tento jelen měl vyvraždit rodinu a jeden člen rodiny umíral po druhém. Tento postoj vede k tomu, že raději obětujeme smrt (nemoc) našeho těla nebo našich blízkých, než bychom uznali moc iracionálna, kam svým způsobem patří i vyšší spravedlnost, která všudypřítomně působí. Chlapec Martin ztělesňuje stín či kontrapunktní figuru vůči postavě chirurga (Colin Farrell). Snaha zbavit se tohoto stínu (symptomu) nevede k vyřešení situace. (Opravdu pomůže stín spoutat v garáži nebo mu ustřelit palici? Opravdu pomůže vzít si analgetikum?) Tento stín se nám může (dle našeho postoje) jevit jako šikanující démon - stejně jako nejvyšší požehnání směřující k pochopení sakrálna a spravedlnosti. Tak chápu symbolickou rovinu filmu. //// Na pocitové rovině je nepříjemné něco tak psychopaticky nakažlivého sledovat. Je třeba mít (stejně jako u ostatních Lanthimosivých filmů) odstup. http://ografologii.blogspot.cz/2018/04/zabiti-posvatneho-jelena.html ()

Clark_Kent 

všechny recenze uživatele

Ten název mě sám o sobe hodně lákal a nejvíc mě uchvátilo herecké obsazení Farrell a Kidmanová. Snímek jsem pozoroval se zatajeným dechem, už jen ta vynikajcí hudba tomu všemu dávala jakýsi nádech horor-thrilleru. Barry Keoghan má nějaký zvláštní talent nebo spíš výraz a hraje vážně moc dobře. Líbilo se mi to, já umím naslouchat a tahle psychoanalýza mě hodně potěšila. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Antické drama se stalo… skutečností. Můj profesor historie by se mnou nyní asi nesouhlasil, ale Yorgos Lanthimos, myslím, pochopil skutečný význam Aischylovy Oresteii. Rozhodně chápu, že film nemá šanci oslovit člověka neznalého předlohy. Rozumím velmi negativnímu i velmi pozitivnímu hodnocení. Pro mě naprostá lahůdka, byť těžká a depresivní. Způsob řešení situace je něco, co jsem ve filmu ještě neviděl. A Barry Keoghan, jak už zde napsali jiní, naprosto famózní. Těm, co chtějí film vidět, doporučuji nejdřív přečíst Aischyla. ()

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

Reklama

Reklama